”Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet”

Fakta

Ny forskning motbevisar saltets farlighet:
April 2014: Resultaten av meta-analysen "Compared With Usual Sodium Intake, Low- and Excessive-Sodium Diets Are Associated With Increased Mortality: A meta analysis" publiceras American Journal of Hypertension.
Slutsatsen löd: ”The findings here lend support to those who have questioned the scientific basis for sodium reduction, which are based primarily on the assumed blood pressure effect obtained in selected intervention studies.” Läs översättning här.

Augusti 2014:  Resultaten från två nya stora studier - "Urinary Sodium and Potassium Excretion, Mortality, and Cardiovascular Events" samt"Association of Urinary Sodium and Potassium Excretion with Blood Pressure" - publiceras i den högt rankade vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicin.
Annika Rosengren, professor vid Göteborgs universitet uttalar sig i Dagens Medicin uttalar sig tillsammans med en av forskarna som genomfört studierna:
”Den mängd salt som de flesta svenskar får i sig verkar vara på en lagom nivå i förhållande till risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Om man skulle minska saltintaget drastiskt genomför man ett stort naturligt experiment utan vetenskapligt stöd.”

26 januari 2015: Kommer analysen "Dietary Sodium Content, Mortality, and Risk for Cardiovascular Events in Older Adults: The Health, Aging, and Body Composition Health ABC Study" där forskare drar exakt samma slutsats som ovan.
Källa: Ann Fernholm

Salt och hjärt-kärlsjukdom. Finns det verkligen ett samband?
På SvD Opinion idag menar i alla fall tre debattörer att det är dags att syna saltet – och kraftigt skära ner på användandet.
Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm tycker att artikelförfattarna behöver uppdatera sig. 

– När tre stora studier bara det senaste året inte hittar någon koppling, ja då tycker jag att man borde fokusera på viktigare saker, säger hon till Kurera.

”Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikolyckor.” Det hävdar tre skribenter idag i en debattartikel på SvD Opinion.
Svenskarnas höga saltintag får höga konsekvenser för hälsan, menar de och förordar att salthalten sänks – i alla livsmedel.

Läs också: Sänkt blodtryck med hälsokost

 

Debatten igång på rekordtid
Redan efter några timmar hade debattinlägget fått igång en diskussion som spred sig i rasande fart på olika sociala medier. Många håller med – men många menar också att inlägget är nonsens och att saltlarmet är överdrivet.
En av dem är vetenskapsjournalisten Ann Fernholm som menar att artikelförfattarna är ute och cyklar när de fokuserar på saltet.
– Författarna har visserligen rätt i mycket men när de gör en logisk tankevurpa när de drar sina slutsatser. Att A är kopplat till B och att B är kopplat till C, innebär absolut inte att A orsakar C, säger hon.

Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Ny forskning motbevisar saltets farlighet
Det stämmer att högt blodtryck är en av de ledande riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom jämförelse vanligaste dödsorsaken i vårt land – men orsaken till det är inte saltet, menar hon.
Innan generaldirektören för vår statliga myndighet Livsmedelsverket publicerar en debattartikel borde han lägga tid på uppdatera sig – för i rådande fetmaepidemi gäller det att sikta rätt, menar Ann Fernholm.
– Man larmar återigen om saker man inte alls behöver oroa sig för. När det har kommit tre stora studier bara det senaste året där man inte hittar någon koppling mellan det saltintag som svenskarna har och hjärt-kärlsjukdom, ja då tycker jag att man borde fokusera på annat, på viktigare saker.

Som vad menar du?
– De menar att salt är en viktig orsak till varför var fjärde vuxen har högt blodtryck. Men de har högt blodtryck eftersom de har bukfetma, typ 2-diabetes och metabolt syndrom.

