Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Magnesium kan minska risken för cancer i bukspottkörteln

Fakta

Cancer i bukspottkörteln är den fjärde vanligaste orsaken till cancerrelaterad död i USA. Den totala förekomsten av sjukdomen har inte förändrats nämnvärt sedan 2002. Men, enligt National Cancer Institute, har dödligheten ökat för varje år mellan 2002-2011.
Källa: Daily Mail

Väldigt många lider av magnesiumbrist men de flesta har ingen aning om att de har brist på detta viktiga mineral. Magnesium kallas ofta av dietister för ett supermineral, eftersom det påverkar över 300 olika enzymatiska processer som hjälper kroppen att fungera som den ska.

Så kan du öka dina nivåer:
• Sluta med livsmedel som bryter ner näringsämnen - som mjöl och socker.
• Ät istället magnesiumrika livsmedel som avokado, gröna bladgrönsaker och nötter.
• Äter du choklad, se till att den innehåller minst 70 procent kakao.
• Även om du äter hälsosamt behöver du ofta komplettera med magnesium. Ta det gärna innan du går och lägger dig för bästa absorption och en djupare sömn.
Källa: MindBodyGreen

Tycker du om mörk choklad? Bra, fortsätt ät. Det kan nämligen minska din risk att utveckla cancer i bukspottkörteln - en av de dödligaste cancerformer som finns.
Anledningen? Jo, att choklad och andra magnesiumrika livsmedel förebygger sjukdomen.
Nu rekommenderar forskarna bakom en ny studie folk att äta mer magnesium eller komplettera sin kost med magnesiumtillskott.

En ny studie visar att magnesium kan bidra till att förebygga cancer i bukspottkörteln. Att tillåta sig ta några bitar mörk choklad då och då kan därför innebära mer än att vi bara unnar oss - det kan faktiskt till och med vara bra för vår hälsa, menar forskarna bakom studien.
Detta eftersom choklad nämligen innehåller höga doser magnesium. Inte minst rå kakao innehåller stora mängder av det antioxidativa mineralet (som även anses vara en naturlig aptitdämpare). Sug efter choklad brukar också nämnas som ett vanligt symtom vid magnesiumbrist.

► Läs också: 7 tecken på att du inte får i dig tillräckligt med magnesium

 

Rekommenderar ökat intag magnesium - via kosten eller som tillskott
Det är forskare från School of Public Health-Bloomington vid Indiana University som står bakom studien.
– Cancer i bukspottkörteln är verkligen unik och skiljer sig från andra cancerformer. Överlevnadsiffran efter fem år är väldigt låg, vilket gör att förebyggande och identifiering av de riskfaktorer och prediktorer som förknippas med cancer i bukspottkörteln är mycket viktigt.
Forskarna rekommenderar nu personer att äta en mer magnesiumrik kost - eller att ta extra magnesium som tillskott - för att motverka att utveckla sjukdomen, som är en av de dödligaste cancerformerna, säger en av studiens medförfattare, Dr Ka Han, enligt Daily Mail.

► Läs också: Forskare: ”Magnesium räddar liv”

Diabetes - en riskfaktor för cancer i bukspottskörteln
I tidigare studier har magnesium tvärtom associerats med risk för diabetes, en sjukdom som i sin tur är känd för att vara en riskfaktor för cancer i bukspottkörteln.  Trots det har inte magnesiumets roll när det gäller utvecklingen för cancerformen studerats ordentligt förrän nu.

► Läs också: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

Analyserad data från nära 70 000 människor som samlats in under åtta år
Forskarteamet vid Indiana University har undersökt data från en stor vitamin- och livsstilsstudie som går under namnet the VITamins and Lifestyle study. De har analyserat data från fler än 66 806 män och kvinnor i åldrarna 50 till 76 år, vilka följdes mellan 2000 och 2008.
Forskarna letade efter ett direkt samband mellan magnesium och cancer i bukspottskörteln och försökte, till exempel, att ta reda på om sådant som ålder, kön, BMI, användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel samt tillskott med magnesium hade någon inverkan på utvecklingen av cancersjukdomen.
Av de deltagarna som följdes utvecklade 151 stycken cancer i bukspottkörteln.

 

► Läs också: Så köper du rätt sorts magnesium!

Ökad risk för cancerformen hos personer med lägre magnesiumintag 
Forskarna upptäckte att risken att utveckla cancerformen ökade för dem som åt mindre magnesium. De fann att för varje 100 milligrams minskning i dagligt magnesiumintag, associerades det med 24 procents ökning av förekomsten av cancer.
De kunde även fastslå att magnesiumets effekter på cancer i bukspottkörteln inte påverkades av någon av ovan nämnda faktorer (ålder, kön, BMI, användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel). Däremot fann de att magnesiumtillskott,  antingen i form av en multivitamin eller som ett separat tillskott, inverkade när det gällde att utveckla cancerformen.
– För personer i riskzonen för cancer i bukspottskörteln kan det visa sig vara gynnsamt att komplettera kosten med ett magnesiumtillskott för att förebygga sjukdomen, säger doktoranden Daniel Dibaba, som ledde studien, uppger Daily Mail.
Han tillägger:
–  Även om fler studier behövs bör den allmänna befolkningen sträva efter att få i sig den dagliga rekommenderade dosen magnesium genom kosten, till exempel via mörkgröna bladgrönsaker eller nötter, för att förebygga risken för cancer i bukspottkörteln.

Studien har publicerats i tidskriften British Journal of Cancer.

Av Isabelle G Hedander 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Cancer i bukspottkörteln är den fjärde vanligaste orsaken till cancerrelaterad död i USA. Den totala förekomsten av sjukdomen har inte förändrats nämnvärt sedan 2002. Men, enligt National Cancer Institute, har dödligheten ökat för varje år mellan 2002-2011.
Källa: Daily Mail

Väldigt många lider av magnesiumbrist men de flesta har ingen aning om att de har brist på detta viktiga mineral. Magnesium kallas ofta av dietister för ett supermineral, eftersom det påverkar över 300 olika enzymatiska processer som hjälper kroppen att fungera som den ska.

Så kan du öka dina nivåer:
• Sluta med livsmedel som bryter ner näringsämnen - som mjöl och socker.
• Ät istället magnesiumrika livsmedel som avokado, gröna bladgrönsaker och nötter.
• Äter du choklad, se till att den innehåller minst 70 procent kakao.
• Även om du äter hälsosamt behöver du ofta komplettera med magnesium. Ta det gärna innan du går och lägger dig för bästa absorption och en djupare sömn.
Källa: MindBodyGreen

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?