ensam äldre kvinna

Liberalerna vill satsa på recept mot ensamhet

Liberalerna vill att Sverige ska gå i Storbritanniens fotspår. Där satsar regeringen nu totalt 24,5 miljoner pund för att bryta ofrivillig ensamhet i hopp om att få ned sjukvårdskostnaderna.

Ofrivillig ensamhet anses vara lika skadligt för hälsan som att röka 15 cigaretter om dagen. En åtgärd för att bryta ensamheten är att läkare skriver ut recept på sociala aktiviteter till ensamma patienter, något som även kan bidra till att spara in vårdkostnader.

Vårdcentralen lotsar patienter till gemenskap
Var sjunde britt lider av ensamhet, enligt en statlig utredning. Brittiska husläkare har nu börjat skriva remisser till så kallade “link workers”, aktivitetslotsar, som sen hjälper patienten att hitta föreningar och verksamheter som kan ge nya vänner, rapporterar Sveriges radio.

 

LÄS OCKSÅ: Tid med barnbarn gör dig friskare

Brittiska regeringen storsatsar
Var fjärde läkare skriver redan ut sociala aktiviteter på recept och nu satsar brittiska regeringen 4,5 miljoner pund för att utöka verksamheten.

LÄS OCKSÅ: Därför har många män svårt att prata om känslor

Minskade läkarbesöken med 25 procent
Än finns finns det få vetenskapliga studier men de som gjorts visar att antalet återbesök på vårdcentral och akutmottagning minskade med i genomsnitt en fjärdedel när läkare skrev ut sociala aktiviteter på recept. Det sparade in två till tre gånger pengarna i minskade vårdkostnader, skriver Sveriges radio.

LÄS OCKSÅ: Ensamhet – lika stor riskfaktor för tidig död som rökning

Liberalerna vill starta pilotprojekt

Liberalernas talesperson i sjukvårdsfrågor landstingsrådet Anna Starbrink hoppas kunna dra igång ett liknande pilotprojekt i Stockholm. Genom att koppla ihop primärvården med civilsamhället vill de se om det går att hitta sätt att ge socialt sammanhang till ensamma människor.

Av redaktionen

Källa: Sveriges radio

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.