Lugn och fokuserad med lecitin

Lecitin

Lecitin är ett vitaminliknande ämne som finns i varje cell i såväl växt- som djurvävnad och har en rad viktiga funktioner. Vår nervvävnad innehåller rikligt med lecitin. Lecitin finns i leverns fettvävnad, benmärg, njurar, nerver och könskörtlar. Lecitin utgör också en beståndsdel i det goda HDL-kolesterolet.

Lecitin är fettsyran som föll i glömska när fiskoljan fick sitt stora genombrott i mitten av 1990-talet. Fettsyran är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran och våra hjärnor består till 40 procent av den ganska okända fettsyran. Här får du veta mer.

Om du stressat en längre tid eller upplever att vardagsminnet sviktar, kan orsaken vara lecitinbrist. Lecitin sänker nämligen stresshormonet kortisol. Det innebär att kortisolpåslaget inte blir lika kraftfullt för den som har normala nivåer av lecitin i kroppen.

 

Kortisol är ett aktivitetshöjande hormon och i lagom dos är kortisol både viktigt och nödvändigt. Men vid långvarig stress är kortisolnivåerna ständigt för höga och det kan ge djupa skador – fysiskt, emotionellt och intellektuellt. En tysk studie från 2004 visade att signaler som kommer från hypofysen och som går till binjurarna, där kortisolet frisätts, dämpas av lecitin.

Långvarig stress utarmar kroppen på vitaminer, mineraler och fettsyror vilket leder till näringsbrister och som en följd av det, sämre koncentration. Genom att tillföra lecitin kan man på bara några veckor få bukt med koncentrationsproblem. Lecitin kan även förbättra förmågan att lära in.

LÄS OCKSÅ: Bortglömd fettsyra höjer det goda kolesterolet 

Ihop med B-vitaminer
Glömska och minnesrubbningar hänger ihop med dålig nattsömn. Den som har sömnproblem, känner nervositet och rastlöshet kan kombinera lecitin med B-vitaminer eftersom preparaten förstärker varandra. B-vitaminer är bra för hjärnans funktioner och reglerar också blodsockret. Brist på B-vitamin kan orsaka nedsatt glukostolerans vilket gör att blodsockervärdet stiger för mycket efter en måltid och går sedan inte ner som det ska, vilket kan påverka sömnen. En kur med lecitin och B-vitaminer ger lugn och bättre koncentration men framför allt kommer minnet att fungera normalt igen.

3 anledningar att äta lecitin

Förbättrar minnet
Lecitin är känt för att kunna förbättra korttidsminnet. Om en hormonell obalans uppstår i hjärnan så ökar noradrenalinet hastigheten på de kemiska processerna och då klappar hjärtat fortare. Signalämnet acetylkolin, som bildas av lecitin, fungerar då som en broms i denna process. Har du för lite lecitin kan inte acetylkolin bildas. Acetylkolin är en viktig signalsubstans i hjärnan och behövs för bland annat minne och koncentration. Även gamla minnen kan vara svåra att komma åt om stressen är för hög. Genom att tillföra lecitin kan man få minnet att fungera normalt inom några veckor.

LÄS OCKSÅ: Optimal mental hälsa med aminosyror

Höjer det goda kolesterolet
Lecitin är också viktigt för det goda kolesterolet. Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne och ingår som en byggsten i cellerna och det behövs bland annat för att stabilisera och bygga upp cellmembran, de skal som skyddar cellerna. Lecitin höjer det goda kolesterolet, HDL, och sänker LDL-formen, om det är för högt. Lecitin ser till att kolesterolet inte lika lätt fastnar på kärlväggarna och omvandlar kolesterol och fett till former som lättare transporteras i kroppen. Det är speciellt värdefullt för de som har hjärt- och kärlbesvär. Lecitin förbättrar blodvärdena och är allmänt uppiggande.

 

LÄS OCKSÅ: Förbättra minnet med 5 enkla knep 

Förebygger gallsten
Galla tillverkas i levern av lecitin, oorganiska salter, kolesterol och gallsalter. Utan dessa ämnen minskar gallan och då även förmågan att bryta ner fetter. Gallan transporteras via levergången till gallblåsan för att portioneras ut när du äter fet mat och spjälka dessa fetter. Lecitin underlättar nedbrytningen av fetter och förebygger på så sätt gallstensbildning. Lecitin medverkar också till att förhindra fettinlagring i levern.

Brist på lecitin kan visa sig på så vitt skilda sätt som muskelsvaghet, balansstörning, talsvårigheter, rörelsesvårigheter, psoriasis, hjärt- och kärlstörningar eller lever- och gallstörningar.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Lecitin

Lecitin är ett vitaminliknande ämne som finns i varje cell i såväl växt- som djurvävnad och har en rad viktiga funktioner. Vår nervvävnad innehåller rikligt med lecitin. Lecitin finns i leverns fettvävnad, benmärg, njurar, nerver och könskörtlar. Lecitin utgör också en beståndsdel i det goda HDL-kolesterolet.

Fakta

Lecitin som tillskott framställs av fett från sojabönor eller solroskärnor. De sojabönor som finns i Alfred Vogels Lecithin är ekologiskt odlade och inte genmanipulerade. De filtreras så att inga äggviteämnen blir kvar, därför kan även sojaallergiker använda tillskottet.

Den schweiziske hälsopionjären ordinerade lecitin till patienter som hade problem med närminnet och var lite nervösa och oroliga. Vogel upptäckte nämligen att när han gav lecitin till sina patienter blev deras tankeförmåga och minne bättre liksom förmågan att koncentrera sig.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

 

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

 

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.

Smärtsignaler färdas snabbare än man tidigare trott

Forskning

Hittills har bilden varit att smärta färdas långsammare än beröring. Men då förmågan att uppfatta smärta är avgörande för vår överlevnad, frågade sig ett antal forskare om det verkligen stämmer. Resultatet som kullkastar den gamla sanningen tros få stor betydelse för forskning om smärta och i vården av smärtpatienter.

Magnus Fridh bjuder in till stillhet när livet skyndar

Mental hälsa

Att vara i stillhet och i tystnad är helt naturliga tillstånd precis som att vara aktiv. När man blir alltför uppslukad av att vara i ständigt görande och i synnerhet sådant som är förknippat med prestation tippar vågskålen över och många upplever negativ stress. Det är då lätt att uppleva att man förlorar kontakten med sig själv. Det menar Magnus Fridh yogalärare och entreprenör som är aktuell med boken "Att vara stilla när allt skyndar".