Fish and chips

London förbjuder reklam för skräpmat

London förbjuder reklam för skräpmat i kollektivtrafiken. Barnfetman är en ”tickande bomb” enligt stadens borgmästare.

Nu är det slut med reklam för onyttig mat och dryck i Londons kollektivtrafik. Alla affischer med reklam för onyttigheter ska bort från tunnelbanan, bussar och busshållplatser. Det meddelade nyligen Londons borgmästare Sadiq Khan, som anser att det krävs att samhället tar krafttag och kallar problematiken med den ökande fetman hos barn för en ”tickande bomb”.

LÄS OCKSÅ: Brittiska sjukhus inför sockerskatt för att hejda landets fetmakris

28 procent av alla barn är överviktiga
I Storbritannien är 28 procent av barn mellan 2-15 år överviktiga eller feta. (I Sverige är mellan 20-25 procent av barnen överviktiga.) Syftet med reklamförbudet är att minska barnfetman och reklamförbudet gäller bland annat hamburgare, sockrade drycker, choklad och salta nötter. Redan i maj 2018 föreslogs förbudet mot att visa reklam för onyttig mat och dryck i Londons kollektivtrafik. Förslaget fick då stöd av 82 procent bland de 1 500 tillfrågade, enligt representanter från staden, rapporterar BBC.

Hjälpa londonborna göra hälsosammare val
Snabbmatskedjor kommer fortfarande få annonsera på tunnelbanan - men bara om de marknadsför sina hälsosammare produkter som osaltade nötter, russin och sockerfria drycker.

 

– Borgmästaren är övertygad om att beslutet gör att barn slipper exponeras för skräpmatsreklam, men också hjälper londonborna att göra mer hälsosamma val för sig själva och sina familjer, säger en talesperson för borgmästaren till BBC.

LÄS OCKSÅ: Har du gjort ditt barn sockerberoende?

Kan bli höjda biljettpriser
Men det råder delade meningar huruvida vilken effekt förbudet kommer ge. Branschorganisationen The Advertising Association är inte lika imponerade och tror inte att den nya policyn kommer ha någon större inverkan på de sociala problemen varför barnfetma och övervikt uppstår, samt att resenärerna kan åka på notan genom höjda biljettpriser, på grund av sjunkande annonsintäkter.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.