Annons
Annons

Kvinnhohälsa: Lindring vid endometrios och PCOS

Många kvinnor lider av problem och symptom som är kopplade till obalans i könshormonerna. Dessa obalanser kan exempelvis ge endometrios och innebär svårigheter att bli gravid, smärta vid menstruationer och samlag. PCOS är en annan hormonell obalans som kan utmärkas av uteblivna menstruationer, infertilitet, ökad kroppsbehåring, bukfetma och akne. Men det finns hjälp att få. Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om några lätta sätt att förbättra tillstånden.

Redaktionen

8 oktober, 2017
Kvinnhohälsa: Lindring vid endometrios och PCOS
Dela inlägget

Obalans i könshormonerna kan exempelvis yttra sig som endometrios vilket kan innebära svårigheter att bli gravid samt smärta vid menstruationer och samlag. PCOS är ett annat tecken på obalans och kan visa sig i form av uteblivna menstruationer, ökad kroppsbehåring, bukfetma och akne. Men det finns hjälp att få, Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar.

Var tionde kvinna i fertil ålder lider av endometrios och cirka en tredjedel av alla kvinnor som har svårt att bli gravida har sjukdomen. Endometrios kan ge symtom som smärtsamma menstruationer, toalettbesök och samlag samt leda till att man har svårt att få barn. Trots det är det en godartad sjukdom. Sjukdomen orsakas av att livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmodern.

Orsakar lokal inflammation
Livmoderslemhinnan byggs upp under varje menscykel för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Om inget ägg befruktas eller fäster vid slemhinnan stöts den ut vid menstruationen. Även den slemhinna som växer utanför livmodern blöder under menstruationen och kan då orsaka en lokal inflammation och smärta. De vanligaste områdena där slemhinnan kan börja växa är i äggstockarna, äggledarna, urinblåsan, bukhinnan samt i tarmarna och utanpå livmodern.

Uppsök gynekolog
Vid misstanke om endometrios bör man uppsöka gynekolog för utredning. Den vanligaste behandlingen som erbjuds syftar till att minska de symtom som besvärar. Det kan bland annat handla om smärtlindring eller hormonbehandling och i vissa fall kan en operation bli nödvändig.

LÄS OCKSÅ: Endometrios? Så får du naturlig hjälp!

Näringsstöd
Kureras näringsexpert Zarah Öberg rekommenderar den som är drabbad av endometrios att konsultera en näringsterapeut för en individuell behandlingsplan. Hon ger dock några generella egenvårdsråd som kan vara värda att pröva:

• Generellt kan man byta ut hormonbaserade läkemedel mot naturliga alternativ. Bland dessa har vi till exempel Remifemin och Klimadynon som är växtbaserade läkemedel för ökade östrogennivåer. Remifemin och Klimadynon innehåller växtöstrogener från silverax.
• Flera örter harmoniserar och balanserar hormonerna och bidrar med de näringsämnen som behövs. Exempel på sådana är pau darco, rödklöver, dong quai, astragalus, alfalfa, vitlök, nässla, röda hallonblad och bidrottninggelé.
• Öka intaget av B-vitaminer, C-vitamin, magnesium och zink och omega-3-fettsyror. Det är också viktigt att minska påfrestningarna på kroppen genom att avgifta, minska på stress och undvika mat med tillsatser och kemikalier. Välj istället rena och ekologiska råvaror och försök leva så giftfritt som möjligt. Undvik socker och alkohol och var noga med vila och återhämtning. Allt detta påverkar kroppen som behöver vara i balans för att hormonvärden skall vara optimala och i harmoni med varandra.
• Progesteronkräm kan vara en viktig del av behandlingen, progesteron är ett förstadie – prohormon – till östrogen och kortisol. Idag har de flesta kvinnor på tok för låga progesteronnivåer men progesteron som läkemedel är inte att föredra. Däremot kan en naturlig, bioidentisk progesteronkräm med jamsrot vara ett alternativ.

LÄS OCKSÅ: Mensvärken försvann med bidrottningsgelé

PCOS
PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom, drabbar ungefär var femte kvinna i fertil ålder. Symtom på PCOS är bland annat ökad kroppsbehåring, svårighet att bli gravid, ökad bukfetma och färre än fyra menstruationer per år. Polycystiska ovarier innebär att äggstockarna har fler små och omogna äggblåsor än vad som är vanligt. PCOS är ingen sjukdom utan en ärftlig och normal variation. Vissa vet inte ens om de har avvikelsen och besväras inte heller av det. Det finns en ökad risk att den som lider av PCOS drabbas av övervikt, framför allt över magen. Bukfettet, som minskar kroppens känslighet för insulin, kan öka risken för ofrivillig barnlöshet, åldersdiabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Har du putmage? Du kan ha PCOS!

Motion och viktnedgång
Regelbunden motion är ett effektivt sätt att förbättra insulinnivåerna och många upplever att motion kan öka livskvaliteten kraftigt. Ett antal studier visar att måttlig viktminskning på 5-10 procent av den ursprungliga kroppsvikten förbättrar metaboliska, fysiologiska och psykologiska aspekter av PCOS. Det går inte att bli helt fri från PCOS men det går att behandla de besvär man får. För många som har övervikt och PCOS räcker det att gå ner några kilo för att återställa hormonbalansen och få igång menstruationerna.

LÄS OCKSÅ: Stress och könshormoner – så minskar du mängden skadligt östrogen

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons