Må bättre på jobbet genom att se årstiderna utanför fönstret | Kurera.se

Må bättre på jobbet genom att se årstiderna utanför fönstret

Att se årstiderna växla utanför fönstret – en dunderkur för att må bra på jobbet, visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Dagsljus är viktigt för oss och påverkar hälsan på flera sätt.
Det motverkar både störningar i dygnsrytmen, förbättrar sömn, minskar sömnighet dagtid och gör oss gladare.

 

Läs också: Utmattad – så hittar du tillbaka

Känner sig piggare vid ett fönster
En ny rapport från Arbetsmiljöverket visar att de allra flesta föredrar naturligt dagsljus från fönster framför elektriskt ljus, så länge det inte bländar eller avger för mycket värme.
Faktum är att de som vistas nära ett fönster känner sig piggare, och att titta ut när vi sitter och jobbar ger också information om tid på dygnet, väderlek och årstidens växlingar samt minskar känslan av instängdhet.
– Man har också sett att de som har ett fönster som ger utblick över bara en himmel har mindre kvalitet än de som ser ut över både mark, träd och himmel. Därför behöver man även utvärdera utblickens kvalitet, vilket man inte gör i dagsläget, säger Arne Lowden, docent vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms

Arne Lowden, docent vid Stressforskningsinstitutet
Foto: Stockholms universitet

universitet.

Läs också: 5 faktorer som främjar psykisk hälsa på jobbet

Många får för lite dagsljus
Allt ljus är bra för oss, men dagsljus är snäppet vassare då det har större effekt på melatoninnivåerna än elektriskt ljus. Dock får många för lite dagsljus eftersom att allt fler jobbar inomhus och tillbringar mer tid framför skärmar och läsplattor.
I dagsläget krävs det att arbetsplatsens lokaler erbjuder ”tillfredställande dagsljus” och möjlighet till utblick. Men det pågår just nu ett arbete med att uppdatera arbetsmiljöreglerna om dagsljus.
– Boverket har sitt regelverk med att en procent dagsljus är acceptabelt, men vi har undersökt om det är vetenskapligt underbyggt, och kan konstatera att det inte är det. Vi behöver mer dagsljus än så, säger Arne Lowden.

 

Läs också: Så motverkar du skärmljusets påverkan på nattsömnen

Förlängd betald lunchtid
Om man jobbar i lokaler med för lite ljus kan det troligtvis kompenseras om man kan ta rast eller lunch i en lokal väl upplyst av dagsljus. En ytterligare förbättring kan vara förlängd betald lunchtid.
Men Arne Lowden poängterar att det kan finnas anledning med tuffare krav på hur man mäter dagsljus, och även att man bör värdera förmiddagsljus högre än eftermiddagsljus.
– Nu är ett nytt förslag på gång och sista ordet är inte sagt, men vill man öka dagsljuset kommer det kosta för arbetsgivare.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.