Finn din Ikigai – ditt drömliv! En bok av Malin Bjerkestig och Anna Lundbäck

Går du till ett jobb som du inte längre brinner för varje dag, kanske för att du har en trygg och säkrad anställning? Eller är du kvar i en gammal relation utan att längre må bra av det? Du kanske har en hobby som du älskar och något du verkligen är bra på men vågar inte riktigt göra denna hobby till en ekonomisk bärande verksamhet. Då är Malin Bjerkestigs och Anna Lundbäcks bok Finn din Ikigai - ditt drömliv! din sommarinspirations bok!

Jag är precis hemkommen efter en fantastisk resa till ön Kalymnos i Grekland där jag höll i en lyckad yoga- och avslappningsretreat i samarbete med Ving. Som det ofta händer mig när jag byter miljö och provar något spännande nytt (denna var min första retreat utomlands) frigjorde resan nya krafter och energi, och nu flödar min kreativitet och nya projekt som har legat och grott under de senaste åren kan nu börja att ta form. Det är väl kanske så många av oss människor brukar fungera, vi strävar hela tiden efter att skapa en vardag som vi mår bra av med lagom mycket stabilitet och utmaning.

Det handlar om att hela tiden hitta ett optimalt läge där jobb och fritid samt intressen och passion vävs ihop och alla dessa faktorer får samverka till en hållbar vardag.

Det handlar om att leva sin egen IKIGAI som också är huvudämnet i Malin Bjerkestigs och Anna Lundbäcks bok "Finn din ikigai - ditt drömliv!" som jag berättar mer om här.

Ikigai är ett japanskt ord som inte så lätt kan översättas till ett svenskt ord men som betyder att kunna hitta ens egen livsmening. skriver Malin och Anna, som både har en bakgrund som civilingenjörer men som lämnade sina vanliga yrken för att bli egenföretagare och skapa sig ett annorlunda liv mer i samklang med egna värderingar i bästa ikigai-andan. Att leva sin ikigai, i kombination med ett hälsosam liv skulle vara förklaringen till att så många lever i över 100 år på ön Okinawa i Japan, som är en av de få blåa zoner i världen där folk lever riktigt länge och friskt. När vi försöker anpassa det österländska begreppet Ikigai så att ordet kan användas inom vår västerländska värld blir ikigai "skärningspunkten för det du älskar, det du är bra på, det du kan få betalt för och det som världen behöver, skriver Malin och Anna i sin bok som är som en guide i processen att just hitta denna skärningspunkt.

Många är de människor som fortsätter med sina fasta och trygga jobb utan att de egentligen trivs med detta. Man kanske inser att tryggheten finns men känner sig inte tillfreds till fullo, och så småningom kan man upptäcka att man kört på i dessa gamla spår alldeles för länge och något viktigt börjar fattas ännu mer.

Boken "Finn din ikigai - ditt drömliv" är en pedagogisk och lättläst guide till att utforska ditt liv i större djup i syftet att definiera vad du saknar och behöver mer av i ditt liv och notera det som redan finns på plats, för att kunna uppnå din Ikigai.

Boken som innehåller många reflektions frågor med tomma rader att skriva ner de svaren som dyker upp hos dig, utgår ifrån Ikigaiblommas fyra komponenter som enligt denna tolkning är: (1) det du älskar, (2) det du är bra på, (3) det du kan få betalt för och (4) det som världen behöver. Titta på bokens omslag och se på denna blomma, en diagram. Var befinner du dig på? Vad behöver du mer av och också vad finns redan på plats?

Genom att också fundera tillbaka på hur det var när vi var barn eller yngre kan vi också skapa oss ett större förståelse på hur det är nu hos oss och "varför vi är som är" och de många frågorna som ställs i "Finn din ikigai- ditt drömliv" kan besvaras om och om igen. Ikigai är inte statisk utan den förändras med tiden och följer din egen livsutveckling.

Ett större plus i Malin Bjerkestigs och Anna Lundbäcks bok är att de använder yoga (yin yoga) som en väldigt bra ram att utforska djupare frågor såsom de frågor och reflektionsämnen som hjälper dig att bli klarare på din Ikigai och din målbild. I boken föreslås det färdiga yin yogapass med olika fokus för dig som vill kombinera yoga och egen reflektion, vilket passar väldigt bra många av oss som använder sig av upplevelse i kroppen som vägen in till sinnet.

Boken "Finn din Ikigai - ditt drömliv!"som du kan beställa här, är en liten skatt av nyttiga reflektioner som kan sätta igång en viktig process hos dig med!