Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Sanna Ehdin Anandala i lila tröja.

Foto: Paulina Westerlind

“Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin”

Fakta

Sanna Ehdin Anandala är fil. dr, immunolog och verksam som fri forskare, föreläsare och författare. Hon har en doktorsgrad från Lunds universitet och gjorde 1989–92 post-doc-forskning i immunterapi och neuroimmunologi vid forskningsinstitutet Scripps Research Institute i La Jolla i södra Kalifornien.

Sedan 1991 har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kropp, tanke, känsla, själ och hälsa. Hon anlitas ofta som expert och konsult, har gett över 450 föreläsningar i ämnena självläkning, kost, helhetshälsa och livsstilsändringar - och är just nu aktuell med en föreläsningsturné.

Det finns stora hälsovinster att göra på tillskott av D-vitamin och det är dags att Livsmedelsverket tar saken på allvar och lyfter fram behovet av att rekommendera högre doser, skriver Sanna Ehdin Annandala, filosofie doktor och författare, på Kurera debatt. 

Tidigare i veckan skrev två forskare ett debattinlägg i SvD där de anklagade myndigheter för att förbise allvaret med för låga nivåer D-vitamin, som de menar är en allvarlig riskfaktor för sjukdomar som till exempel värk, muskelsvaghet, kognitiva nedsättningar, ms, demens, Parkinsons, barndiabetes, tjocktarmscancer, schizofreni, fetma, autism, utvecklingsstörning och depression.
De fick snabbt replik från en docent som menade att det är för kostsamt att screena hela svenska folket för eventuell D-vitaminbrist.
Men någon mätning behövs inte, ryter hälsoprofilen Sanna Ehdin Anandala.
– Höj rekommendationerna istället - och dela ut gratis D-vitamin till alla gravida, menar hon.
Så här skriver hon.

► Läs också: Mer D-vitamin kan förbättra folkhälsan

 

Så var D-vitaminet i hetluften igen. Låga D-vitaminnivåer är en allvarlig riskfaktor för en lång rad kroniska sjukdomar, inklusive cancer - men ansvariga myndigheter struntar i det trots upprepade påstötningar. När forskarna och psykiaterna Susanne Bejerot och Mats Humble nu ryter till i SvD jublar jag "Hurra!" För fick jag bestämma skulle vi dela ut gratis D-vitamin, C-vitamin, fiskolja och selen till alla - och speciellt barn och äldre.

 

Få saker är så viktiga för hälsan och självläkningen som just D-vitamin. D-vitamin är unikt bland vitaminerna eftersom det är ett steroidhormon, samma som våra könshormoner testosteron och östrogen. Vi har bara 30 000 gener i kroppen och vitamin D påverkar 2 000 av dem, vilket visar hur viktigt det är!
Vi får naturligt mycket av vitaminet på sommaren när vi solar och det hjälper till att hålla oss pigga och friska. Det är av den anledningen som vi är mer sjuka på vinterhalvåret när solens strålar är svaga. D-vitamin behövs för emotionell och psykisk stabilitet, för att få ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag. Det är väsentligt för sköldkörtelns funktion - för produktionen av tyroxin - och brist ger lägre energinivå. Det hjälper även huden att andas och är stärkande för lever och galla.

► Läs också: Hur mycket D-vitamin behöver man? Experten svarar

 

D-vitamin skyddar mot MS, barndiabetes och tjock- och ändtarmscancer larmar två andra läkare och forskare, Jonatan Salter och Peter Sundström, på SvD Brännpunkt. De skriver:
"Livsmedelsverkets gränsvärden för D-vitamin må vara tillräckligt för att förhindra engelska sjukan, men räcker inte för att skydda mot de allvarliga sjukdomarna."
De säger samma som jag sagt i snart 20 år. Livsmedelsverket struntar fullkomligt i att informera oss om vad som skapar hälsa… Det är sanslöst och oseriöst.

Det finns stora hälsovinster att göra på tillskott av D-vitamin. Hela 60 procent av de som har typ 2-diabetes har D-vitaminbrist. Ett tillskott med 4 000 IE (internationella enheter) D-vitamin dagligen gav i en studie förbättrad insulinkänslighet och minskat fasteinsulin hos kvinnor med nedsatt insulinkänslighet och D-vitaminbrist jämfört med placebo.

