Linda Lampenius

Finlandssvenskar dödshotas i Finland

30 maj, 2013 | Kommentera (7)

Jag önskar att jag hade kunnat vara i Helsingfors igår…Hade velat delta i demonstrationen. Hatet mot finlandssvenskar i Finland är oacceptabelt. Finland var ju en del av Storriket Sverige i flera hundra år. Ryssland tog Finland så sent som 1809 och Finland har varit självständigt sedan 1917. När min pappa växte upp i Helsingfors, hörde man fortfarande svenska överallt. Vi finlandssvenskar är födda i Finland. Vi är finländare vi med. Vad är det som är så förfärligt med att vårt modersmål är svenska???

 

Artikeln ur Aftonbladet 29.5.2013:

Dödshotar journalister för att de pratar svenska.Flera finländska journalister har dödshotats – för att de försvarar det svenska språket i Finland.

I dag demonstrerade ett hundratal personer mot hatet.

– De här människorna verkar inte tåla att vi finns, säger en av de utsatta, tv-programledaren Bettina Sågbom.

FÅR DÖDSHOT Bettina Sågbom är en av de finländska journalister som mordhotats för att de försvarar svenska språket i Finland 
FÅR DÖDSHOT Bettina Sågbom är en av de finländska journalister som mordhotats för att de försvarar svenska språket i FinlandFoto: PETRA PIITULAINEN

Att prata svenska i finländsk tv – eller försvara finlandssvenskars rättigheter – kan i vara förenat med risken att bli dödshotad. Det har flera journalister fått erfara, trots att både finska och svenska är officiella språk i Finland. Bettina Sågbom, tv-programledare på “Yle Fem” samt Paula Salovaara, redaktionschef på Helsingin Sanomat, är två av de journalister som talat öppet om dödshoten.

“Kommer se ut som olyckshändelse”

Bettinga Sågbom berättade om hoten på Twitter i måndags efter att hon fått ett mordhot över mejl. – Det stod på finska att ‘om du inte tar med en person från Finskhetsförbundet för att berätta kalla fakta om det språkliga förtrycket som härstammar från den svenska kolonialtiden så kommer en medlem ur din familj att elimineras så att blodet strittar ända till Sverige’, säger Bettina Sågbom till Aftonbladet. 
Meddelandet var undertecknat “De antisvenska”. Sedan dess har hon fått ytterligare två dödshot.

– Det har stått att jag skulle drabbas av samma öde själv om jag berättar om det här och att min död kommer att se ut som en olyckshändelse, säger Bettina Sågbom.

Många drabbade

Hon berättar att minst sju andra finlandssvenska journalister drabbats av liknande hot mot sig själva och deras familjer. Och mörkertalet är stort då många inte vågar berätta, tror hon.

– Själv är jag inte rädd men jag tycker det är fruktansvärt oförskämt. Jag kan inte förstå hur man kan vara så hatisk att man försöker ta livsglädjen av folk på grund av deras språk. För de här människorna räcker det tydligen med att vi är svensktalande, de strävar uppenbarligen efter ett enspråkigt Finland.

Demonstrerade mot hatet

I dag samlades ett hundratal personer i centrala Helsingfors för en demonstration mot den hårdnande tonen mot svensktalande finländare. Enligt Hufvudstadsbladet hade de flesta som talade samma budskap: “svenskan är en del av Finland. Vi kan inte hotas till tystnad.”

– Det är fruktansvärt obehagligt att märka tendenser som man har märkt tidigare, som i Tyskland på 30-talet, sa en av talarna, Hedvig Långbacka.

Samtidigt fördömde statsminister Jyrki Katainen mordhoten mot finlandssvenskar i flera tidningsintervjuer.

– Det är fruktansvärt att svenskspråkiga finländare behandlas så här. Det handlar om en kränkning av de grundläggande rättigheterna och det är oacceptabelt, säger han till Hufvudstadsbladet.

Postad: 30 maj, 2013 Av: Linda Lampenius Kategori: Livet, Okategoriserade | Etiketter: , , , | Kommentera (7)

Det finns 7 kommentarer:

Finlandssvenskar dödshotas i Finland

 1. anna skrev den

  Ja det är hemskt och skrämmande. Efter att Sannfinländarna fått mera anhängare har det tydligen blivit legitimt att hata finlandssvenskar. Och jättefå människor (kändisar/beslutsfattare) stöder svenskan offentligt. Fegisar. Nå jag tror på karmans lag så…

 2. Cecilia skrev den

  Funderar lite då jag är halvt finlandssvenk, och uppväxt med historiskt medvetande/arv.

