Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Sanna Ehdin Anandala i lila tröja.

Foto: Paulina Westerlind

“Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin”

Fakta

Sanna Ehdin Anandala är fil. dr, immunolog och verksam som fri forskare, föreläsare och författare. Hon har en doktorsgrad från Lunds universitet och gjorde 1989–92 post-doc-forskning i immunterapi och neuroimmunologi vid forskningsinstitutet Scripps Research Institute i La Jolla i södra Kalifornien.

Sedan 1991 har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kropp, tanke, känsla, själ och hälsa. Hon anlitas ofta som expert och konsult, har gett över 450 föreläsningar i ämnena självläkning, kost, helhetshälsa och livsstilsändringar - och är just nu aktuell med en föreläsningsturné.

Det finns stora hälsovinster att göra på tillskott av D-vitamin och det är dags att Livsmedelsverket tar saken på allvar och lyfter fram behovet av att rekommendera högre doser, skriver Sanna Ehdin Annandala, filosofie doktor och författare, på Kurera debatt. 

Tidigare i veckan skrev två forskare ett debattinlägg i SvD där de anklagade myndigheter för att förbise allvaret med för låga nivåer D-vitamin, som de menar är en allvarlig riskfaktor för sjukdomar som till exempel värk, muskelsvaghet, kognitiva nedsättningar, ms, demens, Parkinsons, barndiabetes, tjocktarmscancer, schizofreni, fetma, autism, utvecklingsstörning och depression.
De fick snabbt replik från en docent som menade att det är för kostsamt att screena hela svenska folket för eventuell D-vitaminbrist.
Men någon mätning behövs inte, ryter hälsoprofilen Sanna Ehdin Anandala.
– Höj rekommendationerna istället - och dela ut gratis D-vitamin till alla gravida, menar hon.
Så här skriver hon.

► Läs också: Mer D-vitamin kan förbättra folkhälsan

 

Så var D-vitaminet i hetluften igen. Låga D-vitaminnivåer är en allvarlig riskfaktor för en lång rad kroniska sjukdomar, inklusive cancer - men ansvariga myndigheter struntar i det trots upprepade påstötningar. När forskarna och psykiaterna Susanne Bejerot och Mats Humble nu ryter till i SvD jublar jag "Hurra!" För fick jag bestämma skulle vi dela ut gratis D-vitamin, C-vitamin, fiskolja och selen till alla - och speciellt barn och äldre.

 

Få saker är så viktiga för hälsan och självläkningen som just D-vitamin. D-vitamin är unikt bland vitaminerna eftersom det är ett steroidhormon, samma som våra könshormoner testosteron och östrogen. Vi har bara 30 000 gener i kroppen och vitamin D påverkar 2 000 av dem, vilket visar hur viktigt det är!
Vi får naturligt mycket av vitaminet på sommaren när vi solar och det hjälper till att hålla oss pigga och friska. Det är av den anledningen som vi är mer sjuka på vinterhalvåret när solens strålar är svaga. D-vitamin behövs för emotionell och psykisk stabilitet, för att få ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag. Det är väsentligt för sköldkörtelns funktion - för produktionen av tyroxin - och brist ger lägre energinivå. Det hjälper även huden att andas och är stärkande för lever och galla.

► Läs också: Hur mycket D-vitamin behöver man? Experten svarar

 

D-vitamin skyddar mot MS, barndiabetes och tjock- och ändtarmscancer larmar två andra läkare och forskare, Jonatan Salter och Peter Sundström, på SvD Brännpunkt. De skriver:
"Livsmedelsverkets gränsvärden för D-vitamin må vara tillräckligt för att förhindra engelska sjukan, men räcker inte för att skydda mot de allvarliga sjukdomarna."
De säger samma som jag sagt i snart 20 år. Livsmedelsverket struntar fullkomligt i att informera oss om vad som skapar hälsa… Det är sanslöst och oseriöst.

Det finns stora hälsovinster att göra på tillskott av D-vitamin. Hela 60 procent av de som har typ 2-diabetes har D-vitaminbrist. Ett tillskott med 4 000 IE (internationella enheter) D-vitamin dagligen gav i en studie förbättrad insulinkänslighet och minskat fasteinsulin hos kvinnor med nedsatt insulinkänslighet och D-vitaminbrist jämfört med placebo.

