Livsmedelsverket: “Berika fler livsmedel – och höj nivåerna!”

Fakta

Fakta om D-vitamin
D-vitamin är nödvändigt för oss och brist på vitaminet både sänker vårt immunförsvar och försvårar många processer, bland annat uppbyggnaden av skelettet.

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan till D-vitamin.
D-vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.
När solljus saknas behövs tillskott eller D-vitaminberikade produkter.

De nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR, konstaterar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin för att behålla en tillräcklig nivå av vitaminet i blodet även under vintern.
För gravida och personer med mörk hud och heltäckande kläder är detta särskilt svårt.

Livsmedelsverket rekommenderar kosttillskott med D-vitamin till framför allt följande grupper:

Alla barn under två år.
Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk.
Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.
Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus.
Källa: Livsmedelsverket

Förra vintern gick forskare ut och larmade om att D-vitaminbrist både är vanligare och allvarligare än man tidigare trott. Samtidigt anklagade de ansvariga myndigheter för att, trots upprepade påstötningar, inte agera.
Nu svarar Livsmedelsverket med att föreslå att fler produkter ska berikas med D-vitamin - och att nivåerna av vitaminet höjs.

I våras varnade två forskare på SvD:s debattsida för att D-vitaminbrist är allvarligare än vad många hittills trott och att det kan leda till fetma, autism, depression och flera andra allvarliga sjukdomstillstånd.

► Läs också: Forskare larmar: "D-vitaminbrist allvarligare än många tror"

 

Myndigheterna har insett allvaret
Påtryckningarna om att Livsmedelsverket bör höja RDI (rekommenderat dagligt intag) för D-vitamin har aldrig varit så många. Läkare, forskare, företrädare för psykiatrin och mängder av hälsoprofiler har, i flera år, lobbat hårt för att det ska komma till stånd en förändring på den fronten.
Nu ser det ut som att något är på väg att hända. Inte gällande RDI kanske, men i alla fall något som vittnar om att man även på myndighetsnivå har insett allvaret - och åtminstone börjat ta steg för att få bukt med problemet.

► Läs också: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

"Många som inte får i sig tillräckligt"
"Fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter är bra D-vitaminkällor, och även ägg, kyckling och kött innehåller en del av vitaminet. Trots det är det många i Sverige som inte får i sig tillräckligt. Därför föreslår Livsmedelsverket nu att fler livsmedel än tidigare ska berikas och med högre halter än nu", skrev Livsmedelsverket i ett pressmeddelande igår.

Fler produkter ska berikas föreslår Livsmedelsverket
D-vitamin är ett vitamin som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd, inte minst i ett land med få soltimmar eftersom kroppen (huden) bildar vitaminet med hjälp av solen. Livsmedelsverket vill nu därför att den nuvarande obligatoriska berikningen ska utökas - så att fler sorters mjölkprodukter, vegetabiliska drycker, matfetter och oljor berikas med D-vitamin.
Dessutom bör även nivåerna D-vitamin höjas i flera av produkterna, menar Livsmedelsverket i sin remiss.

► Läs också: Hur mycket D-vitamin behöver man? Experten svarar

 

Remissomgång två
Livsmedelsverket skickade ut ett förslag på remiss i maj 2015. De allra flesta remissinstanserna tyckte att förslaget var bra, men ett par av dem hade synpunkter. Nu har det ursprungliga förslaget omarbetats och skickas ut på ny remissomgång. Bland remissinstanserna finns berörda myndigheter, livsmedelsföretag och organisationer.

Livsmedelsverkets förslag: Även sötade produkter ska berikas
Livsmedelsverket föreslog i sitt första remissförslag i maj att sötade mejeriprodukter inte ska få berikas med D-vitamin. Ungefär hälften av fil- och yoghurtsorterna i butikerna är sötade. Då sa flera remissinstanser ifrån, bland andra Dietisternas Riksförbund och LRF, som ansåg att förslaget i för hög utsträckning skulle begränsa utbudet av berikad fil och yoghurt. I det nya förslaget blir det därför obligatoriskt att berika sötad fil och yoghurt.
Synpunkter på förslaget kan lämnas till och med 29 januari 2016, meddelar Livsmedelsverket.

