Annons
Annons

Lyxig laxpudding med skirat smör och dill crème fraîche

Ett perfekt sätt att ta tillvara rester. Bjud på en lyxig laxpudding med läckra tillbehör.

Redaktionen

4 januari, 2013
Lyxig laxpudding med skirat smör och dill crème fraîche
Dela inlägget

Laxpudding (fyra portioner)
12 potatisar av fast sort
300 g lax, gärna olika sorter (t ex rökt och ”vanlig”)
1 stor gul lök
0,6 dl finhackad dill
2 msk smör
2 st ägg
3 dl mjölk
6 dl grädde
salt och vitpeppar

Gör så här
Koka potatisen med skalet på i lättsaltat vatten tills den är nästan färdig.
Slå av vattnet och skala och skiva den när den svalnat något.
Smörj en ugnssäker form. Varva sedan potatis, lök, lax och dill och salta och peppra mellan varje lager.
Var försiktig med saltet om du har lax som redan är salt. Avsluta med ett lager potatis överst.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och salt och peppar och häll det över puddingen. Låt gärna stå några timmar i kylskåp så att äggstanningen får tränga in ordentligt.
Grädda längst ner i ugnen på 225 grader i cirka 50-60 minuter.
Känn med en gaffel eller en kniv så att äggstanningen har stannat ordentligt innan du tar ut den.
Ta ut och låt stå några minuter innan du stjälper upp den på ett fat. Servera med skirat smaksatt smör eller dill creme fraiche. Eller både och!

Ingredienser – Skirat smör med gräslök
50 g smör
2 msk hackad gräslök

Gör så här
Smält smöret försiktigt i en kastrull. Tillsätt hackad
gräslök. Servera.

Ingredienser – Dill crème fraîche
3 dl crème fraîche
1/2 grönskasbuljongstärning
1 dl finhackad dill
ev en knivsudd chiliflakes

Gör så här
Koka upp creme fraichen i en kastrull och smula ner buljongtärningen. Rör tills pulvret löst sig. Låt svalna.
Smaksätt med dill och eventuellt chiliflakes.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Mia Hagenmalm, som bloggar om mat för Kurera.se.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.

Annons
Annons