Foto: Wikimedia Commons

Livsmedelsverket varnar: Barn ska inte äta riskakor!

Fakta

Finns idag inget gränsvärde
Arsenik är ett av det mest cancerframkallande ämnen som finns. Det finns i berggrunden och grundvattnet på många håll i världen. Ris har en förmåga att lätt binda arsenik medan det växer.

Idag finns en lågriskbedömning på 0,3 mikrogram arsenik per kilo kroppsvikt och dag, från Efsa, EU:s organ för livsmedelssäkerhet. Men det är endast ett riskbedömningsvärde och inte ett gränsvärde som företag och myndigheter inom livsmedelsindustrin måste hålla sig under. Ett lagstadgat gränsvärde saknas alltså idag helt.
Källa: SVT Nyheter

Arsenik i ris

  • Arsenik är ett grundämne som förekommer naturligt i varierande halter i berggrunden och tas upp via växter via jorden eller bevattningsvattnet. Människor får i sig arsenik främst via dricksvatten och viss föda.

  • Halterna av arsenik varierar naturligt mellan olika platser på jorden och kan dessutom variera från en åkerlapp till en annan, vilket gör det svårt att slå fast om ris från ett visst land eller region innehåller högre eller lägre halter.

  • Det spelar ingen roll om man köper ekologiska risprodukter eller inte. Ämnet återfinns i båda kategorierna.

  • Livsmedelsverket har visat att flera risprodukter på marknaden innehåller höga halter arsenik. Halterna innebär inga akuta risker men på lång sikt kan de innebära ökad risk för bland annat cancer.

  • Arsenik uppträder i två huvudformer, organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik är den form som är giftig för människan.

  • Arsenik är cancerframkallande och kronisk exponering för oorganisk arsenik kan ge upphov till många hälsoeffekter som hjärt-kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och neurologisk påverkan, framför allt hos barn.
Källa: Livsmedelsverket/Karolinska institutet

Fingervisning till dem med barn (OBS! Utifrån Livsmedelsverkets gamla rekommendation.)
Barn under 23 kilo kan få i sig för mycket arsenik genom att bara äta ris tre gånger i veckan, om de äter risbaserade flingor till frukost varannan dag och ett par riskakor om dagen.
En treåring som väger 15 kilo och äter Rice krispies till frukost, ris till lunch och middag plus tre riskakor hamnar på höga nivåer arsenik.
Källa: Aftonbladet

Risprodukter innehåller så höga halter av det cancerframkallande ämnet arsenik att Livsmedelsverket nu ändrar sina kostrekommendationer.
Särskilt hög halt innehåller riskakor, vilka barn under sex år nu avråds helt från att äta.
Även vuxna ska var försiktiga med sitt risintag, uppmanar Livsmedelsverket.

Barn under sex år ska inte äta riskakor alls. Inget barn, oavsett ålder, bör äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger per vecka.

► Läs också: Mikropopcorn stoppas – innehåller hormonstörande ämnen

 

“Kan öka risken för cancer”
En ny undersökning av Livsmedelsverket bekräftar att det finns arsenik i ris och risprodukter. Man har bland annat undersökt 102 risprodukter ute i handeln – och kunnat slå fast att arsenikhalterna i flera fall är för höga.
“Halterna var inte så höga att de innebär akut risk, men på lång sikt kan arsenik öka risken för bland annat cancer,” skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

► Läs också: Nu kartläggs giftig arsenik i mat

Andra länder ger samma råd
Syftet med undersökningen har varit att ta reda på hur mycket arsenik det finns i vanliga risprodukter, såväl för vuxna som för barn, på den svenska marknaden. Myndigheten har också undersökt om olika tillagningsmetoder har betydelse för mängden arsenik i det färdigkokta riset.
– Många barn äter riskakor som mellanmål, men tyvärr måste vi avråda från det. Även andra länder ger detta råd, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

► Läs också: Lär dig mer om skydd mot metaller

Även vuxna uppmanas vara försiktiga
Som risprodukter räknas till exempel risgrynsgröt, risnudlar, rismellanmål eller frukostflingor baserade på puffat ris.
Barn under sex år ska inte äta riskakor alls. Inget barn, oavsett ålder, bör äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger per vecka.
Vuxna tål att äta ris och risprodukter mer än barn, menar Livsmedelsverket, men även vuxna som äter mycket ris (fler än sju gånger per vecka) bör försöka dra ner på konsumtionen. Mer än så specificerar de inte rådet.

► Läs också: Det mycket giftiga ämnet arsenik hittat i barns frukostflingor

Många hälsorisker
Arsenik är en mycket toxisk metall och ett av världens farligaste grundämnen. Ämnet påverkar cellerna i kroppen, är starkt cancerframkallande och verkar redan vid låga doser.
Vid intag av produkter som innehåller arsenik ökar risken för olika typer av cancer, bland annat lungcancer och urinblåsecancer, och ämnet påverkar också immunförsvar, lungor, njurar och lever.