  “Det är fruktansvärt obehagligt att märka tendenser som man har märkt tidigare, som i Tyskland på 30-talet, sa en av talarna, Hedvig Långbacka.”
  Jag tycker att fokus verkar vara helt fel. Om man vill… förändra… uppfattningen i Finland om nuet , så är nog inte rätt väg att gå via något till synes publikfriande.
  I Finland är väl något sådant, mer än kanske någon annanstans, dömt att gå under?

  Så det är nog en björntjänst, mest inriktad på egen vinning. Hur kan man vara så dum?

  • Linda Lampenius skrev den

   Vilken trist person du verkar vara…bitter och negativ…du verkar ha mer en “finsk” själ, än en “finlandssvensk”…
   Du skrev ju själv hur det funkar i Finland…
   Publikfriande? Detta? Är du kokkobeng? Det här gör ju bara, som du säger, att finnar kan tycka illa om min
   åsikt. Jag får så mycket värme, uppskattning och jubel från min publik varje gång jag uppträder, att jag inte behöver
   “tigga” om sådant via en blogg…
   Jag tror nog att du skrev detta för att du har något emot mig (även om vi mig veterligen aldrig träffats) och du
   nu fick en chans att “skälla” på mig…

 3. Cecilia skrev den

  Förlåt!
  Jag menade inte alls att vara negativ, det var mer en undran över kopplingen till Nazityskland. Den var för mig absurd och absolut historielös, från de som borde har rätt bra historisk koll; därav uttrycket publikfriande…
  För övrigt – jag vet faktiskt inte alls vem du är; jag är född, uppväxt och boendes i Sverige. Någon gång med decenniers mellanrum (dvs alldeles för sällan), så tar jag mig till Finland.
  Jag hittade detta på kurera.se när jag sökte efter något helt annat. Och blev faktiskt lite chockad.
  Borde ta mig till Pernå i sommar.. 🙂

  • Linda Lampenius skrev den

   Cecilia, nu måste det ha slagit slint! Vad yrar du om “nazityskland”???
   Läs mitt inlägg igen! 11 första raderna är min text…allt annat nedanför är ur Aftonbladets artikel.
   Ifall du hade tittat på nyheterna i Sverige (både SVT och TV4) eller läst t.ex. DN, SvD, Hufvudstadsbladet eller Helsingin Sanomat, så hade du fått höra och läsa det som stod i just Aftonbladet om och om igen.
   Du verkar inte följa nyheterna dagligen…

 4. Cecilia skrev den

  Nej jag följer inte de dagliga nyheterna – helt rätt.
  Men du citerade väl detta?
  “– Det är fruktansvärt obehagligt att märka tendenser som man har märkt tidigare, som i Tyskland på 30-talet, sa en av talarna, Hedvig Långbacka.

  • Linda Lampenius skrev den

   Nej!!! Som jag skrev innan: Nästan all text i inlägget är Aftonbladets artikel, rakt av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Gilla Kurera på Facebook

Om bloggen


Namn: Linda Cullberg Lampenius.
Ålder: 45 år.
Bor: I en villa i Bromma.
Familj: Maken Martin Cullberg och döttrarna Oliva och Cecilia, 5 år respektive född i januari 2013.
Sysselsättning: Violinist, artist och författare.
Fokus just nu: Att skriva på min nya bok.
Om mig: I mitt yrke reser jag mycket och träffar många nya människor, men privat är jag rätt skygg och vill helst bara vara hemma med Martin och Olivia och lägga mig tidigt. Jag dricker inte, röker inte och äter helst hälsosam mat. Jag är nästan lite ”för” förtjust i all hälsokost som finns att köpa, älskar att köra snabba bilar och att åka skidor i Alperna. Jag är "fiskarna" i horoskop.
Om bloggen: Jag kommer att skriva om mitt liv som artist och numera även författare och föreläsare och om hur jag lever för att hinna och orka med allt.

Kategorier

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)