Kamp- och flyktsystemet är den överlevnadsmekanism som slår till instinktivt när hjärnan uppfattar hot av olika slag. Flyktinstinkten innebär att kroppen utsöndrar hormoner (adrenalin och noradrenalin) som gör dig stark under kort tid för att du ska hinna bort från den akuta faran. Instinkten att kämpa är alternativet till att fly. Musklerna och hjärnan får ökad blodgenomströmning och du andas häftigare för att syresätta blodet, din kropp ställer in sig på att kämpa för sitt liv. Allt detta innebär stor stress för kroppen och varar inte så länge. Kroppens organ klarar inte av, och är inte gjorda för att klara av, situationer som innebär att du ska fly snabbt eller kämpa för ditt liv under någon längre tid.
Ta exemplet att du är sen till jobbet och skyndar dig till tunnelbanan. När du har tio meter kvar till dörrarna piper signalen som betyder att de ska stängas. Du får lite extra kraft i benen, sprintar de sista stegen och hinner in genom dörrarna innan de går igen. En dos adrenalin har då hjälpt dig att hinna i tid till jobbet.
Den tredje reaktionen på akut stress är att kroppen stelnar till av det ökade påslaget av hormoner. Du kanske känner igen dig själv i någon situation då du har blivit så överraskad att du inte kunde tänka klart utan ”frös fast i golvet”.
Dessa tre strategier vid akut stress är alla kopplade till att du känner rädsla. Rädslan kan i sin tur omvandlas till ilska om det skulle behövas. Försvarsmekanismer som dessa är grundläggande funktioner i kroppen som du inte kan stänga av, men det går att lära sig att kontrollera dem. Rädslan uppkommer vid situationer där du uppfattar hot eller risk som kan vara antingen inbillade eller verkliga.
Hur du reagerar på rädsla varierar utifrån vilken situation du befinner dig i. Det varierar också från person till person. Oro, extrem rädsla och skräck är olika grader av rädsla. Dina känslor ger dig information och motiv till dina handlingar. Det är de som gör att du uppfattar människor och situationer som vänliga, farliga, underbara eller kanske fientliga.
Så var tacksam över dina känslor och träna på att lyssna på dem! Det kommer öka din förståelse för dina egna reaktioner. Du kan också träna på att använda ditt förnuft till att avgöra om hotet du upplever är inbillat eller verkligt. Om du kommer fram till att det är ett inbillat hot kan du med hjälp av andningsövningar snabbare komma ur den stressande situationen och minska påslaget av stresshormoner i kroppen.
På Wabani Livsstilsutveckling kan vi hjälpa dig med stresshantering och förändring av dina beteenden. Läs gärna mer på vår hemsida www.wabani.se/coachning
Jag stressar aldrig och folk suckar när jag är ute och går för jag går för långsamt, men bryr mig inte.Är som Ferdinan under korkeken