Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Livsmedlen du som pollenallergiker bör vara försiktig med

Pollensäsongen är i full gång och för många innebär det allergiska besvär med nästäppa, rinnande ögon, hosta och till och med astma.
Men har du tänkt på att det kanske inte bara är gräset eller björkblomningen som ger dig symtom? Nej, faktum är att dina symtom även kan förvärras av det du äter. Fenomenet kallas korsallergi. 

Här reder vi ut vilka födoämnen du som pollenallergiker bör vara försiktig med – eller helt undvika. 

Korsallergi är särskilt vanligt hos personer med pollenallergi, som kan bli överkänsliga mot exempelvis äpplen, nötter och stenfrukter. För pollenallergiker brukar korsallergin förvärras under pollensäsongen och en del måste då helt undvika viss mat.

Läs också: Naturliga behandlingsmetoder för pollenallergi – lista A-Ö

 

Undvik fermenterad mat
Mat som till exempel mögelost, surkål, surströmming eller supertrendiga surkål, kimichi innehåller mycket av hormonet histamin som är en signalsubstans och också ett väldigt viktigt ämne för kroppen. Men histaminer kan hos allergiker orsaka reaktioner som kliande ögon och rinnande näsa.
Källa: Histamineintolerence.org

Var minimal med vinet
En punkt som gör vissa mycket ledsna troligen men faktum är att alkohol är framjäst och innehåller därför höga doser histaminer. De värsta alkoholbovarna vad det gäller allergiska reaktioner är rött och vitt vin.
Källa: PubMed

Uteslut tillsatsen citronsyra (E330)
Börjar du att hålla utkik upptäcker du snart att denna tillsats finns i nästan allt. Eller ja, i alla fall mycket. Syntetisk citronsyra, E330, är en oerhört vanlig tillsats i livsmedel. Ämnet tillsätts för att hindra härskning och bakterietillväxt.
En teori till varför det skulle kunna bidra till att förvärra allergi kan ha att göra med svartmögelsporer från tillverkningsprocessen.
Så här står det på Kemikalieinspektionens hemsida: "Den framställs genom att mögelsvampen Aspergillus niger får växa i socker/salt- blandning med god lufttillförsel varvid den bildar så mycket citronsyra att denna sedan går att fälla ut med kalk och rena upp”.
Omkring 70 procent av citronsyra som produceras används sedan i livsmedel, drycker och godis, enligt Icakuriren. Förutom att det smakar syrligt sänker citronsyran pH-värdet, vilket hindrar bakterietillväxt och hindrar härskning. Ett annat vanligt användningsområde för citronsyran är som ingrediens i olika typer av rengöringsmedel.
Läs mer i ämnet här: Livsmedelsverket, Äkta Vara och Irene Hultqvist sida Fri från allergi.
Källa: Kemikalieinspektionen och Land.se

Lista över livsmedel att vara försiktig med vid specifika allergier

Här listar vi några livsmedel du som allergiker kan försöka undvika under våren och försommaren.

Pollen
Pollenallergiker kan korsreagera med: Stenfrukter (plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, mandel), äpple, päron, nötter (valnötter, hasselnötter, paranötter), jordnötter, kiwi, selleri, rotfrukter (morot, potatisskal), jordgubbar.

 

Gråbo
Gråbo är en av de vanligaste pollensorter att framkalla allergi. Gråboallergiker kan korsreagera med: Selleri, persilja, morot, vitlök, paprika, fänkål, banan, melon, vissa örtkryddor, kamomill, solrosfrö, muskotnöt. Tyvärr hjälper det för gråboallergiker inte att man tillagar maten.

Björk
Är du björkallergiker kan det vara bra att undvika äpple och selleri eftersom de innehåller proteiner som liknar som björkpollen. Under pollenperioden kan därför ditt immunsystem blanda ihop äpple och selleri med björkpollen och utlösa eller förstärka en allergisk reaktion. För en björkallergiker minskar risken för korsallergi vid tillagning av maten.
Källa: AAAAI.org

Gräs
Är du gräsallergiker är det ofta lite extra jobbigt. Många mår bättre av att undvika jordnötter, sojabönor, ärtor, tomat och lök eftersom de korsreagerar mot dessa livsmedel. Likt för gråbopollenallergiker hjälper det inte heller att tillaga maten.
Liksom hos björkallergiker uppkommer de allergiska reaktionerna på grund av att proteinerna i mat och pollen liknar varandra.
Källa: Astma & Allergilinjen

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.