Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ljudintolerans – vanligare än man tidigare trott

Att lida av ljudintolerans innebär att du besväras av låga ljud som andra inte störs av. Men det behövs ingen diagnos för att störas av ljud på arbetsplatsen, öppna kontorslandskap kan påverka hälsan och koncentrationsförmågan negativt även för de som inte är ljudkänsliga.

Det kan vara prasslet från en tidning, sorlet på en restaurang eller surret från en luftkonditionering som stör. Och enligt Johan Paulin, forskare i psykologi som har studerat ljudintolerans även kallat hyperakusi är det en ganska vanligt förekommande sjukdom – trots det är den inte särskilt känd.

Öppna kontorslandskap stör
Johan Paulins forskning ger ny inblick i omfattningen av ljudintolerans och på vilket sätt det påverkar drabbade i deras vardag och arbetsliv. Han ifrågasätter samtidigt hur öppna kontorslandskap påverkar anställdas mående, oavsett graden av ljudintolerans. Det är enligt honom rimligt att anta att mer hänsyn borde tas till hur redan låga ljud kan ha en negativ inverkan.

 

I sin forskning har han utgått från resultat i studien Västerbotten Environmental Health Study, där 3 406 personer deltog, varav 313 eller 9,2 procent identifierade sig som ljudintoleranta varav 5,5 procent i yrkesverksam ålder.

LÄS OCKSÅ: Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Led ofta av andra besvär
I avhandlingen framgår att de som definierade sig som ljudintoleranta i högre grad upplevde oro, brist på socialt stöd och belöning. De kände sig begränsade i vardagen och det var vanligt att de undvek miljöer som kunde innehålla mycket ljud.

De ljudintoleranta hade i större utsträckning även andra sjukdomar. Förutom hörselrelaterade besvär som tinnitus och hörselnedsättning, var psykiatriska diagnoser som utbrändhet, ångest, depression och PTSD samt funktionella somatiska syndrom som fibromyalgi och IBS, och muskel- eller ledvärk överrepresenterade i gruppen.

LÄS OCKSÅ: Deckardoktorn Jonas Moström: ”Att läsa böcker vaccinerar mot stress”

"Bör ses som en egen sjukdom"
Ljudintolerans har tidigare ofta betraktats som en bisjukdom till exempelvis autism eller ADHD. Men Paulin menar att det finns fog för att betrakta ljudintolerans som en separat sjukdom som bör studeras närmare.

Han säger i en artikel på universitetets hemsida att kunskapen och medvetenheten kring ljudintolerans bland psykologer, läkare, arbetsgivare och arbetsmiljöspecialister i vissa fall kan vara bristfällig och menar att det är viktigt att personer som lider av ljudintolerans får en korrekt diagnos och blir informerade om vilka behandlingsmetoder som finns tillgängliga.

 

LÄS OCKSÅ: För mycket julsånger – skadligt för hälsan

Kände ökad stress
Forskningsstudiens resultat visar även att de som angsåg sig vara ljudintoleranta påverkades mer än de icke-ljudintoleranta när de utsattes för brus i en kontrollerad labbmiljö. De ljudintoleranta upplevde bruset som starkare och obehagligare och presterade sämre. Även deras hjärtslag påverkades vilket kan tolkas som ett tecken på stress.

Krävs ökad kunskap om ljudkänslighet
Johan Paulin menar att trenden bland arbetsgivare går mot fler gemensamma ytor och färre avskilda utrymmen där man kan stänga ute den yttre miljön. Något som begränsar anpassningsmöjligheten för personer med ljudintolerans. Ökad kunskap om ljudintolerans är därför en förutsättning för ett förändringsarbete på till exempel på arbetsplatser och offentliga miljöer.

Av redaktionen

Källa: Umeå Universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.