Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Privat

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Linda Wade

Ålder: 28 år.
Bor: Västerås.
Gör: Föräldraledig just nu, men arbetar annars som HR-konsult.
Familj: Maken Firas och dottern Melanie som är 1,5 år.
Så mår jag bra: Äter antiinflammatorisk kost, motionerar dagligen.

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till dessa kostråd. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden. Nu tar hon inte längre insulin.

Linda Wade mådde inte dåligt och kände inte att hennes blodsockervärden hade förändrats. Under en rutinkontroll hos barnmorskan upptäckte man att hennes blodsocker var högt och man konstaterade att hon fått typ-1 diabetes och behövde insulinbehandlas.

– Först trodde man att det var graviditetsdiabetes, men det uteslöts ganska snabbt. Jag fick en chock när läkaren förklarade att jag hade typ-1 diabetes, berättar Linda Wade.

 

Kostråden som hon fick av diabetesteamet var att leva på som vanligt och dosera insulin genom att räkna kolhydrater. Hon följde råden, men det var svårare än Linda Wade trodde att injicera rätt mängd insulin och hon upptäckte att fler diabetiker hade samma utmaningar. Därför började hon leta information på nätet kring andra behandlingar av typ-1 diabetes.

LÄS OCKSÅ: Diabetes ökar – nu satsas det på mer forskning

Startade hälsoprojekt
– Det finns studier som visar att det går att bli symtomfri från autoimmuna sjukdomar med hjälp av antiinflammatorisk kost och därför började jag följa de kostråden, säger Linda Wade.

Det var så hennes eget hälsoprojekt tog sin början. Linda Wade letade efter ännu mer information, och startade ett Instagramkonto, mrsdiabetic, där hon berättar om sina framsteg.

– Jag ville göra allt för att få så normala blodsockervärden som möjligt, men eftersom min diabetes upptäcktes tidigt så hade jag viss insulinproduktion kvar och det var då jag insåg att om jag följer de nya kostråden så kanske det fanns en möjlighet att jag skulle klara mig utan insulinsprutor ett tag.

Linda Wade har en sensor på armen och kan själv scanna av blodsockernivån. I takt med att Linda Wade experimenterade med kost och motion, så kunde insulindoseringen minska. Efter några veckor med att gradvis ha trappat ner på insulindoserna berättar Linda Wade att hon helt kunde sluta med insulinet.

 

LÄS OCKSÅ: Så läkte Tina sina sköldkörtelproblem själv – genom AIP-kost

Läkaren och funktionsmedicinaren Peter Martin har tagit del av Lindas Wades hälsoprojekt. Han säger:

– Jag vill börja med att gratulera Linda till att hon genom sin medvetenhet om kost och livsstil kunnat bevara den egna insulinproduktionen och till och med kan klara sig utan insulin. Linda har en stor medvetenhet om kost och livsstil. Läkare som arbetar inom funktionsmedicin fokuserar just på att förstå och behandla de underliggande orsakerna till autoimmuna sjukdomar och vi kan genom att använda exempelvis autoimmunt protokoll (en eliminationskost) hjälpa många med autoimmunitet.

– I min egen hälsoresa märkte helt klart att det finns en tydlig koppling mellan gluten, socker, snabba kolhydrater och blodsockernivå. Kost och motion har stor betydelse för oss diabetiker, anser Linda Wade.

Men hur framtiden kommer att se, det vet inte Linda, men hon mäter blodsockret varje dag. Och så länge hon är konsekvent och kan hålla sig efter en strikt kost kan det fortsätta gå bra, men om hon skulle göra avsteg från sin AIP-kost så är det svårt att förutsäga vad som händer.

LÄS OCKSÅ: Vad gör sockret med oss?

Viktigt med kontroll av insulinnivåer
– När det gäller typ 1-diabetes har vi fortfarande inte förstått varför sjukdomen uppkommer, men det hindrar inte att vi kan optimera kroppen och försöka dämpa immunaktiveringen. Kosten är här förstås jätteviktig eftersom 60 procent av immunsystemet sitter runt tarmarna och tunntarmen är vår allra största yta mot omvärlden. Det är alltså naturligt att tänka sig att kosten kan irritera immunsystemet och bidra till autoimmunitet, särskilt eftersom vi stoppar 30 ton mat i munnen under en livstid, säger Peter Martin.

Peter Martin menar att när det gäller lågkolhydratkost så är det numera ganska välstuderat som en effektiv behandling av typ 2-diabetes. Han säger att vid typ-1 diabetes ser man dock en risk att man kan utveckla så kallade diabetes-ketoacidos.

 

– Precis som för andra människor som äter en mer strikt variant av lågkolhydratkost kommer personer med typ 1-diabetes ofta i ketos (får en måttlig mängd ketoner i blodet), men detta skiljer sig från det akuta tillståndet diabetes-ketoacidos där en otillräcklig mängd insulin ofta leder till extrem höjning av blodsocker och blodketoner. Personer som Linda, med typ 1-diabetes, måste kontrollera sina blodsockernivåer regelbundet, gärna med en kontinuerlig mätare, ta insulin efter behov. Gör de det så ser det inte ut som att det ökar risken nämnvärt att drabbas av diabetes-ketoacidos. Men det behövs mer forskning inom detta område, så det är alltid bra att diskutera med sin vårdgivare innan man experimenterar, säger läkaren Peter Martin.

LÄS OCKSÅ: Många har diabetes utan att veta det

Vill inspirera andra
Linda Wade berättar att hon fått både hurrarop och kritik på sin Instagramsida. En del har känt sig provocerade av att hon under hösten 2020 kunde sluta med sitt insulin.

– Att jag kunde trappa ner och till slut med insulin vad ju bara för att jag hann fånga upp min typ 1 diabetes i tid och hade kvar lite av min insulinproduktion, säger Linda Wade.
– Vi är alla olika, och behöver göra olika vägval för att må bra. Genom att dela med mig utav min hälsoresa så vill jag inspirera andra att ta kontrollen över sin hälsa. Flera diabetiker har hört av sig till mig och berättat att deras blodsockervärde också har blivit bättre efter att de har testat antiinflammatorisk kost.

Av Inger Palm


Linda Wade

Ålder: 28 år.
Bor: Västerås.
Gör: Föräldraledig just nu, men arbetar annars som HR-konsult.
Familj: Maken Firas och dottern Melanie som är 1,5 år.
Så mår jag bra: Äter antiinflammatorisk kost, motionerar dagligen.

Prova inte på egen hand

Kurera har beskrivit Linda Wades hälsoprojekt. Hennes typ-1 diabetes upptäcktes tidigt och Linda hade kvar en liten insulinproduktion, och kunde via AIP-kost dra ner på behovet av insulin för att till slut inte ha något behov av dem alls. 
Det är viktigt att inte testa en kostomläggning på egen hand utan ha kontakt med sin vårdgivare eftersom typ-1 diabetes är en sjukdom.
Läkaren och funktionsmedicinaren Peter Martin har tagit del av Lindas hälsoresa. Han säger:
– Det är alltid bra att diskutera med sin vårdgivare innan man experimenterar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".