Linda Lampenius

TV, YLE, Nästan Unplugged – Linda Lampenius

Postad: 2 januari, 2015 Av: Linda Lampenius Kategori: aquamarine, baywatch, Concert, Konsert, Media, Musik, TV, Uppträdande, Violin, Youtube | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentera

Nästan unplugged: Linda Lampenius

Möt den internationella violinisten och mediapersonligheten Linda Lampenius i ett liveporträtt från Alexandersteatern i Helsingfors. Berättelser från henne artistliv varvas med musik av bland andra Sibelius och Benny Andersson & Björn Ulvaeus. Det blir också en Kejsarvals komponerad av hennes egen pappa Börje Lampenius.

Linda Lampenius Cullberg föddes 1970 i Helsingfors i en musikälskande teaterfamilj. Efter att endast 3 år gammal gått i musikdagis började hon spela fiol vid 5 års ålder. Endast 8 år gammal åkte hon på sin första internationella turné tillsammans med The Helsinki Strings. Vid Sibelius-Akademin studerade hon 1985-97.

Nästan unplugged webbvideo: Linda Lampenius

Trailer för programmet. Titta gärna!

I Norden använder Lampenius sitt riktiga namn, men internationellt är hon mer känd som Linda Brava. Lampenius lämnade Finland år 1997 och flyttade till Los Angeles och London. Sedan 2002 bor hon i Sverige men har hela världen som arbetsfält. Hon har nått berömmelse runt om i världen och turnerat i Europa, Asien och USA som soloartist. År 1997 blev hon inbjuden av Andrew Lloyd Webber att medverka i hans Metal Philharmonic vid Sydmonton Festival i England.

Vid sidan av stadsorkestrar i Finland och Sverige har Lampenius spelat som solist med bland annat La Scala Opera Orchestra, BBC National Orchestra of Wales och National Symphony Orchestra of Ireland. Med sin 1781 Gaglianoviolin har Lampenius många gånger spelat för statschefer och kungligheter. Hon har också medverkat i flera talkshower och TV-program över hela världen, bland andra Baywatch(USA) och Let´s Dance. År 2003 kom hennes självbiografiLinda ut i Finland.

Nästan unplugged: Linda Lampenius
Yle Radio Vega lördag 3.1.2015 kl. 13.30
Yle Fem lördag 3.1.2015 kl. 21.00

Produktion: Make My Moment Nordic
Regi: Esa Sulkanen

Kommentera programmet på sociala medier med hashtaggen #yleunplugged

Musik som framförs i tv-programmet

Romance Op. 78 No 2
Musik: Jean Sibelius

Romanssi Lindalle
Musik: Erkki Liikanen
Arr: Anssi Växby

Aquamarine
Musik: Mika Toivanen
Arr: Mika Toivanen

Akselin ja Elinan häävalssi (Akseli och Elinas brudvals)
Musik: Heikki Aaltoila
Arr: Anssi Växby

The Prayer
Text & musik: David Foster och Carole Bayer Sager
Arr: Marika Willstedt och Linda Lampenius

Romanssi (Romans)
Musik: Nils-Eric Fougstedt
Text: Reino Palmroth
Svensk text: Barbara Helsingius
Arr: Anssi Växby

Kejsarvalsen
Musik: Börje Lampenius
Arr: Anssi Växby och Henrik Wikström

Säkkijärven polkka
Musik: trad.
Arr: Anssi Växby

Anthem
Musik Benny Andersson och Björn Ulvaeus
Text: Tim Rice
Arr: Benny Andersson och Anders Eljas
Bearbetning: Anssi Växby

Csardas
Musik: Vittorio Monti
Arr: Anssi Växby

Musiker:

Henrik Wikström
Harri Ala‐Kojola
Anssi Växby
Lauri Schreck
Marika Willstedt

Wegelius Kammarstråkar:
Sofia Kosonen
Lydia Eriksson
Ulla Knuutila
Ingrid Lindblom
Aino Mannermaa
Elina Räsänen
Sonetta Harjanne
Pia Sundroos

Gästartister:
Fredrik Lycke och Marika Willstedt

image

image

image

image

image

image

image

imageFyra av pappas inspelningar för Warner 1950-1953 finns på Spotify! Börje Lampenius

