Finn din Ikigai – ditt drömliv! En bok av Malin Bjerkestig och Anna Lundbäck

Går du till ett jobb som du inte längre brinner för varje dag, kanske för att du har en trygg och säkrad anställning? Eller är du kvar i en gammal relation utan att längre må bra av det? Du kanske har en hobby som du älskar och något du verkligen är bra på men vågar inte riktigt göra denna hobby till en ekonomisk bärande verksamhet. Då är Malin Bjerkestigs och Anna Lundbäcks bok Finn din Ikigai - ditt drömliv! din sommarinspirations bok!

Jag är precis hemkommen efter en fantastisk resa till ön Kalymnos i Grekland där jag höll i en lyckad yoga- och avslappningsretreat i samarbete med Ving. Som det ofta händer mig när jag byter miljö och provar något spännande nytt (denna var min första retreat utomlands) frigjorde resan nya krafter och energi, och nu flödar min kreativitet och nya projekt som har legat och grott under de senaste åren kan nu börja att ta form. Det är väl kanske så många av oss människor brukar fungera, vi strävar hela tiden efter att skapa en vardag som vi mår bra av med lagom mycket stabilitet och utmaning.

Det handlar om att hela tiden hitta ett optimalt läge där jobb och fritid samt intressen och passion vävs ihop och alla dessa faktorer får samverka till en hållbar vardag.

Det handlar om att leva sin egen IKIGAI som också är huvudämnet i Malin Bjerkestigs och Anna Lundbäcks bok "Finn din ikigai - ditt drömliv!" som jag berättar mer om här.

Ikigai är ett japanskt ord som inte så lätt kan översättas till ett svenskt ord men som betyder att kunna hitta ens egen livsmening. skriver Malin och Anna, som både har en bakgrund som civilingenjörer men som lämnade sina vanliga yrken för att bli egenföretagare och skapa sig ett annorlunda liv mer i samklang med egna värderingar i bästa ikigai-andan. Att leva sin ikigai, i kombination med ett hälsosam liv skulle vara förklaringen till att så många lever i över 100 år på ön Okinawa i Japan, som är en av de få blåa zoner i världen där folk lever riktigt länge och friskt. När vi försöker anpassa det österländska begreppet Ikigai så att ordet kan användas inom vår västerländska värld blir ikigai "skärningspunkten för det du älskar, det du är bra på, det du kan få betalt för och det som världen behöver, skriver Malin och Anna i sin bok som är som en guide i processen att just hitta denna skärningspunkt.

Många är de människor som fortsätter med sina fasta och trygga jobb utan att de egentligen trivs med detta. Man kanske inser att tryggheten finns men känner sig inte tillfreds till fullo, och så småningom kan man upptäcka att man kört på i dessa gamla spår alldeles för länge och något viktigt börjar fattas ännu mer.

Boken "Finn din ikigai - ditt drömliv" är en pedagogisk och lättläst guide till att utforska ditt liv i större djup i syftet att definiera vad du saknar och behöver mer av i ditt liv och notera det som redan finns på plats, för att kunna uppnå din Ikigai.

Boken som innehåller många reflektions frågor med tomma rader att skriva ner de svaren som dyker upp hos dig, utgår ifrån Ikigaiblommas fyra komponenter som enligt denna tolkning är: (1) det du älskar, (2) det du är bra på, (3) det du kan få betalt för och (4) det som världen behöver. Titta på bokens omslag och se på denna blomma, en diagram. Var befinner du dig på? Vad behöver du mer av och också vad finns redan på plats?

Genom att också fundera tillbaka på hur det var när vi var barn eller yngre kan vi också skapa oss ett större förståelse på hur det är nu hos oss och "varför vi är som är" och de många frågorna som ställs i "Finn din ikigai- ditt drömliv" kan besvaras om och om igen. Ikigai är inte statisk utan den förändras med tiden och följer din egen livsutveckling.

Ett större plus i Malin Bjerkestigs och Anna Lundbäcks bok är att de använder yoga (yin yoga) som en väldigt bra ram att utforska djupare frågor såsom de frågor och reflektionsämnen som hjälper dig att bli klarare på din Ikigai och din målbild. I boken föreslås det färdiga yin yogapass med olika fokus för dig som vill kombinera yoga och egen reflektion, vilket passar väldigt bra många av oss som använder sig av upplevelse i kroppen som vägen in till sinnet.

Boken "Finn din Ikigai - ditt drömliv!"som du kan beställa här, är en liten skatt av nyttiga reflektioner som kan sätta igång en viktig process hos dig med!


Den 17-18 maj intar Stockholm Beauty Week plats i stan igen!

I många år har jag haft stora glädjen att delta vid en mässa som uppmuntrar både eget-småföretagande och utveckling av innovativa produkter och tjänster med skönhet och hälsa i fokus. Så har jag nu glädjen att ännu en gång delta vid och skriva om Stockholm Beauty Week som öppnar sina portar för alla den 17-18 maj vid stora vackra lokaler på Norra Latin!

