tomater

Lykopen minskar risken för stroke

Fakta


  • Omkring 30 000 svenskar drabbas varje år av en stroke som är en hjärnsjukdom i form av en blödning eller propp som gör att hjärnan inte får tillräckligt med syre.

  • Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning.

  • Av de som fått stroke har cirka 85 procent fått en hjärninfarkt och cirka 15 procent en hjärnblödning.

  • Var 17:e minut får någon i Sverige stroke.

  • Stroke är en av våra stora folksjukdomar.

  • Stroke är den vanligaste orsaken till handikapp i vuxen ålder och den tredje vanligaste dödsorsaken.

  • Trombolys, en behandlingsmetod för att lösa upp blodproppar

  • Trombektomi, en behandlingsmetod där blodproppen avlägsnas på mekanisk väg

  • För många innebär stroke att förmågan att klara det dagliga livets aktiviteter nedsätts kraftigt.


Källa: Hjärnfonden

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt, blodpropp i hjärnan, och hjärnblödning.
Det är också en av våra stora folksjukdomar och antalet strokedrabbade unga ökar.
Men det finns sätt att skydda sig. Ett av dem är ämnet lykopen, som finns i tomater, vilket i forskning har visat sig minska risken att drabbas.

Hjärtsjukdomarna håller på att ändra mönster, konstaterar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften European Heart Journal. Det finns en tydlig trend som visar att infarktdödligheten går ner – samtidigt som andra hjärtrelaterade sjukdomar ökar. Inte minst ökar antalet unga människor som drabbas av stroke och hjärtsvikt. Något i studien som förvånade forskarna var att risken för hjärtsvikt ökade med kroppsvikten, och det redan från ett BMI på 20.
När det gäller stroke drabbas allt fler, och särskilt ökar antalet strokedrabbade bland de yngre, men dödligheten av stroke går däremot ner.

Läs också: Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt

 

Kolesterolet som riskfaktor
Inom forskningen har man länge ansett att för mycket kolesterol i blodet har inneburit en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. LDL-kolesterolet, som fraktar kolesterol från levern och ut till cellerna, är känt som det onda kolesterolet och har ansetts som en riskfaktor för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdom. HDL, som fraktar kolesterol från blodet och tillbaka till levern, kallas det goda kolesterolet. Vare sig LDL eller HDL är ont eller gott, båda typerna har livsnödvändiga funktioner.

Läs också: Stor studie: Stroke kan förhindras – med relativt enkelt knep

Farligt med oxiderat kolesterol
Men – det finns faktiskt en farlig variant av kolesterol, nämligen oxiderat LDL. När LDL oxiderar kan det bidra till att plack bildas längs blodkärlens väggar. Så småningom mineraliseras placket, ofta med hjälp av kalcium i blodomloppet, och hårdnar. Det anses som den primära orsaken till att man drabbas av åderförkalkning som i sin tur ofta leder till vidare besvär för hjärta och kärl.

För mycket fria radikaler i kroppen, oftast syreradikaler, leder till ökad oxidativ stress. Risken för att LDL ska oxidera ökar om de befinner sig länge i blodomloppet samt påverkas av näringsfattig mat, framför allt mycket socker, stärkelse och processad mat. Bästa sättet att förebygga åderförkalkning, som kan leda till exempelvis stroke och hjärtinfarkt, är att leva sunt och att äta mycket grönsaker, motionera regelbundet och hjälpa hjärt-kärlsystemet genom att ta kosttillskott för god hjärthälsa.

Läs också: Bättre hjärthälsa lättare än många tror

Lykopen minskar risken för stroke
En studie gjord i Finland, där 1031 män medverkade, visade att lykopen minskade risken för stroke hos män. En metaanalys av sju prospektiva studier som involverade 116 127 deltagare visade även den att lykopen minskade risken för stroke. En prospektiv studie är en studie där fokus är framåtblickande och den används för att studera samband mellan olika riskfaktorer och en viss sjukdom.
– Lykopen och andra näringsämnen i tomat är potenta och intressanta ämnen ur många perspektiv, bland annat för hjärthälsa och det som kallas oxidativ stress. Kliniska studier på tomatextrakt (bland annat i kosttillskottet SanoKardio. Reds anm.) utgör spännande forskning och visar lovande resultat inom området för att förebygga hjärt-kärlproblematik, berättar Magnus Nylander, medicine doktor och näringsforskare med bakgrund
från Karolinska Institutet.