Läs också: Kopplingen mellan socker och olika cancerformer

”Livsmedelsverket behöver uppdatera sig”
Allt hänger ihop, menar hon.
–  Högt blodtryck, rubbade blodfetter, fettlever, bukfetma och typ 2 diabetes – är ju alla en del av det metabola syndromet. Att bara skylla högt blodtryck och hjärt-kärlproblem på salt är helt fel.
Ann Fernholm skulle önska att såväl Livsmedelsverket som artikelförfattarna istället lagt sitt fokus på ett annat ämne.
– Jag skulle önska att de istället försökte göra något åt det extremt höga sockerinnehållet i hel- och halvfabrikat, som är betydligt värre för folkhälsan än salt, förklarar hon och fortsätter:
–  Ny forskning visar att man kan få leverförfettning av för mycket socker till exempel. Närmare hälften av alla barn med fetma har fettlever. I USA har ett av tio barn misstänkt fettlever. Tidigare drabbades nästan bara alkoholister. Livsmedelsverket behöver uppdatera sig.

Läs också – Ann Fernholm: ”Så farligt kan socker vara”

För lite salt också farligt
När forskare i observationsstudier har undersökt den direkta kopplingen mellan mängden salt en person äter och risken för hjärt-kärlsjukdom visar resultaten tydligt att majoriteten äter salt i lagom mängd.
Kurvan är u-formad, berättar Ann Fernholm.
– Ett extremt högt saltintag är kopplat till kärlsjukdom – men så även ett alldeles för lågt saltintag.

Läs också – Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

Av Isabelle Hedander

Fakta

Ny forskning motbevisar saltets farlighet:
April 2014: Resultaten av meta-analysen "Compared With Usual Sodium Intake, Low- and Excessive-Sodium Diets Are Associated With Increased Mortality: A meta analysis" publiceras American Journal of Hypertension.
Slutsatsen löd: ”The findings here lend support to those who have questioned the scientific basis for sodium reduction, which are based primarily on the assumed blood pressure effect obtained in selected intervention studies.” Läs översättning här.

Augusti 2014:  Resultaten från två nya stora studier - "Urinary Sodium and Potassium Excretion, Mortality, and Cardiovascular Events" samt"Association of Urinary Sodium and Potassium Excretion with Blood Pressure" - publiceras i den högt rankade vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicin.
Annika Rosengren, professor vid Göteborgs universitet uttalar sig i Dagens Medicin uttalar sig tillsammans med en av forskarna som genomfört studierna:
”Den mängd salt som de flesta svenskar får i sig verkar vara på en lagom nivå i förhållande till risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Om man skulle minska saltintaget drastiskt genomför man ett stort naturligt experiment utan vetenskapligt stöd.”

26 januari 2015: Kommer analysen "Dietary Sodium Content, Mortality, and Risk for Cardiovascular Events in Older Adults: The Health, Aging, and Body Composition Health ABC Study" där forskare drar exakt samma slutsats som ovan.
Källa: Ann Fernholm

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sandra springer i skogen

Bytte antidepressiva mot ett naturligt alternativ

Mental hälsa

Efter sitt andra barn fick Sandra diagnosen PMDS – en svår form av PMS som kan leda till nedstämdhet och personlighetsförändringar. Efter ett år med antidepressiva medel ville hon hitta en naturlig lösning. Idag har känslostormarna lagt sig och Sandra har en trygg bas i livet som består av träning, balans och en liten tablett som innehåller saffran.

peter Wilhelmsson

Peter Wilhelmsson: Här är kosttillskotten jag äter dagligen

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den (med till exempel läkemedel). Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför startar idag serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag berättar om vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Först ut: Näringsmedicinaren och författaren Peter Wilhelmsson.

Ulrika Davidsson

Kostvanor under semestern

Krönikan

Många fasar över hur man ska hålla vikten eller hålla en hälsosam livsstil under sin semester. Det blir lätt för mycket glass, godis, chips och andra onyttigheter under sommarens varma dagar. Känslan att komma tillbaka efter semestern och ställa sig på vågen som visar många kilon plus är inte en önskvärd tanke. Det går dock att ändra sitt tankesätt och boka ett styrelsemöte med sig själv innan du går på semester. Då kan du fundera igenom vad du skulle kunna förbättra denna sommar med din kosthållning och dina sommaraktiviteter.

kvinna håller sig om armen

6 naturliga och effektiva tips för skelett, leder och muskler

Naturlig hälsa

Börjar du känna dig gammal och svag - med mer ledvärk, minskad muskelmassa och så kanske lite benskörhet på det? Eller är du inte där än men vill gärna vara ute i tid för att förebygga och förhoppningsvis förhindra? Här är några stärkande tips för dig som vill hålla dig frisk, stark och värkfri längre - med hjälp av naturliga egenvårdsprodukter.

