Levern kan stoppa ditt sötsug

Det kan vara din lever – och inte din självdisciplin – som gör att du har lätt att säga nej till sötsaker.
Nu säger sig två, av varandra oberoende, forskarlag ha hittat bevis för hur en hormon i levern är av avgörande påverkan för sötsuget hos möss och apor.

Det är mer din lever än din självkontroll som bestämmer ditt sötsug, menar ny forskning. Och som med så mycket annat är det än en gång ett hormon som styr, visar forskningen.
► Läs också: Lilla guiden till hormoner

Apor förlorade intresset för sockervatten
Hormonet FGF21 – som sedan tidigare härletts till levern – har nu visat sig kunna ha en kraftfull effekt på det centrala nervsystemet och därigenom kunna styra vårt födointag. Det menar forskaren Steven A Kliewer vid University of Texas Southwestern Medical center, från ett av forskarlagen.
En enda dos av hormonet FGF21 har visat sig kunnat få en apa att nästan helt förlora intresset för sockervatten, uppger TT.

 

Behov av sötsaker kopplat till humöret
Steven A Kliewer varnar däremot för att redan nu tro att hormonet kan bli ett universalmedel för att hålla tillbaka sockerkonsumtion. Han påpekar att man också bör undersöka huruvida FGF21 eventuellt orsakar depression, detta eftersom behovet av att stoppa i sig sötsaker har starka kopplingar till humöret.

Vill du läsa mer om sötsug och ätbeteenden?

• Bli kvitt sötsug och extrakilon – med spenat!
• Övervinn sötsuget med kokosolja!
Ät vid rätt tid och håll formen
Vill du gå ner i vikt? Ät en tidig lunch
• Svårt att gå ner i vikt? Det kan vara din hjärnas fel
Fredrik Paulún om tarmflorans inverkan på vikt, mage – och allmänhälsa
• Professorn: ”Thylakoider är knepet som dämpar ditt sötsug”
Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet
Därför blir du tjock av alkohol
• Så påverkar antibiotika och probiotika ditt BMI
• Tillsatser i mat kopplas till fetma

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer. 

Mjukstarta året med smygträning à la Leila

Träning

Det är lätt att tro att vi tränar mer än vad vi gör men klyftan mellan de som tränar mycket och de som inte rör sig alls ökar år för år. Och studier visar att vi rör oss för lite. Men Leila Söderholm vet råd, enligt henne skulle de flesta tjäna på att ta efter henne och börja träna i smyg.

Skiljas: Att hämnas eller inte hämnas?

Mental hälsa

Det är naturligt att vilja ge igen när vi har blivit sårade, svikna och respektlöst behandlade. Och så känns det ofta i en skilsmässa. Stresscoachen Karin Isberg förklarar vilka mekanismer som ligger bakom hämndbegäret och varför den bästa strategin är att låta bli.

Därför ska du ställa om till grönt i badrummet

Hud

Hudens är kroppens största organ. Allt du utsätter den för måste kroppen ta hand om. Och det som spolas bort i avloppet hamnar i naturen. Det finns alltså en rad goda skäl att ställa om till ekologiskt även inom hud- och skönhetsvård, för dig och för miljön.