Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Lundaforskare ska undersöka hur coronaviruset påverkat de äldre

Det två lundaforskarna Agneta Malmgren Fänge och Eva Ekvall Hansson ska tillsammans med Malmö stad undersöka hur restriktionerna runt coronapandemin har drabbat de äldre i deras vardag. Utvärderingen ska sedan ligga till grund för om en andra eller tredje våg av covid-19 inträffar.

När coronaviruset tog sig fram och smittade äldre personer var det en hel del som blev svårt sjuka eller dog innan försiktighetsåtgärder infördes. Nu tänker forskare vid Lunds universitet undersöka hur omhändertagandet av de smittade äldre blev och hur restriktionerna och rehabiliteringen av de äldre patienter påverkat det dagliga livet.

 

LÄS OCKSÅ: I Uppsala utvecklas metod att granska coronavaccin

Snubblometern mäter aktivitet
Studien ska titta på hur kognitiva förmågor, rörelsemönster och fysiska aktiviteter påverkat de äldre i deras vardag. Resultatet av den snabbinkallade studien ska ligga till grund för om och när en andra eller tredje våg av coronapandemin inträffar.

Analysen berör covid-19 smittade och sjuka personer som har fått beviljad vår och omsorg i hemmet. Till hjälp har man en så kallad Snubblometer som tejpas fast på låret och som ska mäta patienternas rörelse dygnet runt. Denna mätare är väldigt liten och man har i tidigare försök sett att den inte stör patienterna i deras vardag.

LÄS OCKSÅ: ”Coronaråden för de äldre riskerar att bli nästintill avhumaniserande”

Även personalen blir intervjuad
Eva Ekvall Hansson berättar att de också kommer att ställa frågor om symtomen på covid-19. Allt som rör hur länge de var sjuka till hur snabbt de kom upp ur sängen. Hon säger:

– Det är troligt att ju sjukare en person är desto mer sängbunden blev patienten. Vid studiens startpunkt får deltagarna skatta hur fysiskt aktiva de varit den senaste tiden, vilken förmåga de har att utföra vardagliga aktiviteter samt sin kognitiva förmåga. Då kan vi jämföra detta med hur tiden var under sjukdomsperioden och en tid efter att de blivit symptomfria.

 

– Men frågan är om vi kommer vi att se ett samband mellan grad av sjuklighet och den tid det sedan tar att tillfriskna och återfå fysisk rörelseförmåga, kognitiv funktion och förmåga att utföra vardagliga aktiviteter, säger Eva Ekvall Hansson.
Majoriteten av deltagarna i studien är äldre men det finns även yngre med funktionsnedsättning och de som rehabiliteras i hemmet. Försökspersonerna bor alla i Malmö och har beviljad hemtjänst eller hemsjukvård.

Efter avslutad studie kommer man att följa deltagarna under åtta veckor till även om de är symtomfria. Forskarna har redan börjat intervjua vårdpersonalen

Av Inger Palm

Källa: Lunds universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.