Foto: Jenny Groth

Linda Bengtzing: ”Släng de förbannade smaljeansen!”

Fakta

Linda Bengtzing
Ålder: 40 år
Bor: Stockholm
Familj: Musikern Peter Ståhlgren och barnen Vera och Nisse

Hon älskar kaffebröd och att röra på sig, hatar dieter och hälsohets. Artisten och tvåbarnsmamman Linda Bengtzing är lika livlig och glad i vardagen som på scenen, men hon skräder inte orden och tycker att Sverige hyschar för mycket om psykisk ohälsa, att hon just nu känner sig otillräcklig nästan överallt och att samhällets mathysteri har gått alldeles för långt.

Linda står aldrig still på scen och inte heller när hon sitter i en stol och blir intervjuad. Hon drar upp benen under sig, gestikulerar, sträcker ut benen igen, stretchar en fot, skrattar och slår ut med armarna. Hon säger att hon aldrig sitter i soffan, hon är ständigt i rörelse.

Har svårt för hysterin i sociala medier
Vi träffas en sensommardag. Linda Bengtzing dricker kaffe, fast hon erkänner att hon tycker att kaffe är ganska trist utan kaffebröd. Det är det som är hennes största last. Hon skulle emellertid aldrig förbjuda sig något. Att unna sig det man tycker om är en självklarhet för henne. Hon skulle aldrig testa en diet. Hon reagerar starkt när jag frågar.
– Jag hatar dieter. Jag ser dieter som en stor klump med ursäkter för att äta fett och socker och inte röra på sig, utbrister hon.
Hon är trött på mat- och träningshets. Tycker att det har gått för lång nu.
– Jag blir sur om någon ska tvinga på mig olika sätt att äta på. All den här hysterin om mat och träning i sociala medier har gjort det svårt att umgås över mat tycker jag. Folk blir så besatta. Jag avföljer jättemånga för att jag inte vill ha sådan besatthet i mitt flöde. Det blir för mycket.

 

Har lagt hetsen bakom sig
Hon har sett jojobantning på nära håll. Hennes mamma har alltid testat olika dieter, velat få till en förändring som aldrig kom.
– Nu har hon genomgått en bypass, det är den sista utvägen. Det har väl lärt mig en del att se henne kämpa med det där. Hetsen att komma i mitt livs form har jag lagt bakom mig. Jag kommer inte komma dit igen. Därför har jag slutat spara på de där kläderna som man en gång kunde ha. Släng de förbannade smaljeansen! God hälsa för mig är god självkänsla. För ärligt, ska det på tallriken styra allt, hur man känner för sig själv? God hälsa är när du använder tiden till att må bra. Jag är ute efter att må bra och leva länge. För det måste man lyssna på sin kropp och det lär man sig bara av träning.

”Jag drivs av dåligt samvete”
Alla som har sett Linda uppträda kan förstå att hon måste vara i god form. I våras hade hon nyligen fött sitt andra barn och var tvungen att komma i form inför melodifestivalen. Det hade inte så mycket med konditionen att göra, utan hon var tvungen att arbeta upp magmuskler igen för att kunna sjunga och använda bålstödet.
– Jag rör alltid aktivt på mig, men med två barn blir träningen lite lidande. Då började jag gå långa powerwalks varje dag, och det fungerade.
Om hon får välja springer hon helst, det är enkelt och effektivt. Men hon rider också när hon får tid och spelar gärna alla sorters racketsporter.
– Jag drivs av dåligt samvete. Det gör nog många men få erkänner det. Det dåliga samvetet får mig att släpa mig ut. Sedan tycker jag ju såklart att det är roligt när jag väl är igång. Ridning är asjobbigt men också väldigt kul. När jag tränar gör jag det ofta med vänner, så det blir en social grej. Träningen kan då komma på köpet.

Brukade tycka träning var trist
Hon säger att alla har tid till löpning.
– Man måste bara bestämma sig för att vara hälsosam, inte välja sitt egna lata sätt. Jag har köpt en pilatesboll och kettlebells som jag kör med när jag får en chans. Blir det när mitt äldsta barn Vera borstar tänderna, ja då duger det. Man gör det man kan.
Linda har varit aktiv hela livet, men kanske inte så mycket av fri vilja som tonåring.
– Jag tyckte det var skittrist att träna som ung. Men alla snygga killar hängde i gymmet och lyckligtvis var jag väldigt intresserad av snygga killar så jag hängde där jag med.

