Liten guide till E-nummer

Fakta

Vill du läsa mer? 
• Äkta vara sökbara och ständigt uppdaterade guide till E-nummer
• E-nummernyckel - med dess biverkningar
• Här hittar du Wikipedias lista över E-nummer.

• Du kan också ladda ner appen "Tillsatsappen" - som ger dig svaret på E-numrets funktion och om den bör undvikas. I den kan du läsa mer om alla E-nummer och få en förklaring till varför de finns i maten. Appen finns tillgänglig på App Store och Google Play.
Saknar du en smartphone kan du använda samma funktion direkt på Konsumentföreningen Stockholms hemsida.

Ett E-nummer är ett slags id-nummer för tillsatserna i ett livsmedel. Det finns många hundratals tillsatser, en del naturliga och harmlösa, andra det motsatta. Som konsument är dock inte lätt att veta vad som är vad i tillsatsdjungeln.
Tänk om det fanns en liten lättläst manual som förklarade hur E-numren ska läsas, vilka som är harmlösa och vilka man ska akta sig för...
Det gör det. Här är Kureras lilla guide till olika E-nummer.

Ja, att kunna läsa E-nummer är inte helt enkelt. Särskilt inte som tillverkarna av livsmedel inte heller är skyldiga att skriva ut E-numret utan istället kan välja att bara skriva namnet på ämnet. Det gör att det krävs en del engagemang även för medvetna kunder eftersom det finns flera namn på samma ingrediens/tillsats.

► Läs också: Ny studie: Tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom

Ovanpå E-numren finns tusentals aromer
Dessutom finns det - utöver alla hundratals tillsatsämnen - även tusentals aromämnen som inte alls behöver specificeras.
Men lugn. När man väl börjat intressera sig en smula blir det snart lite lättare. Och här får du hjälp till en kickstart.

 

► Läs också: Allt fler väljer bort konstgjord mat

Kureras lilla guide till E-nummer som...

 

... misstänks vara cancerframkallande:
E621, E407, E322 sojalecitin samt E-127, 249, 250, 251, 252, 319, 320, 321, 407, 431, 553, 951 och 952.

... är färgämnen:
E-nummer som börjar på 1 är färgämnen, med några få undantag. De mest omdiskuterade är azofärger som var förbjudna i Sverige innan vi gick med i EU. Azofärgerna är E-102, 104, 110, 120, 122, 123, 124, 131, 132, 133, 151, 155, 180 kan ge allergi och astma samt hyperaktivitet hos barn.
E173 ger silverfärg till till exempel godis och dekorationer och innehåller aluminium som kan ge njurproblem.

... är konserveringsmedel:
E-nummer som börjar på 2 är konserveringsmedel.
E-202, 203, 210, 211, 213, 214, 215, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 226, 227, 228  kan ge allergi och astma samt i vissa fall irritera magen (220-228).

... är antioxidantmedel och surhetsreglerande medel:
E-nummer som börjar på 3 är antioxidantmedel, vilka tillsätts för att öka hållbarheten.
E-310, 311, 312, 322 kan ge astma och allergiska reaktioner och E-320 och E-321 bör undvikas på grund av cancer- och hälsorisk.

... är förtjockningsmedel och emulgeringsmedel:
E-nummer som börjar på 4 är förtjockningsmedel och emulgeringsmedel, vilka tillsätts för att ingredienserna ska blanda sig.
E-410, 412, 413, 414, 426 kan ge allergi och astma och E-407 eller E-407a – karragenan kan vara cancerframkallande, orsaka gaser samt problem med magen.

... är stabiliseringsmedel och klumpförebyggande medel:
E-nummer som börjar på 5 är stabiliseringsmedel och klumpförebyggande medel. Här kan E-522, 523 ge magproblem och halsbränna.

 

... är smakförstärkande:
E-nummer som börjar på 6 är smakförstärkare, som används för att få torftiga rätter att smaka mer/bättre.
E621, 622,623,624, 625 kan ge huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående.
E-627 631 och 635 kan ge problem med njursten och gikt.

... är sötningsmedel:
E-nummer som börjar på 9 är sötningsmedel. E-951, aspartam, är omdiskuterat och vissa anser att det kan ge cancer.
E-952 cyklamat, var förbjudet i Sverige innan vi gick med i EU. Förbjöds 1969 i USA då det framkallat cancer i urinblåsan hos råttor.

... utvinns från djur:
För vegetarianer och veganer kan det vara bra att känna till att 45 tillsatser kan utvinnas från djur. De vanligaste är E471 och E630-635.

... som är harmlösa:
Alla livsmedelstillsatser har ett E-nummer. Det betyder dock inte automatiskt att ämnet är kemiskt framställt. Till exempel E300 som är askorbinsyra, det vill säga ingenting annat än C-vitamin. Det kan vara både naturligt och kemiskt framställt men ändå få samma E-beteckning.
E450 är huvudingrediensen i bakpulver och bör alltså vara okej i bröd. Finns det däremot i kött används ämnet istället som stabiliseringsmedel för att det ska gå att blanda ut köttet med vatten.

► Läs också: Liten lista över tillsatsvärstingar! Är din favorit med?

... det av andra anledningar kan vara bra att vara uppmärksam på:
• E621
- alltså smakförstärkaren mononatriumglutamat. Den misstänks kunna orsaka en hel del elände i kroppen och är dessutom ett tecken på att produkten du håller i är så utblandad att den inte längre smakar som den ska.

• E450-452 
Polyfosfater är samlingsnamnet för dessa ämnen, som kan hittas i till exempel i skinka, kassler, kyckling, korv och andra köttprodukter, och som betyder att vattenhalten är högre än vad den borde vara.

 

• Textraden "Delvis härdat vegetabiliskt fett" 
Denna text innebär att produkten innehåller ett fett som härdats på kemisk väg med olika petroleumprodukter (och ibland nickel som katalysator) med målet att få fram ett fett med rätt konsistens och lång hållbarhet. Detta anses bekvämt för industrin men dåligt för konsumenten eftersom det innehåller höga halter transfett.

• Aromer
Märkligt nog behöver inte aromämnen skrivas ut. Trots att det finns 2 800 aromer att välja på behövs aromämnen inte skrivas ut. Men för att förklara dess verkan innebär det att maten är så processad att smaken behöver piffas till - med ett doftämne.

• Rökarom
Den enda arom som måste skrivas ut. Står det rökarom sist på ingrediensförteckningen på skinkan betyder det att den inte rökts på riktigt. Åtminstone inte tillräckligt för att den ska få någon smak.

► Läs också: 10 anledningar att sluta äta godis

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Vill du läsa mer? 
• Äkta vara sökbara och ständigt uppdaterade guide till E-nummer
• E-nummernyckel - med dess biverkningar
• Här hittar du Wikipedias lista över E-nummer.

• Du kan också ladda ner appen "Tillsatsappen" - som ger dig svaret på E-numrets funktion och om den bör undvikas. I den kan du läsa mer om alla E-nummer och få en förklaring till varför de finns i maten. Appen finns tillgänglig på App Store och Google Play.
Saknar du en smartphone kan du använda samma funktion direkt på Konsumentföreningen Stockholms hemsida.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturliga ämnen håller hjärtat i form

Forskning

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

 

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

 

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.