ensam äldre kvinna

Liberalerna vill satsa på recept mot ensamhet

Liberalerna vill att Sverige ska gå i Storbritanniens fotspår. Där satsar regeringen nu totalt 24,5 miljoner pund för att bryta ofrivillig ensamhet i hopp om att få ned sjukvårdskostnaderna.

Ofrivillig ensamhet anses vara lika skadligt för hälsan som att röka 15 cigaretter om dagen. En åtgärd för att bryta ensamheten är att läkare skriver ut recept på sociala aktiviteter till ensamma patienter, något som även kan bidra till att spara in vårdkostnader.

Vårdcentralen lotsar patienter till gemenskap
Var sjunde britt lider av ensamhet, enligt en statlig utredning. Brittiska husläkare har nu börjat skriva remisser till så kallade “link workers”, aktivitetslotsar, som sen hjälper patienten att hitta föreningar och verksamheter som kan ge nya vänner, rapporterar Sveriges radio.

 

LÄS OCKSÅ: Tid med barnbarn gör dig friskare

Brittiska regeringen storsatsar
Var fjärde läkare skriver redan ut sociala aktiviteter på recept och nu satsar brittiska regeringen 4,5 miljoner pund för att utöka verksamheten.

LÄS OCKSÅ: Därför har många män svårt att prata om känslor

Minskade läkarbesöken med 25 procent
Än finns finns det få vetenskapliga studier men de som gjorts visar att antalet återbesök på vårdcentral och akutmottagning minskade med i genomsnitt en fjärdedel när läkare skrev ut sociala aktiviteter på recept. Det sparade in två till tre gånger pengarna i minskade vårdkostnader, skriver Sveriges radio.

LÄS OCKSÅ: Ensamhet – lika stor riskfaktor för tidig död som rökning

Liberalerna vill starta pilotprojekt

Liberalernas talesperson i sjukvårdsfrågor landstingsrådet Anna Starbrink hoppas kunna dra igång ett liknande pilotprojekt i Stockholm. Genom att koppla ihop primärvården med civilsamhället vill de se om det går att hitta sätt att ge socialt sammanhang till ensamma människor.

Av redaktionen

Källa: Sveriges radio

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer. 

Mjukstarta året med smygträning à la Leila

Träning

Det är lätt att tro att vi tränar mer än vad vi gör men klyftan mellan de som tränar mycket och de som inte rör sig alls ökar år för år. Och studier visar att vi rör oss för lite. Men Leila Söderholm vet råd, enligt henne skulle de flesta tjäna på att ta efter henne och börja träna i smyg.

Skiljas: Att hämnas eller inte hämnas?

Mental hälsa

Det är naturligt att vilja ge igen när vi har blivit sårade, svikna och respektlöst behandlade. Och så känns det ofta i en skilsmässa. Stresscoachen Karin Isberg förklarar vilka mekanismer som ligger bakom hämndbegäret och varför den bästa strategin är att låta bli.

Därför ska du ställa om till grönt i badrummet

Hud

Hudens är kroppens största organ. Allt du utsätter den för måste kroppen ta hand om. Och det som spolas bort i avloppet hamnar i naturen. Det finns alltså en rad goda skäl att ställa om till ekologiskt även inom hud- och skönhetsvård, för dig och för miljön.