”Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet”

Fakta

Ny forskning motbevisar saltets farlighet:
April 2014: Resultaten av meta-analysen "Compared With Usual Sodium Intake, Low- and Excessive-Sodium Diets Are Associated With Increased Mortality: A meta analysis" publiceras American Journal of Hypertension.
Slutsatsen löd: ”The findings here lend support to those who have questioned the scientific basis for sodium reduction, which are based primarily on the assumed blood pressure effect obtained in selected intervention studies.” Läs översättning här.

Augusti 2014:  Resultaten från två nya stora studier - "Urinary Sodium and Potassium Excretion, Mortality, and Cardiovascular Events" samt"Association of Urinary Sodium and Potassium Excretion with Blood Pressure" - publiceras i den högt rankade vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicin.
Annika Rosengren, professor vid Göteborgs universitet uttalar sig i Dagens Medicin uttalar sig tillsammans med en av forskarna som genomfört studierna:
”Den mängd salt som de flesta svenskar får i sig verkar vara på en lagom nivå i förhållande till risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Om man skulle minska saltintaget drastiskt genomför man ett stort naturligt experiment utan vetenskapligt stöd.”

26 januari 2015: Kommer analysen "Dietary Sodium Content, Mortality, and Risk for Cardiovascular Events in Older Adults: The Health, Aging, and Body Composition Health ABC Study" där forskare drar exakt samma slutsats som ovan.
Källa: Ann Fernholm

Salt och hjärt-kärlsjukdom. Finns det verkligen ett samband?
På SvD Opinion idag menar i alla fall tre debattörer att det är dags att syna saltet – och kraftigt skära ner på användandet.
Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm tycker att artikelförfattarna behöver uppdatera sig. 

– När tre stora studier bara det senaste året inte hittar någon koppling, ja då tycker jag att man borde fokusera på viktigare saker, säger hon till Kurera.

”Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikolyckor.” Det hävdar tre skribenter idag i en debattartikel på SvD Opinion.
Svenskarnas höga saltintag får höga konsekvenser för hälsan, menar de och förordar att salthalten sänks – i alla livsmedel.

Läs också: Sänkt blodtryck med hälsokost

 

Debatten igång på rekordtid
Redan efter några timmar hade debattinlägget fått igång en diskussion som spred sig i rasande fart på olika sociala medier. Många håller med – men många menar också att inlägget är nonsens och att saltlarmet är överdrivet.
En av dem är vetenskapsjournalisten Ann Fernholm som menar att artikelförfattarna är ute och cyklar när de fokuserar på saltet.
– Författarna har visserligen rätt i mycket men när de gör en logisk tankevurpa när de drar sina slutsatser. Att A är kopplat till B och att B är kopplat till C, innebär absolut inte att A orsakar C, säger hon.

Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Ny forskning motbevisar saltets farlighet
Det stämmer att högt blodtryck är en av de ledande riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom jämförelse vanligaste dödsorsaken i vårt land – men orsaken till det är inte saltet, menar hon.
Innan generaldirektören för vår statliga myndighet Livsmedelsverket publicerar en debattartikel borde han lägga tid på uppdatera sig – för i rådande fetmaepidemi gäller det att sikta rätt, menar Ann Fernholm.
– Man larmar återigen om saker man inte alls behöver oroa sig för. När det har kommit tre stora studier bara det senaste året där man inte hittar någon koppling mellan det saltintag som svenskarna har och hjärt-kärlsjukdom, ja då tycker jag att man borde fokusera på annat, på viktigare saker.

Som vad menar du?
– De menar att salt är en viktig orsak till varför var fjärde vuxen har högt blodtryck. Men de har högt blodtryck eftersom de har bukfetma, typ 2-diabetes och metabolt syndrom.

Läs också: Kopplingen mellan socker och olika cancerformer

”Livsmedelsverket behöver uppdatera sig”
Allt hänger ihop, menar hon.
–  Högt blodtryck, rubbade blodfetter, fettlever, bukfetma och typ 2 diabetes – är ju alla en del av det metabola syndromet. Att bara skylla högt blodtryck och hjärt-kärlproblem på salt är helt fel.
Ann Fernholm skulle önska att såväl Livsmedelsverket som artikelförfattarna istället lagt sitt fokus på ett annat ämne.
– Jag skulle önska att de istället försökte göra något åt det extremt höga sockerinnehållet i hel- och halvfabrikat, som är betydligt värre för folkhälsan än salt, förklarar hon och fortsätter:
–  Ny forskning visar att man kan få leverförfettning av för mycket socker till exempel. Närmare hälften av alla barn med fetma har fettlever. I USA har ett av tio barn misstänkt fettlever. Tidigare drabbades nästan bara alkoholister. Livsmedelsverket behöver uppdatera sig.

Läs också – Ann Fernholm: ”Så farligt kan socker vara”

För lite salt också farligt
När forskare i observationsstudier har undersökt den direkta kopplingen mellan mängden salt en person äter och risken för hjärt-kärlsjukdom visar resultaten tydligt att majoriteten äter salt i lagom mängd.
Kurvan är u-formad, berättar Ann Fernholm.
– Ett extremt högt saltintag är kopplat till kärlsjukdom – men så även ett alldeles för lågt saltintag.

Läs också – Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

Av Isabelle Hedander

Fakta

Ny forskning motbevisar saltets farlighet:
April 2014: Resultaten av meta-analysen "Compared With Usual Sodium Intake, Low- and Excessive-Sodium Diets Are Associated With Increased Mortality: A meta analysis" publiceras American Journal of Hypertension.
Slutsatsen löd: ”The findings here lend support to those who have questioned the scientific basis for sodium reduction, which are based primarily on the assumed blood pressure effect obtained in selected intervention studies.” Läs översättning här.

Augusti 2014:  Resultaten från två nya stora studier - "Urinary Sodium and Potassium Excretion, Mortality, and Cardiovascular Events" samt"Association of Urinary Sodium and Potassium Excretion with Blood Pressure" - publiceras i den högt rankade vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicin.
Annika Rosengren, professor vid Göteborgs universitet uttalar sig i Dagens Medicin uttalar sig tillsammans med en av forskarna som genomfört studierna:
”Den mängd salt som de flesta svenskar får i sig verkar vara på en lagom nivå i förhållande till risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Om man skulle minska saltintaget drastiskt genomför man ett stort naturligt experiment utan vetenskapligt stöd.”

26 januari 2015: Kommer analysen "Dietary Sodium Content, Mortality, and Risk for Cardiovascular Events in Older Adults: The Health, Aging, and Body Composition Health ABC Study" där forskare drar exakt samma slutsats som ovan.
Källa: Ann Fernholm

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.