Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung kvinna får huvudmassage

Må bättre och få en strålande hud – genom ansiktszonterapi

Genom att använda ansiktet som en spegel av vårt inre kan ansiktszonterapi främja både hälsa och välmående – och ge dig en mer strålande hy.
Här berättar ansiktszonterapeuten Lisa Tallroth hur det går till.

Ansiktszonterapi är en mix av flera olika behandlingsmetoder, som zonterapi, akupunktur, reflexologi, kinesiologi och massage och grundar sig på en blandning av gamla indianska principer och traditionell kinesisk medicin.

 

LÄS OCKSÅ: Naturligt facelift – så funkar det!

Sätter igång kroppens självläkningsprocess
Terapiformen går ut på att använda uttryck i huden för att få en bild av hur organen mår för att balansera dem. Behandlaren

Ansiktszonterapeuten Lisa Tallroth

Ansiktszonterapeuten Lisa Tallroth

använder sig sedan av tryck på olika zoner och punkter i ansiktet och kan på så sätt sätta igång kroppens självläkningsprocess, förbättra cirkulationen i ansiktet och göra huden friskare och fastare och aktivera motsvarande organ i andra delar av kroppen.
Lisa Tallroth är ansiktszonterapeut och reflexolog, har 25 års erfarenhet av traditionell zonterapi och lär även ut så kallade naturliga facelifts. Hon berättar att traditionen att studera ansiktet och ställa en diagnos är en uråldrig kinesisk sed och att vi har mycket att lära oss av att undersöka våra ansikten. Det kan berätta vår historia- inte bara vår ålder, men också hur vi lever, hur organen mår och om vi är i balans.
– Varje linje, födelsemärke, hudfärg och förändringar i hudstrukturen har något att säga om oss, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Håll huden ung med Q10

Indelat i olika zoner
Ansiktet är uppdelat i olika zoner som speglar de olika organen. Ansiktszonterapeuten kan både se och känna vilka organ som är obalanserade, genom hudens struktur och färg. En zon som är påverkad av det tillhörande organet kan kännas knastrig, vara svullen eller insjunken. Zonen kan också ha en avvikande färgton, som gulblek eller blåaktig, enligt Lisa Tallroth.
– En zon som är enkel att identifiera är njurzonen under ögonen. Påsig eller blåaktig hud under ögonen kan vara ett tecken på att njurarna behöver extra omtanke. Hjärtzonen ser man på nästippen. En blek, vit och kall nästipp indikerar svag cirkulation. En blålila näsa kan vara tecken på att hjärtat är ansträngt, säger hon.

Genom ansiktzonterapi kan man också behandla grundorsaken till olika hudproblem. Orsaken till torr eller fet hud, akne och utslag hör ofta ihop med obalanser i matsmältningssystemet. Stress gör att vi får spänningar i ansiktsmusklerna och har visat sig vara en av de viktigaste orsakerna till tidigt åldrande av huden, eftersom överskott av kortisol hämmar produktionen av kollagen och elastin.
– Vad som händer på insidan är lika viktigt som på utsidan. Genom att behandla obalanser i vitalorgan, som ofta är grundorsaken till hudproblem, och manipulera ansiktsmusklerna, stimulera nervpunkter och zoner öppnas energikanalerna och huden kan tillgodogöra sig fukt och näring.

 

LÄS OCKSÅ: Zonterapi – ett sätt att hjälpa kroppen läka sig själv

Känna sig trött och frusen
Ansiktszonterapi passar för de allra flesta, men Lisa Tallroth rekommenderar att man går till en diplomerad ansiktszonterapeut för att säkerställa att behandlingen utförs korrekt.
– Undvik dock ansiktszonterapi om du har infekterade sår i ansiktet. Efteråt kan du också känna dig trött och frusen. Det är därför viktigt att dricka vatten både före och efter behandlingen.

Det här kan ansiktszonterapi hjälpa till med

Källa: Ansiktszonterapeuten Lisa Tallroth

  • Lösa upp muskelspänningar i ansiktet, minska svullnader och förbättra muskeltonus. Många upplever att de får ett "smalare" ansikte eftersom behandlingen minskar svullnader.
  • Mot hormonella obalanser
  • Minska stress
  • Förbättra cirkulationen och stimulera cellbildningen. Blodcirkulationen bidrar till att huden får mer glow.
  • Underlätta förståelsen för den egna hälsan
  • Mot migrän
  • Energigivande

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.