Låter du känslorna styra ditt ätande?
Löpsedlar och quick-fix handlar nästan enbart om VAD vi äter men det finns många aspekter av vårt ätande som påverkar hur vi mår och hur vi känner oss i både kropp och knopp. HUR vi äter, NÄR vi äter och VAR vi äter påverkar oss i allra högsta grad men kanske är det frågan VARFÖR vi äter som gäckar oss mest.
Varför äter du?
Knasig fråga eller hur?! Det är klart du äter för att du är hungrig. Eller?
Du som läser våra bloggar vet vid det här laget att hjärnan mycket väl kan spela oss spratt och att den alltid sätter sig själv främst, på gott och ont. Egentligen borde vi bara äta av ett enda skäl; vi behöver energi till kroppens muskler och organ. Redan på savannen lärde vi oss att äta när tillfälle ges. Vi var aldrig säkra på när vi skulle få mat nästa gång så det gällde att bygga på energireserven.
Idag ser det annorlunda ut. Vi har i princip alltid tillgång till mat och snabba kalorier och alltför ofta äter vi för att mätta andra känslor som är starkare än hunger. Men varför?
Jo, för att vi har blivit dopaminjunkies. Dopamin vill vi alltid ha mer av, det är som ett drogberoende. Din hjärna skiljer inte mellan bra och dåliga kickar, den vill bara ha mer så därför äter vi oftare än vad vi behöver. Och när hjärnan får ta del av må bra-kicken dämpas andra känslor som vi helst inte vill känna av som ensamhet, nedstämdhet eller när vi är ledsna eller arga. Vi söker tröst och flykt och hjärnan vill bli bedövad. Ibland vill vi ha dopamin för att förstärka en positiv känsla som när vi firar eller belönar oss för att vi gjort något bra. Mat kan också vara lugnande när vi är stressade eller oroliga och uppiggande när vi är trötta.
Coachning kan hjälpa dig till insikt
Hur du nickat igenkännande på något av dessa exempel? Ja, då är du inte ensam och troligtvis har du nån gång också kämpat med vikten. Dessa beteenden är väldigt vanliga bland våra kunder som behöver coachning och kostrådgivning. Vi på Wabani arbetar med att ge dig insikt om dina beteenden för att skapa ett nytt förhållningssätt till din kost och ge dig motivation att ändra dina vanor.
Vi behöver förstå och lära oss varför vi äter egentligen, när det inte handlar om energibrist. När vi har insikt om våra beteenden kan vi börja göra en riktig förändring som håller i längden.
Om du vill veta mer så är du välkommen till någon av våra kostnadsfria föreläsningar. https://wabani.se/kurs-forelasning/
Registrera dig för vårt nyhetsbrev och gilla oss på Facebook så missar du inget. https://www.facebook.com/wabani
Hjärtligt välkommen!
Så här lyckas du!
- Var alltid förberedd
- Planera dina inköp
- Var uppmärksam på vad du äter
- Be om hjälp från kollegor, släkt, familj och vänner
- Ät riktig mat – så mycket du kan
- Välj tidpunkt för dina måltider
- Prioritera sömnen
- Välj alltid vardagsmotion när tillfälle ges, använd kroppen så ofta du kan
- Ha kontakt – möt någon medmänniska varje dag
- Känslor och stress – viktigt att ta itu med eftersom det kan påverka ditt ätbeteende
- Reflektera – ge dig tid varje dag att tänka efter hur dagen gick och om du kan göra något annorlunda
- Sikta inte på perfekt. Det är inte samma sak som normalt.
- Ta små steg i rätt riktning med delmål att fira.
- Njut av livet här och nu.
- Vad väntar du på?