Annons
Annons

Lista: Så miljömärker du din jul

Det går alldeles utmärkt att miljömärka sin jul. Här de bästa knepen.

Redaktionen

21 december, 2013
Lista: Så miljömärker du din jul
Dela inlägget

Det går alldeles utmärkt att miljömärka sin jul.
Här de bästa knepen.

Julklapparna:

  • Överkonsumera inte
    Inom familjen kan ni besluta er för att endast ge få eller gemensamma presenter eller endast till barnen. Välj endast nödvändiga, inhemska julklappar, gärna återanvända.
  • Köp energisnålt
    Köper du dyra hushållsmaskiner välj då energisnåla produkter med lång garantitid.
  • Ge upplevelse
    Till exempel en bio- eller konsertbiljett, ett presentkort till ett gym eller en massör eller ett löfte om hjälp med städning eller barnpassning.
  • Ge klappar mjuka för planeten
    Vad sägs om en get, ål, falk eller 80 stelkrampsvaccin under granen? Genom organisationer som Naturskyddsföreningen, Unicef, SOS barnbyar och Action aid kan du göra till exempel sambon, mormor eller pappsen till stolta givare (av välgörenhet) istället för ”tagare”.
  • Tillverka egna klappar
    Till exempel sticka eller virka en mössa, ett par raggsockor eller handskar. Ge bort egenhändigt bakade eller lagade alster. Klipp och klistra fina bilder på en gammal pepparkaksburk eller tändsticksask.

    Kakburk
    Foto: Malin Duvstedt

 

Julbordet:

  • Ekologiskt på julbordet
    Har du ett julbord fullt av ekologiskt får du inte bara lyxiga råvaror av hög kvalitet, du bidrar också till en god jul för naturen, djuren och människor i andra delar av världen. Använd inhemska och lokala råvaror till julmaten i så stor mån det går.
  • Satsa mindre på kött och mer på grönsaker
    Ös på med mer grönsaker än vanligt i år. Till exempel rödbetor, morötter, rödkål och apelsiner från Europa är i säsong just nu. Placera gärna de gröna rätterna i början av julbordet och lägg upp rätterna med kött och fisk på mindre fat som fylls på när de börjar ta slut, så äter dina gäster miljösmart av bara farten. Att äta mer grönt och mindre kött är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för vår planet.
  • Undvik ål och se upp med lutfisk och lax
    Ålen är nära utrotning och förtjänar ett bättre öde än våra julbord. Välj en lutfisk på MSC-märkt sej eller torsk och undvik lutfisk som (oftast) görs på långa, som är en hotat fisksort. Välj Krav-odlad lax så slipper du riskera att bidra till utfiskade hav.
  • Ät sill och ansjovis
    Två svenska julbordsklassiker som varken är utrotningshotade eller innehåller särskilt mycket miljögifter.
  • Baka själv
    … och utnyttja efterungsvärmen.
  • Undvik matsvinn
    Den klimatsmarta julbordsgästen bör tänka på hur mycket mat som lassas upp på tallriken. Påminn dina gäster.

 

Julstädning:

  • När du städar skåp och lådor, samla ihop överlopps kläder och grejor och för dem till någon insamling för medellösa här hemma eller utomlands. Prydliga skåp och vetskapen om att dina saker kommer till användning ger julstämning.
  • Julstädningen klarar du av utan kemikalier eller med miljömärkta produkter. Badrummet blir rent och doftar friskt om du byter ut rengöringsmedlet mot utspädd ättika.

 

Granen:

  • Välj en vanlig svensk gran hellre än plast
    En vanlig svensk gran, gärna så närodlad gran som möjligt, är det bästa valet för den som vill ha julgran. Den kallas ibland rödgran eller Picea abies. Finns även ett fåtal KRAV-märkta men då måste man oftast vara ute i god tid.
  • Undvik kungsgran
    Kungsgran (Abies nordmannia) är, enligt Naturskyddsföreningen, generellt sämre än svensk gran eftersom man vid odlingen ofta använder bekämpningsmedel. Ofta kommer också kungsgranen från Danmark och är då dessutom transporterad med lastbil.
  • Använd bara plastgran om du redan har en hemma
    Sämst för miljön är plastgranen, även om man använder den i många år. När man räknar ihop allt som produktion, transporter och mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning blir den totala miljöåverkan störst med en plastgran. Så skippa den, om du inte redan har en hemma vill säga.

