Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Livsstilscoacherna

Hitta dina drivkrafter

Så här års är det många som sätter upp mål för hösten: ”När semestern är slut ska jag börja träna regelbundet. Jag ska äta nyttigt och förbereda matlådor till lunchen.” Och första arbetsveckan går bra. Motivationen och energin är på plats efter en skön semester. Kanske även andra veckan går bra men under tredje veckan börjar vi tappa lite motivation. ”Det är så mycket annat som kommer i vägen!”

Det finns två vanliga anledningar till att vi tappar motivationen: dels att våra hjärnor älskar de dopaminduschar som snabba belöningar ger och dels att vi är dåliga på att sätta upp tydliga och specifika mål. Eftersom vi har lärt våra hjärnor att det är skönt med dopaminduschar så har vi svårt att stå emot frestelser. När du utsätts för frestelser så gäller det att både vara motiverad och ha tålamod för att klara av att stå emot dem.

Motivationen är din motor

Det är motivationen som hjälper dig gå från ett läge till ett annat. Man skulle också kunna säga att det handlar om att utvecklas. Frustration och konflikter är ofta utgångspunkter för motivation. Du är kanske inte nöjd med den situation du befinner dig i och det ger dig den energi du behöver för att känna dig motiverad att göra något. Det kan handla om att du vill göra något åt din vikt, din stressiga tillvaro, problem i nära relationer eller din träning. När du får energi så tänds motivationen.

Motivation handlar i de allra flesta fall om att gå från ord till handling. Men du skulle också kunna se på din motivation genom att använda en enkel formel: Vinsten + förväntningarna + förmågan = motivation

Exempel

  • Min önskan: Gå ner i vikt.
  • Vinsten: Kläderna kommer att passa bättre och det kommer att bli mindre ansträngande att röra på mig.
  • Förväntningarna: Vad skönt det ska bli att kunna ha mina gamla kläder igen och känna mig nöjd med min kropp.
  • Förmågan: Fokus, envishet och tålamod.

Ta hjälp av dina känslor

I artikeln om hjärnans anatomi kan du läsa att hjärnans högra sida är den emotionella sidan och att din vänstra hjärnhalva är den rationella sidan. Den emotionella sidan styrs alltså av dina känslor, vilket kan få konsekvensen att om du utför en handling men inte lyckas koppla in rätt känsla, så kan det vara svårt att utföra det du vill. Ett vanligt exempel är när idrottare ska prestera sitt yttersta men inte lyckas koppla på den ”rätta känslan”. Då når de oftast inte hela vägen. Omvänt kan dina känslor ta överhanden och få dig att göra saker du inte skulle ha gjort om du hade kopplat på sunt förnuft och rationellt tänkande. Tänk till exempel på hur stor risken är att du fyller varukorgen med en massa varor som du egentligen inte hade tänkt handla om du går till affären när du är hungrig.

Om du vill veta mer om motivation så läs även våra artiklar som handlar om:

  • Hjärnan – så funkar den
  • Hjärnans olika delar
  • Stärk motivationen med inre samtal
  • Betydelsen av mål och belöningar
  • SMARTA mål

Dessa artiklar hittar du på vår hemsida https://wabani.se/. Vill du ha hjälp och stöd med att hitta dina drivkrafter är du välkommen att kontakta oss.

Lycka till!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Behöver du mer motivation?

Stärk motivationen med inre samtal

Coachning

Du kan själv stärka din motivation med hjälp av dina inre samtal. I ditt inre samtal formulerar du tankar som du bollar fram och tillbaka. Det här gör alla varje dag, de flesta brukar ha mellan 300 och 500 inre samtal om dagen. Tänk att du faktiskt kan använda alla dessa inre samtal på ett […]

Hitta dina drivkrafter

Coachning

Så här års är det många som sätter upp mål för hösten: ”När semestern är slut ska jag börja träna regelbundet. Jag ska äta nyttigt och förbereda matlådor till lunchen.” Och första arbetsveckan går bra. Motivationen och energin är på plats efter en skön semester. Kanske även andra veckan går bra men under tredje veckan […]

Mindfulness – Lev i nuet!

Coachning

Mindfulness, eller medveten närvaro, har sitt ursprung i buddhismen och introducerades i västvärlden på 80-talet. I mindfulness lär du dig observera dina tankar och sinnesintryck genom att bli medveten om dem och reflektera över dem. Genom att öva på ett accepterande förhållningssätt kan du släppa taget om sånt som du inte kan förändra, samtidigt som […]

Ät dig lycklig!

Coachning

Låter du känslorna styra ditt ätande? Löpsedlar och quick-fix handlar nästan enbart om VAD vi äter men det finns många aspekter av vårt ätande som påverkar hur vi mår och hur vi känner oss i både kropp och knopp. HUR vi äter, NÄR vi äter och VAR vi äter påverkar oss i allra högsta grad […]

Sov dig frisk och fokuserad

Coachning

En vuxen människa behöver mellan sex och nio timmars sömn varje dygn. Ungdomar behöver lite mer, och äldre personer lite mindre. Sömnen är väldigt viktig för vår återhämtning. Under sömnen sker många uppbyggande och läkande aktiviteter i kroppen. Vårt immunsystem aktiveras och det bildas viktiga hormoner i kroppen, bland annat hormonet leptin som reglerar våra […]

Utnyttja dina ”må-bra-hormoner”

Coachning

När din hjärna upplever att den gör någon sorts vinst får du en dusch av hormonerna dopamin och oxytocin, som är kopplade till hjärnans belöningssystem. Hormonerna gör oss lugna, men också glada och ibland euforiska. Dessa två hormoner förekommer i det system som reglerar motivation och entusiasm. Dessutom spelar de en avgörande roll för vår […]

Skillnaden mellan positiv och negativ stress

Coachning

Stress behöver inte vara dåligt för dig. Så länge du får tid för återhämtning och utlopp för den energi du har byggt upp så kan stressen vara positiv. Stress kan göra att du presterar bättre, till exempel vid en utmaning på jobbet eller ett tävlingsmoment i den idrott du utövar. Positiv stress skapar alltså energi […]

Vanliga strategier vid stress

Coachning

Kamp- och flyktsystemet är den överlevnadsmekanism som slår till instinktivt när hjärnan uppfattar hot av olika slag. Flyktinstinkten innebär att kroppen utsöndrar hormoner (adrenalin och noradrenalin) som gör dig stark under kort tid för att du ska hinna bort från den akuta faran. Instinkten att kämpa är alternativet till att fly. Musklerna och hjärnan får […]

Därför är stress skadligt för din hjärna

Coachning

Rädsla är den starkaste känslan vi har. Den är kopplad till den del av hjärnan som kallas för amygdala om i sin tur styrs av det sympatiska nervsystemet. Motsatsen till det sympatiska nervsystemet är det parasympatiska nervsystemet, som aktiveras när kroppen inte är stressad, utan i stället är lugn och avslappnad. Det sympatiska nervsystemet styrs […]

Hjärnans olika delar

Coachning

Hjärnan väger mellan 1 och 1,5 kilo och skyddas av skallbenet, eller kraniet. Den är stor som dina två knytnävar tillsammans och delas in i tre delar: storhjärnan, lillhjärnan och hjärnstammen. Hjärnans veck kallas för vindlingar och om du rätade ut vecken hade du fått en mycket tunn hinna, stor som en fotbollsplan. Två andra […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)