► Läs också: Forskning: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer

Mer om bakgrunden

 

Brist vanligt även hos dem som får i sig RDI
Tidigt våren 2013 publicerade två forskare från Umeå universitet, Jonatan Salzer och kollegan Peter Sundström, en stor studie om sambandet mellan D-vitamin och MS. Resultatet visade bland annat att tillräckliga nivåer D-vitamin kraftigt minskar risken för olika sjukdomstillstånd - till exempel minskade risken att utveckla MS med 61 procent. Dock menade de att den sannolika skyddseffekten kan uppnås först vid betydligt högre nivåer än dagens rekommenderade intag (RDI). Dessutom verkar D-vitaminbrist bli allt vanligare i Sverige, även hos de som äter enligt rekommendationerna, menade de.

► Läs också: Mer D-vitamin kan förbättra folkhälsan

 

Forskarna: För skydd mot sjukdomar behövs högre nivåer!
Den nya tidens forskning om D-vitamin visar att vitaminet skyddar mot sjukdomar som barndiabetes, tarmcancer och MS. Men för att få skyddseffekt krävs en D-vitaminmängd i kroppen på minst 75 nanomol per liter blod. Livsmedelsverkets rekommendation är idag bara 50 nanomol per liter.
– Idag finns det två riktvärden för D-vitamin. Värdet på 50 nmol/l gäller skeletthälsa. Men gällande skydd mot MS ligger brytpunkten sannolikt vid 75 nmol/l. Först då kommer effekten, sa Umeå-forskaren Jonatan Salzer 2013 till Kurera.

Många som höjt sina röster 
Och betydligt fler är de som höjt sina röster i D-vitaminfrågan.
I januari 2014 sa forskaren och barnläkaren Josefine Roswall, som skrivit en doktorsavhandling vid Sahlgrenska akademin, till TT att det är dags för Sverige att börja förse samtliga gravida kvinnor med extra tillskott av D-vitamin, för att på sikt förebygga hälsorisker för barnet.
"Låga D-vitaminnivåer utgör en förbisedd och allvarlig riskfaktor för en lång rad kroniska sjukdomar. Trots upprepade påstötningar om vikten av uppdaterade riktlinjer i området agerar inte ansvariga myndigheter", skrev forskarna Susanne Bejerot och Mats Humble i en debattartikel i Svenska dagbladet i januari 2015. Humble uppmärksammade problemet i en artikel i Läkartidningen redan 2007.
"Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin", skrev hälsoprofilen Sanna Ehdin Anandala i en debattartikel i Kurera. Även Bertil Wosk, hälsoprofil och grundar av företaget Holistic, har skrivit mycket om ämnet. Bland annat i ett debattinlägg på Kurera i mars 2015, där han även krävde att "Livsmedelsverket och Sveriges kommuner skyndsamt ska uppdatera rekommendationerna utifrån relevant vetenskaplig forskning".

Åtgärdad D-vitaminbrist skulle innebära gynnsamma hälsoekonomiska effekter
"Ett amerikanskt-europeiskt forskningsprojekt utfört 2009 använde metoder som tagits fram av hälsoekonomiprofessorn Bengt Jönsson på Handelshögskolan i Stockholm för att kartlägga effekterna för såväl hälsa som ekonomi om alla innevånare i EU alltid hade normalt D-vitamin i blodet. Resultatet borde få samtliga politiker att vakna upp", menade Bertil Wosk i debattinlägget.

Av Isabelle G Hedander


Fakta

Fakta om D-vitamin
D-vitamin är nödvändigt för oss och brist på vitaminet både sänker vårt immunförsvar och försvårar många processer, bland annat uppbyggnaden av skelettet.

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan till D-vitamin.
D-vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.
När solljus saknas behövs tillskott eller D-vitaminberikade produkter.

De nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR, konstaterar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin för att behålla en tillräcklig nivå av vitaminet i blodet även under vintern.
För gravida och personer med mörk hud och heltäckande kläder är detta särskilt svårt.

Livsmedelsverket rekommenderar kosttillskott med D-vitamin till framför allt följande grupper:

Alla barn under två år.
Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk.
Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.
Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus.
Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

 

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.