lisa kock

Lisa – med en kärlek till örter

Lisa Kock

Familj: Man, dotter, djur och växter
Bor: Sverige, Costa Rica och Chile
Yrke: Ört- och näringsterapeut, kroppsterapeut och yogaterapeut. Jobbar halvtid med undervisning och retreater, övrig tid med klienter på min praktik på Ingarö.

Lisa Kock är bland annat näringsterapeut och uppskattad lärare på Nordiskt näringscenter. Tidigare drev hon även Mosebacke hälsocenter i Stockholm men är numera stationerad i Sydamerika halva året. Lisa har en bakgrund som modell och som för så många andra springer hennes hälsointresse ur arbetet med den egna hälsan.

– När jag undervisar om hälsa pratar jag om den perfekta balansen i kroppen. En avspänd smärtfri kropp och ett psyke där känslor passerar utan att fastna. Där huden strålar och man vaknar utsövd med ett leende på läpparna. Jag tror dock aldrig att jag har träffat någon som är hälsosam på den nivån, utan den bilden får bli mer som en slags strävan, säger Lisa.
Istället tror Lisa att acceptans är nyckeln till välmående, acceptans för livet och kroppen precis som den är.
– Så länge vi tror att något måste förändras för att vi ska vara okej så lider vi, fysiskt eller psykiskt.

LÄS OCKSÅ: Josefine Jäger – raw foodgurun från de värmländska skogarna

 

Förespråkar mer kärlek till oss själva
Enligt Lisa skulle vi må bättre om vi unnade oss saker utifrån kärlek till oss själva och våra kroppar istället för att byta diet eller träningsmönster som en slags självbestraffning för att man är fet och oduglig. Det är ingen bra utgångspunkt menar hon.
–Men det är sunt att se över sitt matbeteende så att vi inte bara äter födoämnen som ger oss tillfälliga kickar men som sänker oss i längden. Vi lever väldigt mycket i nuet på det sättet och gör sekundval som dämpar en obehaglig känsla eller låter oss sitta kvar i soffan ytterligare en dag för att det just då helt enkelt är bekvämare än att dra på sig träningskläder.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du antibiotika vid urinvägsinfektion

“Jag var ständigt sjuk som barn”
Lisa berättar att hon har kämpat med sin hälsa hela livet, det är det som lett till att läkning har blivit hennes passion.
–Jag var väldigt sjuk som barn och hamnade i en ond spiral av antibiotikaintag och en allt svagare kropp. Jag fick som så många andra ingenting annat än starkare och starkare läkemedel från sjukvården och förstod att jag skulle behöva hitta en annan lösning. Jag började utbilda mig inom alternativ medicin tidigt och blev besatt att att försöka förstå kroppen och psyket och hitta kopplingarna däremellan. Det är en ständigt pågående utbildning kan man säga som flyter ihop med mitt arbete.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

Äter logiskt
När det kommer till maten är Lisa i motsats till vad man kan tro inte extremt petig.
– Jag försöker äta logiskt, det vill säga riktig lagad mat från ekologiska råvaror. Det säger sig självt liksom att besprutad mat är farlig, samma sak med tillsatser och för stora mängder socker. Jag försöker lyssna på vad min kropp behöver och äter hemlagat och varierat. Grönsaker, fisk och kött. En kanelbulle ibland.

Viktigt med pauser för återhämtning
Däremot tror Lisa att det är viktigt att vi ger kroppen pauser för återhämtning.
–Jag jobbar med ett speciellt detoxprogram ett antal veckor per år och under dessa perioder har jag en mer strikt diet bestående av bara grönsaker i stort sett, inget socker, alkohol eller kaffe. Men i det långa loppet behöver min kropp ett mer varierat näringsintag.
Lisa tror inte att det finns någon diet som passar alla men menar att alla gynnas av äta giftfri, näringstät och god mat.

Lyssnar på kroppen
Lisa försöker lyssna på kroppen och känner sig fram till vad hon behöver komplettera med när det kommer till kosttillskott.
– Det är viktigt att komma ihåg att det inte är mängden vi äter som är intressant utan hur mycket vi kan ta upp och omsätta.
Sedan är hon även noga med vilken sorts tillskott hon äter.
– Det gäller att köpa bra tillskott som är genomtänkta. Själv älskar jag att få i mig mineraler och antioxidanter direkt från växter, dels i maten men också som örtinfusioner; näringstäta växter som fått torka, varpå man lägger ett par rejäla nävar i en stor kastrull vatten och låter dra hela natten. Då får man loss massor av lättupptagliga mineraler i saltform som kroppen känner igen och suger i sig som en svamp.