Postad: 20 juni, 2013 Av: Linda Lampenius Kategori: Familj, Musik | Etiketter: , , , , | En kommentar

http://open.spotify.com/artist/2EHJC7Dgbykv8ku5VhnpnpÄlskade pappa

Postad: 6 maj, 2013 Av: Linda Lampenius Kategori: Familj | Etiketter: , , | Kommentera

image
image

Min pappa har nog alltid varit min idol. I december i år fyller han 92 år!!! Han har alltid haft en otrolig karisma och fängslat alla som skådespelare och sångare.
Pappa är fruktansvärt rolig och väldigt snäll.
Dessutom har pappa krigat för Finland i 3 1/2 år.
Vilken krutgubbe! Själv säger han att han är en “gammal yngling”.

Här kommer lite fakta om hans karriär:
Lampenius, Börje
Lampenius, Tor Börje (f. 18/12 1921 Hfrs), skådespelare och regissör. L. genomgick 1944-46 Svenska teaterns elevskola och var därefter engagerad vid denna teater, fr.o.m. 1961 även som regissör. Han har regisserat publicistrevyer, musikkavalkader och komedier. 1988 regisserade han och medverkade själv i musikkavalkaden I mina kvarter, med vilken han firade sitt 40-årskonstnärsjubileum. Han är en charmerande och folkkär skådespelare och folklig också i den meningen att han under årens lopp har haft god hand med teateramatörer. Bl.a. som s.k. husregissör på Lurens regisserade han Sju bröder (1968), Markurells i Wadköping (1971), Tehuset Augustimånen (1972), Värdshuset Vita hästen (1978-79), Gösta Berlings saga (1982), och Den ljufva galenskapen (1998). Han stod vidare för en konstnärligt avgörande insats när Raseborgs festspel kom till 1966.

Försedd med en mäktig sångröst fick Lampenius tidigt medverka i många revyer och musikaler. Hans populära Freddy i My Fair Lady var en av hans första musikalframgångar på Svenska teatern i Hfrs.
Ännu efter det han gått i pension 1988 medverkade han med samma oförbränneliga humör i flera uppsättningar. 1996 gjorde han en brackig adelsman, Sir John, i musikalen Me and my girl i Neil Hardwicks regi. Oräkneliga gånger har Märta Laurent varit hans motspelare på Svenska teatern, så även denna gång. Dessutom deltog Lampenius till publikens förtjusning också som kryddstark fyllgubbe i Bengt Ahlfors Stulen lycka (1994-95) och i den finska versionen Huijattu onni (1995-96) på Lilla teatern. 1999 var han igen i elden på Lilla teatern i Bengt Ahlfors Aska och akvavit.
Lampenius har också gestaltat allvarliga karaktärsroller, bl.a. som Willy Loman i Millers tragiska En handelsresandes död (1976, Märta Laurent var Linda), i Ginspelet som den tragikomiska kortspelaren Weller och som Hjalmar Källberg i Bo Carpelans Julafton (1984). (Margita Andergård)Lampenius, Börje. 

Denne mångsidige aktör har ibland både regisserat, komponerat musiken, gjort scenografin och dessutom sjungit och gjort en roll i en och samma pjäs. Foto: Svenska teaterns arkiv, N. v.Weissenberg.Sök i bloggen

Gilla Kurera på Facebook

Om bloggen


Namn: Linda Cullberg Lampenius.
Ålder: 45 år.
Bor: I en villa i Bromma.
Familj: Maken Martin Cullberg och döttrarna Oliva och Cecilia, 5 år respektive född i januari 2013.
Sysselsättning: Violinist, artist och författare.
Fokus just nu: Att skriva på min nya bok.
Om mig: I mitt yrke reser jag mycket och träffar många nya människor, men privat är jag rätt skygg och vill helst bara vara hemma med Martin och Olivia och lägga mig tidigt. Jag dricker inte, röker inte och äter helst hälsosam mat. Jag är nästan lite ”för” förtjust i all hälsokost som finns att köpa, älskar att köra snabba bilar och att åka skidor i Alperna. Jag är "fiskarna" i horoskop.
Om bloggen: Jag kommer att skriva om mitt liv som artist och numera även författare och föreläsare och om hur jag lever för att hinna och orka med allt.

Kategorier