Livsmedlen du som pollenallergiker bör vara försiktig med | Kurera.se

Livsmedlen du som pollenallergiker bör vara försiktig med

Pollensäsongen är i full gång och för många innebär det allergiska besvär med nästäppa, rinnande ögon, hosta och till och med astma.
Men har du tänkt på att det kanske inte bara är gräset eller björkblomningen som ger dig symtom? Nej, faktum är att dina symtom även kan förvärras av det du äter. Fenomenet kallas korsallergi. 

Här reder vi ut vilka födoämnen du som pollenallergiker bör vara försiktig med – eller helt undvika. 

Korsallergi är särskilt vanligt hos personer med pollenallergi, som kan bli överkänsliga mot exempelvis äpplen, nötter och stenfrukter. För pollenallergiker brukar korsallergin förvärras under pollensäsongen och en del måste då helt undvika viss mat.

Läs också: Naturliga behandlingsmetoder för pollenallergi – lista A-Ö

 

Undvik fermenterad mat
Mat som till exempel mögelost, surkål, surströmming eller supertrendiga surkål, kimichi innehåller mycket av hormonet histamin som är en signalsubstans och också ett väldigt viktigt ämne för kroppen. Men histaminer kan hos allergiker orsaka reaktioner som kliande ögon och rinnande näsa.
Källa: Histamineintolerence.org

Var minimal med vinet
En punkt som gör vissa mycket ledsna troligen men faktum är att alkohol är framjäst och innehåller därför höga doser histaminer. De värsta alkoholbovarna vad det gäller allergiska reaktioner är rött och vitt vin.
Källa: PubMed

Uteslut tillsatsen citronsyra (E330)
Börjar du att hålla utkik upptäcker du snart att denna tillsats finns i nästan allt. Eller ja, i alla fall mycket. Syntetisk citronsyra, E330, är en oerhört vanlig tillsats i livsmedel. Ämnet tillsätts för att hindra härskning och bakterietillväxt.
En teori till varför det skulle kunna bidra till att förvärra allergi kan ha att göra med svartmögelsporer från tillverkningsprocessen.
Så här står det på Kemikalieinspektionens hemsida: "Den framställs genom att mögelsvampen Aspergillus niger får växa i socker/salt- blandning med god lufttillförsel varvid den bildar så mycket citronsyra att denna sedan går att fälla ut med kalk och rena upp”.
Omkring 70 procent av citronsyra som produceras används sedan i livsmedel, drycker och godis, enligt Icakuriren. Förutom att det smakar syrligt sänker citronsyran pH-värdet, vilket hindrar bakterietillväxt och hindrar härskning. Ett annat vanligt användningsområde för citronsyran är som ingrediens i olika typer av rengöringsmedel.
Läs mer i ämnet här: Livsmedelsverket, Äkta Vara och Irene Hultqvist sida Fri från allergi.
Källa: Kemikalieinspektionen och Land.se

Lista över livsmedel att vara försiktig med vid specifika allergier

Här listar vi några livsmedel du som allergiker kan försöka undvika under våren och försommaren.

Pollen
Pollenallergiker kan korsreagera med: Stenfrukter (plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, mandel), äpple, päron, nötter (valnötter, hasselnötter, paranötter), jordnötter, kiwi, selleri, rotfrukter (morot, potatisskal), jordgubbar.

 

Gråbo
Gråbo är en av de vanligaste pollensorter att framkalla allergi. Gråboallergiker kan korsreagera med: Selleri, persilja, morot, vitlök, paprika, fänkål, banan, melon, vissa örtkryddor, kamomill, solrosfrö, muskotnöt. Tyvärr hjälper det för gråboallergiker inte att man tillagar maten.

Björk
Är du björkallergiker kan det vara bra att undvika äpple och selleri eftersom de innehåller proteiner som liknar som björkpollen. Under pollenperioden kan därför ditt immunsystem blanda ihop äpple och selleri med björkpollen och utlösa eller förstärka en allergisk reaktion. För en björkallergiker minskar risken för korsallergi vid tillagning av maten.
Källa: AAAAI.org

Gräs
Är du gräsallergiker är det ofta lite extra jobbigt. Många mår bättre av att undvika jordnötter, sojabönor, ärtor, tomat och lök eftersom de korsreagerar mot dessa livsmedel. Likt för gråbopollenallergiker hjälper det inte heller att tillaga maten.
Liksom hos björkallergiker uppkommer de allergiska reaktionerna på grund av att proteinerna i mat och pollen liknar varandra.
Källa: Astma & Allergilinjen

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

 

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.