► Läs också: Fyra sätt att undvika gifter i barnmaten

Barn avråds redan från att dricka risdryck
Trots detta innehåller flera livsmedel, särskilt risprodukter, ämnet. Detta har Livsmedelsverket känt till länge – men detaljerad kunskap om exakt efftekterna av så kallad oorganisk arsenik har hittills varit begränsad.
När Livsmedelsverket 2013 undersökte halterna arsenik i några vanliga risprodukter för barn ledde det till nya råd. Barn avråddes då från att äta mycket eller för ensidigt av samma risbaserade gröt- och vällingprodukter och alla barn under sex år avråddes helt från att dricka risdrycker. Detta eftersom exponeringen för arsenik blir större i drickbara varor än i exempelvis ris eftersom mängden blir större och därmed mer koncentrerad.

► Läs också: Växterna som renar din inomhusluft från skadliga kemikalier

Av Isabelle G Hedander


Fakta

Finns idag inget gränsvärde
Arsenik är ett av det mest cancerframkallande ämnen som finns. Det finns i berggrunden och grundvattnet på många håll i världen. Ris har en förmåga att lätt binda arsenik medan det växer.

Idag finns en lågriskbedömning på 0,3 mikrogram arsenik per kilo kroppsvikt och dag, från Efsa, EU:s organ för livsmedelssäkerhet. Men det är endast ett riskbedömningsvärde och inte ett gränsvärde som företag och myndigheter inom livsmedelsindustrin måste hålla sig under. Ett lagstadgat gränsvärde saknas alltså idag helt.
Källa: SVT Nyheter

Arsenik i ris

  • Arsenik är ett grundämne som förekommer naturligt i varierande halter i berggrunden och tas upp via växter via jorden eller bevattningsvattnet. Människor får i sig arsenik främst via dricksvatten och viss föda.

  • Halterna av arsenik varierar naturligt mellan olika platser på jorden och kan dessutom variera från en åkerlapp till en annan, vilket gör det svårt att slå fast om ris från ett visst land eller region innehåller högre eller lägre halter.

  • Det spelar ingen roll om man köper ekologiska risprodukter eller inte. Ämnet återfinns i båda kategorierna.

  • Livsmedelsverket har visat att flera risprodukter på marknaden innehåller höga halter arsenik. Halterna innebär inga akuta risker men på lång sikt kan de innebära ökad risk för bland annat cancer.

  • Arsenik uppträder i två huvudformer, organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik är den form som är giftig för människan.

  • Arsenik är cancerframkallande och kronisk exponering för oorganisk arsenik kan ge upphov till många hälsoeffekter som hjärt-kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och neurologisk påverkan, framför allt hos barn.
Källa: Livsmedelsverket/Karolinska institutet

Fingervisning till dem med barn (OBS! Utifrån Livsmedelsverkets gamla rekommendation.)
Barn under 23 kilo kan få i sig för mycket arsenik genom att bara äta ris tre gånger i veckan, om de äter risbaserade flingor till frukost varannan dag och ett par riskakor om dagen.
En treåring som väger 15 kilo och äter Rice krispies till frukost, ris till lunch och middag plus tre riskakor hamnar på höga nivåer arsenik.
Källa: Aftonbladet

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tove har skrivit en handbok för “psykon”

Mental hälsa

Innan Tove Lundin fick sina diagnoser trodde hon att de som drabbats av psykisk ohälsa fick hjälp av vården att förstå vad som hände med dem och hjälp att komma på fötter igen men riktigt så såg inte verkligheten ut fick hon erfara. Med boken ”Handbok för psykon” försöker Tove bidra till att råda bot på utsattheten.

Att dansa och lära nytt kan motverka demens

Forskning

Det är inte ovanligt att både den fysiska och mentala formen försämras när vi kommer upp i åren, något som kan förvärras ytterligare av demensjukdomar. En ny studie visar att regelbunden träning kan göra att tecken på åldrande i hjärnan går tillbaka och absolut bäst är det att dansa.

Julgodiset är inte så oskyldigt som du tror – vägra palmolja!

Kurera debatt

Hur kan choklad skövla regnskog? Kakor utrota orangutanger? Snacks bidra till klimatkatastrof? Den gemensamma nämnaren heter palmolja. Enorma arealer av världens mest artrika regnskog har huggits ned för att ersättas av oljepalmsodlingar. Utöva din konsumentmakt och säg ifrån till företagen uppmanar grundarna av palmoljekalendern i detta debattinlägg. 

Vad alla borde veta om psykisk ohälsa

Mental hälsa

Psykisk ohälsa blir allt vanligare och drabbas allt yngre personer. Cirka en femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av en depression. Men du kan göra mycket själv för att bryta en nedåtgående spiral.