Lisa älskar växter
Lisa har en kärlek till örter och läkeväxter som kanske går lite utöver det vanliga:
– Jag älskar att jobba med växter. Och jag tröttnar aldrig på att prata om dem. Folk skulle bara veta hur mycket läkekraft det finns precis överallt på marken. Jag kan gå rakt utanför dörren där jag bor med en grupp elever och fastna i första bästa dike i timmar och prata om vad som växer där, det är helt otroligt, nästan allting är medicin. Jag tar örtmediciner varje dag för att må bra, som te, infusion, tinktur eller energimässigt. Ofta behöver man bara sitta bredvid en växt för att må bättre.

Viktigt att ha kontakt med det vi äter
Även synen på mat skiljer sig kanske något från den gängse. Hon menar att det är viktigt att se maten som energi och att vara medveten om att när vi stoppar något i munnen försvinner ingenting utan energin övergår istället i oss.
– Har man upplevt det förstår man att det inte bara handlar om vad vi äter utan om vilken kontakt vi har med det vi äter. Vilken inställning vi har till allt som lever runt omkring oss. Jag tänker så när jag lagar mat och när jag äter den. Då är det nästan ett mirakel varje gång man plockar en solvarm tomat och stoppar den i munnen.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Lisa Kock

Familj: Man, dotter, djur och växter
Bor: Sverige, Costa Rica och Chile
Yrke: Ört- och näringsterapeut, kroppsterapeut och yogaterapeut. Jobbar halvtid med undervisning och retreater, övrig tid med klienter på min praktik på Ingarö.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så blev jag av med hjärndimman

Mental hälsa

Under tio års tid led Victor Käkelä, 28 år, till och från av depressioner. När han dessutom fick problem med sömnen kändes det som om botten var nådd. Det krävdes några genomgripande livsstilsförändringar för att vända utvecklingen. Vägen till bättre hälsa, koncentration och minne gick via meditation, att välja bort kött och att börja äta vitaminer för hjärnan och den mentala förmågan.

petra månström

Petra Månström: ”Det är känslan som räknas”

Intervju

Hon var den lågmälda plugghästen med löpning som sämsta gren i skolgympan.  20 år senare är Petra Månström expert på just löpning. Hennes blogg om hur hon förberedde sig inför Stockholm Marathon blev snabbt en av landets mest lästa. Och i augusti kom hennes bok om smartare löpning, med tips för att göra oss alla till gladare och bättre löpare.

Återhämta dig från utmattning med hjärngympa

Intervju

Att se hjärnan som en muskel är ett bra sätt att förstå hur stress fungerar, varför återhämtning är ett måste och varför det inte går att vila sig tillbaka från utmattning. Det menar Karin Isberg, stresscoach och författare till den bästsäljande boken ”15 sätt att bli fri från stress”.

gron_trendsåaning

Kurera guidar bland hudvårdstrenderna

Hud

Micellärvatten, dubbeltvätt och stamceller. Det kommer ständigt nya trender inom hudvård och skönhet, många försvinner lika snabbt medan vissa är här för att stanna. Kurera har tagit hjälp av hudterapeuten Johanna Bjurström att titta närmre på de senaste årens trender.

varm appeldryck

Varm äppeldryck med ingefära

Recept

Den här tiden på året finns det tillgång till nyskördade svenska äpplen. Frossa i äppelpaj, must, kompott eller varför inte baka bröd med äpplen eller äta dem i en god sallad. Det här receptet är på en varm äppeldryck som är perfekt att värma sig med under svala sensommar- och höstkvällar. 

Kortisol i balans gav Eva lugnet tillbaka

Mental hälsa

Det är inte bara yttre stress som kan påverka oss, den inre stressen är minst lika farlig. Eva Sundh hade mycket oro och tankar och kände sig aldrig riktigt lugn. Oron påverkade även hennes mage. Eva började äta KSM-66, som stabiliserar stresshormonet kortisol. Idag är hon lugnare och mår bättre.

surkal

Surtantens eget recept på surkål

Recept

Surkål är en tidlös klassiker som kompletterar och lyfter mången god maträtt. Här kommer ett grundrecept från boken "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell som kan varieras på otaliga vis genom att tillsätta kryddor och andra grönsaker.

