Livsmedelsverkets nutritionister: “Förlegad kritik mot kostråden”

Fakta

Åsa Brugård Konde är nutritionist och arbetar med kost- och hälsofrågor vid Livsmedelsverkets råd- och beredskapsavdelning.
Irene Mattisson är nutritionist vid Livsmedelsverkets risk- och nyttovärderingsavdelning.
Detta är deras replik i Aftonbladet den 17 mars 2016.

Vill du söka jobbet som generaldirektör på Livsmedelsverket? Här kan du läsa mer om arbetet och hur du ansöker: Regeringen söker Generaldirektör och chef till Livsmedelsverket

Dagens kostråd är inte alls förlegade eller påverkade av industrin. De bygger tvärtom på den senaste forskningen och är samstämmiga med andra länders och organisationers åsikter om vad som är hälsosam mat.
Det skriver Åsa Brugård Konde och Irene Mattisson, nutritionister på Livsmedelsverket, i sin replik till debattartikeln: "Förbjud transfett och ta strid mot skräpmat - Ansökan till tjänsten som generaldirektör för Livsmedelsverket, skriven av  Lars-Erik Litsfeldt, jurist och författare till boken ”Ideologin och pengarna bakom kostråden”.

Livsmedelsverkets nya kostråd är inte gammal skåpmat – de bygger på den senaste forskningen. Slutsatsen är glasklar: den som vill minska risken för att bli sjuk ska äta mer grönsaker, frukt, bär, fisk, fullkorn och byta smör mot oljor. Och äta mindre läsk, godis, vitt mjöl, rött kött och chark.

► Läs också: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet att undvika

 

Oberoende av industrin
Lars-Erik Litsfeldt påstår i Aftonbladet 11 mars att Livsmedelsverkets kostråd är förlegade och påverkade av industrin.
Det stämmer inte. Det är Livsmedelsverkets egna experter som beslutar om kostråden och de är oberoende av industrin.

"Vore intressant hur Litsfeldt menar att råden har påverkats"
Det vore för övrigt intressant att höra exakt hur Litsfeldt menar att råden har påverkats. Vi tror inte att sockerindustrin, köttbranschen och liknande företag är särskilt nöjda med våra budskap om mer grönt, mindre kött, mindre socker och salt.

► Läs också: ”Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet”

Ger intrycket att kostråden avviker från andra länders kostråd
Den som läser Litsfeldts inlägg kan få intrycket att de svenska kostråden avviker från andra länders och organisationers kostråd. Tvärtom råder det stor samstämmighet i synen på hälsosam mat.

Irene Mattisson

Irene Mattisson.

 

Att lägga resurser på lagstiftning vore slöseri med skattepengar
Vi håller med Litsfeldt om att transfett inte är hälsosamt och bör begränsas. Därför är det positivt att vi i Sverige har lyckats få ner användningen av industri-transfetter, utan lagstiftning. Svenskarnas intag ligger på samma låga nivå som danskarnas, som har lagstiftat.
I EU pågår långtgående diskussioner om en lagstiftning. Att lägga resurser på en svensk lagstiftning vore därför slöseri med skattepengar.

► Läs också: Nu förbjuds transfetter i USA – anses för dödliga

Välkommen att söka tjänsten som ny generaldirektör
Litsfeldt är naturligtvis, liksom alla andra, välkommen att söka tjänsten som generaldirektör.
Vi är säkra på att regeringen prövar kompetensen hos de sökande utifrån myndighetens uppdrag att arbeta för säker mat, att ingen ska bli lurad och bra matvanor.

► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Åsa Brugård Konde.

Åsa Brugård Konde.

 

Arbete för folkhälsan på vetenskaplig grund
Vi är också säkra på att det är kunskap och förmåga som är den största meriten. Livsmedelsverket behöver en generaldirektör som arbetar för folkhälsan på vetenskaplig grund – nu liksom tidigare.

 Läs också: "Livsmedelsverkets förbud äventyrar människors hälsa!”

Av Åsa Brugård Konde och Irene Mattisson,
nutritionister vid Livsmedelsverket

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Åsa Brugård Konde är nutritionist och arbetar med kost- och hälsofrågor vid Livsmedelsverkets råd- och beredskapsavdelning.
Irene Mattisson är nutritionist vid Livsmedelsverkets risk- och nyttovärderingsavdelning.
Detta är deras replik i Aftonbladet den 17 mars 2016.

Vill du söka jobbet som generaldirektör på Livsmedelsverket? Här kan du läsa mer om arbetet och hur du ansöker: Regeringen söker Generaldirektör och chef till Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Saftkalas på Ericas vis med smak av svenska bär

Recept

Våren och sommaren är en tid för saftkalas och glass, då passar det perfekt att prova raw foodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz goda recept som ger möjlighet för både stora och små att njuta av en lite nyttigare variant. Istället för saft bjuder hon på kvass och den hemgjorda glassen får en festlig touch om man toppar den med kombucha.

Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Intervju

Erica Palmcartz Aziz var tidigt ute med raw food och har flera böcker i ämnet på sitt CV, nu har hon gett sig på trenden med fermenterat som landar väl i hennes rawfoodkök. I sin nya bok bjuder hon på recept som ska göra det enkelt även för den ovane att göra sin egen kombucha. Hon tipsar dessutom om att bjuda in barnen så att de på ett naturligt sätt får smak för det sura,

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

 

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion.