Annons
Annons

Livsmedelsverket varnar: Barn ska inte äta riskakor!

Risprodukter innehåller så höga halter av det cancerframkallande ämnet arsenik att Livsmedelsverket nu ändrar sina kostrekommendationer. Särskilt hög halt innehåller riskakor, vilka barn under sex år nu avråds helt från att äta. Även vuxna ska var försiktiga med sitt risintag, uppmanar Livsmedelsverket.

Redaktionen

29 september, 2015
Livsmedelsverket varnar: Barn ska inte äta riskakor!
Dela inlägget

Risprodukter innehåller så höga halter av det cancerframkallande ämnet arsenik att Livsmedelsverket nu ändrar sina kostrekommendationer.
Särskilt hög halt innehåller riskakor, vilka barn under sex år nu avråds helt från att äta.
Även vuxna ska var försiktiga med sitt risintag, uppmanar Livsmedelsverket.

Barn under sex år ska inte äta riskakor alls. Inget barn, oavsett ålder, bör äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger per vecka.

Läs också: Mikropopcorn stoppas – innehåller hormonstörande ämnen

”Kan öka risken för cancer”
En ny undersökning av Livsmedelsverket bekräftar att det finns arsenik i ris och risprodukter. Man har bland annat undersökt 102 risprodukter ute i handeln – och kunnat slå fast att arsenikhalterna i flera fall är för höga.
”Halterna var inte så höga att de innebär akut risk, men på lång sikt kan arsenik öka risken för bland annat cancer,” skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Läs också: Nu kartläggs giftig arsenik i mat

Andra länder ger samma råd
Syftet med undersökningen har varit att ta reda på hur mycket arsenik det finns i vanliga risprodukter, såväl för vuxna som för barn, på den svenska marknaden. Myndigheten har också undersökt om olika tillagningsmetoder har betydelse för mängden arsenik i det färdigkokta riset.
– Många barn äter riskakor som mellanmål, men tyvärr måste vi avråda från det. Även andra länder ger detta råd, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

Läs också: Lär dig mer om skydd mot metaller

Även vuxna uppmanas vara försiktiga
Som risprodukter räknas till exempel risgrynsgröt, risnudlar, rismellanmål eller frukostflingor baserade på puffat ris.
Barn under sex år ska inte äta riskakor alls. Inget barn, oavsett ålder, bör äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger per vecka.
Vuxna tål att äta ris och risprodukter mer än barn, menar Livsmedelsverket, men även vuxna som äter mycket ris (fler än sju gånger per vecka) bör försöka dra ner på konsumtionen. Mer än så specificerar de inte rådet.

Läs också: Det mycket giftiga ämnet arsenik hittat i barns frukostflingor

Många hälsorisker
Arsenik är en mycket toxisk metall och ett av världens farligaste grundämnen. Ämnet påverkar cellerna i kroppen, är starkt cancerframkallande och verkar redan vid låga doser.
Vid intag av produkter som innehåller arsenik ökar risken för olika typer av cancer, bland annat lungcancer och urinblåsecancer, och ämnet påverkar också immunförsvar, lungor, njurar och lever.

Läs också: Fyra sätt att undvika gifter i barnmaten

Barn avråds redan från att dricka risdryck
Trots detta innehåller flera livsmedel, särskilt risprodukter, ämnet. Detta har Livsmedelsverket känt till länge – men detaljerad kunskap om exakt efftekterna av så kallad oorganisk arsenik har hittills varit begränsad.
När Livsmedelsverket 2013 undersökte halterna arsenik i några vanliga risprodukter för barn ledde det till nya råd. Barn avråddes då från att äta mycket eller för ensidigt av samma risbaserade gröt- och vällingprodukter och alla barn under sex år avråddes helt från att dricka risdrycker. Detta eftersom exponeringen för arsenik blir större i drickbara varor än i exempelvis ris eftersom mängden blir större och därmed mer koncentrerad.

Läs också: Växterna som renar din inomhusluft från skadliga kemikalier

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Finns idag inget gränsvärde
Arsenik är ett av det mest cancerframkallande ämnen som finns. Det finns i berggrunden och grundvattnet på många håll i världen. Ris har en förmåga att lätt binda arsenik medan det växer.

Idag finns en lågriskbedömning på 0,3 mikrogram arsenik per kilo kroppsvikt och dag, från Efsa, EU:s organ för livsmedelssäkerhet. Men det är endast ett riskbedömningsvärde och inte ett gränsvärde som företag och myndigheter inom livsmedelsindustrin måste hålla sig under. Ett lagstadgat gränsvärde saknas alltså idag helt.
Källa: SVT Nyheter

Arsenik i ris

  • Arsenik är ett grundämne som förekommer naturligt i varierande halter i berggrunden och tas upp via växter via jorden eller bevattningsvattnet. Människor får i sig arsenik främst via dricksvatten och viss föda.
  • Halterna av arsenik varierar naturligt mellan olika platser på jorden och kan dessutom variera från en åkerlapp till en annan, vilket gör det svårt att slå fast om ris från ett visst land eller region innehåller högre eller lägre halter.
  • Det spelar ingen roll om man köper ekologiska risprodukter eller inte. Ämnet återfinns i båda kategorierna.
  • Livsmedelsverket har visat att flera risprodukter på marknaden innehåller höga halter arsenik. Halterna innebär inga akuta risker men på lång sikt kan de innebära ökad risk för bland annat cancer.
  • Arsenik uppträder i två huvudformer, organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik är den form som är giftig för människan.
  • Arsenik är cancerframkallande och kronisk exponering för oorganisk arsenik kan ge upphov till många hälsoeffekter som hjärt-kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och neurologisk påverkan, framför allt hos barn.

Källa: Livsmedelsverket/Karolinska institutet

Fingervisning till dem med barn (OBS! Utifrån Livsmedelsverkets gamla rekommendation.)
Barn under 23 kilo kan få i sig för mycket arsenik genom att bara äta ris tre gånger i veckan, om de äter risbaserade flingor till frukost varannan dag och ett par riskakor om dagen.
En treåring som väger 15 kilo och äter Rice krispies till frukost, ris till lunch och middag plus tre riskakor hamnar på höga nivåer arsenik.
Källa: Aftonbladet

Annons
Annons