“Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet”

Fakta

Ny forskning motbevisar saltets farlighet:
April 2014: Resultaten av meta-analysen "Compared With Usual Sodium Intake, Low- and Excessive-Sodium Diets Are Associated With Increased Mortality: A meta analysis" publiceras American Journal of Hypertension.
Slutsatsen löd: ”The findings here lend support to those who have questioned the scientific basis for sodium reduction, which are based primarily on the assumed blood pressure effect obtained in selected intervention studies.” Läs översättning här.

Augusti 2014:  Resultaten från två nya stora studier - "Urinary Sodium and Potassium Excretion, Mortality, and Cardiovascular Events" samt"Association of Urinary Sodium and Potassium Excretion with Blood Pressure" - publiceras i den högt rankade vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicin.
Annika Rosengren, professor vid Göteborgs universitet uttalar sig i Dagens Medicin uttalar sig tillsammans med en av forskarna som genomfört studierna:
”Den mängd salt som de flesta svenskar får i sig verkar vara på en lagom nivå i förhållande till risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Om man skulle minska saltintaget drastiskt genomför man ett stort naturligt experiment utan vetenskapligt stöd.”

26 januari 2015: Kommer analysen "Dietary Sodium Content, Mortality, and Risk for Cardiovascular Events in Older Adults: The Health, Aging, and Body Composition Health ABC Study" där forskare drar exakt samma slutsats som ovan.
Källa: Ann Fernholm

Salt och hjärt-kärlsjukdom. Finns det verkligen ett samband?
På SvD Opinion idag menar i alla fall tre debattörer att det är dags att syna saltet - och kraftigt skära ner på användandet.
Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm tycker att artikelförfattarna behöver uppdatera sig. 

– När tre stora studier bara det senaste året inte hittar någon koppling, ja då tycker jag att man borde fokusera på viktigare saker, säger hon till Kurera.

”Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikolyckor." Det hävdar tre skribenter idag i en debattartikel på SvD Opinion.
Svenskarnas höga saltintag får höga konsekvenser för hälsan, menar de och förordar att salthalten sänks - i alla livsmedel.

Läs också: Sänkt blodtryck med hälsokost

Debatten igång på rekordtid
Redan efter några timmar hade debattinlägget fått igång en diskussion som spred sig i rasande fart på olika sociala medier. Många håller med - men många menar också att inlägget är nonsens och att saltlarmet är överdrivet.
En av dem är vetenskapsjournalisten Ann Fernholm som menar att artikelförfattarna är ute och cyklar när de fokuserar på saltet.
– Författarna har visserligen rätt i mycket men när de gör en logisk tankevurpa när de drar sina slutsatser. Att A är kopplat till B och att B är kopplat till C, innebär absolut inte att A orsakar C, säger hon.

 

Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Ny forskning motbevisar saltets farlighet
Det stämmer att högt blodtryck är en av de ledande riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom jämförelse vanligaste dödsorsaken i vårt land - men orsaken till det är inte saltet, menar hon.
Innan generaldirektören för vår statliga myndighet Livsmedelsverket publicerar en debattartikel borde han lägga tid på uppdatera sig - för i rådande fetmaepidemi gäller det att sikta rätt, menar Ann Fernholm.
– Man larmar återigen om saker man inte alls behöver oroa sig för. När det har kommit tre stora studier bara det senaste året där man inte hittar någon koppling mellan det saltintag som svenskarna har och hjärt-kärlsjukdom, ja då tycker jag att man borde fokusera på annat, på viktigare saker.

Som vad menar du?
– De menar att salt är en viktig orsak till varför var fjärde vuxen har högt blodtryck. Men de har högt blodtryck eftersom de har bukfetma, typ 2-diabetes och metabolt syndrom.

Läs också: Kopplingen mellan socker och olika cancerformer

"Livsmedelsverket behöver uppdatera sig"
Allt hänger ihop, menar hon.
–  Högt blodtryck, rubbade blodfetter, fettlever, bukfetma och typ 2 diabetes - är ju alla en del av det metabola syndromet. Att bara skylla högt blodtryck och hjärt-kärlproblem på salt är helt fel.
Ann Fernholm skulle önska att såväl Livsmedelsverket som artikelförfattarna istället lagt sitt fokus på ett annat ämne.
– Jag skulle önska att de istället försökte göra något åt det extremt höga sockerinnehållet i hel- och halvfabrikat, som är betydligt värre för folkhälsan än salt, förklarar hon och fortsätter:
–  Ny forskning visar att man kan få leverförfettning av för mycket socker till exempel. Närmare hälften av alla barn med fetma har fettlever. I USA har ett av tio barn misstänkt fettlever. Tidigare drabbades nästan bara alkoholister. Livsmedelsverket behöver uppdatera sig.

 

Läs också - Ann Fernholm: "Så farligt kan socker vara"

För lite salt också farligt
När forskare i observationsstudier har undersökt den direkta kopplingen mellan mängden salt en person äter och risken för hjärt-kärlsjukdom visar resultaten tydligt att majoriteten äter salt i lagom mängd.
Kurvan är u-formad, berättar Ann Fernholm.
– Ett extremt högt saltintag är kopplat till kärlsjukdom - men så även ett alldeles för lågt saltintag.

Läs också - Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

Av Isabelle Hedander


Fakta

Ny forskning motbevisar saltets farlighet:
April 2014: Resultaten av meta-analysen "Compared With Usual Sodium Intake, Low- and Excessive-Sodium Diets Are Associated With Increased Mortality: A meta analysis" publiceras American Journal of Hypertension.
Slutsatsen löd: ”The findings here lend support to those who have questioned the scientific basis for sodium reduction, which are based primarily on the assumed blood pressure effect obtained in selected intervention studies.” Läs översättning här.

Augusti 2014:  Resultaten från två nya stora studier - "Urinary Sodium and Potassium Excretion, Mortality, and Cardiovascular Events" samt"Association of Urinary Sodium and Potassium Excretion with Blood Pressure" - publiceras i den högt rankade vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicin.
Annika Rosengren, professor vid Göteborgs universitet uttalar sig i Dagens Medicin uttalar sig tillsammans med en av forskarna som genomfört studierna:
”Den mängd salt som de flesta svenskar får i sig verkar vara på en lagom nivå i förhållande till risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Om man skulle minska saltintaget drastiskt genomför man ett stort naturligt experiment utan vetenskapligt stöd.”

26 januari 2015: Kommer analysen "Dietary Sodium Content, Mortality, and Risk for Cardiovascular Events in Older Adults: The Health, Aging, and Body Composition Health ABC Study" där forskare drar exakt samma slutsats som ovan.
Källa: Ann Fernholm

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

 

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.

 

tjej med ont i magen

Så blir du vän med din IBS-mage

Kost

Stress och allergier är vanliga anledningar till en ledsen mage, men när problemen inte går över då kan det bero på något annat. Lider du av illamående, ont i magen, gaser och diarré? Då kan du ha IBS, Irritable Bowl Syndrome.