Rök från stearinljus kan ha positiv effekt på hjärtat

Forskning

Tidigare har man kunnat konstatera kopplingar mellan luftburna partiklar och hjärt- och kärlproblem. Men nu visar en ny avhandling från Lunds tekniska högskola att partiklarna från ett brinnande stearinljus istället kan vara välgörande för hälsan. Men det gäller bara om ljuset brinner stilla och inte innehåller färg- eller doftämnen.

Vanligt att unga slarvar med lunchmaten

Kost

Åtta av tio svenskar uppger att de äter en nyttig och hälsosam lunch. De som inte väljer nyttig mat till lunch uppger två huvudanledningar, dels uppskattar de inte smaken och dels är de ointresserade av hälsosam kost.

palmolja_biodiesel

Palmolja i biodiesel är skadlig för miljön – nu stoppas skattelättnaden

Eko/miljö

Ett led i att minska koldioxidutsläppen är att gå över till drivmedel från förnyelsebara källor, något som gjort att det blivit populärt med biodiesel. Men biodiesel är inte fullt så miljövänligt som det framställs och i november beslutade regeringen stoppa skattelättnaden till PFAD – den restprodukt från palmolja som återfinns i mycket av den biodiesel som finns på marknaden.

läkare undersöker kvinnas hjärta

Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Forskning

Selen och Q10 samverkar och kan förbättra vår hjärthälsa, ge bättre livskvalitet och förlänga våra liv. Men de flesta svenskar har låga selenvärden. Här berättar professorn och forskaren Mikael Björnstedt om den senaste forskningen kring hur spårämnet selen samverkar med antioxidanten Q10.

Borrelia kan bli en utdragen historia

Naturlig hälsa

Den som blev biten av en fästing i somras och fick antibiotika tror kanske att faran är över och för många är den det. Den som har starkt immunförsvar klarar sig oftast bra och slipper fortsatta besvär men en borreliainfektion kan bli en långdragen och plågsam historia.

spiral

Läkemedelsverket JO-anmält efter larm om kopparspiral

Allmänt

Antalet anmälningar om biverkningar kopplade till det hormonfria preventivmedlet kopparspiral har ökat avsevärt på senare år. Läkemedelsverket får nu kritik av kvinnor som menar att man inte tagit deras misstankar på allvar och flera har nu anmält Läkemedelsverket till Justitieombudsmannen.

Hudexperten: Så vårdar du din vinterhud

Hud

Olika årstider innebär olika påfrestning och olika behov för såväl huden som resten av kroppen, det kan därför vara en fördel  att anpassa både hudvård och kost efter säsong. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström ger tips om hur vi bäst vårdar huden under årets kalla månader.

Så slapp Lotta sin krånglande mage

Mage

Lottas mage har krånglat så länge hon kan minnas. Och efter en rad undersökningar hade hon resignerat inför att hon var ett "magbarn", en som ständigt hade kramper, förstoppningar, diarréer och magknip. Det var den ena hundens magonda som blev väckarklockan, för när Lotta vårdat sin hund tillbaka till en frisk mage tog hon även itu med sin egen. Att stötta matsmältningen löste ett livslångt problem.

frallor

Glutenfria småfrallor

Recept

Vad passar bättre till grytor och soppor än gott nybakat bröd? Dessa små frallor är helt glutenfria och passar lika väl som tillbehör till maten som på frukostbordet. Frallorna är enkla att göra men kräver lite jästid för att de ska bli som allra bäst.

Havtorn – det lilla bäret med de stora egenskaperna

Naturlig hälsa

Det orangea lilla havtornsbäret ser inte mycket ut för världen men har i årtusenden använts för sina helande egenskaper, inte minst för torra slemhinnor. På en av de renaste platserna i världen, den tibetanska platån, växer havtornsbär i ett ekosystem helt utan kemisk påverkan. Växtförhållandena gör bären extra näringstäta. Tina Yuen är läkare och driver världens största ekologiska havtornsodling i Tibet, här berättar hon mer om bärets egenskaper.

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

En femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av depression och ännu fler av nedstämdhet och oro. Naturen har mycket att erbjuda, både i förebyggande av psykisk ohälsa och när nedstämdheten är ett faktum. Här är fem tips.

Henrik Ennarts tips för lyckliga magar

Mage

I sina böcker om mag- och tarmfloran berättar vetenskapsjournalisten Henrik Ennart om de mikrober som befolkar vårt inre och hur de påverkar vårt mående på många plan. Här följer några av de tips som Henrik nämner i sina böcker som bidrar till en balanserad tarmflora

fyra goda och nyttiga godisbitar

Fira första advent med nyttiga godsaker

Recept

Inget adventsfirande ska behöva vara tråkigt bara för att man väljer att äta hälsosamt och dra ned på raffinerat socker – tvärtom. Det finns många goda alternativ för den som vill prova lite nyttigare varianter. Dessa favoriter i repris är signerade Karin Haglund.