Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Livsstilscoacherna
Behöver du mer motivation?

Stärk motivationen med inre samtal

Du kan själv stärka din motivation med hjälp av dina inre samtal. I ditt inre samtal formulerar du tankar som du bollar fram och tillbaka. Det här gör alla varje dag, de flesta brukar ha mellan 300 och 500 inre samtal om dagen. Tänk att du faktiskt kan använda alla dessa inre samtal på ett sådant sätt att det stärker din självkänsla och ditt självförtroende – det är en fantastisk metod för att boosta din motivation. Dessvärre fungerar det också åt motsatt håll, om dina inre samtal är negativa så sänker de dig och ditt självförtroende.

Tänk om du skulle ha någon i din närhet som hela tiden viskade i ditt öra ”du klarar aldrig detta” eller ”du är värdelös”. Ja, då vore det inte så konstigt om du skulle må dåligt och misslyckas. Du skulle skuldbelägga dig själv, ibland kanske för något som inte ens hänt, vilket skulle leda till sämre självkänsla och känslor av osäkerhet och sårbarhet. Men tänk istället om samma person skulle viska ”det här klarar du”, eller ”du är fantastisk”, då skulle chansen att lyckas öka dramatiskt.

Ord att undvika

Det finns vissa ord som hjärnan förknippar med negativa känslor och maktlöshet. Det är ord som: måste, tvungen och borde.

Dessa ord skickar signaler om att något är negativt och att du själv inte har makten över detta som du inte vill göra och helst undviker. Om du använder dessa ord i ditt inre samtal så bäddar du omedvetet för tvingande känslor.

Ord som ger dig makt

Prova att byta ut de negativa orden mot: kan, vill, väljer och bestämmer.

Det är ord som istället skickar signaler till hjärnan om att du har makten. Det är du som bestämmer och inte omständigheterna runt omkring dig. Du har själv makten över ditt liv. Gör det till en vana att välja dessa positiva ord och skapa en bättre känsla redan från början. ”Jag vill” skickar ett positivt maktbudskap till dig själv, medan ”måste” blir att intala dig själv att du är maktlös.

Exempel

”Jag är tvungen att stanna hemma” byts mot ”Jag väljer att stanna hemma”.

”Vi måste gå ut med hunden” byts mot ”Vi kan gå ut med hunden och få frisk luft och motion”.

”Jag borde tvätta” byts mot ”Jag vill tvätta för jag vill ha rena kläder”.

Ditt inre samtal är en källa till energi och motivation när du tänker positivt om dig själv – så gör det ofta! Tyvärr har många svårt att ge sig själva beröm. Om du är en av dessa, tänk så här: Det är lättare att tala väl om andra om man talar positivt till sig själv och tvärtom. Träna på att berömma andra och ge samtidigt dig själv beröm. Att ge beröm handlar om att vilja någon väl. Det bidrar till allas hälsa och utveckling.

Allt som känns bra vill du göra igen. Det ser din hjärna och dopaminduschen till. Och tvärtom, du vill undvika allt som känns dåligt. Det låter enkelt, men det är viktigt att tänka på. Man brukar säga att positiv feedback får människor att utvecklas så försök därför att alltid tänka, prata och agera i positiv anda, både mot dig själv och andra!

Vill du ha hjälp och stöd med att hitta din motivation är du välkommen att kontakta oss. https://wabani.se/.

Lycka till!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Behöver du mer motivation?

Stärk motivationen med inre samtal

Coachning

Du kan själv stärka din motivation med hjälp av dina inre samtal. I ditt inre samtal formulerar du tankar som du bollar fram och tillbaka. Det här gör alla varje dag, de flesta brukar ha mellan 300 och 500 inre samtal om dagen. Tänk att du faktiskt kan använda alla dessa inre samtal på ett […]

Hitta dina drivkrafter

Coachning

Så här års är det många som sätter upp mål för hösten: ”När semestern är slut ska jag börja träna regelbundet. Jag ska äta nyttigt och förbereda matlådor till lunchen.” Och första arbetsveckan går bra. Motivationen och energin är på plats efter en skön semester. Kanske även andra veckan går bra men under tredje veckan […]

Mindfulness – Lev i nuet!

Coachning

Mindfulness, eller medveten närvaro, har sitt ursprung i buddhismen och introducerades i västvärlden på 80-talet. I mindfulness lär du dig observera dina tankar och sinnesintryck genom att bli medveten om dem och reflektera över dem. Genom att öva på ett accepterande förhållningssätt kan du släppa taget om sånt som du inte kan förändra, samtidigt som […]

Ät dig lycklig!

Coachning

Låter du känslorna styra ditt ätande? Löpsedlar och quick-fix handlar nästan enbart om VAD vi äter men det finns många aspekter av vårt ätande som påverkar hur vi mår och hur vi känner oss i både kropp och knopp. HUR vi äter, NÄR vi äter och VAR vi äter påverkar oss i allra högsta grad […]

Sov dig frisk och fokuserad

Coachning

En vuxen människa behöver mellan sex och nio timmars sömn varje dygn. Ungdomar behöver lite mer, och äldre personer lite mindre. Sömnen är väldigt viktig för vår återhämtning. Under sömnen sker många uppbyggande och läkande aktiviteter i kroppen. Vårt immunsystem aktiveras och det bildas viktiga hormoner i kroppen, bland annat hormonet leptin som reglerar våra […]

Utnyttja dina ”må-bra-hormoner”

Coachning

När din hjärna upplever att den gör någon sorts vinst får du en dusch av hormonerna dopamin och oxytocin, som är kopplade till hjärnans belöningssystem. Hormonerna gör oss lugna, men också glada och ibland euforiska. Dessa två hormoner förekommer i det system som reglerar motivation och entusiasm. Dessutom spelar de en avgörande roll för vår […]

Skillnaden mellan positiv och negativ stress

Coachning

Stress behöver inte vara dåligt för dig. Så länge du får tid för återhämtning och utlopp för den energi du har byggt upp så kan stressen vara positiv. Stress kan göra att du presterar bättre, till exempel vid en utmaning på jobbet eller ett tävlingsmoment i den idrott du utövar. Positiv stress skapar alltså energi […]

Vanliga strategier vid stress

Coachning

Kamp- och flyktsystemet är den överlevnadsmekanism som slår till instinktivt när hjärnan uppfattar hot av olika slag. Flyktinstinkten innebär att kroppen utsöndrar hormoner (adrenalin och noradrenalin) som gör dig stark under kort tid för att du ska hinna bort från den akuta faran. Instinkten att kämpa är alternativet till att fly. Musklerna och hjärnan får […]

Därför är stress skadligt för din hjärna

Coachning

Rädsla är den starkaste känslan vi har. Den är kopplad till den del av hjärnan som kallas för amygdala om i sin tur styrs av det sympatiska nervsystemet. Motsatsen till det sympatiska nervsystemet är det parasympatiska nervsystemet, som aktiveras när kroppen inte är stressad, utan i stället är lugn och avslappnad. Det sympatiska nervsystemet styrs […]

Hjärnans olika delar

Coachning

Hjärnan väger mellan 1 och 1,5 kilo och skyddas av skallbenet, eller kraniet. Den är stor som dina två knytnävar tillsammans och delas in i tre delar: storhjärnan, lillhjärnan och hjärnstammen. Hjärnans veck kallas för vindlingar och om du rätade ut vecken hade du fått en mycket tunn hinna, stor som en fotbollsplan. Två andra […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)