Linda Lampenius

Älskade pappa

Postad: 6 maj, 2013 Av: Linda Lampenius Kategori: Familj | Etiketter: , , | Kommentera

image
image

Min pappa har nog alltid varit min idol. I december i år fyller han 92 år!!! Han har alltid haft en otrolig karisma och fängslat alla som skådespelare och sångare.
Pappa är fruktansvärt rolig och väldigt snäll.
Dessutom har pappa krigat för Finland i 3 1/2 år.
Vilken krutgubbe! Själv säger han att han är en “gammal yngling”.

Här kommer lite fakta om hans karriär:
Lampenius, Börje
Lampenius, Tor Börje (f. 18/12 1921 Hfrs), skådespelare och regissör. L. genomgick 1944-46 Svenska teaterns elevskola och var därefter engagerad vid denna teater, fr.o.m. 1961 även som regissör. Han har regisserat publicistrevyer, musikkavalkader och komedier. 1988 regisserade han och medverkade själv i musikkavalkaden I mina kvarter, med vilken han firade sitt 40-årskonstnärsjubileum. Han är en charmerande och folkkär skådespelare och folklig också i den meningen att han under årens lopp har haft god hand med teateramatörer. Bl.a. som s.k. husregissör på Lurens regisserade han Sju bröder (1968), Markurells i Wadköping (1971), Tehuset Augustimånen (1972), Värdshuset Vita hästen (1978-79), Gösta Berlings saga (1982), och Den ljufva galenskapen (1998). Han stod vidare för en konstnärligt avgörande insats när Raseborgs festspel kom till 1966.

Försedd med en mäktig sångröst fick Lampenius tidigt medverka i många revyer och musikaler. Hans populära Freddy i My Fair Lady var en av hans första musikalframgångar på Svenska teatern i Hfrs.
Ännu efter det han gått i pension 1988 medverkade han med samma oförbränneliga humör i flera uppsättningar. 1996 gjorde han en brackig adelsman, Sir John, i musikalen Me and my girl i Neil Hardwicks regi. Oräkneliga gånger har Märta Laurent varit hans motspelare på Svenska teatern, så även denna gång. Dessutom deltog Lampenius till publikens förtjusning också som kryddstark fyllgubbe i Bengt Ahlfors Stulen lycka (1994-95) och i den finska versionen Huijattu onni (1995-96) på Lilla teatern. 1999 var han igen i elden på Lilla teatern i Bengt Ahlfors Aska och akvavit.
Lampenius har också gestaltat allvarliga karaktärsroller, bl.a. som Willy Loman i Millers tragiska En handelsresandes död (1976, Märta Laurent var Linda), i Ginspelet som den tragikomiska kortspelaren Weller och som Hjalmar Källberg i Bo Carpelans Julafton (1984). (Margita Andergård)Lampenius, Börje. 

Denne mångsidige aktör har ibland både regisserat, komponerat musiken, gjort scenografin och dessutom sjungit och gjort en roll i en och samma pjäs. Foto: Svenska teaterns arkiv, N. v.Weissenberg.Sök i bloggen

Gilla Kurera på Facebook

Om bloggen


Namn: Linda Cullberg Lampenius.
Ålder: 45 år.
Bor: I en villa i Bromma.
Familj: Maken Martin Cullberg och döttrarna Oliva och Cecilia, 5 år respektive född i januari 2013.
Sysselsättning: Violinist, artist och författare.
Fokus just nu: Att skriva på min nya bok.
Om mig: I mitt yrke reser jag mycket och träffar många nya människor, men privat är jag rätt skygg och vill helst bara vara hemma med Martin och Olivia och lägga mig tidigt. Jag dricker inte, röker inte och äter helst hälsosam mat. Jag är nästan lite ”för” förtjust i all hälsokost som finns att köpa, älskar att köra snabba bilar och att åka skidor i Alperna. Jag är "fiskarna" i horoskop.
Om bloggen: Jag kommer att skriva om mitt liv som artist och numera även författare och föreläsare och om hur jag lever för att hinna och orka med allt.

Kategorier