Lugn och fokuserad med lecitin

Lecitin

Lecitin är ett vitaminliknande ämne som finns i varje cell i såväl växt- som djurvävnad och har en rad viktiga funktioner. Vår nervvävnad innehåller rikligt med lecitin. Lecitin finns i leverns fettvävnad, benmärg, njurar, nerver och könskörtlar. Lecitin utgör också en beståndsdel i det goda HDL-kolesterolet.

Lecitin är fettsyran som föll i glömska när fiskoljan fick sitt stora genombrott i mitten av 1990-talet. Fettsyran är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran och våra hjärnor består till 40 procent av den ganska okända fettsyran. Här får du veta mer.

Om du stressat en längre tid eller upplever att vardagsminnet sviktar, kan orsaken vara lecitinbrist. Lecitin sänker nämligen stresshormonet kortisol. Det innebär att kortisolpåslaget inte blir lika kraftfullt för den som har normala nivåer av lecitin i kroppen.

Kortisol är ett aktivitetshöjande hormon och i lagom dos är kortisol både viktigt och nödvändigt. Men vid långvarig stress är kortisolnivåerna ständigt för höga och det kan ge djupa skador – fysiskt, emotionellt och intellektuellt. En tysk studie från 2004 visade att signaler som kommer från hypofysen och som går till binjurarna, där kortisolet frisätts, dämpas av lecitin.

 

Långvarig stress utarmar kroppen på vitaminer, mineraler och fettsyror vilket leder till näringsbrister och som en följd av det, sämre koncentration. Genom att tillföra lecitin kan man på bara några veckor få bukt med koncentrationsproblem. Lecitin kan även förbättra förmågan att lära in.

LÄS OCKSÅ: Bortglömd fettsyra höjer det goda kolesterolet 

Ihop med B-vitaminer
Glömska och minnesrubbningar hänger ihop med dålig nattsömn. Den som har sömnproblem, känner nervositet och rastlöshet kan kombinera lecitin med B-vitaminer eftersom preparaten förstärker varandra. B-vitaminer är bra för hjärnans funktioner och reglerar också blodsockret. Brist på B-vitamin kan orsaka nedsatt glukostolerans vilket gör att blodsockervärdet stiger för mycket efter en måltid och går sedan inte ner som det ska, vilket kan påverka sömnen. En kur med lecitin och B-vitaminer ger lugn och bättre koncentration men framför allt kommer minnet att fungera normalt igen.

3 anledningar att äta lecitin

Förbättrar minnet
Lecitin är känt för att kunna förbättra korttidsminnet. Om en hormonell obalans uppstår i hjärnan så ökar noradrenalinet hastigheten på de kemiska processerna och då klappar hjärtat fortare. Signalämnet acetylkolin, som bildas av lecitin, fungerar då som en broms i denna process. Har du för lite lecitin kan inte acetylkolin bildas. Acetylkolin är en viktig signalsubstans i hjärnan och behövs för bland annat minne och koncentration. Även gamla minnen kan vara svåra att komma åt om stressen är för hög. Genom att tillföra lecitin kan man få minnet att fungera normalt inom några veckor.

LÄS OCKSÅ: Optimal mental hälsa med aminosyror

Höjer det goda kolesterolet
Lecitin är också viktigt för det goda kolesterolet. Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne och ingår som en byggsten i cellerna och det behövs bland annat för att stabilisera och bygga upp cellmembran, de skal som skyddar cellerna. Lecitin höjer det goda kolesterolet, HDL, och sänker LDL-formen, om det är för högt. Lecitin ser till att kolesterolet inte lika lätt fastnar på kärlväggarna och omvandlar kolesterol och fett till former som lättare transporteras i kroppen. Det är speciellt värdefullt för de som har hjärt- och kärlbesvär. Lecitin förbättrar blodvärdena och är allmänt uppiggande.

