Må bättre på jobbet genom att se årstiderna utanför fönstret | Kurera.se

Må bättre på jobbet genom att se årstiderna utanför fönstret

Att se årstiderna växla utanför fönstret – en dunderkur för att må bra på jobbet, visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Dagsljus är viktigt för oss och påverkar hälsan på flera sätt.
Det motverkar både störningar i dygnsrytmen, förbättrar sömn, minskar sömnighet dagtid och gör oss gladare.

 

Läs också: Utmattad – så hittar du tillbaka

Känner sig piggare vid ett fönster
En ny rapport från Arbetsmiljöverket visar att de allra flesta föredrar naturligt dagsljus från fönster framför elektriskt ljus, så länge det inte bländar eller avger för mycket värme.
Faktum är att de som vistas nära ett fönster känner sig piggare, och att titta ut när vi sitter och jobbar ger också information om tid på dygnet, väderlek och årstidens växlingar samt minskar känslan av instängdhet.
– Man har också sett att de som har ett fönster som ger utblick över bara en himmel har mindre kvalitet än de som ser ut över både mark, träd och himmel. Därför behöver man även utvärdera utblickens kvalitet, vilket man inte gör i dagsläget, säger Arne Lowden, docent vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms

Arne Lowden, docent vid Stressforskningsinstitutet
Foto: Stockholms universitet

universitet.

Läs också: 5 faktorer som främjar psykisk hälsa på jobbet

Många får för lite dagsljus
Allt ljus är bra för oss, men dagsljus är snäppet vassare då det har större effekt på melatoninnivåerna än elektriskt ljus. Dock får många för lite dagsljus eftersom att allt fler jobbar inomhus och tillbringar mer tid framför skärmar och läsplattor.
I dagsläget krävs det att arbetsplatsens lokaler erbjuder ”tillfredställande dagsljus” och möjlighet till utblick. Men det pågår just nu ett arbete med att uppdatera arbetsmiljöreglerna om dagsljus.
– Boverket har sitt regelverk med att en procent dagsljus är acceptabelt, men vi har undersökt om det är vetenskapligt underbyggt, och kan konstatera att det inte är det. Vi behöver mer dagsljus än så, säger Arne Lowden.

 

Läs också: Så motverkar du skärmljusets påverkan på nattsömnen

Förlängd betald lunchtid
Om man jobbar i lokaler med för lite ljus kan det troligtvis kompenseras om man kan ta rast eller lunch i en lokal väl upplyst av dagsljus. En ytterligare förbättring kan vara förlängd betald lunchtid.
Men Arne Lowden poängterar att det kan finnas anledning med tuffare krav på hur man mäter dagsljus, och även att man bör värdera förmiddagsljus högre än eftermiddagsljus.
– Nu är ett nytt förslag på gång och sista ordet är inte sagt, men vill man öka dagsljuset kommer det kosta för arbetsgivare.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lagrad vitlök skyddar hjärta och kärl

Hälsa

Modern forskning har visat att bakterier i munnen inte bara orsakar plack och blödande tandkött – bakterierna kan även ta sig vidare ut i blodbanan och ge upphov till hjärtfel och blodproppar. En ny studie gjord i Australien visade att lagrad vitlök inte bara sänker högt blodtryck och minskar dåliga kolesterolvärden – vitlöken bidrar också till en bättre bakterieflora i munnen och kan även den vägen skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

 

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

 

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

 

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.