Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Wikimedia Commons

Livsmedelsverket varnar: Barn ska inte äta riskakor!

Fakta

Finns idag inget gränsvärde
Arsenik är ett av det mest cancerframkallande ämnen som finns. Det finns i berggrunden och grundvattnet på många håll i världen. Ris har en förmåga att lätt binda arsenik medan det växer.

Idag finns en lågriskbedömning på 0,3 mikrogram arsenik per kilo kroppsvikt och dag, från Efsa, EU:s organ för livsmedelssäkerhet. Men det är endast ett riskbedömningsvärde och inte ett gränsvärde som företag och myndigheter inom livsmedelsindustrin måste hålla sig under. Ett lagstadgat gränsvärde saknas alltså idag helt.
Källa: SVT Nyheter

Arsenik i ris

  • Arsenik är ett grundämne som förekommer naturligt i varierande halter i berggrunden och tas upp via växter via jorden eller bevattningsvattnet. Människor får i sig arsenik främst via dricksvatten och viss föda.

  • Halterna av arsenik varierar naturligt mellan olika platser på jorden och kan dessutom variera från en åkerlapp till en annan, vilket gör det svårt att slå fast om ris från ett visst land eller region innehåller högre eller lägre halter.

  • Det spelar ingen roll om man köper ekologiska risprodukter eller inte. Ämnet återfinns i båda kategorierna.

  • Livsmedelsverket har visat att flera risprodukter på marknaden innehåller höga halter arsenik. Halterna innebär inga akuta risker men på lång sikt kan de innebära ökad risk för bland annat cancer.

  • Arsenik uppträder i två huvudformer, organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik är den form som är giftig för människan.

  • Arsenik är cancerframkallande och kronisk exponering för oorganisk arsenik kan ge upphov till många hälsoeffekter som hjärt-kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och neurologisk påverkan, framför allt hos barn.
Källa: Livsmedelsverket/Karolinska institutet

Fingervisning till dem med barn (OBS! Utifrån Livsmedelsverkets gamla rekommendation.)
Barn under 23 kilo kan få i sig för mycket arsenik genom att bara äta ris tre gånger i veckan, om de äter risbaserade flingor till frukost varannan dag och ett par riskakor om dagen.
En treåring som väger 15 kilo och äter Rice krispies till frukost, ris till lunch och middag plus tre riskakor hamnar på höga nivåer arsenik.
Källa: Aftonbladet

Risprodukter innehåller så höga halter av det cancerframkallande ämnet arsenik att Livsmedelsverket nu ändrar sina kostrekommendationer.
Särskilt hög halt innehåller riskakor, vilka barn under sex år nu avråds helt från att äta.
Även vuxna ska var försiktiga med sitt risintag, uppmanar Livsmedelsverket.

Barn under sex år ska inte äta riskakor alls. Inget barn, oavsett ålder, bör äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger per vecka.

► Läs också: Mikropopcorn stoppas – innehåller hormonstörande ämnen

"Kan öka risken för cancer"
En ny undersökning av Livsmedelsverket bekräftar att det finns arsenik i ris och risprodukter. Man har bland annat undersökt 102 risprodukter ute i handeln - och kunnat slå fast att arsenikhalterna i flera fall är för höga.
"Halterna var inte så höga att de innebär akut risk, men på lång sikt kan arsenik öka risken för bland annat cancer," skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

 

► Läs också: Nu kartläggs giftig arsenik i mat

Andra länder ger samma råd
Syftet med undersökningen har varit att ta reda på hur mycket arsenik det finns i vanliga risprodukter, såväl för vuxna som för barn, på den svenska marknaden. Myndigheten har också undersökt om olika tillagningsmetoder har betydelse för mängden arsenik i det färdigkokta riset.
– Många barn äter riskakor som mellanmål, men tyvärr måste vi avråda från det. Även andra länder ger detta råd, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

► Läs också: Lär dig mer om skydd mot metaller

Även vuxna uppmanas vara försiktiga
Som risprodukter räknas till exempel risgrynsgröt, risnudlar, rismellanmål eller frukostflingor baserade på puffat ris.
Barn under sex år ska inte äta riskakor alls. Inget barn, oavsett ålder, bör äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger per vecka.
Vuxna tål att äta ris och risprodukter mer än barn, menar Livsmedelsverket, men även vuxna som äter mycket ris (fler än sju gånger per vecka) bör försöka dra ner på konsumtionen. Mer än så specificerar de inte rådet.

