Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Livsmedelsverket: “Berika fler livsmedel – och höj nivåerna!”

Fakta

Fakta om D-vitamin
D-vitamin är nödvändigt för oss och brist på vitaminet både sänker vårt immunförsvar och försvårar många processer, bland annat uppbyggnaden av skelettet.

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan till D-vitamin.
D-vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.
När solljus saknas behövs tillskott eller D-vitaminberikade produkter.

De nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR, konstaterar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin för att behålla en tillräcklig nivå av vitaminet i blodet även under vintern.
För gravida och personer med mörk hud och heltäckande kläder är detta särskilt svårt.

Livsmedelsverket rekommenderar kosttillskott med D-vitamin till framför allt följande grupper:

Alla barn under två år.
Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk.
Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.
Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus.
Källa: Livsmedelsverket

Förra vintern gick forskare ut och larmade om att D-vitaminbrist både är vanligare och allvarligare än man tidigare trott. Samtidigt anklagade de ansvariga myndigheter för att, trots upprepade påstötningar, inte agera.
Nu svarar Livsmedelsverket med att föreslå att fler produkter ska berikas med D-vitamin - och att nivåerna av vitaminet höjs.

I våras varnade två forskare på SvD:s debattsida för att D-vitaminbrist är allvarligare än vad många hittills trott och att det kan leda till fetma, autism, depression och flera andra allvarliga sjukdomstillstånd.

► Läs också: Forskare larmar: "D-vitaminbrist allvarligare än många tror"

 

Myndigheterna har insett allvaret
Påtryckningarna om att Livsmedelsverket bör höja RDI (rekommenderat dagligt intag) för D-vitamin har aldrig varit så många. Läkare, forskare, företrädare för psykiatrin och mängder av hälsoprofiler har, i flera år, lobbat hårt för att det ska komma till stånd en förändring på den fronten.
Nu ser det ut som att något är på väg att hända. Inte gällande RDI kanske, men i alla fall något som vittnar om att man även på myndighetsnivå har insett allvaret - och åtminstone börjat ta steg för att få bukt med problemet.

► Läs också: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

"Många som inte får i sig tillräckligt"
"Fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter är bra D-vitaminkällor, och även ägg, kyckling och kött innehåller en del av vitaminet. Trots det är det många i Sverige som inte får i sig tillräckligt. Därför föreslår Livsmedelsverket nu att fler livsmedel än tidigare ska berikas och med högre halter än nu", skrev Livsmedelsverket i ett pressmeddelande igår.

Fler produkter ska berikas föreslår Livsmedelsverket
D-vitamin är ett vitamin som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd, inte minst i ett land med få soltimmar eftersom kroppen (huden) bildar vitaminet med hjälp av solen. Livsmedelsverket vill nu därför att den nuvarande obligatoriska berikningen ska utökas - så att fler sorters mjölkprodukter, vegetabiliska drycker, matfetter och oljor berikas med D-vitamin.
Dessutom bör även nivåerna D-vitamin höjas i flera av produkterna, menar Livsmedelsverket i sin remiss.

► Läs också: Hur mycket D-vitamin behöver man? Experten svarar

 

Remissomgång två
Livsmedelsverket skickade ut ett förslag på remiss i maj 2015. De allra flesta remissinstanserna tyckte att förslaget var bra, men ett par av dem hade synpunkter. Nu har det ursprungliga förslaget omarbetats och skickas ut på ny remissomgång. Bland remissinstanserna finns berörda myndigheter, livsmedelsföretag och organisationer.

Livsmedelsverkets förslag: Även sötade produkter ska berikas
Livsmedelsverket föreslog i sitt första remissförslag i maj att sötade mejeriprodukter inte ska få berikas med D-vitamin. Ungefär hälften av fil- och yoghurtsorterna i butikerna är sötade. Då sa flera remissinstanser ifrån, bland andra Dietisternas Riksförbund och LRF, som ansåg att förslaget i för hög utsträckning skulle begränsa utbudet av berikad fil och yoghurt. I det nya förslaget blir det därför obligatoriskt att berika sötad fil och yoghurt.
Synpunkter på förslaget kan lämnas till och med 29 januari 2016, meddelar Livsmedelsverket.

