Magspecial: Matsmältningen – så funkar den | Kurera.se
Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Gaser ...

Visste du att man normalt pruttar cirka 20 gånger per dygn? Långt ifrån alla pruttar luktar illa och i de fall dålig lukt uppstår beror det på att det förekommer svavelföreningar i gasen. Gaser uppstår helt naturligt vid matsmältningen och består till stor del av nedsvald luft. Mängden gas kan dock öka vid ned-brytningen av vissa livsmedel.

Exempel på mat som ökar gaser är kålväxter, kolsyrad dryck, sötningsmedel, vetekli, bönor och ärtor.

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

De olika delarna i matsmältningssystemet har olika funktioner, men känner du till hur matsmältningen går till? Här kommer en kortfattad guide.

 

Munnen
Redan i munnen påbörjas matsmältningen. Delvis rent mekaniskt när vi tuggar och finfördelar maten men även saliven innehåller viktiga enzymer som påbörjar nedbrytningen av kolhydrater. Ta dig tid att tugga maten noga eftersom att vältuggad mat är mer lättsmält och innehåller mer av enzymet amylas från saliven. Undvik gärna stora mängder dryck till maten eftersom de späder ut enzyminnehållet.

LÄS OCKSÅ: Probiotika fick ordning på Sebastians mage

Magsäcken
Från munnen transporteras maten via svalget och matstrupen ned till magsäcken. Magsäcken består av härdiga slemhinnor (för att motstå den starka magsyran) och glatt muskulatur som knådar maginnehållet. Den rymmer cirka 1,5 liter och innehållet efter en måltid töms normalt på cirka fyra timmar. Dryck töms fortare och fet mat tar längst tid. En mycket viktig del av matsmältningsprocessen är magsäckens saltsyra som är bakteriedödande och protein-nedbrytande. I magsäcken bildas även enzymer nödvändiga för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig livsviktig vitamin B12.

Tovlfingertarmen
I tolvfingertarmen tillsätts galla från levern och gallblåsan och bukspott från bukspottkörteln vilket är nödvändigt för att matsmältningen ska fungera.

LÄS OCKSÅ: Årets magprodukt tillför goda bakterier som når fram

Tunntarmen
I tunntarmen, som är tre till fem meter lång, absorberas vatten och näringsämnen via tarmluddet för att sedan transporteras vidare via blodet till levern där näringsämnena tas till vara eller omvandlas. I tunntarmen befinner sig tarminnehållet i tre till fem timmar.

Tjocktarmen
I tjocktarmen stannar tarminnehållet tre till tio timmar och under tiden absorberas salter och vatten. I tunntarmen finns också en stor mängd bakterier som fortsätter den nedbrytning som enzymerna påbörjat. Tjocktarmens bakterier bildar även det livsnödvändiga k-vitaminet. Sker passagen i tjocktarmen för fort blir avföringen lös på grund av för stor mängd vätska och vi får diarré. Om passagen sker för långsamt absorberas för stora mängder vätska och vi får förstoppning.

 

LÄS OCKSÅ: FODMAP – Sofia går på magkänslan

Ändtarmen
Slutligen når tarminnehållet ändtarmen för att sedan lämna kroppen genom ändtarmsöppningen. Det som från början var mat har nu blivit till avföring. Avföringen består av vatten, slem, matrester som inte brutits ned, bakterier och bortstötta celler från tarmslemhinnan.

Blindtarmen
Visste du att blindtarmen inte är så oduglig som man trott? Enligt nya forskningsrön har blindtarmen visat sig vara en lagringsplats för goda tarmbakterier. När vår tarmflora av någon anledning rubbas kan kroppen frigöra lagrade, goda bakterier från blindtarmen för att återställa bakteriebalansen till det normala.

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Gaser ...

Visste du att man normalt pruttar cirka 20 gånger per dygn? Långt ifrån alla pruttar luktar illa och i de fall dålig lukt uppstår beror det på att det förekommer svavelföreningar i gasen. Gaser uppstår helt naturligt vid matsmältningen och består till stor del av nedsvald luft. Mängden gas kan dock öka vid ned-brytningen av vissa livsmedel.

Exempel på mat som ökar gaser är kålväxter, kolsyrad dryck, sötningsmedel, vetekli, bönor och ärtor.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov.