Annons
Annons

Må bättre på jobbet genom att se årstiderna utanför fönstret

Att se årstiderna växla utanför fönstret – en dunderkur för att må bra på jobbet, visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Redaktionen

20 maj, 2019
Må bättre på jobbet genom att se årstiderna utanför fönstret
Dela inlägget

Att se årstiderna växla utanför fönstret – en dunderkur för att må bra på jobbet, visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Dagsljus är viktigt för oss och påverkar hälsan på flera sätt.
Det motverkar både störningar i dygnsrytmen, förbättrar sömn, minskar sömnighet dagtid och gör oss gladare.

Läs också: Utmattad – så hittar du tillbaka

Känner sig piggare vid ett fönster
En ny rapport från Arbetsmiljöverket visar att de allra flesta föredrar naturligt dagsljus från fönster framför elektriskt ljus, så länge det inte bländar eller avger för mycket värme.
Faktum är att de som vistas nära ett fönster känner sig piggare, och att titta ut när vi sitter och jobbar ger också information om tid på dygnet, väderlek och årstidens växlingar samt minskar känslan av instängdhet.
– Man har också sett att de som har ett fönster som ger utblick över bara en himmel har mindre kvalitet än de som ser ut över både mark, träd och himmel. Därför behöver man även utvärdera utblickens kvalitet, vilket man inte gör i dagsläget, säger Arne Lowden, docent vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms

Arne Lowden, docent vid Stressforskningsinstitutet
Foto: Stockholms universitet

universitet.

Läs också: 5 faktorer som främjar psykisk hälsa på jobbet

Många får för lite dagsljus
Allt ljus är bra för oss, men dagsljus är snäppet vassare då det har större effekt på melatoninnivåerna än elektriskt ljus. Dock får många för lite dagsljus eftersom att allt fler jobbar inomhus och tillbringar mer tid framför skärmar och läsplattor.
I dagsläget krävs det att arbetsplatsens lokaler erbjuder ”tillfredställande dagsljus” och möjlighet till utblick. Men det pågår just nu ett arbete med att uppdatera arbetsmiljöreglerna om dagsljus.
– Boverket har sitt regelverk med att en procent dagsljus är acceptabelt, men vi har undersökt om det är vetenskapligt underbyggt, och kan konstatera att det inte är det. Vi behöver mer dagsljus än så, säger Arne Lowden.

Läs också: Så motverkar du skärmljusets påverkan på nattsömnen

Förlängd betald lunchtid
Om man jobbar i lokaler med för lite ljus kan det troligtvis kompenseras om man kan ta rast eller lunch i en lokal väl upplyst av dagsljus. En ytterligare förbättring kan vara förlängd betald lunchtid.
Men Arne Lowden poängterar att det kan finnas anledning med tuffare krav på hur man mäter dagsljus, och även att man bör värdera förmiddagsljus högre än eftermiddagsljus.
– Nu är ett nytt förslag på gång och sista ordet är inte sagt, men vill man öka dagsljuset kommer det kosta för arbetsgivare.

Av Tina Harr

Annons
Annons