Lisa – med en kärlek till örter | Kurera.se
lisa kock

Lisa – med en kärlek till örter

Lisa Kock

Familj: Man, dotter, djur och växter
Bor: Sverige, Costa Rica och Chile
Yrke: Ört- och näringsterapeut, kroppsterapeut och yogaterapeut. Jobbar halvtid med undervisning och retreater, övrig tid med klienter på min praktik på Ingarö.

Lisa Kock är bland annat näringsterapeut och uppskattad lärare på Nordiskt näringscenter. Tidigare drev hon även Mosebacke hälsocenter i Stockholm men är numera stationerad i Sydamerika halva året. Lisa har en bakgrund som modell och som för så många andra springer hennes hälsointresse ur arbetet med den egna hälsan.

– När jag undervisar om hälsa pratar jag om den perfekta balansen i kroppen. En avspänd smärtfri kropp och ett psyke där känslor passerar utan att fastna. Där huden strålar och man vaknar utsövd med ett leende på läpparna. Jag tror dock aldrig att jag har träffat någon som är hälsosam på den nivån, utan den bilden får bli mer som en slags strävan, säger Lisa.
Istället tror Lisa att acceptans är nyckeln till välmående, acceptans för livet och kroppen precis som den är.
– Så länge vi tror att något måste förändras för att vi ska vara okej så lider vi, fysiskt eller psykiskt.

 

LÄS OCKSÅ: Josefine Jäger – raw foodgurun från de värmländska skogarna

Förespråkar mer kärlek till oss själva
Enligt Lisa skulle vi må bättre om vi unnade oss saker utifrån kärlek till oss själva och våra kroppar istället för att byta diet eller träningsmönster som en slags självbestraffning för att man är fet och oduglig. Det är ingen bra utgångspunkt menar hon.
–Men det är sunt att se över sitt matbeteende så att vi inte bara äter födoämnen som ger oss tillfälliga kickar men som sänker oss i längden. Vi lever väldigt mycket i nuet på det sättet och gör sekundval som dämpar en obehaglig känsla eller låter oss sitta kvar i soffan ytterligare en dag för att det just då helt enkelt är bekvämare än att dra på sig träningskläder.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du antibiotika vid urinvägsinfektion

"Jag var ständigt sjuk som barn"
Lisa berättar att hon har kämpat med sin hälsa hela livet, det är det som lett till att läkning har blivit hennes passion.
–Jag var väldigt sjuk som barn och hamnade i en ond spiral av antibiotikaintag och en allt svagare kropp. Jag fick som så många andra ingenting annat än starkare och starkare läkemedel från sjukvården och förstod att jag skulle behöva hitta en annan lösning. Jag började utbilda mig inom alternativ medicin tidigt och blev besatt att att försöka förstå kroppen och psyket och hitta kopplingarna däremellan. Det är en ständigt pågående utbildning kan man säga som flyter ihop med mitt arbete.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

Äter logiskt
När det kommer till maten är Lisa i motsats till vad man kan tro inte extremt petig.
– Jag försöker äta logiskt, det vill säga riktig lagad mat från ekologiska råvaror. Det säger sig självt liksom att besprutad mat är farlig, samma sak med tillsatser och för stora mängder socker. Jag försöker lyssna på vad min kropp behöver och äter hemlagat och varierat. Grönsaker, fisk och kött. En kanelbulle ibland.

Viktigt med pauser för återhämtning
Däremot tror Lisa att det är viktigt att vi ger kroppen pauser för återhämtning.
–Jag jobbar med ett speciellt detoxprogram ett antal veckor per år och under dessa perioder har jag en mer strikt diet bestående av bara grönsaker i stort sett, inget socker, alkohol eller kaffe. Men i det långa loppet behöver min kropp ett mer varierat näringsintag.
Lisa tror inte att det finns någon diet som passar alla men menar att alla gynnas av äta giftfri, näringstät och god mat.

Lyssnar på kroppen
Lisa försöker lyssna på kroppen och känner sig fram till vad hon behöver komplettera med när det kommer till kosttillskott.
– Det är viktigt att komma ihåg att det inte är mängden vi äter som är intressant utan hur mycket vi kan ta upp och omsätta.
Sedan är hon även noga med vilken sorts tillskott hon äter.
– Det gäller att köpa bra tillskott som är genomtänkta. Själv älskar jag att få i mig mineraler och antioxidanter direkt från växter, dels i maten men också som örtinfusioner; näringstäta växter som fått torka, varpå man lägger ett par rejäla nävar i en stor kastrull vatten och låter dra hela natten. Då får man loss massor av lättupptagliga mineraler i saltform som kroppen känner igen och suger i sig som en svamp.

 

Lisa älskar växter
Lisa har en kärlek till örter och läkeväxter som kanske går lite utöver det vanliga:
– Jag älskar att jobba med växter. Och jag tröttnar aldrig på att prata om dem. Folk skulle bara veta hur mycket läkekraft det finns precis överallt på marken. Jag kan gå rakt utanför dörren där jag bor med en grupp elever och fastna i första bästa dike i timmar och prata om vad som växer där, det är helt otroligt, nästan allting är medicin. Jag tar örtmediciner varje dag för att må bra, som te, infusion, tinktur eller energimässigt. Ofta behöver man bara sitta bredvid en växt för att må bättre.

Viktigt att ha kontakt med det vi äter
Även synen på mat skiljer sig kanske något från den gängse. Hon menar att det är viktigt att se maten som energi och att vara medveten om att när vi stoppar något i munnen försvinner ingenting utan energin övergår istället i oss.
– Har man upplevt det förstår man att det inte bara handlar om vad vi äter utan om vilken kontakt vi har med det vi äter. Vilken inställning vi har till allt som lever runt omkring oss. Jag tänker så när jag lagar mat och när jag äter den. Då är det nästan ett mirakel varje gång man plockar en solvarm tomat och stoppar den i munnen.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Lisa Kock

Familj: Man, dotter, djur och växter
Bor: Sverige, Costa Rica och Chile
Yrke: Ört- och näringsterapeut, kroppsterapeut och yogaterapeut. Jobbar halvtid med undervisning och retreater, övrig tid med klienter på min praktik på Ingarö.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.