Birgitta kempe på en stubbe på en sommaräng

Enzymer och örter mot livslånga magproblem

Mage

Birgitta Kempe, 71 år, har haft bekymmer med magen så länge hon kan minnas. Redan i tonåren började den att krångla. Hon fick alla möjliga mediciner, men inget hjälpte. Till slut tvingades hon lära sig leva med illamående, svullnad och magknip. Men förra året kom en oväntad vändning. Hon började med ett kosttillskott som innehåller naturliga matsmältningsenzymer och örter. Och nu, efter mer än 50 år, mår magen bra igen.

sara ström visar yoga mot ryggont

Yoga mot ryggont

Träning

Stillasittande vardag? Många lyft? När vi får ont i ryggen vill vi gärna vara stilla, men det bästa är att istället röra sig mjukt för att motverka stelhet och för att bibehålla styrka. Denna övning, som bara tar 3,5 minut i anspråk, bjuder på snälla, sittande övningar som ger dig just detta.

tre kvinnor med solhatt solar vid strandkanten

12 tips för en skön semester (utan sommarplågor)

Allmänt

Ska du ut och resa i sommar eller njuta av en ”hemester”? Oavsett vilket kan det vara bra med några matnyttiga tips på vägen om hur du på bästa sätt står rustad mot sommarens olika prövningar. Vi hjälper dig med naturliga tips mot oönskad solbränna, turistmage, sommarförkylning, flygrädsla - och mycket mer.

Vitt MSM-pulver på träslev

Därför ska du äta MSM

Naturlig hälsa

MSN? Nej, MSM. Alltså organiskt svavel. MSM är ”mirakelmedlet” som tillför kroppen detta svavel och är bra för alltifrån ledvärk till hudproblem, sköra naglar och håravfall. Och mycket mer än så. Här får du veta mer om det svavelrika tillskottet och varför det har så god effekt på kroppens bindväv.

Ivan Valencia

Ekologiska skönhetsexperten tipsar: Knepen som håller dig snygg längre!

Hud

Hans titel är eco beauty consultant, han är en av medgrundarna till ansedda Organic Beauty Awards och en av de främsta experterna inom ekologisk skönhet i Sverige idag. Kurera frågade Iván Valencia om vad som är trendigt inom hudvård och skönhet just nu – och vilka knep som är hetast att ta till för att främja skönhet inifrån. "De företag som ligger i framkant tar fram lösningar som tas oralt som komplement till krämer", avslöjar Iván bland annat för Kurera. Dessutom avslöjar han knepet för naturlig botox.

Citron- och kokostårta

Nyttigare citron- och kokostårta

Recept

Fira in sommaren med ett härligt tårtkalas. Sommaren är här med sol, färska bär och firande av student, bröllop, dop och midsommar. Här kommer en tårta utan gluten och vanligt socker - som passar till sommarens alla festligheter.

tomater

Lykopen minskar risken för stroke

Hälsa

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt, blodpropp i hjärnan, och hjärnblödning. Det är också en av våra stora folksjukdomar och antalet strokedrabbade unga ökar. Men det finns sätt att skydda sig. Ett av dem är ämnet lykopen, som finns i tomater, vilket i forskning har visat sig minska risken att drabbas.

Marie Erlandsson Tordsjänta

”Adaptogener gav mig energin och livsglädjen tillbaka”

Naturlig hälsa

Marie Erlandsson Tordsjänta, 41 år, har varit sjukskriven på heltid för utbrändhet två gånger. Hon blev riktigt sjuk båda gångerna och gick tillbaka till jobbet alldeles för tidigt med stressymtom kvar i kroppen. Men ett nytt kosttillskott gav Marie en välkommen energi. "Jag mådde bättre med en gång. Kroppen orkade börja läka, tröttheten blev mindre och jag kände att livsglädjen återvände. För mig tog livet en positiv vändning", säger hon till Kurera.

man i jeans står vid pissoar

7 tips för god prostatahälsa

Hälsa

Är du man? Då är risken stor att du vid något tillfälle i livet kommer att oroa dig för din prostata. Här är tipsen som gör dig lugnare när – eller innan – den oron sätter in.

