Levern kan stoppa ditt sötsug

Det kan vara din lever – och inte din självdisciplin – som gör att du har lätt att säga nej till sötsaker.
Nu säger sig två, av varandra oberoende, forskarlag ha hittat bevis för hur en hormon i levern är av avgörande påverkan för sötsuget hos möss och apor.

Det är mer din lever än din självkontroll som bestämmer ditt sötsug, menar ny forskning. Och som med så mycket annat är det än en gång ett hormon som styr, visar forskningen.
► Läs också: Lilla guiden till hormoner

Apor förlorade intresset för sockervatten
Hormonet FGF21 – som sedan tidigare härletts till levern – har nu visat sig kunna ha en kraftfull effekt på det centrala nervsystemet och därigenom kunna styra vårt födointag. Det menar forskaren Steven A Kliewer vid University of Texas Southwestern Medical center, från ett av forskarlagen.
En enda dos av hormonet FGF21 har visat sig kunnat få en apa att nästan helt förlora intresset för sockervatten, uppger TT.

 

Behov av sötsaker kopplat till humöret
Steven A Kliewer varnar däremot för att redan nu tro att hormonet kan bli ett universalmedel för att hålla tillbaka sockerkonsumtion. Han påpekar att man också bör undersöka huruvida FGF21 eventuellt orsakar depression, detta eftersom behovet av att stoppa i sig sötsaker har starka kopplingar till humöret.

Vill du läsa mer om sötsug och ätbeteenden?

• Bli kvitt sötsug och extrakilon – med spenat!
• Övervinn sötsuget med kokosolja!
Ät vid rätt tid och håll formen
Vill du gå ner i vikt? Ät en tidig lunch
• Svårt att gå ner i vikt? Det kan vara din hjärnas fel
Fredrik Paulún om tarmflorans inverkan på vikt, mage – och allmänhälsa
• Professorn: ”Thylakoider är knepet som dämpar ditt sötsug”
Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet
Därför blir du tjock av alkohol
• Så påverkar antibiotika och probiotika ditt BMI
• Tillsatser i mat kopplas till fetma

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.