Livsmedelsverket larmar: Allvarliga brister i kontrollen av dricksvatten

Fakta

Den som önskar ett renare dricksvatten kan koka vattnet och sedan förvara i en glasflaska i kylskåpet - alternativt själv rena sitt vatten.
Vattenrening och vattenfiltrering reducerar kraftigt oönskade ämnen som bland annat arsenik, klor, järn, bly, koppar, mangan och andra tungmetaller. Dessutom reduceras bekämpningsmedel, läkemedelsrester och växtgifter kraftigt.
Dessa ämnen belastar kroppen, inte minst njurar och lever, och motverkar en bra hälsa. Förutsättningen för en god hälsa ökar med rent vatten och vattnen som renats blir inte bara renare utan även godare.

Några exempel på vattenfilter och vattenreningsprodukter:

Kolfilter
Vattenreningskannor med kolfilter absorberar organiska föroreningar som till exempel klor, bly, kadmium, kvicksilver och många kemikalier. Ett bra kolfilter renar även från: aluminium, DDT och trikloretylen.
Två kolfilterexempel är Dafi vattenfilterkanna som finns för omkring tvåhundringen på hälsobutiker eller krantoppfilter, som ligger runt dryga tusenlappen.

Keramisk filter
Med ett sådant blir det omöjligt för bakterier som större än fyra mikroner att ta sig ut i dricksvattnet. Däremot kan mindre föroreningar med enkelhet fortfarande passera.

Omvänd osmos
Här är öppningarna så små att inte ens små virus kan passera (virus är den minsta kända organismen).
Detta filter låter syre, och näringsämne att passera men inte bakterier, virus och kemikalier. pH-värdet måste vara lägre än 9 för detta ska fungera. (Detta är mycket dyrare an kol- och keramikfilter)

Kolloidalt silver
Kolloidalt silver är en vattenreningsprodukt som räknas som ett av mest effektiva ämnen som finns för att döda mikroorganismer som bakterier, virus och svamp och encelliga parasiter.
Vid kontakt med kolloidalt silver får mikroorganismerna sin syreberoende metabolism förstörd. De flesta mikroorganismer dör inom sex minuter och det sägs att mikroorganismerna inte heller kan utveckla resistens mot silvret, eftersom kolloidalt silver till skillnad från antibiotika inte förgiftar utan kväver mikroorganismerna. Läs mer här.
Källor: Passion för hälsavattenfilter-vattenrening.se och Kurera.se.

Tänk vad skönt att vi har så rent dricksvatten i Sverige, har många nog tänkt efter en resa till ett land där vatten måste handlas på flaska.
Men hur rent är vårt vatten egentligen?
Nära var fjärde dricksvattenanläggning i högsta riskklassen kontrollerades inte ens i fjol, visar en ny rapport. Och nu larmas det om att många kommuner saknar såväl resurser som kompetens för att ens kunna utföra tillräckliga kontroller
.
– Några har allvarliga brister i sin livsmedelskontroll, särskilt när det gäller dricksvattenanläggningar, berättar Cecilia Svärd, chef för Livsmedelsverkets utvärderingsavdelning.

Det är två steg framåt och ett steg bakåt i arbetet med svensk livsmedelskontroll, rapporterar nu Livsmedelsverket.
Livsmedelsverkets utvärderingsavdelning granskar och sammanställer varje år länsstyrelsers, kommuners och även Livsmedelsverkets kontrollarbete. Resultatet för 2015 redovisas nu i en rapport.

► Läs också: Förbud mot bisfenol A vid renovering av dricksvattenrör

 

Kontrollfrekvens beroende på risk
Alla livsmedelsföretag är klassade efter den risk deras livsmedel kan innebära för konsumenterna. Rapporten konstaterar att målet att företag i de högsta riskklasserna (som kan utgöra störst risk för konsumenten. Reds. anm.) ska kontrolleras minst en gång per år nåddes nästan helt 2015.
Det gäller dock inte dricksvattenanläggningarna.

