Magspecial – enzymer bryter ned maten | Kurera.se
mage-tarm_enzymer

Magspecial – enzymer bryter ned maten

Stressmage

Stress påverkar magen negativt och kan leda till både diarré och förstoppning. Det är inte heller ovanligt att få magont och halsbränna vid stress. Misstänker du att du har magbesvär på grund av stress? Försök minska den dagliga stressen, ät regelbundet och välj mat som är snäll mot magen, undvik hel och halvfabrikat och se över sömnen.

Matsmältningsenzymer hjälper oss att bryta ned maten och göra näringen tillgänglig för kroppen. Matsmältningsenzymerna tillverkas i kroppen och har som uppgift att bryta ned protein, kolhydrater och fett. Enzymerna bryter ned och omvandlar födoämnen till kemiska strukturer. Först när de omvandlats kan de passera genom cellmembranen i matsmältningskanalen och in i blodomloppet.

Om man misstänker att man lider brist på enzymer kan enzymtillskott vara ett alternativ. Brist på enzymer kan leda till svårigheter att bryta ner maten vilket kan ge besvär från stora delar av matsmältningssystemet.

LÄS OCKSÅ: Fungerande mage del 4: Fermenterat för mage och hälsa

Tillskott av enzymer
Att tillföra kroppen enzymer som tillskott kan innebära förbättrad matsmältning, förbättrat näringsupptag och minskade besvär med ballongmage och gaser. Enzymerna gynnar även immunförsvaret, det finns alltså många goda skäl till att se till att täcka behovet av matsmältningsenzymer.

Enzymer i saliven
Kolhydrater bryts bland annat ner av enzymet amylas. Amylas finns i vår saliv vilket gör att nedbrytandet av kolhydrater börjar redan i munhålan. Tänk då på att tugga maten länge, då får du en betydligt bättre matsmältning på grund av ökad enzymproduktion och salivutsöndring.

 

LÄS OCKSÅ: Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa

Enzymer från kosten
Att nedbrytningen av kolhydrater fungerar som den ska påverkar produktionen av gallsalter och nedbrytningen av kolesterol positivt. Kolydraterna i frukt och grönt bryts ner av enzymet cellulas. Det tillverkas inte av kroppen utan måste tillföras via kosten genom att den finns i frukten vi äter. Brist på cellulas leder till sämre näringsupptag.
Fytas finns i vegetabilier och bryter ner syror som finns i säd, nötter, frön, grönsaker och frukt. Enzymet aktiveras vid blötläggning eller groddning av exempelvis nötter och frön och gör näringen i livsmedlet mer lättupptagligt för kroppen.

Enzymer från bukspottskörteln
Fett bryts ner av enzymet lipas. Detta enzym utsöndras framförallt från bukspottskörteln och frisätts i tolvfingertarmen. Det stödjer även gallan.

LÄS OCKSÅ: Enzymer och örter mot livslånga magproblem

Enzymer i magsaften och tunntarmen
Protein bryts ner av flera olika enzym som exempelvis proteas, bromelain, pepsin, trypsin och papain.
Pepsin finns naturligt i magsaften, där nedbrytningen av protein börjar. Trypsin finns i tunntarmen och bryter ner det protein som pepsinet inte klarat av. Proteas, Bromelain och Papain bryter också ner protein och har även bra effekt på inflammationer.

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Stressmage

Stress påverkar magen negativt och kan leda till både diarré och förstoppning. Det är inte heller ovanligt att få magont och halsbränna vid stress. Misstänker du att du har magbesvär på grund av stress? Försök minska den dagliga stressen, ät regelbundet och välj mat som är snäll mot magen, undvik hel och halvfabrikat och se över sömnen.

Hjälp att bryta ner laktos

Laktos bryts ner av enzymet laktas. Majoriteten av jordens befolkning är laktosintoleranta vilket beror på brist av enzymet laktas. Detta enzym bryter ner laktos till de enkla sockerarterna glukos och galaktos. När man har brist på laktas bryts laktosen istället ner av tarmbakterier. Det leder till buksmärtor, gasbildning och diarré. En genmutation har dock gjort att nordbor producerar ovanligt mycket laktas vilket gör att laktos i kosten tolereras bättre.

Lactozym hjälper
Ofta kan man välja laktosfria produkter och på så sätt undvika problem. Men ibland händer det naturligtvis att man ändå äter produkter med laktos – du kanske är bortbjuden på middag och inte vill ställa till problem för värden eller värdinnan. Då kan man använda sig av till exempel Holistic Lactozym som innehåller enzymer som hjälper dig bryta ner laktosen och hjälper både laktosintoleranta och de med överkänslighet mot mjölkproteiner.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Martina Johansson: Dämpa inflammation och lev friskare

Naturlig hälsa

Inte bara kosten spelar roll för en god hälsa, även våra relationer är viktiga och att ha mål och mening i livet. Härom året kom biohackern och hälsoboksförfattaren Martina Johansson  ut med boken "Inflammation" som hon skrivit tillsammans med läkaren Ralf Sundberg.  Nu är de aktuella med uppföljaren "Dämpa inflammation – en praktisk guide till ett friskare liv". 

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.