 

Juldekorationerna:

  • Skippa plastpyntet och gör själv
    Skippa plastpyntet och satsa istället på saker i tyg, halm, papper och andra naturmaterial. Du kan lätt gå till närmaste hobbyaffär och sedan hem och göra pyntet själv. Annat fint och väldoftande är apelsiner prydda med nejlikor, och kransar av pilträ eller kvistar. Tillsammans med barnen kan du lätt ”jultransformera” kottar och stenar med färg, glitter och fantasi.
  • Skippa den köpta ”vitmossan”
    Den så kallade vitmossan som säljs i butiker är inte alls någon mossa utan en fönsterlav, plockad på ett storskaligt sätt som gör det svårt för den att återhämta sig. Dessutom behandlas den ofta med kemikalier. Köper du ändå fönsterlav kan du spara den från år till år, och plockar du själv laven i skogen så ta den lite försiktigt i kanten av en större tuva. Kom ihåg att vattna då och då så att den inte blir torr och brandfarlig.
  • Energisnål belysning
    Julljus hör julen till men satsa på en lysdiodslinga, som kan vara tio gånger effektivare än en traditionell ljusslinga. Känn på slingan så den inte blir varm när den lyser, det är beviset på att det verkligen är lysdioder (LED). Tänk på att ett ljus i en islykta på gården är vackrare än grälla uteljus. Undvik värmeljus i metallformar, de ger bara upphov till onödigt avfall. Om de används så sopsortera dem rätt (se nedan).

 

Övriga tips:

  • Återanvänd presentpappret och snörena från i fjol. När julafton kommer uppmanar du folk att vara lite försiktiga när de sliter upp julklapparna och tar sedan till vara papper och snören för kommande behov.
  • Jul- och nyårskorten kan du själv göra, ensam eller tillsammans med barnen.
  • Gynna kommunala trafikmedel. Reservera långfärdsbiljetterna i tid så reser du bekvämt. Erbjud billösa vänner och släktingar skjuts om du väljer att ta bilen.

Så sopsorterar du julens rester: Sopkvast

  • Lägg julklappspappret och wellpapp från paketen i behållaren för pappersförpackningar, inte i tidningsinsamlingen.
  • Ta bort snören och lägg dessa i soppåsen så att de istället kan bli fjärrvärme och el.
  • Återvinn frigolit i behållare för plast.
  • Lämna smålampor (från kransar, julgransljus, slingor, ljusstakar) som smått el-avfall på återvinningscentralen eftersom de innehåller ämnen du inte vill ska läcka ut i naturen.
  • Sorter värmeljus och marschaller som metallförpackningar. Ta gärna bort metallbiten som håller fast veken och sortera aluminiumet.
  • Lämna in julgranen på närmaste återvinningscentral, insamlingsställe eller grovsoprum.

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Gröna listan: Fritt fram
Sillen:
Står på Världsnaturfondens gröna lista. Men se upp för den från östra Östersjön. Den står på gula listan.
Kålen:
Det vegetariska på julbordet är det mest miljövänliga. Kålen är dessutom i högsäsong.
Gammeldags delikatesser:
Förr åt man grisfötter och använde flera delar av grisen. Hade vi ätit fler delar och hushållat bättre med de råvaror vi äter hade det gjort en stor skillnad.

Röda listan: Ät inte
Den akut utrotningshotade ålen:
Jämfört med 1970-talet har 95 procent av den europeiska ålens yngel försvunnit.

Gula listan: Tänk efter
Kött:
Kan man satsa på att ha ett mer vegetariskt julbord är det bättre för miljön.
Lutfisk:
Långan är rödmakerad på Världsnaturfondens lista, men det finns också långa som är gulmarkerad som är fångad i Barents hav.
Saffran:
Är ofta producerad i Mellanöstern under dåliga arbetsförhållanden. Samtidigt var många plantage i Afghanistan tidigare opiumplantager. Saffranproduktion är en förbättring.
Källa: Naturskyddsföreningen

Annons
Annons