Dricksvatten kontrolleras inte tillräckligt
Av dricksvattenanläggningarna fick bara 77 procent av de viktigaste anläggningarna planerade kontrollbesök förra året, vilket till och med är lägre än 2014 då 88 procent kontrollerades, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

► Läs också: Det giftiga dricksvattnet

”Allvarliga brister när det gäller dricksvattenanläggningar”
Det finns 90 000 livsmedelsföretag, inklusive 45 000 storhushåll, 16 000 inom handel och 5 000 drickvattenanläggningar. Dessutom finns 20 000 registrerade primärproducenter, såsom grisuppfödare och grönsaksodlare. Livsmedelsverket berättar att skillnaderna mellan olika kommuner är stora.
– Det skiljer mycket mellan myndigheterna i hur ofta de påpekar brister eller agerar när företagen inte rättar till bristerna. Några har allvarliga brister i sin livsmedelskontroll, särskilt när det gäller dricksvattenanläggningar. Det krävs fortsatta insatser på alla nivåer för att uppnå de nationella målen för livsmedelskontrollen, säger Cecilia Svärd, chef för Livsmedelsverkets utvärderingsavdelning, i ett uttalande.

► Läs också: Höga halter bly i kranvatten

Många kommuner saknar resurser och kompetens
Även Helena Storbjörk Windahl, chef för Livsmedelsverkets avdelning Styrning och uppföljning, uttrycker oro:
– Vi är bekymrade över att flera, framför allt mindre, kommuner saknar resurser och kompetens att kontrollera i tillräcklig omfattning och över att nästan var fjärde dricksvattenanläggning i högsta riskklassen inte kontrollerades i fjol, kommenterar hon.

► Läs också: 3,4 miljoner svenskar kan dricka vatten med industrikemikalier

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Den som önskar ett renare dricksvatten kan koka vattnet och sedan förvara i en glasflaska i kylskåpet - alternativt själv rena sitt vatten.
Vattenrening och vattenfiltrering reducerar kraftigt oönskade ämnen som bland annat arsenik, klor, järn, bly, koppar, mangan och andra tungmetaller. Dessutom reduceras bekämpningsmedel, läkemedelsrester och växtgifter kraftigt.
Dessa ämnen belastar kroppen, inte minst njurar och lever, och motverkar en bra hälsa. Förutsättningen för en god hälsa ökar med rent vatten och vattnen som renats blir inte bara renare utan även godare.

Några exempel på vattenfilter och vattenreningsprodukter:

Kolfilter
Vattenreningskannor med kolfilter absorberar organiska föroreningar som till exempel klor, bly, kadmium, kvicksilver och många kemikalier. Ett bra kolfilter renar även från: aluminium, DDT och trikloretylen.
Två kolfilterexempel är Dafi vattenfilterkanna som finns för omkring tvåhundringen på hälsobutiker eller krantoppfilter, som ligger runt dryga tusenlappen.

Keramisk filter
Med ett sådant blir det omöjligt för bakterier som större än fyra mikroner att ta sig ut i dricksvattnet. Däremot kan mindre föroreningar med enkelhet fortfarande passera.

Omvänd osmos
Här är öppningarna så små att inte ens små virus kan passera (virus är den minsta kända organismen).
Detta filter låter syre, och näringsämne att passera men inte bakterier, virus och kemikalier. pH-värdet måste vara lägre än 9 för detta ska fungera. (Detta är mycket dyrare an kol- och keramikfilter)

Kolloidalt silver
Kolloidalt silver är en vattenreningsprodukt som räknas som ett av mest effektiva ämnen som finns för att döda mikroorganismer som bakterier, virus och svamp och encelliga parasiter.
Vid kontakt med kolloidalt silver får mikroorganismerna sin syreberoende metabolism förstörd. De flesta mikroorganismer dör inom sex minuter och det sägs att mikroorganismerna inte heller kan utveckla resistens mot silvret, eftersom kolloidalt silver till skillnad från antibiotika inte förgiftar utan kväver mikroorganismerna. Läs mer här.
Källor: Passion för hälsavattenfilter-vattenrening.se och Kurera.se.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.