Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Louise Strömberg, hälsoinspiratör

Foto: Karin Johansson.

Louise läkte sköldkörtelsjukdomen med hjälp av kost, yoga – och självkärlek

När Louise Strömberg var 21 år drabbades hon av svår sköldkörtelsjukdom. Livskrisen som nära på avslutade hennes liv blev istället en vändpunkt. Idag lever hon med acceptans och kärlek till sig själv– och har läkt efter sjukdomen.

Louise Strömberg är en hälsoinspiratör, mindfulnesslärare och ”self love-coach” som via Instagram och på olika retreater inspirerar andra till att leva hållbara och hälsosammare liv.

I nya boken ”Self love” (Bladh by Bladh) riktar hon ljuset på det som många av oss behöver öva mer på: att acceptera, respektera och ja, älska oss själva. Det handlar om att hitta en väg till sänkta krav på sig själv, att läka i själen efter en problematisk barndom, om konsten att äga sitt liv samt att bli och göra det man är ämnad för.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan du påverka din sköldkörtel

 Hur upptäcktes din sköldkörtelsjukdom? 

– Symtomen började komma successivt under ett år och var först så diffusa att vi inte kopplade samman dem. Jag började glömma datum och händelser, tappade snart ord när jag pratade, var konstant orkeslös och med ett immunförsvar som blev allt påtagligt sämre.

Bokomslag "Self love"

Sköldkörteln togs bort

Sommaren som Louise blev 21 år eskalerade allt. Hennes kropp hann inte läka ut den ena infektionen innan hon fick nästa (totalt cirka 25 antibiotikakurer på två år), hon var konstant dränerad på energi och vid flertalet tillfällen svimmade hon av längre stunder då kroppen var så utmattad. Hon låg inne på sjukhus i omgångar och mådde allt sämre psykiskt.

– Läkarna som inte hittade något påtagligt fel fortsatte istället att försöka ge mig medicin mot symtomen som blev allt fler, när jag till slut själv bad om att få min sköldkörtel undersökt. Det krävdes då att man fick ta om sköldkörtelproverna tre gånger, då man inte trodde att provsvaren som vår så dåliga kunde stämma. Det, och en läkare som av en slump ännu en gång mötte mig på akuten och berördes av hur dåligt skick en så ung tjej kunde vara i, beslutade sig för att försöka hjälpa mig, ledde mig till olika behandlingar som inte hjälpte och slutligen en akut operation där man tog bort hela sköldkörteln.  Inga bakomliggande orsaker kunde hittas. Tyvärr fortsatte jag må dåligt och medicinen, alltså levaxin som ska ersätta sköldkörtelns hormonproduktion, hjälpte inte, utan fortsatte bara höjas. Att inte se något ljus i tunneln, utan snarare bara bli sämre, ledde mig till depression och en hopplös plats där jag bestämde mig för att avsluta mitt liv.

LÄS OCKSÅ: 4 vanor för en bättre självkänsla

Stöttar sköldkörteln naturligt

Vad har fått dig att må bättre och vilka "redskap" använder du för att hantera sjukdomen idag?

 

– Min vändning kom i samband med en stark insikt om att jag själv har ansvaret att ta makten över mitt liv och därmed också själv i största grad kan påverka min kropps läkning. Jag bestämde mig för att försöka stärka relationen till mig själv och med det kom längtan att vilja hitta verktyg som kunde stötta min kropp optimalt fysiskt, men också psykiskt. Mina konkreta verktyg till att stötta upp sköldkörteln och faktiskt bli kvitt de ca 20 mediciner som jag under min sjukdomstid gick på, bland annat ångestdämpande och antidepressiva, och mer än halvera dosen Levaxin, har varit kost och yoga. Att äta en kost som ger kroppen näring är en av de bästa förutsättningar du kan ge dig själv. För min del handlade det i läkningsfasen om att ta bort gluten, socker och mjölk –  och istället fylla på med stora mängder grönsaker, frukt och bär. Likaså har yogan varit en otroligt stor hjälp och förblev en värdefull del av min vardag. Kosten är fortfarande väldigt viktig för mig, men idag när jag inte längre är sjuk så äter jag mer balanserat. Jag har inga restriktioner när det kommer till kost, men däremot preferenser, exempelvis genom att äta väldigt mycket grönsaker och inte så mycket socker eller gluten.

LÄS OCKSÅ: Vanliga symtom på att sköldkörteln inte fungerar som den ska

Hur viktig har självkärleken varit för att få dig att må bättre i dina sköldkörtelbesvär, och vilka aspekter av "self love" har varit mest avgörande för ditt mående?

–Allt hänger ihop! Att fokusera på att stärka relationen och därmed kärleken till mig själv, dvs självkärleken, har varit min grund i allt. Först då kunde jag motiveras av rätt drivkraft och skapa långvariga förändringar, av den enkla anledningen att jag helt enkelt värderar mig själv och min hälsa så högt. Och genom de förändringarna har mina nya livsstilsval haft stor inverkan på läkningen av min kropps i obalans och att få ha en fortsatt frisk och välmående kropp. Idag genuint älskar jag min kropp och drivs av att göra det jag kan för att den ska må så bra som möjligt!

