Magspecial – bitterörter hjälper matsmältningen | Kurera.se
Mage-tarm: bitterörter

Magspecial – bitterörter hjälper matsmältningen

Örter för bättre matsmältning

Cynaramin nnehåller en kombination av örter så som maskros, kronärtskocka, boldo och pepparmynta som extraheras färskt.

Maskros fungerar vätskedrivande och blodrenande. Den stimulerar tömning av magsäck och tarm och ökar produktionen av galla.

Boldo är en sydamerikansk ört som stimulerar gallproduktionen, är kramplösande och bakteriedödande. Dämpar uppkördhet. och skyddar mot mask och parasiter.

Kronärtskocka är gynnsam för matsmältningen. Den skyddar levern, aktiverar produktionen av matsmältningsenzym och verkar antiinflammatoriskt.

Pepparmynta är traditionellt använd vid matsmältningsproblem och känslig mage. Den stimulerar leverns funktion, lugnar mage och tarm och fungerar kramplösande.

Bitterörter är örter med ett stort innehåll av bittra ämnen med besk smak. Växter använder sig av dem som skydd mot skadedjur, men dessa ämnen har visat sig vara riktigt hälsosamma för människor och gynnsamma vid behandling vid mag- och tarmproblem.

När kroppens egna förmåga att tillverka tillräckliga mängder av gallsyra, bukspott och matsmältningsenzymer är otillräcklig får vi ofta symtom som ballongmage, magknip, gaser, uppkördhet och halsbränna. När spjälkningen, nedbrytningen, av fett och protein inte fungerar som det ska börjar tarminnehållet att jäsa vilket kan ge besvärande och även smärtande ballongmage.

LÄS OCKSÅ: Därför hjäper bitterämnen magen

Gallan kan vara orsaken
Matsmältningsbesvär som härrör till problem med gallan triggas ofta av fett, socker, halvfabrikat samt stekt och grillad mat. En del reagerar även på kål, lök, ägg, äpple och paprika.

 

LÄS OCKSÅ: Knip, uppkördhet eller obalans? Bitterörter löser dina magproblem

Stimulerar matsmältningen
De bitterämnen som finns i de örter som räknas som bitterörter stimulerar matsmältningen genom att reta smaklökarna längst bak på tungan. När de stimuleras ökar kroppens egen produktion av magsaft, enzymrik saliv, bukspott och galla, dessutom stimuleras tarmrörelserna. På så sätt minskar matsmältningsbesvär som ballongmage, uppkördhet, gaser och sura uppstötningar som annars uppstår av otillräcklig matsmältning. När tarmrörelserna stimuleras till att fungera bättre förbättras även näringsupptaget, vilket i sin tur stärker immunförsvaret.

LÄS OCKSÅ: Maskros och kronärtskocka kan lugna upprörda magar

Snabb effekt
Bitterörter ger ofta effekt redan efter 15 minuter och kan därför användas både akut och förebyggande. Vid förebyggande behandling kan örterna tas en till två gånger per dag under några veckor tills symtomen har upphört. Effekten av örterna förstärks nämligen över tid.

Minskade symptomen med 80 procent
En Schweizisk studie utförd på 75 personer mellan 18 till 70 år med mag- och tarmbesvär som smärta, knip, gasbildning och halsbränna visade att 95 procent av deltagarna som behandlades med bitterörter blev hjälpta. 72 av 75 deltagare upplevde lindring av sina symtom och i snitt minskade symtomen med över 80 procent procent. I studien användes Cynaramin, ett traditionellt växtbaserat läkemedel som innehåller pepparmynta, boldo, maskros och kronärtskocka.

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Örter för bättre matsmältning

Cynaramin nnehåller en kombination av örter så som maskros, kronärtskocka, boldo och pepparmynta som extraheras färskt.

Maskros fungerar vätskedrivande och blodrenande. Den stimulerar tömning av magsäck och tarm och ökar produktionen av galla.

Boldo är en sydamerikansk ört som stimulerar gallproduktionen, är kramplösande och bakteriedödande. Dämpar uppkördhet. och skyddar mot mask och parasiter.

Kronärtskocka är gynnsam för matsmältningen. Den skyddar levern, aktiverar produktionen av matsmältningsenzym och verkar antiinflammatoriskt.

Pepparmynta är traditionellt använd vid matsmältningsproblem och känslig mage. Den stimulerar leverns funktion, lugnar mage och tarm och fungerar kramplösande.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Martina Johansson: Dämpa inflammation och lev friskare

Naturlig hälsa

Inte bara kosten spelar roll för en god hälsa, även våra relationer är viktiga och att ha mål och mening i livet. Härom året kom biohackern och hälsoboksförfattaren Martina Johansson  ut med boken "Inflammation" som hon skrivit tillsammans med läkaren Ralf Sundberg.  Nu är de aktuella med uppföljaren "Dämpa inflammation – en praktisk guide till ett friskare liv". 

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.