► Läs också: Det mycket giftiga ämnet arsenik hittat i barns frukostflingor

Många hälsorisker
Arsenik är en mycket toxisk metall och ett av världens farligaste grundämnen. Ämnet påverkar cellerna i kroppen, är starkt cancerframkallande och verkar redan vid låga doser.
Vid intag av produkter som innehåller arsenik ökar risken för olika typer av cancer, bland annat lungcancer och urinblåsecancer, och ämnet påverkar också immunförsvar, lungor, njurar och lever.

 

► Läs också: Fyra sätt att undvika gifter i barnmaten

Barn avråds redan från att dricka risdryck
Trots detta innehåller flera livsmedel, särskilt risprodukter, ämnet. Detta har Livsmedelsverket känt till länge - men detaljerad kunskap om exakt efftekterna av så kallad oorganisk arsenik har hittills varit begränsad.
När Livsmedelsverket 2013 undersökte halterna arsenik i några vanliga risprodukter för barn ledde det till nya råd. Barn avråddes då från att äta mycket eller för ensidigt av samma risbaserade gröt- och vällingprodukter och alla barn under sex år avråddes helt från att dricka risdrycker. Detta eftersom exponeringen för arsenik blir större i drickbara varor än i exempelvis ris eftersom mängden blir större och därmed mer koncentrerad.

► Läs också: Växterna som renar din inomhusluft från skadliga kemikalier

Av Isabelle G Hedander


Fakta

Finns idag inget gränsvärde
Arsenik är ett av det mest cancerframkallande ämnen som finns. Det finns i berggrunden och grundvattnet på många håll i världen. Ris har en förmåga att lätt binda arsenik medan det växer.

Idag finns en lågriskbedömning på 0,3 mikrogram arsenik per kilo kroppsvikt och dag, från Efsa, EU:s organ för livsmedelssäkerhet. Men det är endast ett riskbedömningsvärde och inte ett gränsvärde som företag och myndigheter inom livsmedelsindustrin måste hålla sig under. Ett lagstadgat gränsvärde saknas alltså idag helt.
Källa: SVT Nyheter

Arsenik i ris

  • Arsenik är ett grundämne som förekommer naturligt i varierande halter i berggrunden och tas upp via växter via jorden eller bevattningsvattnet. Människor får i sig arsenik främst via dricksvatten och viss föda.

  • Halterna av arsenik varierar naturligt mellan olika platser på jorden och kan dessutom variera från en åkerlapp till en annan, vilket gör det svårt att slå fast om ris från ett visst land eller region innehåller högre eller lägre halter.

  • Det spelar ingen roll om man köper ekologiska risprodukter eller inte. Ämnet återfinns i båda kategorierna.

  • Livsmedelsverket har visat att flera risprodukter på marknaden innehåller höga halter arsenik. Halterna innebär inga akuta risker men på lång sikt kan de innebära ökad risk för bland annat cancer.

  • Arsenik uppträder i två huvudformer, organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik är den form som är giftig för människan.

  • Arsenik är cancerframkallande och kronisk exponering för oorganisk arsenik kan ge upphov till många hälsoeffekter som hjärt-kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och neurologisk påverkan, framför allt hos barn.
Källa: Livsmedelsverket/Karolinska institutet

Fingervisning till dem med barn (OBS! Utifrån Livsmedelsverkets gamla rekommendation.)
Barn under 23 kilo kan få i sig för mycket arsenik genom att bara äta ris tre gånger i veckan, om de äter risbaserade flingor till frukost varannan dag och ett par riskakor om dagen.
En treåring som väger 15 kilo och äter Rice krispies till frukost, ris till lunch och middag plus tre riskakor hamnar på höga nivåer arsenik.
Källa: Aftonbladet

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.