På Stockholm Beauty Week bjuds du alltid in till ett smörgåsbord av ekologiska, högkvalitativa och innovativa produkter och tjänster för skönhet och kropps- och hudvård och hälsa. Förutom att kunna besöka montrarna med spännande produkter och ta del av information om dessa produkter genom att prata med kunniga och engagerade utställare, kommer du att även få lyssna på intressanta föredrag och prova på behandlingar under mässan som brukar locka dit både yngre som mer mogen publik varje år. Dessutom pågår det aktiviteter av olika slag parallellt under hela två dagarna. Mässan är som en fest för dig som är intresserad av skönhet och hälsa!

Huvuddirigenten för Stockholm Beauty Week, visionären Maria Forssén, som även i år håller  i trådarna för mässan, har tillsammans med sin proffsiga team, valt ut hela 80 stycken utställare som både representerar Sverige och utlandet och du kommer att kunna hitta tillbaka till dina favoriter men också upptäcka nya märken.  Se bara på mässans ambitiösa två-dagars program HÄR!

I år kommer det även spännande gäster att medverka. Bland annat har du förmånen att lyssna på min gamla lärare i kostläran, den duktiga Fredrik Paulún som kommer att, i samarbete med hälso-och hudanalysföretaget Dynamic Code, presentera sin nya bok Hälsokompassen som handlar om hur man kan  hitta till den kost som är rätt för var och en med hjälp av sin egen hälsokompass. Också kända Jonas Colting medverkar på mässan med en föreläsning om sin syn på hälsa och livsstil som han ger i samarbete med hudvårdsmärket No Bond Beauty. Vidare bjuder Ivan Valencia in till trendspaning i samarbete med ekologiska märket Dr Grandel. Då många franska märken medverkar till mässan i år, får Frankrike eget utrymme  i närvaro av Frankrikes Ambassadör Monsieur Etienne de Gonneville.

Du hittar alla 80 st inbjudna medverkande HÄR och mitt råd är att du planerar in ett flera timmars besök till Norra Latin så att du inte missar denna inspirerande mässa där jag själv alltid lär mig något nytt varje år!


Att bli stress-starkare. Välkommen in till Livia’s yoga!

 

Hej!

Välkommen hit!

Jag heter Livia och är strålande glad att från och med idag få vara en del av Kureras bloggarteam!

Förutom glädje över att få jobba ihop med en superproffsig redaktion och en etablerad tidning, känns min nya blogg som ännu en superbra chans att fortsätta föra fram mitt budskap som är ”Mindre stress och större harmoni varje dag!”.

Till vardags jobbar jag nämligen med stresshantering inom ramen av mitt företag Livia’s yoga som erbjuder kurser, workshops och retreater med yoga och Mindfulness som huvudinriktning. Jag hjälper också människor och företag att hitta större balans i sin vardag genom coaching och egen-utvecklade stresshanteringskurser.

Att få flera att upptäcka på vilka sätt det är möjligt att hitta balans i livet genom att bland annat lära ut mental träning, yoga och meditation, är verkligen det jag brinner för och min passion, och jag hoppas att jag genom denna blogg ska kunna bidra med inspiration och tips till alla som upplever att vardagen har blivit för stressig och behöver hitta nya sätt att hantera stress för att må bättre, inte bara när man är sommarledig utan varenda dag!

Som vi alla vet, uppmuntrar inte vårt moderna liv direkt till att sakta ner och pausa. Vi lever helt enkelt ”snabbt” och vi förväntar också snabbt prestera svar och lösningar till det ena eller det andra. När tempot har varit så högt under en längre tid ballar systemet ut, tyvärr oftast lite för sent för att vi ska kunna motverka detta i tid.

 

Men vad är stressen och varför upplever vi stress egentligen?

 

Innan jag skolade om mig till att jobba med människor och hälsa var jag verksam som disputerad forskare i biologi under många år. Biologi kan tyckas väldigt långt bort från yoga och andra stresshanteringsverktyg men det är faktiskt precis tvärtom…

Stressen är nämligen en naturlig del av vår biologi och finns till som en superviktig överlevnadsmekanism hos oss. Nervsystemets enda och viktigaste funktion är att skydda kroppen så att den kan överleva och för att överleva skapar nervsystemet reaktioner inom oss mot allt som det tolkar som möjliga faror för oss.

Det är då vi upplever stress.

Både stress och ångest samt oro och andra mindre angenäma känslor har alltså en biologisk förklaring och finns till för att skydda oss. Men när vi upplever för mycket stress under lång tid, kan vi inte längre varva ner emellan stressiga perioder och det är då det har gått för långt.

Mitt jobb som yoga- och Mindfulness meditation- utbildare är att hjälpa dig att inte komma in i denna kroniska stress och jag använder mig av de ovannämnda verktyg samt av mental träning, compassions-baserade tekniker med flera andra verktyg för att coacha och lära människor till att bli stress-starkare och lättare navigera genom vardagen.

Här på bloggen kommer du att få läsa mer om allt detta och jag hoppas du vill följa mig från månad till månad och gärna interagera med frågor.

Välkommen in till Livia’s yoga!