Vilka är de största hindren för att vi ska kunna känna kärlek till oss själva i dagens moderna samhälle, anser du? 

Louise Strömberg bor ett normalt, "coronafritt", år några månader på natursköna ön Bali med sin familj. (Foto: Karin)Johansson

– Det största hindret är att ingen lär oss hur vi ska älska oss själva, eller ens möta oss själva. Normen är att vår uppfostran handlar om hur vi ska bete oss bra mot andra och förhålla oss till omvärlden, men oftast obefintlig fokus på hur vi ska förhålla oss till oss själva. Något som är förödande för oss som individer!

 

Istället för att lära oss förstå hur vi fungerar känslo- och tankemässigt, vad som ”passionerar” oss och hur vi själva kan välja vilka liv vi vill leva, så blir vi ofta offer för livet och dess omständigheter. Samma samhällskultur har lärt oss att känslor och sårbarhet är förenat med svaghet, och därmed tappar vi kontakten både med oss själva och samtidigt går miste om möjligheten att få livet berikat av värdefulla, djupa relationer med andra.

LÄS OCKSÅ: Karin Björkegren Jones har funnit balans

Tror du att svårigheterna är större för kvinnor är för män?

– Att vi kvinnor specifikt upplever dessa svårigheter tror jag bestämt handlar om att vi i urminnes tider har haft en stark roll där vår stora uppgift har varit att behaga mannen. Den rollen har ärvts ner genom generationer, och än idag känner vi oss manade att leva upp till de förutbestämde förväntningar som finns. I såväl moderskapet som sex- och arbetslivet

Slutligen; vilken sorts mat mår du bäst av att äta idag? 

– Min matfilosofi kallar jag idag "näring och njutning". Mat är näring och medicin, men det måste också få vara en njutning. Idag är jag inte längre sjuk och äter inte maten enbart för att läka min kropp, jag är numera noga med att inte varken sätta en stämpel på min kosthållning eller ha restriktioner. Jag älskar hur grönsaker får mig att må och äter majoriteten växtbaserat, men likväl äter jag också allting annat jag tycker om eller blir bjuden på. Den matfilosofin har lagt grunden till en balanserad kosthållning som blir både hållbar i längden, hälsosam och härlig att applicera i livets olika perioder.

LÄS OCKSÅ: Balansera sköldkörteln på fyra veckor

Av Carolina Eriksson

 

 


Definitionen av självkärlek (self love)

Self love, eller självkärlek på svenska, är det som ligger till grund för den radikala våg av positiv förändring som sker och just nu krossar skeva ideal och psykisk ohälsa världen över. Det har ingenting med narcissism eller själviskhet att göra, utan är i själva verket en sund positiv attityd mot oss själva. Den är manifesterad genom hög självkänsla, acceptans, ödmjukhet, förståelse, självmedkänsla och givmildhet inför dig själv, uttryckt i kärleksfulla handlingar mot dig själv som en central del i din livsstil.
Inom oss alla bor en medfödd tro på att vi är värda att få finnas till och ta plats här på jorden, likt ett barns självklarhet i sitt varande. En naturlig källa till självkärlek inbyggd i vår evolutionära uppbyggnad som motiverar oss att ta hand om själva, överleva och fortplanta oss. Denna källa, om den ges näring, är en kraftfull tillgång av kreativitet, passion, kärlek till andra och förmåga att blomma ut som individ. Sorgligt nog förlorar de allra flesta av oss kontakten med denna inre tillgång av självkärlek under vår uppväxt, och missar att utforska och utveckla den helt. Istället förblir den en gömd tillgång av ovärderlig potential till ett högre välmående.
Det positiva är att du närsomhelst under livet aktivt kan välja att läka, stärka och utveckla relationen med dig själv och på så sätt ta tillbaka rätten att äga ditt liv och leva det fullt ut."

Källa: Louise Strömberg, i boken "Self love"

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig i sitt knä

Ingefära och gurkmeja lindrar värkande leder

Leder

Inom folkmedicinen har gurkmeja och ingefära använts var för sig för sina hälsobringande egenskaper vid bland annat ledvärk. Tillsammans blir de inte bara dubbelt så bra – de förstärker varandra. Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap berättar varför relativt små doser räcker för att dämpa smärta i inflammerade leder.

 

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

 

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

 

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

 

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

glas med vatten

Dricker du för lite vatten?

Hälsa

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

familj tre personer

Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Hälsa

När Kina var som värst drabbat av coronaviruset fanns det en stad i västra Hubeiprovinsen som bara registrerade sex coronafall per 100 000 invånare. Andra städer och provinser hade upp till 20 gånger så höga siffror. Resultaten förbryllade forskarna som till slut kunde dra en slutsats: I den delen av Kina är jordarna rika på selen och invånarna har tillräcklig selenstatus.

 

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

par tittar på tv

Stillasittande kan ge psykisk ohälsa

Mental hälsa

Den svenska folkhälsan har försämrats de senaste 30 åren det visar flera studier inom olika hälsoområden. Två av dessa undersökte den psykiska ohälsan, och resultatet visade att det finns en tydlig koppling mellan inaktivitet och psykisk ohälsa.

Närbild på en tunga

Covid-tunga nytt symtom på covid-19

Forskning

En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.