Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Livsmedelsverkets nutritionister: “Förlegad kritik mot kostråden”

Fakta

Åsa Brugård Konde är nutritionist och arbetar med kost- och hälsofrågor vid Livsmedelsverkets råd- och beredskapsavdelning.
Irene Mattisson är nutritionist vid Livsmedelsverkets risk- och nyttovärderingsavdelning.
Detta är deras replik i Aftonbladet den 17 mars 2016.

Vill du söka jobbet som generaldirektör på Livsmedelsverket? Här kan du läsa mer om arbetet och hur du ansöker: Regeringen söker Generaldirektör och chef till Livsmedelsverket

Dagens kostråd är inte alls förlegade eller påverkade av industrin. De bygger tvärtom på den senaste forskningen och är samstämmiga med andra länders och organisationers åsikter om vad som är hälsosam mat.
Det skriver Åsa Brugård Konde och Irene Mattisson, nutritionister på Livsmedelsverket, i sin replik till debattartikeln: "Förbjud transfett och ta strid mot skräpmat - Ansökan till tjänsten som generaldirektör för Livsmedelsverket, skriven av  Lars-Erik Litsfeldt, jurist och författare till boken ”Ideologin och pengarna bakom kostråden”.

Livsmedelsverkets nya kostråd är inte gammal skåpmat – de bygger på den senaste forskningen. Slutsatsen är glasklar: den som vill minska risken för att bli sjuk ska äta mer grönsaker, frukt, bär, fisk, fullkorn och byta smör mot oljor. Och äta mindre läsk, godis, vitt mjöl, rött kött och chark.

► Läs också: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet att undvika

 

Oberoende av industrin
Lars-Erik Litsfeldt påstår i Aftonbladet 11 mars att Livsmedelsverkets kostråd är förlegade och påverkade av industrin.
Det stämmer inte. Det är Livsmedelsverkets egna experter som beslutar om kostråden och de är oberoende av industrin.

"Vore intressant hur Litsfeldt menar att råden har påverkats"
Det vore för övrigt intressant att höra exakt hur Litsfeldt menar att råden har påverkats. Vi tror inte att sockerindustrin, köttbranschen och liknande företag är särskilt nöjda med våra budskap om mer grönt, mindre kött, mindre socker och salt.

► Läs också: ”Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet”

Ger intrycket att kostråden avviker från andra länders kostråd
Den som läser Litsfeldts inlägg kan få intrycket att de svenska kostråden avviker från andra länders och organisationers kostråd. Tvärtom råder det stor samstämmighet i synen på hälsosam mat.

Irene Mattisson

Irene Mattisson.

 

Att lägga resurser på lagstiftning vore slöseri med skattepengar
Vi håller med Litsfeldt om att transfett inte är hälsosamt och bör begränsas. Därför är det positivt att vi i Sverige har lyckats få ner användningen av industri-transfetter, utan lagstiftning. Svenskarnas intag ligger på samma låga nivå som danskarnas, som har lagstiftat.
I EU pågår långtgående diskussioner om en lagstiftning. Att lägga resurser på en svensk lagstiftning vore därför slöseri med skattepengar.

► Läs också: Nu förbjuds transfetter i USA – anses för dödliga

Välkommen att söka tjänsten som ny generaldirektör
Litsfeldt är naturligtvis, liksom alla andra, välkommen att söka tjänsten som generaldirektör.
Vi är säkra på att regeringen prövar kompetensen hos de sökande utifrån myndighetens uppdrag att arbeta för säker mat, att ingen ska bli lurad och bra matvanor.

► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Åsa Brugård Konde.

Åsa Brugård Konde.

 

Arbete för folkhälsan på vetenskaplig grund
Vi är också säkra på att det är kunskap och förmåga som är den största meriten. Livsmedelsverket behöver en generaldirektör som arbetar för folkhälsan på vetenskaplig grund – nu liksom tidigare.

 Läs också: "Livsmedelsverkets förbud äventyrar människors hälsa!”

Av Åsa Brugård Konde och Irene Mattisson,
nutritionister vid Livsmedelsverket

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Åsa Brugård Konde är nutritionist och arbetar med kost- och hälsofrågor vid Livsmedelsverkets råd- och beredskapsavdelning.
Irene Mattisson är nutritionist vid Livsmedelsverkets risk- och nyttovärderingsavdelning.
Detta är deras replik i Aftonbladet den 17 mars 2016.

Vill du söka jobbet som generaldirektör på Livsmedelsverket? Här kan du läsa mer om arbetet och hur du ansöker: Regeringen söker Generaldirektör och chef till Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?