Annons
Annons

Luncha hemma – för miljö, hälsa och plånbok

Lunch hemma på egen hand har blivit en vana för många under pandemin. Något som kan kännas ensamt och tråkigt för en del. Men det finns många fördelar med hemmaluncher. Det tycker bokaktuella Cina Risberg som här delar med sig av sina bästa lunchtips!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
10 mars, 2022
Luncha hemma – för miljö, hälsa och plånbok

Lunch hemma på egen hand har blivit en vana för många under pandemin. Något som kan kännas ensamt och tråkigt för en del. Men det finns många fördelar med hemmaluncher. Det tycker bokaktuella Cina Risberg som här delar med sig av sina bästa lunchtips!

Ja det är dags att hemmalunchen får en upprättelse och den uppmärksamhet den förtjänar. Cina Risberg, som ligger bakom bloggen ”Lunch hemma” och nyutkommna boken med samma namn, jobbar som PR- och kommunikationskonsult. Och precis som många andra blev hon av med en del uppdrag i början av pandemin, vilket ledde till att hon fick lite tid över. Då föddes hennes blogg.

LÄS OCKSÅ: Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Startade blogg när folk lunchklagade

– Efter att kollegor och grannar började klaga på hur tråkigt och svårt det var att komma på luncher fick jag idén starta en blogg med lunchrecept, där jag också tar vara på rester som annars blir matsvinn. Jag tror faktiskt att jag hade fått upp bloggen redan i början av mars 2020 och sen gick det av bara farten.

Bokomslag: Lunch hemma

Hur har din relation till lunch som måltid sett ut genom i livet?

– Jag är själv van hemmajobbare och har alltid tyckt att lunchen varit något att se fram emot, så det kändes enkelt att dela med mig vad jag åt och tips på hur man enkelt uppgraderar lunchen. Jag älskar att äta mat och i synnerhet lunch! Till vardags passar jag på att äta sådant som mina tonårssöner inte alltid älskar. Jag tycker också att lunchen är underskattad som festmåltid, för att inte tala om en vinlunch med vänner.

LÄS OCKSÅ: Snabb och festlig “kaoschili”

Vad är hemligheten bakom en lyckad och trivsam ”ensam hemma-lunch”, enligt dig?

– Att ta sig tiden att göra något lite extra och att lägga upp sin mat och sitta ner och faktiskt njuta av lunchen. Jag tror man är mer mån om att göra det om man ansträngt sig bara lite. ”Lite extra” kan till exempel vara att prova en ny ingrediens eller smaksättning.

Cina Risberg.
Cina Risberg äter helst själv mycket grönsaker till lunch, gärna tillsammans med starka kryddor, nudlar eller pasta. (Foto: Ulrika Pousette)

Vilka fördelar har du själv märkt av genom att äta lunch hemma oftare?

– Dels är det bästa sättet att ta tillvara sådant som lätt blir matsvinn annars. Det gör det bra för både miljö och plånbok. Jag gillar att äta mycket mat, men är också mån om min hälsa så att laga maten själv är ett bra sätt få båda delarna. Och sist men inte minst. En bra lunch gör att jag har något att se fram emot och att jag tar en riktig paus från arbetet.

LÄS OCKSÅ: Två busenkla gröna pastarecept

Här nedanför bjuder vi på ett av Cinas enkla och goda recept!

Blomkålsris med halloumi, paprika och örtolja

1 portion
1⁄4 blomkålshuvud (eller vad du har)
1⁄2 halloumi
1⁄2 röd paprika
1–2 msk örtolja

Örtolja (blanda allt i en mixer):
2 msk hackad bladpersilja
1 msk hackad mynta
1 grön chili
1⁄2 tsk spiskummin
3 msk olivolja

Foto: Ulrika Pousette.

Gör så här:
Koka upp 1 liter vatten med 1 tesked salt. Riv blomkålen på ett rivjärn och lägg i vattnet när det kokar.
Ta av från plattan och häll i ett durkslag efter 1 minut.
Hetta upp en liten stekpanna. Om du använder en non-stickpanna behöver du inget matfett, men du kan torka av halloumin för att bli av med lite av vattnet som den legat i. Bryt halloumin i bitar och lägg i stekpannan. Stek tills den fått gyllene färg runtom. Gör i ordning din sallad med blomkål, paprika, halloumi och örtolja. Salta och peppra efter smak.

Vill du variera? Välj tomat istället för paprika. Pesto istället för örtolja.

LÄS OCKSÅ: Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Av Carolina Eriksson

Fakta

Cina Risbergs 4 bästa knep för en härlig hemmalunch!

  • Jag har några smaksättare som jag alltid faller tillbaka på. Vitlök, sardeller, chili, citron, parmesan och persilja för det italienska spåret. Harissa, ajvar relish, za’atar, mynta och yoghurt för mellanösterns smaker. Soja, risvinäger, fisksås, ingefära, koriander och sesamolja för asiatiska smaker.
  • Sedan finns det väldigt bra genvägar i affären. Röd currypasta, färdig pesto, snabbnudlar och så vidare. Det är utmärkt att bygga sin rätt på och sen tillsätta det man är sugen på.
  • Jag ser till att alltid ha ost, ägg, kål i någon form, nötter och frön hemma. Det är bra utfyllnad i allt.
  • Något slags crunch är ett måste för mig. Ofta i form av torrt bröd som jag steker med lite kryddor för att ha som topping på soppor, pasta och sallader. Ett bra sätt att ta tillvara brödsvinn dessutom!
  • Annons
    Annons