Lugn och fokuserad med lecitin

Lecitin

Lecitin är ett vitaminliknande ämne som finns i varje cell i såväl växt- som djurvävnad och har en rad viktiga funktioner. Vår nervvävnad innehåller rikligt med lecitin. Lecitin finns i leverns fettvävnad, benmärg, njurar, nerver och könskörtlar. Lecitin utgör också en beståndsdel i det goda HDL-kolesterolet.

Lecitin är fettsyran som föll i glömska när fiskoljan fick sitt stora genombrott i mitten av 1990-talet. Fettsyran är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran och våra hjärnor består till 40 procent av den ganska okända fettsyran. Här får du veta mer.

Om du stressat en längre tid eller upplever att vardagsminnet sviktar, kan orsaken vara lecitinbrist. Lecitin sänker nämligen stresshormonet kortisol. Det innebär att kortisolpåslaget inte blir lika kraftfullt för den som har normala nivåer av lecitin i kroppen.

 

Kortisol är ett aktivitetshöjande hormon och i lagom dos är kortisol både viktigt och nödvändigt. Men vid långvarig stress är kortisolnivåerna ständigt för höga och det kan ge djupa skador – fysiskt, emotionellt och intellektuellt. En tysk studie från 2004 visade att signaler som kommer från hypofysen och som går till binjurarna, där kortisolet frisätts, dämpas av lecitin.

Långvarig stress utarmar kroppen på vitaminer, mineraler och fettsyror vilket leder till näringsbrister och som en följd av det, sämre koncentration. Genom att tillföra lecitin kan man på bara några veckor få bukt med koncentrationsproblem. Lecitin kan även förbättra förmågan att lära in.

LÄS OCKSÅ: Bortglömd fettsyra höjer det goda kolesterolet 

Ihop med B-vitaminer
Glömska och minnesrubbningar hänger ihop med dålig nattsömn. Den som har sömnproblem, känner nervositet och rastlöshet kan kombinera lecitin med B-vitaminer eftersom preparaten förstärker varandra. B-vitaminer är bra för hjärnans funktioner och reglerar också blodsockret. Brist på B-vitamin kan orsaka nedsatt glukostolerans vilket gör att blodsockervärdet stiger för mycket efter en måltid och går sedan inte ner som det ska, vilket kan påverka sömnen. En kur med lecitin och B-vitaminer ger lugn och bättre koncentration men framför allt kommer minnet att fungera normalt igen.

3 anledningar att äta lecitin

Förbättrar minnet
Lecitin är känt för att kunna förbättra korttidsminnet. Om en hormonell obalans uppstår i hjärnan så ökar noradrenalinet hastigheten på de kemiska processerna och då klappar hjärtat fortare. Signalämnet acetylkolin, som bildas av lecitin, fungerar då som en broms i denna process. Har du för lite lecitin kan inte acetylkolin bildas. Acetylkolin är en viktig signalsubstans i hjärnan och behövs för bland annat minne och koncentration. Även gamla minnen kan vara svåra att komma åt om stressen är för hög. Genom att tillföra lecitin kan man få minnet att fungera normalt inom några veckor.

LÄS OCKSÅ: Optimal mental hälsa med aminosyror

Höjer det goda kolesterolet
Lecitin är också viktigt för det goda kolesterolet. Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne och ingår som en byggsten i cellerna och det behövs bland annat för att stabilisera och bygga upp cellmembran, de skal som skyddar cellerna. Lecitin höjer det goda kolesterolet, HDL, och sänker LDL-formen, om det är för högt. Lecitin ser till att kolesterolet inte lika lätt fastnar på kärlväggarna och omvandlar kolesterol och fett till former som lättare transporteras i kroppen. Det är speciellt värdefullt för de som har hjärt- och kärlbesvär. Lecitin förbättrar blodvärdena och är allmänt uppiggande.

 

LÄS OCKSÅ: Förbättra minnet med 5 enkla knep 

Förebygger gallsten
Galla tillverkas i levern av lecitin, oorganiska salter, kolesterol och gallsalter. Utan dessa ämnen minskar gallan och då även förmågan att bryta ner fetter. Gallan transporteras via levergången till gallblåsan för att portioneras ut när du äter fet mat och spjälka dessa fetter. Lecitin underlättar nedbrytningen av fetter och förebygger på så sätt gallstensbildning. Lecitin medverkar också till att förhindra fettinlagring i levern.

Brist på lecitin kan visa sig på så vitt skilda sätt som muskelsvaghet, balansstörning, talsvårigheter, rörelsesvårigheter, psoriasis, hjärt- och kärlstörningar eller lever- och gallstörningar.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Lecitin

Lecitin är ett vitaminliknande ämne som finns i varje cell i såväl växt- som djurvävnad och har en rad viktiga funktioner. Vår nervvävnad innehåller rikligt med lecitin. Lecitin finns i leverns fettvävnad, benmärg, njurar, nerver och könskörtlar. Lecitin utgör också en beståndsdel i det goda HDL-kolesterolet.

Fakta

Lecitin som tillskott framställs av fett från sojabönor eller solroskärnor. De sojabönor som finns i Alfred Vogels Lecithin är ekologiskt odlade och inte genmanipulerade. De filtreras så att inga äggviteämnen blir kvar, därför kan även sojaallergiker använda tillskottet.

Den schweiziske hälsopionjären ordinerade lecitin till patienter som hade problem med närminnet och var lite nervösa och oroliga. Vogel upptäckte nämligen att när han gav lecitin till sina patienter blev deras tankeförmåga och minne bättre liksom förmågan att koncentrera sig.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

sanna ehdin

Sanna Ehdin: Antioxidanter är inte farligt vid cancer

Debatt

Professor Martin Bergö varnade i måndags i Studio P1 för ”ingefära, gurkmeja – den där shotskulturen. Han påstod att "ju mer mat av detta man äter desto större är risken att man skyddar en tumörcell inne i kroppen – som du ännu inte upptäckt”. Han hävdade vidare att ”vi vet tydligt att tumörer mår bra om man ger dem antioxidanter, varvid tumören tillväxer fortare och sprider sig fortare.” Bergö stöder detta på deras nya studier publicerad i prestigefyllda journalen Cell – men stämmer detta verkligen, frågar sig immunologen, forskaren och författaren Sanna Ehdin? Professor Per-Arne Öckerman menar att Bergös forskning om antioxidanter och cancer är ”ovetenskaplig med oetiska slutsatser”. Andra näringsexperter varnar för hans slutsatser.

 

Naturliga ämnen håller hjärtat i form

Forskning

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.