Om att dejta sin man
Linda skrattar mycket. Hon skräder heller inte orden och hon överraskar med saklig ärlighet mitt i det uppslupna. Hon berättar att hon kämpar lite just nu, för att få allt att gå ihop. Familj med två barn och jobb är den svåraste ekvationen.
– Jag känner mig inte tillräcklig någonstans just nu. Varken hemma, eller på jobbet. Det har alltid varit så väldigt lätt för mig och min man. Nu får vi kämpa lite mer. Kärleken behöver ju tid att underhållas och just nu ser vi inte så mycket av varandra. Jag beundrar alla som arbetar ”åtta till fem” och har familj. Hur tusan får de ihop det?
Mitt i den lite röriga vardagen älskar hon familjelivet. Det där hon var så rädd att hon aldrig skulle få. I många år trodde Linda att hon aldrig skulle träffa rätt man. Nu har de två barn, Vera fem år och Nisse åtta månader. Att skaffa barn beskriver hon som fantastiskt, hon önskar att hon börjat ännu tidigare.
– Om jag kunde skulle jag vara hemma hos dem hela tiden.
Jag frågar henne om hennes man Peter Ståhlgren som också är musiker. Hon ler blygt och säger att han är den finaste hon vet.
–Jag tror att när man befinner sig i detta läge, med två barn och stressiga frilansjobb, då ska man boka in en dejt med sin partner en barnfri kväll i veckan. Det ska vi göra nu. Det spelar liksom ingen roll om vi åker till Ikea, går ut och äter, går på bio eller har myskväll hemma. Bara vi får den tiden med varandra. För jag är så kär i den där mannen, men vi måste träffas mer, bara vi, förklarar hon.

Om att bli kallad käck
Linda arbetar aktivt med att acceptera att hon inte hinner allt.
– Jag försöker att inte få dåligt samvete, men det får jag ändå, för både familj och jobb.
Men hon beskriver sig ändå som en glad person som känner tillförsikt till det mesta.
– Jag brinner för så mycket att jag nog är ganska komplicerad. Det är jobbigt att brinna för allt. Jag är väldigt positiv, vilket i det offentliga rummet är något dåligt och man blir kallad käck. Jag tror kanske att det har att göra med att jag inte gick den hårda vägen med vassa armbågar och utbildning. Jag tycker att alla ska satsa på optimism. Jag menar, man påverkar ju sin omgivning och det kan väl aldrig vara något dåligt att vara glad?

Psykisk ohälsa ett hjärteämne
Men hon har sina stunder hon med. Hon berättar att hon har våldsamt obehaglig PMS.
– Det är som att livet tar slut en gång i månaden och jag kan liksom aldrig koppla det till PMS just där och då. Jag får använda all min energi då till att fungera. Jag tror nog jag borde söka hjälp för det, eftersom det drabbar dem i min omgivning.
Hon glider in på ämnet psykisk ohälsa. Det är ett hjärteämne.
– Jag tittar inte bort, jag är inte rädd för att prata om det, även om jag själv är en glad jäkel. Alla kan utveckla eller ärva en sjukdom, och det måste bli mer öppet om detta i Sverige. Det måste finnas bra hjälp att få. Inställningen att man skulle vara svag för att man går och pratar med någon är gammalmodig och behöver försvinna.
Hon säger att det också är viktigt att i livet ha ett eget säkerhetsnät.
– Man behöver ha någon som man kan prata med, där sanningen inte förskönas. Jag tror inte att du nödvändigtvis ska prata med din partner om allt, utan det kan vara en vän eller kanske en
släkting. Man måste få vara helt sann ibland, om allt.

Allt blir enkelt på landstället
I somras hade Linda ett hektiskt jobbschema. Hon berättar med ett skratt att musik egentligen är det sista hon gör, men att hon är utomordentligt bra på att åka tåg. Hennes heliga plats där hon tankar energi mellan jobben är landstället i uppväxtorten Gullspång. Där finns bara skog och mark.
– Vi var där i somras. Jag och Vera tog fyrhjulingen och letade svamp. Det är så enkelt där. Jag har jobbat så mycket på sista tiden och tystnaden chockade mig. Där kan jag bara vara, fixa med huset och njuta av sådant som jag aldrig gör hemma.
Men hon älskar sitt jobb som artist. Det är hennes största hobby.
– Det bästa är kontakten med publiken. Kemin är viktig! Om bandet känns lite stelt brukar jag fråga publiken om de vill se en stå-på-händer-tävling mellan mig och gitarristen. Det brukar alltid bli bra stämning när man står på händer.

Av Emma V Larsson

Fakta

Linda Bengtzing
Ålder: 40 år
Bor: Stockholm
Familj: Musikern Peter Ståhlgren och barnen Vera och Nisse

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.