LÄS OCKSÅ: Förbättra minnet med 5 enkla knep 

Förebygger gallsten
Galla tillverkas i levern av lecitin, oorganiska salter, kolesterol och gallsalter. Utan dessa ämnen minskar gallan och då även förmågan att bryta ner fetter. Gallan transporteras via levergången till gallblåsan för att portioneras ut när du äter fet mat och spjälka dessa fetter. Lecitin underlättar nedbrytningen av fetter och förebygger på så sätt gallstensbildning. Lecitin medverkar också till att förhindra fettinlagring i levern.

Brist på lecitin kan visa sig på så vitt skilda sätt som muskelsvaghet, balansstörning, talsvårigheter, rörelsesvårigheter, psoriasis, hjärt- och kärlstörningar eller lever- och gallstörningar.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Lecitin

Lecitin är ett vitaminliknande ämne som finns i varje cell i såväl växt- som djurvävnad och har en rad viktiga funktioner. Vår nervvävnad innehåller rikligt med lecitin. Lecitin finns i leverns fettvävnad, benmärg, njurar, nerver och könskörtlar. Lecitin utgör också en beståndsdel i det goda HDL-kolesterolet.

Fakta

Lecitin som tillskott framställs av fett från sojabönor eller solroskärnor. De sojabönor som finns i Alfred Vogels Lecithin är ekologiskt odlade och inte genmanipulerade. De filtreras så att inga äggviteämnen blir kvar, därför kan även sojaallergiker använda tillskottet.

Den schweiziske hälsopionjären ordinerade lecitin till patienter som hade problem med närminnet och var lite nervösa och oroliga. Vogel upptäckte nämligen att när han gav lecitin till sina patienter blev deras tankeförmåga och minne bättre liksom förmågan att koncentrera sig.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Många kvinnor undviker att bajsa

Mage

Toalettbesöket och då framför allt behovet av att bajsa, kan för många innebära en hel del obehag och besvär. Det framgår i en nyligen genomförd undersökning kring toalettvanor och förstoppning. Värst är situationen för unga kvinnor.

Tove har skrivit en handbok för “psykon”

Mental hälsa

Innan Tove Lundin fick sina diagnoser trodde hon att de som drabbats av psykisk ohälsa fick hjälp av vården att förstå vad som hände med dem och hjälp att komma på fötter igen men riktigt så såg inte verkligheten ut fick hon erfara. Med boken ”Handbok för psykon” försöker Tove bidra till att råda bot på utsattheten.

Att dansa och lära nytt kan motverka demens

Forskning

Det är inte ovanligt att både den fysiska och mentala formen försämras när vi kommer upp i åren, något som kan förvärras ytterligare av demensjukdomar. En ny studie visar att regelbunden träning kan göra att tecken på åldrande i hjärnan går tillbaka och absolut bäst är det att dansa.

Julgodiset är inte så oskyldigt som du tror – vägra palmolja!

Kurera debatt

Hur kan choklad skövla regnskog? Kakor utrota orangutanger? Snacks bidra till klimatkatastrof? Den gemensamma nämnaren heter palmolja. Enorma arealer av världens mest artrika regnskog har huggits ned för att ersättas av oljepalmsodlingar. Utöva din konsumentmakt och säg ifrån till företagen uppmanar grundarna av palmoljekalendern i detta debattinlägg. 

Vad alla borde veta om psykisk ohälsa

Mental hälsa

Psykisk ohälsa blir allt vanligare och drabbas allt yngre personer. Cirka en femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av en depression. Men du kan göra mycket själv för att bryta en nedåtgående spiral.

Rök från stearinljus kan ha positiv effekt på hjärtat

Forskning

Tidigare har man kunnat konstatera kopplingar mellan luftburna partiklar och hjärt- och kärlproblem. Men nu visar en ny avhandling från Lunds tekniska högskola att partiklarna från ett brinnande stearinljus istället kan vara välgörande för hälsan. Men det gäller bara om ljuset brinner stilla och inte innehåller färg- eller doftämnen.

