Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Livia Wanntorp – Livia’s yoga

Vad är fascia och varför är fasciaträning viktig för vår hälsa

 

 

 

 

Vad är fascia och har du kanske hört ordet fascia tidigare?

Många av oss är bekanta med ordet fascia antingen från yin yoga eller i samband med en särskild typ av massage med  bollar - myofascial massage- som vi rullar mot specifika delar av kroppen för att lösa upp spänningar.

Fascia är den typen av bindväv som utgör större delen av vår kropp och som ger kroppen sin form. När du sträcker ut en arm för att hämta ner en tallrik från skåpet gör din arm en specifik rörelse framåt för att nå upp till objektet men sen går armen tillbaka till sin vanliga plats efteråt tack vare att fascia håller kroppen ihop i en bestämd form. Dessutom håller fascia kroppen hela tiden lagom spänd . Denna vävnad har alltså både kvaliteter av draghållfasthet och elasticitet i sig.

Fram till väldigt nyligen fokuserade man på enskilda strukturer i kroppen och ännu pratar vi om muskler och leder m fl andra delar såsom de vore enskilda och arbetade isolerat i kroppen. Men för några år sen, började man ändra perspektiv och började studera den formlösa massan, som vi idag kallar fascia, kring musklerna och organ. Först då insåg man hur viktigt denna vävnad är då den länkar samman olika delar av kroppen och den låter oss röra oss i många olika riktningar och vinklar genom att fungera som ett verktyg för kraftöverföring.

Varje gång vi går eller hoppar eller springer eller utför rörelser tränar vi fascia och tvärtom när vi inte kan röra oss av olika anledningar, t ex när vi har ett jobb som inte låter oss ändra på position så ofta under våra åtta timmars arbete, då klibbar fascian ihop och när vi äntligen går hem känner vi oss stela och i behov av stretching av kroppen.

Alltså är rörelse, rörlighetsträning och statisk yoga, A och O för att vi ska kunna behålla vår kropp smidig och stark under många många år!

Jag har utvecklat en ny workshop - FASCIA- MOTION & STILLNESS-  där vi går genom fascias kvaliteér och utforskar hur man bäst kan nyttja fascia potential med hjälp av dynamisk yoga samt yin yoga.

Välkommen på denna workshop antingen den 17 september vid Rofyllt Rum i Sandviken eller den 24 september vid Yogarummet i Björkhagen, Stockholm!

Läs mer om workshopen HÄR.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Hur motverkar du höststressen?

Hur motverkar du höststressen?

Okategoriserade

Hej! Nu är hösten definitivt här. Regn och lägre och lägre temperatur påminner oss om att sommaren ligger nu officiellt bakom oss. Ett annat sätt att märka att hösten är här är att vi har börjat jobba igen och kommit tillbaka till en vardag som för oss många börjar klockan 8 på morgonen och pågår […]

Livia’s yoga – en yoga som anpassas till var och en!

Hälsa

  Hej på er och Glad Påsk! Det finns så många olika definitioner för YOGA och ingen är egentligen fel. Yoga kan innebära att främsta sitta stilla och meditera med hjälp av andetag men yoga kan också vara flödande rörelser synkroniserade med andetag, bara för att ge ett par exempel. Kära barn har många namn […]

SKOGSBAD – att dyka rakt in i naturen

SKOGSBAD – att dyka rakt in i naturen

Hälsa

Det är många av oss som bara behöver kliva in i en skog, ta en promenad längs en stig kantad av stora och gamla träd, ta in barrdoften och lyfta blicken mot blåa himlen, för att uppleva en känsla av större lugn och harmoni. I mitt jobb som stresscoach och yogalärare tar jag gärna hjälp […]

Att bli stress-starkare. Välkommen in till Livia’s yoga!

Att bli stress-starkare. Välkommen in till Livia’s yoga!

Coachning

  Hej! Välkommen hit! Jag heter Livia och är strålande glad att från och med idag få vara en del av Kureras bloggarteam! Förutom glädje över att få jobba ihop med en superproffsig redaktion och en etablerad tidning, känns min nya blogg som ännu en superbra chans att fortsätta föra fram mitt budskap som är […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)