Vad är fascia och varför är fasciaträning viktig för vår hälsa

 

 

 

 

Vad är fascia och har du kanske hört ordet fascia tidigare?

Många av oss är bekanta med ordet fascia antingen från yin yoga eller i samband med en särskild typ av massage med  bollar - myofascial massage- som vi rullar mot specifika delar av kroppen för att lösa upp spänningar.

Fascia är den typen av bindväv som utgör större delen av vår kropp och som ger kroppen sin form. När du sträcker ut en arm för att hämta ner en tallrik från skåpet gör din arm en specifik rörelse framåt för att nå upp till objektet men sen går armen tillbaka till sin vanliga plats efteråt tack vare att fascia håller kroppen ihop i en bestämd form. Dessutom håller fascia kroppen hela tiden lagom spänd . Denna vävnad har alltså både kvaliteter av draghållfasthet och elasticitet i sig.

Fram till väldigt nyligen fokuserade man på enskilda strukturer i kroppen och ännu pratar vi om muskler och leder m fl andra delar såsom de vore enskilda och arbetade isolerat i kroppen. Men för några år sen, började man ändra perspektiv och började studera den formlösa massan, som vi idag kallar fascia, kring musklerna och organ. Först då insåg man hur viktigt denna vävnad är då den länkar samman olika delar av kroppen och den låter oss röra oss i många olika riktningar och vinklar genom att fungera som ett verktyg för kraftöverföring.

Varje gång vi går eller hoppar eller springer eller utför rörelser tränar vi fascia och tvärtom när vi inte kan röra oss av olika anledningar, t ex när vi har ett jobb som inte låter oss ändra på position så ofta under våra åtta timmars arbete, då klibbar fascian ihop och när vi äntligen går hem känner vi oss stela och i behov av stretching av kroppen.

Alltså är rörelse, rörlighetsträning och statisk yoga, A och O för att vi ska kunna behålla vår kropp smidig och stark under många många år!

Jag har utvecklat en ny workshop - FASCIA- MOTION & STILLNESS-  där vi går genom fascias kvaliteér och utforskar hur man bäst kan nyttja fascia potential med hjälp av dynamisk yoga samt yin yoga.

Välkommen på denna workshop antingen den 17 september vid Rofyllt Rum i Sandviken eller den 24 september vid Yogarummet i Björkhagen, Stockholm!

Läs mer om workshopen HÄR.