Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Äpplen och apelsiner på rad i butik

Livsmedelsombudsmannen – Ny tjänst mot brott och fusk

Hur lämnar jag mitt tips?

Du kan fylla i webbformuläret här eller kontakta Livsmedelsverket på telefon vardagar mellan klockan 9 och 14.
Telefonnumret är 018 – 17 57 00.
Du kan också skicka e-post: livsmedelsombudsmannen@slv.se

Nu skapar Livsmedelsverket nya tjänsten Livsmedelsombudsmannen för att bekämpa brott i livsmedelsbranschen.
– Vi vill få bort dem som lurar konsumenterna, säger Stig Orustfjord, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket tar krafttag mot fusk och bedrägerier inom livsmedelsbranschen och lanserar nu en ny tjänst för att bekämpa brottsligheten: Livsmedelsombudsmannen.
Tjänsten Livsmedelsombudsmannen fungerar som en visselblåsar-funktion och vänder sig till anställda i livsmedelsbranschen som vet eller anat att något inte går rätt till.

Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord porträttbild närbild

Stig Orustfjord, generaldirektör på Livsmedelsverket.

 

Många led innan varan hamnar på tallriken
Det är de som jobbar i branschen som ser hur maten hanteras, packas och fraktas. Det är många led i kedjan för att den till slut ska hamna i affären eller på tallriken i resturangen. Livsmedelsverket tror att om något inte står rätt till så är det många i de olika leden som har kännedom om det. Du kan vara en av dem och därför vill önskar de nu att du ska vilja berätta för dem om dina misstankar.
– Det ska aldrig löna sig att begå brott i livsmedelsbranschen. Vi vill få bort dem som lurar konsumenterna och förstör för seriösa företagare, säger Stig Orustfjord, generaldirektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Tar emot tips från alla
Tjänsten Livsmedelsombudsmannen tar emot tips från alla delar av livsmedelskedjan. Från gården där djur föds upp till slakteri, transport, paketering och handel.
Den som kontaktar Livsmedelsombudsmannen kan välja att inte ange sitt namn och därmed vara helt anonym. Anmälan görs på Livsmedelsverkets webbplats, via epost eller telefon och Livsmedelsverket kommer aldrig att eftersöka källan till de tips som kommer in.
Tjänsten kommer även att ha en central roll i samarbetet mellan olika myndigheter.

Läs mer om Livsmedelsombudsmannen på Livsmedelsverkets webbplats och i debattartikeln i Sydsvenskan.

Av Redaktionen


Hur lämnar jag mitt tips?

Du kan fylla i webbformuläret här eller kontakta Livsmedelsverket på telefon vardagar mellan klockan 9 och 14.
Telefonnumret är 018 – 17 57 00.
Du kan också skicka e-post: livsmedelsombudsmannen@slv.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.