► Läs också: Forskning: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer

Mer om bakgrunden

 

Brist vanligt även hos dem som får i sig RDI
Tidigt våren 2013 publicerade två forskare från Umeå universitet, Jonatan Salzer och kollegan Peter Sundström, en stor studie om sambandet mellan D-vitamin och MS. Resultatet visade bland annat att tillräckliga nivåer D-vitamin kraftigt minskar risken för olika sjukdomstillstånd - till exempel minskade risken att utveckla MS med 61 procent. Dock menade de att den sannolika skyddseffekten kan uppnås först vid betydligt högre nivåer än dagens rekommenderade intag (RDI). Dessutom verkar D-vitaminbrist bli allt vanligare i Sverige, även hos de som äter enligt rekommendationerna, menade de.

► Läs också: Mer D-vitamin kan förbättra folkhälsan

 

Forskarna: För skydd mot sjukdomar behövs högre nivåer!
Den nya tidens forskning om D-vitamin visar att vitaminet skyddar mot sjukdomar som barndiabetes, tarmcancer och MS. Men för att få skyddseffekt krävs en D-vitaminmängd i kroppen på minst 75 nanomol per liter blod. Livsmedelsverkets rekommendation är idag bara 50 nanomol per liter.
– Idag finns det två riktvärden för D-vitamin. Värdet på 50 nmol/l gäller skeletthälsa. Men gällande skydd mot MS ligger brytpunkten sannolikt vid 75 nmol/l. Först då kommer effekten, sa Umeå-forskaren Jonatan Salzer 2013 till Kurera.

Många som höjt sina röster 
Och betydligt fler är de som höjt sina röster i D-vitaminfrågan.
I januari 2014 sa forskaren och barnläkaren Josefine Roswall, som skrivit en doktorsavhandling vid Sahlgrenska akademin, till TT att det är dags för Sverige att börja förse samtliga gravida kvinnor med extra tillskott av D-vitamin, för att på sikt förebygga hälsorisker för barnet.
"Låga D-vitaminnivåer utgör en förbisedd och allvarlig riskfaktor för en lång rad kroniska sjukdomar. Trots upprepade påstötningar om vikten av uppdaterade riktlinjer i området agerar inte ansvariga myndigheter", skrev forskarna Susanne Bejerot och Mats Humble i en debattartikel i Svenska dagbladet i januari 2015. Humble uppmärksammade problemet i en artikel i Läkartidningen redan 2007.
"Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin", skrev hälsoprofilen Sanna Ehdin Anandala i en debattartikel i Kurera. Även Bertil Wosk, hälsoprofil och grundar av företaget Holistic, har skrivit mycket om ämnet. Bland annat i ett debattinlägg på Kurera i mars 2015, där han även krävde att "Livsmedelsverket och Sveriges kommuner skyndsamt ska uppdatera rekommendationerna utifrån relevant vetenskaplig forskning".

Åtgärdad D-vitaminbrist skulle innebära gynnsamma hälsoekonomiska effekter
"Ett amerikanskt-europeiskt forskningsprojekt utfört 2009 använde metoder som tagits fram av hälsoekonomiprofessorn Bengt Jönsson på Handelshögskolan i Stockholm för att kartlägga effekterna för såväl hälsa som ekonomi om alla innevånare i EU alltid hade normalt D-vitamin i blodet. Resultatet borde få samtliga politiker att vakna upp", menade Bertil Wosk i debattinlägget.

Av Isabelle G Hedander


Fakta

Fakta om D-vitamin
D-vitamin är nödvändigt för oss och brist på vitaminet både sänker vårt immunförsvar och försvårar många processer, bland annat uppbyggnaden av skelettet.

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan till D-vitamin.
D-vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.
När solljus saknas behövs tillskott eller D-vitaminberikade produkter.

De nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR, konstaterar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin för att behålla en tillräcklig nivå av vitaminet i blodet även under vintern.
För gravida och personer med mörk hud och heltäckande kläder är detta särskilt svårt.

Livsmedelsverket rekommenderar kosttillskott med D-vitamin till framför allt följande grupper:

Alla barn under två år.
Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk.
Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.
Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus.
Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.