Ljudintolerans – vanligare än man tidigare trott

Att lida av ljudintolerans innebär att du besväras av låga ljud som andra inte störs av. Men det behövs ingen diagnos för att störas av ljud på arbetsplatsen, öppna kontorslandskap kan påverka hälsan och koncentrationsförmågan negativt även för de som inte är ljudkänsliga.

Det kan vara prasslet från en tidning, sorlet på en restaurang eller surret från en luftkonditionering som stör. Och enligt Johan Paulin, forskare i psykologi som har studerat ljudintolerans även kallat hyperakusi är det en ganska vanligt förekommande sjukdom – trots det är den inte särskilt känd.

Öppna kontorslandskap stör
Johan Paulins forskning ger ny inblick i omfattningen av ljudintolerans och på vilket sätt det påverkar drabbade i deras vardag och arbetsliv. Han ifrågasätter samtidigt hur öppna kontorslandskap påverkar anställdas mående, oavsett graden av ljudintolerans. Det är enligt honom rimligt att anta att mer hänsyn borde tas till hur redan låga ljud kan ha en negativ inverkan.

 

I sin forskning har han utgått från resultat i studien Västerbotten Environmental Health Study, där 3 406 personer deltog, varav 313 eller 9,2 procent identifierade sig som ljudintoleranta varav 5,5 procent i yrkesverksam ålder.

LÄS OCKSÅ: Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Led ofta av andra besvär
I avhandlingen framgår att de som definierade sig som ljudintoleranta i högre grad upplevde oro, brist på socialt stöd och belöning. De kände sig begränsade i vardagen och det var vanligt att de undvek miljöer som kunde innehålla mycket ljud.

De ljudintoleranta hade i större utsträckning även andra sjukdomar. Förutom hörselrelaterade besvär som tinnitus och hörselnedsättning, var psykiatriska diagnoser som utbrändhet, ångest, depression och PTSD samt funktionella somatiska syndrom som fibromyalgi och IBS, och muskel- eller ledvärk överrepresenterade i gruppen.

LÄS OCKSÅ: Deckardoktorn Jonas Moström: ”Att läsa böcker vaccinerar mot stress”

"Bör ses som en egen sjukdom"
Ljudintolerans har tidigare ofta betraktats som en bisjukdom till exempelvis autism eller ADHD. Men Paulin menar att det finns fog för att betrakta ljudintolerans som en separat sjukdom som bör studeras närmare.

Han säger i en artikel på universitetets hemsida att kunskapen och medvetenheten kring ljudintolerans bland psykologer, läkare, arbetsgivare och arbetsmiljöspecialister i vissa fall kan vara bristfällig och menar att det är viktigt att personer som lider av ljudintolerans får en korrekt diagnos och blir informerade om vilka behandlingsmetoder som finns tillgängliga.

 

LÄS OCKSÅ: För mycket julsånger – skadligt för hälsan

Kände ökad stress
Forskningsstudiens resultat visar även att de som angsåg sig vara ljudintoleranta påverkades mer än de icke-ljudintoleranta när de utsattes för brus i en kontrollerad labbmiljö. De ljudintoleranta upplevde bruset som starkare och obehagligare och presterade sämre. Även deras hjärtslag påverkades vilket kan tolkas som ett tecken på stress.

Krävs ökad kunskap om ljudkänslighet
Johan Paulin menar att trenden bland arbetsgivare går mot fler gemensamma ytor och färre avskilda utrymmen där man kan stänga ute den yttre miljön. Något som begränsar anpassningsmöjligheten för personer med ljudintolerans. Ökad kunskap om ljudintolerans är därför en förutsättning för ett förändringsarbete på till exempel på arbetsplatser och offentliga miljöer.

Av redaktionen

Källa: Umeå Universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.