Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung kvinna får huvudmassage

Må bättre och få en strålande hud – genom ansiktszonterapi

Genom att använda ansiktet som en spegel av vårt inre kan ansiktszonterapi främja både hälsa och välmående – och ge dig en mer strålande hy.
Här berättar ansiktszonterapeuten Lisa Tallroth hur det går till.

Ansiktszonterapi är en mix av flera olika behandlingsmetoder, som zonterapi, akupunktur, reflexologi, kinesiologi och massage och grundar sig på en blandning av gamla indianska principer och traditionell kinesisk medicin.

 

LÄS OCKSÅ: Naturligt facelift – så funkar det!

Sätter igång kroppens självläkningsprocess
Terapiformen går ut på att använda uttryck i huden för att få en bild av hur organen mår för att balansera dem. Behandlaren

Ansiktszonterapeuten Lisa Tallroth

Ansiktszonterapeuten Lisa Tallroth

använder sig sedan av tryck på olika zoner och punkter i ansiktet och kan på så sätt sätta igång kroppens självläkningsprocess, förbättra cirkulationen i ansiktet och göra huden friskare och fastare och aktivera motsvarande organ i andra delar av kroppen.
Lisa Tallroth är ansiktszonterapeut och reflexolog, har 25 års erfarenhet av traditionell zonterapi och lär även ut så kallade naturliga facelifts. Hon berättar att traditionen att studera ansiktet och ställa en diagnos är en uråldrig kinesisk sed och att vi har mycket att lära oss av att undersöka våra ansikten. Det kan berätta vår historia- inte bara vår ålder, men också hur vi lever, hur organen mår och om vi är i balans.
– Varje linje, födelsemärke, hudfärg och förändringar i hudstrukturen har något att säga om oss, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Håll huden ung med Q10

Indelat i olika zoner
Ansiktet är uppdelat i olika zoner som speglar de olika organen. Ansiktszonterapeuten kan både se och känna vilka organ som är obalanserade, genom hudens struktur och färg. En zon som är påverkad av det tillhörande organet kan kännas knastrig, vara svullen eller insjunken. Zonen kan också ha en avvikande färgton, som gulblek eller blåaktig, enligt Lisa Tallroth.
– En zon som är enkel att identifiera är njurzonen under ögonen. Påsig eller blåaktig hud under ögonen kan vara ett tecken på att njurarna behöver extra omtanke. Hjärtzonen ser man på nästippen. En blek, vit och kall nästipp indikerar svag cirkulation. En blålila näsa kan vara tecken på att hjärtat är ansträngt, säger hon.

Genom ansiktzonterapi kan man också behandla grundorsaken till olika hudproblem. Orsaken till torr eller fet hud, akne och utslag hör ofta ihop med obalanser i matsmältningssystemet. Stress gör att vi får spänningar i ansiktsmusklerna och har visat sig vara en av de viktigaste orsakerna till tidigt åldrande av huden, eftersom överskott av kortisol hämmar produktionen av kollagen och elastin.
– Vad som händer på insidan är lika viktigt som på utsidan. Genom att behandla obalanser i vitalorgan, som ofta är grundorsaken till hudproblem, och manipulera ansiktsmusklerna, stimulera nervpunkter och zoner öppnas energikanalerna och huden kan tillgodogöra sig fukt och näring.

 

LÄS OCKSÅ: Zonterapi – ett sätt att hjälpa kroppen läka sig själv

Känna sig trött och frusen
Ansiktszonterapi passar för de allra flesta, men Lisa Tallroth rekommenderar att man går till en diplomerad ansiktszonterapeut för att säkerställa att behandlingen utförs korrekt.
– Undvik dock ansiktszonterapi om du har infekterade sår i ansiktet. Efteråt kan du också känna dig trött och frusen. Det är därför viktigt att dricka vatten både före och efter behandlingen.

Det här kan ansiktszonterapi hjälpa till med

Källa: Ansiktszonterapeuten Lisa Tallroth

  • Lösa upp muskelspänningar i ansiktet, minska svullnader och förbättra muskeltonus. Många upplever att de får ett "smalare" ansikte eftersom behandlingen minskar svullnader.
  • Mot hormonella obalanser
  • Minska stress
  • Förbättra cirkulationen och stimulera cellbildningen. Blodcirkulationen bidrar till att huden får mer glow.
  • Underlätta förståelsen för den egna hälsan
  • Mot migrän
  • Energigivande

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?