Minskar nivåerna av oxiderat kolesterol
Det tomatextraktet gör är att det minskar oxidationen i blodomloppet, motverkar inflammationer och skyddar blodkärlens väggar. Studier har också visat att innehållet bidrar till att bibehålla ett normalt blodtryck.
Minskade inflammationsmarkörer och sänkning av oxiderat LDL-kolesterol är betydelsefulla faktorer för kardiovaskulär hälsa. Risken att utveckla kranskärlsjukdomar ökar kraftigt hos friska medelålders personer med höga nivåer av oxiderat LDL-kolesterol. Alla mår bra av ett normalt blodtryck och en förbättrad funktion i kärlen, vilket SanoKardio kan bidra till.

Kolesterol behövs
Kolesterol är ett livsviktigt ämne som behövs för att bygga celler. Levern tillverkar 80 procent av allt kolesterol som finns i kroppen och resten får man i sig via kosten. Av det fett som finns i cellväggarna utgör kolesterol cirka 50 procent. Speciellt i hjärnan och i nervsystemet finns kolesterol i stor omfattning. Kolesterol är också ett ursprungsmaterial för D-vitamin, kortisol, testosteron och östrogen samt gallsyra som bryter ner fett i tunntarmen.
SanoKardio innehåller ett patenterat tomatnäringskomplex som består av karotenoider som lykopen, fytosteroler, fytoen, fytofluen och betakaroten i exakta proportioner. Tillsammans med innehållet av E-vitamin ger de en positiv synergistisk effekt. Det betyder att de noga utvalda ämnena tillsammans gör mer nytta jämfört med vad varje ämne skulle göra på egen hand. Produkten innehåller även tiamin, ett vitamin som bidrar till god hjärtfunktion.

Läs också: Q10 och lagrad vitlök mot statinernas biverkningar

Mer läsning?

Probiotika kan skydda mot stroke
Magnesium och kalium minskar risken för stroke hos kvinnor
Tomatextrakt som motverkar blodpropp
D-vitaminbrist som ung kopplas till åderförkalkning som äldre
Tomatextraktet gav Isabella sänkt blodtryck
AKUT – tecken på en stroke

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta


  • Omkring 30 000 svenskar drabbas varje år av en stroke som är en hjärnsjukdom i form av en blödning eller propp som gör att hjärnan inte får tillräckligt med syre.

  • Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning.

  • Av de som fått stroke har cirka 85 procent fått en hjärninfarkt och cirka 15 procent en hjärnblödning.

  • Var 17:e minut får någon i Sverige stroke.

  • Stroke är en av våra stora folksjukdomar.

  • Stroke är den vanligaste orsaken till handikapp i vuxen ålder och den tredje vanligaste dödsorsaken.

  • Trombolys, en behandlingsmetod för att lösa upp blodproppar

  • Trombektomi, en behandlingsmetod där blodproppen avlägsnas på mekanisk väg

  • För många innebär stroke att förmågan att klara det dagliga livets aktiviteter nedsätts kraftigt.


Källa: Hjärnfonden

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Artros: Hur vet du om värken är artros?

TV

20 procent av befolkningen har artros – och hälften av alla över 50. Men hur vet du om värken i knän, höfter eller fingrar är artros eller något annat? Och när är det dags att gå till läkare? Kurera har intervjuat Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap om en av våra vanligaste åkommor.

Ogräspesto av kirskål och löktrav

Recept

Utrota dem inte bara eller dra upp upp dem och släng – ät dem istället! Ogräs är absolut inte bara av ondo. Inte för den som gillar pesto till exempel. Här är ett smaskigt recept från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén bakom den härligt inspirerande bloggen Farbror Grön. 

Låt dina barn vara vilda

Gravid/barn

Idag är barns liv ofta fyllda till bristningsgränsen med aktiviteter och måsten. Skola, läxa, idrott och annan stimulans upptar veckans kvällar och ibland även helgerna. Men barn och tonåringar behöver även spontanitet, natur och äventyr i sina liv.

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Intervju

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny.