Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Ateljé Photos 4 U

Lugna nätter igen för småbarnsfamiljen

Nathalie, 4 år, är en tjej med massor av energi. Under en lång period hade hon ingen ro att sova om nätterna och kunde då hålla hela familjen vaken under flera timmar. Situationen blev till slut ohållbar. Lyckligtvis fanns det en lösning – fiskoljan Eye Q.

- Jag upplever inte att det trycks särskilt mycket på att barn absolut måste få i sig en viss mängd omega-3-fettsyror. Vår dotter Nathalie har alltid varit överkänslig mot lax och vi har genom åren fått höra av BVC att det går lika bra med annan fisk. Men vit fisk innehåller ju inte alls lika mycket omega-3 och såhär i efterhand känns det som att Nathalie kan ha haft en brist på de här fettsyrorna. Sedan hon fick börja äta dem har hon i alla fall blivit mycket lugnare och det har varit positivt för hela familjen, berättar Nathalies mamma Thérese Marcks.

Lilla Nathalie har alltid varit en mycket aktiv tjej. Det har varit full rulle hela dagarna, men under de första åren sov hon åtminstone oftast bra på nätterna. Men i treårsåldern började sömnen krångla.
- Nathalie somnade i regel snabbt, men så vaknade hon mitt i natten och var jättepigg. Hon kunde hålla igång flera timmar, och sådär höll det på natt efter natt, månad efter månad, vad vi än gjorde. Det där tärde förstås på krafterna hos oss alla tre, och sedan fick vi dessutom ett barn till. Vi blev tröttare och tröttare och började se oss om efter något som kunde underlätta situationen, säger Thérese.

Det var Théreses man Richard som sprang på det här med fiskoljor. Numera har många vetenskapliga studier gjorts på barn med koncentrationssvårigheter och dessa har visat sig bli hjälpta av omega-3-fettsyror. Det var detta som födde idén att ge Nathalie ett sådant kosttillskott.

 

- Vi tänkte att det kunde vara värt att prova. Risken var väl möjligen att hon skulle reagera på samma sätt som med laxen, det vill säga kräkas upp det, men det gick hur bra som helst och det dröjde inte länge förrän effekten började visa sig.

Med Eye Q blev Nathalies sömn snabbt betydligt bättre. Hon började oftare och oftare sova nätterna igenom och de jobbiga nätterna blev därmed färre och färre.
- Det var en stor lättnad förstås. Och effekten har fortsatt att hålla i sig under det halvåret Nathalie nu har fått Eye Q. Det är klart att vi kan ha dåliga nätter ibland precis som alla andra barnfamiljer, men det händer väldigt sällan numera. Om Nathalie väl vaknar så somnar hon om snabbt och under den lilla tid hon är vaken så är hon mycket lugnare än tidigare. En viss förbättring vad gäller uppmärksamhet och inlärning har vi också sett.

Att effekten beror på Eye Q är Thérese övertygad om.
- Vi kan ju inte bevisa någonting, men det var inga andra saker runt omkring som vi ändrade på. Skillnaden hos Nathalie var dessutom markant mer eller mindre direkt efter att vi började med Eye Q. Sen finns ju de där studierna också som visar att fiskolja kan ha en lugnande effekt på aktiva barn. Så för vår del finns inget tvivel. Vi tror väldigt mycket på det här och har själva börjat äta Eye Q och kommer ge vår son lite tillskott sedan när han börjar äta riktig mat.

 Jennie Pettersson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.