Linda Lampenius

Rädda svenska skolan!

21 april, 2014 | Kommentera (1)

Nu måste jag agera “moraltant” gällande den svenska skolan. Jag känner nämligen oro inför våra döttrars framtida skolgång i Sverige. Jag är oerhört tacksam för att jag fått gå i skola i Finland. Jag tycker inte att det borde finnas privata “fuffens-skolor” i ett land där man betalar så mycket för barnens skolgång i form av skatt. Jag hoppas att följande punkter kan bli verkliga i Sverige:

1) Alla lärare bör ha lärarlegitimation

2) Mindre klasser än idag

3) Elever bör lyda och respektera lärare

4) Vitsord bör ges från tidig ålder

5) Sverige bör införa studentexamen

Helena von Schantz skriver bl.a. så här i sin blogg:
Jag blir också provocerad när man lyfter att Finland inte har nationella prov (länk till artikeln i DN). Finland har för det första en studentexamen – ett prov som både rättas av den egna läraren och centralt, där alltså både elevens lärares och den centrala rättarens bedömning kan bli ifrågasatt och ett prov där men verkligen inte fokuserar på de mest lättmätta färdigheterna utan där uppgifterna framför allt prövar sådant som kommunikativa färdigheter, problemlösning, analys, förmåga att tillämpa kunskaper. Finland har också regelbundna nationella kunskapsutvärderingar. Då får eleverna i grundskolan skriva ett centralrättat större prov och dessutom besvara en rad frågor om undervisningen, elevinflytande, motivation med mera. Samtidigt får lärarna redogöra för sin arbetssituation, material, resurser, möjlighet till samarbete, lokaler – allt som påverkar kvaliteten. Detta i ett skolsystem där det varken finns konkurrens om elever eller vinstintressen. Som lärare i Finland vet man att måluppfyllelsen och undervisningens och bedömningens kvalitet kommer att granskas vid något tillfälle.

Det är tragiskt, att svenska ungdomar klarar sig så dåligt i PISA undersökningen. Ämnena är läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Hur ofta hör man inte människor säga t.ex. “Jag skall köpa en present till HAN”. Det är tragiskt då man inte ens vet hur indirekta objekt används. Problemlösning är ett nytt ämne i pisa provet. Problemlösningen mäter inte ämnesspecifika kunskaper utan handlar om generell problemlösning.

– Uthålliget och motivation är viktigt för att kunna lösa problem. Det kan handla om vilket stöd som ges i undervisningen men också om elevers attityder, säger Helén Ängmo.

I Finland fick vi vitsord även i uppförande. Vi respekterade våra lärare, trots att de krävde så mycket av oss elever…eller kanske just för att de krävde så mycket…

Här är mina gamla betyg som mamma sparat. Vill visa att uppförandet togs upp i våra betyg i Finland. Vår skala gick upp till 10, inte 5. Som ni ser, fick vi vitsord i uppförande och flit under många års tid.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Postad: 21 april, 2014 Av: Linda Lampenius Kategori: Okategoriserade | Kommentera (1)

Det finns 1 kommentar:

Rädda svenska skolan!

  1. Chris Hilli skrev den

    Ja, skolan i Finland är(var) mycket strängare än den i Sverige. Minns att vi hade stentuffa prover, heldags prover redan i 4:de klass när man skulle söka in till Flickskolan alt. Lyceum. Förresten, Jag fick stipendium i uppförande :)))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Gilla Kurera på Facebook

Om bloggen


Namn: Linda Cullberg Lampenius.
Ålder: 45 år.
Bor: I en villa i Bromma.
Familj: Maken Martin Cullberg och döttrarna Oliva och Cecilia, 5 år respektive född i januari 2013.
Sysselsättning: Violinist, artist och författare.
Fokus just nu: Att skriva på min nya bok.
Om mig: I mitt yrke reser jag mycket och träffar många nya människor, men privat är jag rätt skygg och vill helst bara vara hemma med Martin och Olivia och lägga mig tidigt. Jag dricker inte, röker inte och äter helst hälsosam mat. Jag är nästan lite ”för” förtjust i all hälsokost som finns att köpa, älskar att köra snabba bilar och att åka skidor i Alperna. Jag är "fiskarna" i horoskop.
Om bloggen: Jag kommer att skriva om mitt liv som artist och numera även författare och föreläsare och om hur jag lever för att hinna och orka med allt.

Kategorier

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)