Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Gaser ...

Visste du att man normalt pruttar cirka 20 gånger per dygn? Långt ifrån alla pruttar luktar illa och i de fall dålig lukt uppstår beror det på att det förekommer svavelföreningar i gasen. Gaser uppstår helt naturligt vid matsmältningen och består till stor del av nedsvald luft. Mängden gas kan dock öka vid ned-brytningen av vissa livsmedel.

Exempel på mat som ökar gaser är kålväxter, kolsyrad dryck, sötningsmedel, vetekli, bönor och ärtor.

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

De olika delarna i matsmältningssystemet har olika funktioner, men känner du till hur matsmältningen går till? Här kommer en kortfattad guide.

Munnen
Redan i munnen påbörjas matsmältningen. Delvis rent mekaniskt när vi tuggar och finfördelar maten men även saliven innehåller viktiga enzymer som påbörjar nedbrytningen av kolhydrater. Ta dig tid att tugga maten noga eftersom att vältuggad mat är mer lättsmält och innehåller mer av enzymet amylas från saliven. Undvik gärna stora mängder dryck till maten eftersom de späder ut enzyminnehållet.

 

LÄS OCKSÅ: Probiotika fick ordning på Sebastians mage

Magsäcken
Från munnen transporteras maten via svalget och matstrupen ned till magsäcken. Magsäcken består av härdiga slemhinnor (för att motstå den starka magsyran) och glatt muskulatur som knådar maginnehållet. Den rymmer cirka 1,5 liter och innehållet efter en måltid töms normalt på cirka fyra timmar. Dryck töms fortare och fet mat tar längst tid. En mycket viktig del av matsmältningsprocessen är magsäckens saltsyra som är bakteriedödande och protein-nedbrytande. I magsäcken bildas även enzymer nödvändiga för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig livsviktig vitamin B12.

Tovlfingertarmen
I tolvfingertarmen tillsätts galla från levern och gallblåsan och bukspott från bukspottkörteln vilket är nödvändigt för att matsmältningen ska fungera.

LÄS OCKSÅ: Årets magprodukt tillför goda bakterier som når fram

Tunntarmen
I tunntarmen, som är tre till fem meter lång, absorberas vatten och näringsämnen via tarmluddet för att sedan transporteras vidare via blodet till levern där näringsämnena tas till vara eller omvandlas. I tunntarmen befinner sig tarminnehållet i tre till fem timmar.

Tjocktarmen
I tjocktarmen stannar tarminnehållet tre till tio timmar och under tiden absorberas salter och vatten. I tunntarmen finns också en stor mängd bakterier som fortsätter den nedbrytning som enzymerna påbörjat. Tjocktarmens bakterier bildar även det livsnödvändiga k-vitaminet. Sker passagen i tjocktarmen för fort blir avföringen lös på grund av för stor mängd vätska och vi får diarré. Om passagen sker för långsamt absorberas för stora mängder vätska och vi får förstoppning.

LÄS OCKSÅ: FODMAP – Sofia går på magkänslan

Ändtarmen
Slutligen når tarminnehållet ändtarmen för att sedan lämna kroppen genom ändtarmsöppningen. Det som från början var mat har nu blivit till avföring. Avföringen består av vatten, slem, matrester som inte brutits ned, bakterier och bortstötta celler från tarmslemhinnan.

Blindtarmen
Visste du att blindtarmen inte är så oduglig som man trott? Enligt nya forskningsrön har blindtarmen visat sig vara en lagringsplats för goda tarmbakterier. När vår tarmflora av någon anledning rubbas kan kroppen frigöra lagrade, goda bakterier från blindtarmen för att återställa bakteriebalansen till det normala.

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Gaser ...

Visste du att man normalt pruttar cirka 20 gånger per dygn? Långt ifrån alla pruttar luktar illa och i de fall dålig lukt uppstår beror det på att det förekommer svavelföreningar i gasen. Gaser uppstår helt naturligt vid matsmältningen och består till stor del av nedsvald luft. Mängden gas kan dock öka vid ned-brytningen av vissa livsmedel.

Exempel på mat som ökar gaser är kålväxter, kolsyrad dryck, sötningsmedel, vetekli, bönor och ärtor.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Allergisk eller “bara” överkänslig?

Kost

Allergisk eller överkänslig? Kroppen är komplicerad och begreppsförvirringen är stor. Det enda du vet är att du inte mår bra. Vad kan du göra för att komma tillrätta ned besvären och må bra igen? Vi reder ut begreppen.

tv-skärm

TV-serie sätter våra vanligaste dieter på prov

Trendspaning

I Svts nya realityserie ”Bästa dieten” som börjar sändas ikväll får fyra par prova olika populära dieter, i fyra veckors tid. Under tiden övervakas de noggrant för att se hur kostomläggningen påverkar hälsan. Programserien är därmed samtidigt en vetenskaplig studie – om än i liten skala.

