Livsmedelsverkets nutritionister: "Förlegad kritik mot kostråden" | Kurera.se

Livsmedelsverkets nutritionister: “Förlegad kritik mot kostråden”

Fakta

Åsa Brugård Konde är nutritionist och arbetar med kost- och hälsofrågor vid Livsmedelsverkets råd- och beredskapsavdelning.
Irene Mattisson är nutritionist vid Livsmedelsverkets risk- och nyttovärderingsavdelning.
Detta är deras replik i Aftonbladet den 17 mars 2016.

Vill du söka jobbet som generaldirektör på Livsmedelsverket? Här kan du läsa mer om arbetet och hur du ansöker: Regeringen söker Generaldirektör och chef till Livsmedelsverket

Dagens kostråd är inte alls förlegade eller påverkade av industrin. De bygger tvärtom på den senaste forskningen och är samstämmiga med andra länders och organisationers åsikter om vad som är hälsosam mat.
Det skriver Åsa Brugård Konde och Irene Mattisson, nutritionister på Livsmedelsverket, i sin replik till debattartikeln: "Förbjud transfett och ta strid mot skräpmat - Ansökan till tjänsten som generaldirektör för Livsmedelsverket, skriven av  Lars-Erik Litsfeldt, jurist och författare till boken ”Ideologin och pengarna bakom kostråden”.

Livsmedelsverkets nya kostråd är inte gammal skåpmat – de bygger på den senaste forskningen. Slutsatsen är glasklar: den som vill minska risken för att bli sjuk ska äta mer grönsaker, frukt, bär, fisk, fullkorn och byta smör mot oljor. Och äta mindre läsk, godis, vitt mjöl, rött kött och chark.

► Läs också: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet att undvika

 

Oberoende av industrin
Lars-Erik Litsfeldt påstår i Aftonbladet 11 mars att Livsmedelsverkets kostråd är förlegade och påverkade av industrin.
Det stämmer inte. Det är Livsmedelsverkets egna experter som beslutar om kostråden och de är oberoende av industrin.

"Vore intressant hur Litsfeldt menar att råden har påverkats"
Det vore för övrigt intressant att höra exakt hur Litsfeldt menar att råden har påverkats. Vi tror inte att sockerindustrin, köttbranschen och liknande företag är särskilt nöjda med våra budskap om mer grönt, mindre kött, mindre socker och salt.

► Läs också: ”Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet”

Ger intrycket att kostråden avviker från andra länders kostråd
Den som läser Litsfeldts inlägg kan få intrycket att de svenska kostråden avviker från andra länders och organisationers kostråd. Tvärtom råder det stor samstämmighet i synen på hälsosam mat.

Irene Mattisson

Irene Mattisson.

 

Att lägga resurser på lagstiftning vore slöseri med skattepengar
Vi håller med Litsfeldt om att transfett inte är hälsosamt och bör begränsas. Därför är det positivt att vi i Sverige har lyckats få ner användningen av industri-transfetter, utan lagstiftning. Svenskarnas intag ligger på samma låga nivå som danskarnas, som har lagstiftat.
I EU pågår långtgående diskussioner om en lagstiftning. Att lägga resurser på en svensk lagstiftning vore därför slöseri med skattepengar.

► Läs också: Nu förbjuds transfetter i USA – anses för dödliga

Välkommen att söka tjänsten som ny generaldirektör
Litsfeldt är naturligtvis, liksom alla andra, välkommen att söka tjänsten som generaldirektör.
Vi är säkra på att regeringen prövar kompetensen hos de sökande utifrån myndighetens uppdrag att arbeta för säker mat, att ingen ska bli lurad och bra matvanor.

► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Åsa Brugård Konde.

Åsa Brugård Konde.

 

Arbete för folkhälsan på vetenskaplig grund
Vi är också säkra på att det är kunskap och förmåga som är den största meriten. Livsmedelsverket behöver en generaldirektör som arbetar för folkhälsan på vetenskaplig grund – nu liksom tidigare.

 Läs också: "Livsmedelsverkets förbud äventyrar människors hälsa!”

Av Åsa Brugård Konde och Irene Mattisson,
nutritionister vid Livsmedelsverket

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Åsa Brugård Konde är nutritionist och arbetar med kost- och hälsofrågor vid Livsmedelsverkets råd- och beredskapsavdelning.
Irene Mattisson är nutritionist vid Livsmedelsverkets risk- och nyttovärderingsavdelning.
Detta är deras replik i Aftonbladet den 17 mars 2016.

Vill du söka jobbet som generaldirektör på Livsmedelsverket? Här kan du läsa mer om arbetet och hur du ansöker: Regeringen söker Generaldirektör och chef till Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.