man handlar i matbutik

Livsmedelsbranschen flaggar för höjda matpriser

Matpriserna kan snart komma att stiga. Det spår flera experter som menar att det blir en konsekvens av de senaste månadernas värmebölja. Anledningen är att värmen försämrar skördarna världen över.

FN:s livsmedelsorgan har tagit fram en prognos som visar att spannmålsskörden i år väntas bli 65 miljoner ton mindre än förra året. Matpriserna har redan ökat i andra länder som drabbats av värmen som Japan och Sydkorea.

LÄS OCKSÅ: Listan på den flygfraktade maten

 

Kommer inte vara självförsörjande
Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen,säger till Expressen att vi i år inte kommer klara av att vara självförsörjande på spannmål.

LÄS OCKSÅ: Värmeböljan hotar svensk livsmedelsproduktion

Vet ej ännu vilka varor som berörs
Han får medhåll av Daniel Emilsson, presstalesperson för branschorganisationen Livsmedelsföretagen. I en kommentar till Expressen uttrycker han sin oro.
– Vår bedömning är att det kommer att leda till prishöjningar under hösten, men exakt vilka varor det gäller och vilken nivå det blir på prishöjningarna det är svårt att säga i det här läget, säger han till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Minskade dioxinhalter i ekologiska ägg

Dyster prognos från LRF
På sin hemsida har Lantmännen presenterat prognosen för årets spannmålsskörd, oljeväxter och trindsäd. Och det är dystra siffror som man går ut med.
“Odlingsåret 2018 har varit exceptionellt med en ovanligt blöt höst 2017 och extrem varm och torr vår, vilket drabbat odlingar runtom i hela landet. Läget drabbar också Sveriges animalie- och mjölkproducenter som, utöver minskad spannmålsskörd, också riskerar brist på grovfoder”

Av redaktionen

Källa: FoodSupply

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.