Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

“Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet”

Fakta

Ny forskning motbevisar saltets farlighet:
April 2014: Resultaten av meta-analysen "Compared With Usual Sodium Intake, Low- and Excessive-Sodium Diets Are Associated With Increased Mortality: A meta analysis" publiceras American Journal of Hypertension.
Slutsatsen löd: ”The findings here lend support to those who have questioned the scientific basis for sodium reduction, which are based primarily on the assumed blood pressure effect obtained in selected intervention studies.” Läs översättning här.

Augusti 2014:  Resultaten från två nya stora studier - "Urinary Sodium and Potassium Excretion, Mortality, and Cardiovascular Events" samt"Association of Urinary Sodium and Potassium Excretion with Blood Pressure" - publiceras i den högt rankade vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicin.
Annika Rosengren, professor vid Göteborgs universitet uttalar sig i Dagens Medicin uttalar sig tillsammans med en av forskarna som genomfört studierna:
”Den mängd salt som de flesta svenskar får i sig verkar vara på en lagom nivå i förhållande till risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Om man skulle minska saltintaget drastiskt genomför man ett stort naturligt experiment utan vetenskapligt stöd.”

26 januari 2015: Kommer analysen "Dietary Sodium Content, Mortality, and Risk for Cardiovascular Events in Older Adults: The Health, Aging, and Body Composition Health ABC Study" där forskare drar exakt samma slutsats som ovan.
Källa: Ann Fernholm

Salt och hjärt-kärlsjukdom. Finns det verkligen ett samband?
På SvD Opinion idag menar i alla fall tre debattörer att det är dags att syna saltet - och kraftigt skära ner på användandet.
Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm tycker att artikelförfattarna behöver uppdatera sig. 

– När tre stora studier bara det senaste året inte hittar någon koppling, ja då tycker jag att man borde fokusera på viktigare saker, säger hon till Kurera.

”Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikolyckor." Det hävdar tre skribenter idag i en debattartikel på SvD Opinion.
Svenskarnas höga saltintag får höga konsekvenser för hälsan, menar de och förordar att salthalten sänks - i alla livsmedel.

Läs också: Sänkt blodtryck med hälsokost

Debatten igång på rekordtid
Redan efter några timmar hade debattinlägget fått igång en diskussion som spred sig i rasande fart på olika sociala medier. Många håller med - men många menar också att inlägget är nonsens och att saltlarmet är överdrivet.
En av dem är vetenskapsjournalisten Ann Fernholm som menar att artikelförfattarna är ute och cyklar när de fokuserar på saltet.
– Författarna har visserligen rätt i mycket men när de gör en logisk tankevurpa när de drar sina slutsatser. Att A är kopplat till B och att B är kopplat till C, innebär absolut inte att A orsakar C, säger hon.

 

Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Ny forskning motbevisar saltets farlighet
Det stämmer att högt blodtryck är en av de ledande riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom jämförelse vanligaste dödsorsaken i vårt land - men orsaken till det är inte saltet, menar hon.
Innan generaldirektören för vår statliga myndighet Livsmedelsverket publicerar en debattartikel borde han lägga tid på uppdatera sig - för i rådande fetmaepidemi gäller det att sikta rätt, menar Ann Fernholm.
– Man larmar återigen om saker man inte alls behöver oroa sig för. När det har kommit tre stora studier bara det senaste året där man inte hittar någon koppling mellan det saltintag som svenskarna har och hjärt-kärlsjukdom, ja då tycker jag att man borde fokusera på annat, på viktigare saker.

Som vad menar du?
– De menar att salt är en viktig orsak till varför var fjärde vuxen har högt blodtryck. Men de har högt blodtryck eftersom de har bukfetma, typ 2-diabetes och metabolt syndrom.

Läs också: Kopplingen mellan socker och olika cancerformer

"Livsmedelsverket behöver uppdatera sig"
Allt hänger ihop, menar hon.
–  Högt blodtryck, rubbade blodfetter, fettlever, bukfetma och typ 2 diabetes - är ju alla en del av det metabola syndromet. Att bara skylla högt blodtryck och hjärt-kärlproblem på salt är helt fel.
Ann Fernholm skulle önska att såväl Livsmedelsverket som artikelförfattarna istället lagt sitt fokus på ett annat ämne.
– Jag skulle önska att de istället försökte göra något åt det extremt höga sockerinnehållet i hel- och halvfabrikat, som är betydligt värre för folkhälsan än salt, förklarar hon och fortsätter:
–  Ny forskning visar att man kan få leverförfettning av för mycket socker till exempel. Närmare hälften av alla barn med fetma har fettlever. I USA har ett av tio barn misstänkt fettlever. Tidigare drabbades nästan bara alkoholister. Livsmedelsverket behöver uppdatera sig.

 

Läs också - Ann Fernholm: "Så farligt kan socker vara"

För lite salt också farligt
När forskare i observationsstudier har undersökt den direkta kopplingen mellan mängden salt en person äter och risken för hjärt-kärlsjukdom visar resultaten tydligt att majoriteten äter salt i lagom mängd.
Kurvan är u-formad, berättar Ann Fernholm.
– Ett extremt högt saltintag är kopplat till kärlsjukdom - men så även ett alldeles för lågt saltintag.

Läs också - Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

Av Isabelle Hedander


Fakta

Ny forskning motbevisar saltets farlighet:
April 2014: Resultaten av meta-analysen "Compared With Usual Sodium Intake, Low- and Excessive-Sodium Diets Are Associated With Increased Mortality: A meta analysis" publiceras American Journal of Hypertension.
Slutsatsen löd: ”The findings here lend support to those who have questioned the scientific basis for sodium reduction, which are based primarily on the assumed blood pressure effect obtained in selected intervention studies.” Läs översättning här.

Augusti 2014:  Resultaten från två nya stora studier - "Urinary Sodium and Potassium Excretion, Mortality, and Cardiovascular Events" samt"Association of Urinary Sodium and Potassium Excretion with Blood Pressure" - publiceras i den högt rankade vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicin.
Annika Rosengren, professor vid Göteborgs universitet uttalar sig i Dagens Medicin uttalar sig tillsammans med en av forskarna som genomfört studierna:
”Den mängd salt som de flesta svenskar får i sig verkar vara på en lagom nivå i förhållande till risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Om man skulle minska saltintaget drastiskt genomför man ett stort naturligt experiment utan vetenskapligt stöd.”

26 januari 2015: Kommer analysen "Dietary Sodium Content, Mortality, and Risk for Cardiovascular Events in Older Adults: The Health, Aging, and Body Composition Health ABC Study" där forskare drar exakt samma slutsats som ovan.
Källa: Ann Fernholm

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

 

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

 

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

 

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

 

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.