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Lotta och Victoria instiftar “Surkålens dag”

Kost

Syrat och fermenterat är rena hälsokosten och det bara ökar i popularitet. Allt fler får upp ögonen för hälsofördelarna med gamla trotjänare som surkål och mjölksyrad gurka – det ges kurser och hålls föreläsningar och i höst kommer flera böcker i ämnet.

Mer fokus med ginkgo biloba

Mental hälsa

Om minnet sviker och du får svårt med koncentration och fokus beror det ofta på cirkulationsproblem. Studier på extrakt av bladen från det asiatiska tempelträdet ginkgo biloba har visat att dessa har en stark antiinflammatorisk effekt, kan vidga blodkärlen och därmed öka blodgenomströmningen. Det medför att minne, inlärning och koncentrationen förbättras.

tänder skepp citrusfrukt

Sjömännens sjukdom på återtåg

Forskning

I vår moderna tid är näringsbrist knappast något vi tror ska ska finnas i västvärlden, ändå drabbas många av undernäring. Och på sina håll har den gamla "sjömanssjukdomen" skörbjugg börjat komma tillbaka.

illustration och eva ruzs

Är du tillsammans med en relationspsykopat?

Sex- och relationer

Lever du med en partner som utåt sett är charmerande, trevlig och betraktas som en ”hyvens kille” eller ”schysst tjej”, rent av en svärmorsdröm. Men som blir en mardröm inom hemmets fyra väggar där han eller hon fritt kan kränka, manipulera och bryta ner dig. Och när du försöker få hjälp är det ingen som förstår eller tror dig – för du har ju en så trevlig partner.

bestick måttband citronvatten

Ny studie: Fasta aktiverar våra stamsceller

Forskning

Ett flertal gamla hälsorutiner har fått upprättelse på senare år. Till exempel har forskning inom neurovetenskap kunnat visa att vad som händer med hjärnan när vi mediterar. Nu har forskare dessutom upptäckt att fasta möjliggör regeneration av våra inre organ.

grönsaker och johanna bjurström

Hudterapeutens topplista med näringen som skyddar huden

Hud

Det är inte åren i sig som gör att vi får rynkor, slapp och glåmig hy. Med tiden syns resultatet av vad vi ätit, druckit och på annat sätt exponerat oss för i kroppens yttersta lager. Hudterapeuten Johanna Bjurström delar i del tre av artikelserien om vår åldrande hud med sig av sina bästa tips på hur vi skyddar huden från att åldras i förtid.

skalle i siluett med saknad pusseslbit, hand med pusselbit

Probiotika kan motverka mani vid bipolär sjukdom

Mental hälsa

Bipolär sjukdom kan vara svår att hantera för såväl patienter som familj och vänner. Maniska faser kan ha starkt negativ inverkan på människors livskvalitet och patienterna kan ibland bli inlagda på sjukhus i flera dagar tills symptomen har lagt sig – men ett vanligt kosttillskott kan hjälpa.

havregrynsgröt och fullkornsbrld

Fullkorn skyddar mot typ 2-diabetes

Forskning

Råg, havre eller vete spelar ingen större roll. Så länge det rör sig om fullkorn skyddar samtliga mot typ 2-diabetes. Enligt en stor nordisk studie räcker det med en portion havregrynsgröt och en fullkornsmacka om dagen för att minska risken för diabetes.

Ingefära och gurkmeja fixade värken i fötterna

Värk

När Lena Månsson gick i pension såg hon fram emot att ha tid för långa härliga promenader. Men drömmen grusades när fötterna började värka. Ett tag gjorde de så ont att hon knappt kunde gå och ingen läkare kunde ge svar eller bot. Till sist hittade hon ett preparat med ingefära och gurkmeja – och nu kan hon njuta av långpromenader igen.

maria borelisu

Maria vill revolutionera synen på hälsa

Intervju

Maria Borelius är bosatt i London och har världen som sin arbetsplats, något som stundtals slitit på hälsan. För fem år sedan nådde hon sin personliga botten och kände att nu får det räcka, kroppen sade helt enkelt ifrån och den här gången valde Maria att lyssna.

äldre kvinna i solglasögon

Professor: ”Vår livslängd har ingen fast gräns”

Forskning

De råder delade meningar om huruvuda det finns en absolut gräns för hur gammal en människa kan bli eller inte. En svensk professor i matematisk statistik menar att det inte finns någon fast gräns och forskning visar att vare sig livsstil som genetiska faktorer verkar spela roll efter 110 års ålder.