Vanligt att unga slarvar med lunchmaten

Kost

Åtta av tio svenskar uppger att de äter en nyttig och hälsosam lunch. De som inte väljer nyttig mat till lunch uppger två huvudanledningar, dels uppskattar de inte smaken och dels är de ointresserade av hälsosam kost.

palmolja_biodiesel

Palmolja i biodiesel är skadlig för miljön – nu stoppas skattelättnaden

Eko/miljö

Ett led i att minska koldioxidutsläppen är att gå över till drivmedel från förnyelsebara källor, något som gjort att det blivit populärt med biodiesel. Men biodiesel är inte fullt så miljövänligt som det framställs och i november beslutade regeringen stoppa skattelättnaden till PFAD – den restprodukt från palmolja som återfinns i mycket av den biodiesel som finns på marknaden.

läkare undersöker kvinnas hjärta

Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Forskning

Selen och Q10 samverkar och kan förbättra vår hjärthälsa, ge bättre livskvalitet och förlänga våra liv. Men de flesta svenskar har låga selenvärden. Här berättar professorn och forskaren Mikael Björnstedt om den senaste forskningen kring hur spårämnet selen samverkar med antioxidanten Q10.

Borrelia kan bli en utdragen historia

Naturlig hälsa

Den som blev biten av en fästing i somras och fick antibiotika tror kanske att faran är över och för många är den det. Den som har starkt immunförsvar klarar sig oftast bra och slipper fortsatta besvär men en borreliainfektion kan bli en långdragen och plågsam historia.

spiral

Läkemedelsverket JO-anmält efter larm om kopparspiral

Allmänt

Antalet anmälningar om biverkningar kopplade till det hormonfria preventivmedlet kopparspiral har ökat avsevärt på senare år. Läkemedelsverket får nu kritik av kvinnor som menar att man inte tagit deras misstankar på allvar och flera har nu anmält Läkemedelsverket till Justitieombudsmannen.

Hudexperten: Så vårdar du din vinterhud

Hud

Olika årstider innebär olika påfrestning och olika behov för såväl huden som resten av kroppen, det kan därför vara en fördel  att anpassa både hudvård och kost efter säsong. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström ger tips om hur vi bäst vårdar huden under årets kalla månader.

Så slapp Lotta sin krånglande mage

Mage

Lottas mage har krånglat så länge hon kan minnas. Och efter en rad undersökningar hade hon resignerat inför att hon var ett "magbarn", en som ständigt hade kramper, förstoppningar, diarréer och magknip. Det var den ena hundens magonda som blev väckarklockan, för när Lotta vårdat sin hund tillbaka till en frisk mage tog hon även itu med sin egen. Att stötta matsmältningen löste ett livslångt problem.

frallor

Glutenfria småfrallor

Recept

Vad passar bättre till grytor och soppor än gott nybakat bröd? Dessa små frallor är helt glutenfria och passar lika väl som tillbehör till maten som på frukostbordet. Frallorna är enkla att göra men kräver lite jästid för att de ska bli som allra bäst.

Havtorn – det lilla bäret med de stora egenskaperna

Naturlig hälsa

Det orangea lilla havtornsbäret ser inte mycket ut för världen men har i årtusenden använts för sina helande egenskaper, inte minst för torra slemhinnor. På en av de renaste platserna i världen, den tibetanska platån, växer havtornsbär i ett ekosystem helt utan kemisk påverkan. Växtförhållandena gör bären extra näringstäta. Tina Yuen är läkare och driver världens största ekologiska havtornsodling i Tibet, här berättar hon mer om bärets egenskaper.

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

En femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av depression och ännu fler av nedstämdhet och oro. Naturen har mycket att erbjuda, både i förebyggande av psykisk ohälsa och när nedstämdheten är ett faktum. Här är fem tips.

Henrik Ennarts tips för lyckliga magar

Mage

I sina böcker om mag- och tarmfloran berättar vetenskapsjournalisten Henrik Ennart om de mikrober som befolkar vårt inre och hur de påverkar vårt mående på många plan. Här följer några av de tips som Henrik nämner i sina böcker som bidrar till en balanserad tarmflora