Livsmedel som bränner fett | Kurera.se
laxbit med eld i bakgrunden

Livsmedel som bränner fett

Finns det mat som bränner fett? En del hävdar att det gör det, andra att det inte gör det. Men det finns i alla fall studier som visar att det finns vissa livsmedel som bränner fett mer effektivt än andra. Här är tio av dessa listade av Reader´s Digest.

Protein
... har många fördelar, bland annat har det en positiv effekt på hud, hår, naglar, skelett och muskler. Enligt en studie gjord 2005 gjord vid Arizona State University ökar protein även mättnadskänslan samt kaloriförbränningen efter måltiden, vilket gör det effektivt i samband med viktminskning.
Vill du stimulera fettförbränningen är det alltså bättre att äta proteinrik mat hellre än kolhydratrik. Forskning har också visat att personer som följer en proteinrik diet äter sänker sitt matintag med i snitt 10 procent (ungefär 200 kalorier).

 

C-vitamin
Du har säkert hört att man ska äta mycket C-vitamin i samband med en förkylning, men har du koll på att vitaminet också är effektivt i viktminskningssyfte? Forskning tyder på att personer som har ett lågt intag av C-vitamin tycks ha extra svårt att förbränna fett. 2008 slog forskare i Quebec fast att ett alltför lågt intag av ett antal makronutrienter gav en ökad risk för övervikt. Till dessa makronutrienter hör C-vitamin, zink, magnesium samt E-vitamin.

Honung
Ett naturligt sötningsmedel som i studier på djur har visat sig vara effektivt i syfte att reducera viktuppgång och kroppsfett. Och inte nog med detta, honung har även antibakteriella och antivirala egenskaper – samt en rad andra hälsofördelar, som förbättrat immunförsvar och bättre blodsockernivå.

Kakao
Kakao hör till de livsmedel som är rikast på fenoler, en stark antioxidant. Några av hälsovinsterna med ett ökat intag av kakao är bland annat skydd mot inflammation och skador på nervsystemet samt skydd mot skador orsakade av UV-strålning. Kakao har också en positiv effekt på humör och kognitiva funktioner

Vinäger
Studier har visat att vinäger kan sänka det glykemiska indexet på en måltid (det vill säga inga blodsockertoppar), vilket ger en snabbare mättnad och ett mindre kaloriintag. En japansk studie från 2009 gjord på möss visar också att vinäger kan förhindra ackumulering av kroppsfett.

Fibrer
Ett vanligt förekommande tips från bantningsforskare är att inleda måltiden med en sallad för att dämpa hungern och minska risken för överätning. En anledning är att sallader är rika på fibrer som har en väldokumenterad effekt på mättnadskänslan. Huruvida du äter fibrer och vinäger tillsammans eller ej är upp till dig, men ha i åtanke att de är grymma verktyg att ta till när du känner ett behov av att dämpa aptiten. Gillar du inte sallad finns en rad andra fiberrika livsmedel att ta till.

 

Resveratol
Vill du gå ner i vikt är det en god idé att ta ett litet glas vin varje dag. Det är ämnet resveratrol (som finns i bland annat röda druvor, mullbär och jordnötter) i rött vin som står för hälsofördelarna. Nu menar forskare att den här antioxidanten också är effektiv vid fettförbränning. I en stor studie gjord på över 19 000 normalviktiga kvinnor visade det sig att de som drack lite till måttligt var mindre benägna att gå upp i vikt än de som helt avstod från alkohol. Många djurstudier har också visat att måttlig alkoholkonsumtion inte ökar risken för viktuppgång.

Kalcium
Kalcium är inte bara bra för skelettet – det hjälper dig också att kontrollera hunger. Forskning visar att personer som inte äter tillräckligt mycket av det här mineralet har högre fettvikt och sämre aptitkontroll. Studier har också visat att kalcium i mejeriprodukter stimulerar fettförbränningen bättre än kalciumkällor.

Källa SvD

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

 

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.