D-vitamin ger även ett 60 procentigt skydd mot en rad cancerformer, visar ny forskning, och personer som utvecklar cancer har ofta låga halter D-vitamin i blodet. Trettio procent av all cancer skulle kunna förebyggas om vi ökade intaget av D-vitamin menar en internationellt erkänd forskare och läkare.

 

Lystring gravida: I en Göteborgsstudie av gravida ljushyllta kvinnor uppvisade var fjärde D-vitaminnivåer motsvarande ett bristtillstånd vintertid och hela 85 procent hade insufficiens. Att tro att D-vitaminrika födoämnen som fisk och kantareller kan råda bot på detta är naivt.
Allvarlig brist på D-vitamin hos gravida ger tre till fyrfaldigt ökad risk för att föda ett barn med svår autism kombinerat med psykisk utvecklingsstörning och hyperaktivitet. Alarmerande - speciellt eftersom dessa tillstånd ökat mycket.

► Läs också: I riskzonen för D-vitaminbrist? Kolla här!

Det är redan konstaterat en fjärdedel av svenska skolbarn har D-vitaminbrist (data för åttaåringar från 2011). D-vitamin behövs för att lagra kalcium i skelettet och motverka benskörhet senare i livet - men brist på vitaminet kan även leda till en rad andra hälsoproblem. Skolbarn ska därför äta smör och inte margarin – samt även ta tillskott under vinterhalvåret.

Livsmedelsverket måste ta detta på allvar och lyfta fram behovet att rekommendera betydligt högre doser, särskilt under vinterhalvåret. Alla borde ta höga tillskott av D-vitamin vintertid, minst 2000 IE per dag. Det är i princip omöjligt att förgifta sig med D-vitamin genom kosten. Tvärtom är det bra med rejäla doser - terapeutiskt.

Susanne Bejerot och Mats Humble har nu fått svarSvD Brännpunkt från Anders Kallner, docent vid Karolinska Institutet, men han snurrar in det i att det är för dyrt att screena människor för brist. Men det behövs inte utan höj rekommendationerna istället och dela ut gratis D-vitamin till alla gravida. Det är en väldigt bra start!

 

Docent Kallner skriver bland annat: "Större delen av befolkningen under den mörka delen av året rekommenderas ett kosttillskott av 400-1000 IU/dag receptfritt i handeln." Jag tillåter mig att korrigera honom. Det bör vara minst 2000 IU per dag, men det är ett steg i rätt riktning.
Sedan lägger han till att "vetenskapliga bevis för den allmänna och övergripande nyttan av vitamin D, i Karl Poppers mening, saknas." Läs på igen då Dr Kallner…

Läs också: Riksrevisionen efter ny granskning: Läkemedelsjättarna har för stort inflytande!

Chansa inte utan ta D-vitamin under hela vinterhalvåret. 2-4000 IE per dag är en bra dosrekommendation. Du kan köpa det vart som.

Av Sanna Ehdin Anandala, PhD och författare

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Fakta

Sanna Ehdin Anandala är fil. dr, immunolog och verksam som fri forskare, föreläsare och författare. Hon har en doktorsgrad från Lunds universitet och gjorde 1989–92 post-doc-forskning i immunterapi och neuroimmunologi vid forskningsinstitutet Scripps Research Institute i La Jolla i södra Kalifornien.

Sedan 1991 har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kropp, tanke, känsla, själ och hälsa. Hon anlitas ofta som expert och konsult, har gett över 450 föreläsningar i ämnena självläkning, kost, helhetshälsa och livsstilsändringar - och är just nu aktuell med en föreläsningsturné.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.

Gott Nytt År önskar vi på Kurera

Kurera

2020 blev året då alla pratade om hälsa och immunförsvar. För oss som gör tidningen och sajten Kurera har det varit både utvecklande och spännande. Över sex miljoner (!) användare och har klickat in på Kurera.se för att läsa artiklar under 2020. Här nedan berättar vi lite om vilka som varit mest lästa. Stort tack till er, alla våra läsare, för förtroendet!  Vi som gör Kurera är väldigt glada att vi har så engagerade läsare, som ofta tipsar oss om intressanta uppslag. Fortsätt gärna så! Tack för 2020 – och vi ses under 2021.