D-vitamin ger även ett 60 procentigt skydd mot en rad cancerformer, visar ny forskning, och personer som utvecklar cancer har ofta låga halter D-vitamin i blodet. Trettio procent av all cancer skulle kunna förebyggas om vi ökade intaget av D-vitamin menar en internationellt erkänd forskare och läkare.

 

Lystring gravida: I en Göteborgsstudie av gravida ljushyllta kvinnor uppvisade var fjärde D-vitaminnivåer motsvarande ett bristtillstånd vintertid och hela 85 procent hade insufficiens. Att tro att D-vitaminrika födoämnen som fisk och kantareller kan råda bot på detta är naivt.
Allvarlig brist på D-vitamin hos gravida ger tre till fyrfaldigt ökad risk för att föda ett barn med svår autism kombinerat med psykisk utvecklingsstörning och hyperaktivitet. Alarmerande - speciellt eftersom dessa tillstånd ökat mycket.

► Läs också: I riskzonen för D-vitaminbrist? Kolla här!

Det är redan konstaterat en fjärdedel av svenska skolbarn har D-vitaminbrist (data för åttaåringar från 2011). D-vitamin behövs för att lagra kalcium i skelettet och motverka benskörhet senare i livet - men brist på vitaminet kan även leda till en rad andra hälsoproblem. Skolbarn ska därför äta smör och inte margarin – samt även ta tillskott under vinterhalvåret.

Livsmedelsverket måste ta detta på allvar och lyfta fram behovet att rekommendera betydligt högre doser, särskilt under vinterhalvåret. Alla borde ta höga tillskott av D-vitamin vintertid, minst 2000 IE per dag. Det är i princip omöjligt att förgifta sig med D-vitamin genom kosten. Tvärtom är det bra med rejäla doser - terapeutiskt.

Susanne Bejerot och Mats Humble har nu fått svarSvD Brännpunkt från Anders Kallner, docent vid Karolinska Institutet, men han snurrar in det i att det är för dyrt att screena människor för brist. Men det behövs inte utan höj rekommendationerna istället och dela ut gratis D-vitamin till alla gravida. Det är en väldigt bra start!

 

Docent Kallner skriver bland annat: "Större delen av befolkningen under den mörka delen av året rekommenderas ett kosttillskott av 400-1000 IU/dag receptfritt i handeln." Jag tillåter mig att korrigera honom. Det bör vara minst 2000 IU per dag, men det är ett steg i rätt riktning.
Sedan lägger han till att "vetenskapliga bevis för den allmänna och övergripande nyttan av vitamin D, i Karl Poppers mening, saknas." Läs på igen då Dr Kallner…

Läs också: Riksrevisionen efter ny granskning: Läkemedelsjättarna har för stort inflytande!

Chansa inte utan ta D-vitamin under hela vinterhalvåret. 2-4000 IE per dag är en bra dosrekommendation. Du kan köpa det vart som.

Av Sanna Ehdin Anandala, PhD och författare

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Fakta

Sanna Ehdin Anandala är fil. dr, immunolog och verksam som fri forskare, föreläsare och författare. Hon har en doktorsgrad från Lunds universitet och gjorde 1989–92 post-doc-forskning i immunterapi och neuroimmunologi vid forskningsinstitutet Scripps Research Institute i La Jolla i södra Kalifornien.

Sedan 1991 har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kropp, tanke, känsla, själ och hälsa. Hon anlitas ofta som expert och konsult, har gett över 450 föreläsningar i ämnena självläkning, kost, helhetshälsa och livsstilsändringar - och är just nu aktuell med en föreläsningsturné.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna klipper buske

Saffran gav Christina glädjen tillbaka

Naturlig hälsa

När det sociala umgänget begränsades under pandemin så tappade Christina Werner lite av sitt goda humör. Hon började göra chokladpraliner med saffran och blev gladare. Men det var ingen långsiktig lösning – så Christina fann ett extrakt av saffran. Det gav henne glädjen tillbaka.

 

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.