vacker kvinna med fint hår och fin hy mot gul bakgrund

Därför behöver du kisel

Mage

Kisel är ett spårämne som finns naturligt i kroppen. Det är en viktig komponent i ditt kollagen och stärker även hud, hår, naglar och ledsna magar. Här får du veta mer om ämnet och om varför du behöver tillföra extra kisel.

omega-3-kapsel i form av en fisk

Fiskoljan som inte härsknar i kroppen

Forskning

1971 publicerades den första studien som visade att fet fisk är bra för hjärt- och kärlhälsan. Men att ta tillvara den nyttiga fiskoljan och göra tillskott som inte förlorade effekten visade sig vara svårare än man trodde. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen ägnade tio år på att ta fram en fiskolja som inte härsknar i kroppen – och lyckades. Här berättar han mer om en studie som gjordes på de tio största svenska fiskoljorna och om vilken fiskolja som hade mest effektivt skydd mot härskning.

Barn håller blodtrycksmanschett åt sin gravida mamma

Magnesium sänker blodtrycket – och minskar risken för preeklampsi

Forskning

Gravida bör äta tillskott av magnesium mot slutet av sin graviditet. Mineralet kan nämligen förhindra havandeskapsförgiftning – preeklampsi – hos gravida, visar forskning. Detta på grund av mineralets förmåga att sänka högt blodtryck, något som gör det till ett intressant tillskott inte bara för gravida utan för alla med hypertoni, det vill säga för högt tryck.

Sminkavdelning i varuhus varav man ser kända loggor för estee lauder och dior

Sminkjättens produkter innehåller cancerframkallande ämne

Politik

Igår avslöjade Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur att företaget Estée Lauder, som är tätt förknippat med bröstcancerkampanjen Rosa bandet, har produkter som kan orsaka cancer och infertilitet. Och inte nog med det, skriver tidningen, skönhetsbranschen med Esteé Lauder som en av nyckelspelarna, har också genom hårt lobbyingarbete lyckats förmå EU-kommissionen att ändra sig och tillåta cancerframkallande ämnen i kosmetika.

Kvinna som hoppar på brygga

Hälsokostföretaget som vill hjälpa fler att må bra

Hälsa

Med en hälsosam livsstil och rätt balans mellan kost, motion och vila kan man påverka sitt välmående. Det är någonting som hälsokostföretaget Life brinner för. För att nå ut med sitt budskap bredare och hjälpa fler människor till en bättre hälsa har nu Life inlett ett nytt samarbete med reklam- och upplevelsebyrån Pool. "Som nordisk butikskedja är det en utmaning varför våra kunder ska gå in i en butik när man kan handla motsvarande produkter på nätet. Hälsotrenden är jättestor med många aktörer som slåss på marknaden, då gäller det att skapa relevans både för befintliga och nya kunder", säger Fia Mineur, nordisk marknadschef för Life, till Kurera.

Mamma smörjer in sina barn på solig strand

Vad du behöver veta om sol, solskydd – och utvecklingen av hudcancer

Allmänt

Sverige ligger i topp när det gäller antalet personer som får hudcancer och ökningstakten är oroväckande, enligt hudläkaren Maria Brolin. WHO klassar UV-strålning som klass 1, det vill säga högsta riskkategori för att utveckla hudcancer – med samma säkerställda samband som mellan rökning och lungcancer. Men det finns sätt att skydda sig. Ett av dem stavas, föga förvånande: solskydd. Och helst naturliga, icke hormonstörande solskydd så klart. Här får du veta mer.

Olga Rönnbergs zucchinibiffar

Olga Rönnbergs zucchinibiffar

Mat

Det här receptet kommer från Olga Rönnbergs bok ”Olgas mat” utgiven av Fitnessförlaget. Boken går ut på att erbjuda recept på rätter som både smakar gott och ger energi för att man ska klara av träning och vardagsliv. Alla rätterna är näringsberäknade och därför är det en bok som passar den som behöver mer kontroll över intaget och inte vill krångla till det alltför mycket. Kureras reporter Emma V Larsson testar biffarna och ger sitt omdöme.