Lugn och fokuserad med lecitin

Hälsa

Lecitin är fettsyran som föll i glömska när fiskoljan fick sitt stora genombrott i mitten av 1990-talet. Men lecitin förtjänar bättre – det är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran och våra hjärnor består till 40 procent av den ganska okända fettsyran.

vattenkran och tvål

Många slarvar med handhygienen

Allmänt

Trots att de flesta känner till att god handhygien bidrar till att hålla oss friska så slarvas det fortfarande en hel del. Endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst och 87 procent  efter toalettbesök.

Hjälp, jag kissar på mig!

Naturlig hälsa

Vaknar du mitt i natten för att du behöver gå upp och kissa? Springer du på toaletten åtta gånger per dygn eller mer? Då är du en av miljontals världen över som lider av överaktiv blåsa. Men det finns hjälp att få, helt naturligt.

person som går

Hur vi går avslöjar neurologiska sjukdomar

Forskning

Neurofysiologiska sjukdomar märks tidigt på gången men hittills har mätningar för att registrera det bara kunnat göras på särskilda kliniker. Nu kan istället bärbara sensorer upptäcka och förvarna om sjukdomar som parkinsons, demens, multipel skleros.

patrik wincent strassad man

Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

Krönikan

Läser du detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl? Då är risken stor att du lider av digital stress. Att försöka vara effektiva genom att göra många saker samtidigt leder istället till att vi förlorar tid och risken är stor att vi inte minns något av det, skriver Patrik Wincent.

joggare

Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Mage

Mag- och tarmsjukdomen IBS innebär ofta begränsad rörlighet för den som är drabbad. Men nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad fysisk aktivitet både förbättrar tarmfunktionen och ökar självkänslan.

herpessår

“Herpesutbrotten ger sig direkt”

Hud

Anna Garner, 59, fick kur efter kur av antivirustabletter för sina besvärliga herpesutbrott. Till sist tröttnade hon och sökte hjälp på naturlig väg. Och det funkade. De aggressiva, värkande och vätskande såren blev genast bättre och har kommit mer och mer sällan efter det.

plast i vatten

“Rädslan för mikroplaster är överdriven”

Eko/miljö

Vårt medvetande om den stora förekomsten av mikroplaster i miljön har ökat på senare år. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt rör sig om vet vi ännu inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser men långt ifrån alla instämmer i kritiken.

Skådespelerskan om åldersfixering, hälsotänk och håret

Naturlig hälsa

Cecilia Ljung blev känd för den breda svenska publiken som Klara Fina, den fattiga torparens dotter, i Selma Lagerlöfs klassiska berättelse, Kejsaren av Portugallien. Det var i början av 1990-talet och Cecilia har sedan dess synts i många svenska produktioner. Hon blev alla småpojkars favorit som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös. Senare gjorde hon den kvinnliga poliskommissarien i kriminalserien Höök och vi har också sett henne i långköraren Rederiet.

Höstvandra i lågland – din guide

Äventyr

Vandring måste inte vara strapatser i fjällen. Ge dig själv och din familj en dag, en helg eller en vecka i naturen i närheten. Här tipsar friluftsjournalisten Emma V Larsson om olika leder och ger dig smarta tips  inför en låglandsvandring. Och det går utmärkt att ta med barnen.

flicka handlar mat med sin pappa

Budskap om mat skapar oro hos unga

Kost

Den ständiga flödet av budskap om mat och ätande når både barn och vuxna. Det handlar om allt från hälsa till larm om vissa livsmedel. Barn och unga upplever att det är svårt att avgöra vem eller vad de kan lita på och föräldrarnas ord väger tungt.

rodbetsotto med kamutvete

Rödbetsotto på kamutvete

Recept

Istället för ris som används i en klassisk risotto används här kamutvete vilket ger en mättande och nyttig måltid med lite mer tugg än en vanlig risotto. Rödbetan ger rätten en utsökt karaktär och den blir en läcker färgklick på middagsbordet.

vitkål och vegobiff

Asiatisk vegobiff i kålwrap med het sås

Recept

Vegetariska världsdagen till ära bjuder vi på ett recept ur boken "Regnbågsmat" av Annika Panotzki som innehåller en palett av färgglad och näringsrik växtbaserad mat.  I detta recept samsas krispiga grönsaker med matiga vegobiffar av kikärtor och sötpotatis.