Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Gaser ...

Visste du att man normalt pruttar cirka 20 gånger per dygn? Långt ifrån alla pruttar luktar illa och i de fall dålig lukt uppstår beror det på att det förekommer svavelföreningar i gasen. Gaser uppstår helt naturligt vid matsmältningen och består till stor del av nedsvald luft. Mängden gas kan dock öka vid ned-brytningen av vissa livsmedel.

Exempel på mat som ökar gaser är kålväxter, kolsyrad dryck, sötningsmedel, vetekli, bönor och ärtor.

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

De olika delarna i matsmältningssystemet har olika funktioner, men känner du till hur matsmältningen går till? Här kommer en kortfattad guide.

Munnen
Redan i munnen påbörjas matsmältningen. Delvis rent mekaniskt när vi tuggar och finfördelar maten men även saliven innehåller viktiga enzymer som påbörjar nedbrytningen av kolhydrater. Ta dig tid att tugga maten noga eftersom att vältuggad mat är mer lättsmält och innehåller mer av enzymet amylas från saliven. Undvik gärna stora mängder dryck till maten eftersom de späder ut enzyminnehållet.

 

LÄS OCKSÅ: Probiotika fick ordning på Sebastians mage

Magsäcken
Från munnen transporteras maten via svalget och matstrupen ned till magsäcken. Magsäcken består av härdiga slemhinnor (för att motstå den starka magsyran) och glatt muskulatur som knådar maginnehållet. Den rymmer cirka 1,5 liter och innehållet efter en måltid töms normalt på cirka fyra timmar. Dryck töms fortare och fet mat tar längst tid. En mycket viktig del av matsmältningsprocessen är magsäckens saltsyra som är bakteriedödande och protein-nedbrytande. I magsäcken bildas även enzymer nödvändiga för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig livsviktig vitamin B12.

Tovlfingertarmen
I tolvfingertarmen tillsätts galla från levern och gallblåsan och bukspott från bukspottkörteln vilket är nödvändigt för att matsmältningen ska fungera.

LÄS OCKSÅ: Årets magprodukt tillför goda bakterier som når fram

Tunntarmen
I tunntarmen, som är tre till fem meter lång, absorberas vatten och näringsämnen via tarmluddet för att sedan transporteras vidare via blodet till levern där näringsämnena tas till vara eller omvandlas. I tunntarmen befinner sig tarminnehållet i tre till fem timmar.

Tjocktarmen
I tjocktarmen stannar tarminnehållet tre till tio timmar och under tiden absorberas salter och vatten. I tunntarmen finns också en stor mängd bakterier som fortsätter den nedbrytning som enzymerna påbörjat. Tjocktarmens bakterier bildar även det livsnödvändiga k-vitaminet. Sker passagen i tjocktarmen för fort blir avföringen lös på grund av för stor mängd vätska och vi får diarré. Om passagen sker för långsamt absorberas för stora mängder vätska och vi får förstoppning.

LÄS OCKSÅ: FODMAP – Sofia går på magkänslan

Ändtarmen
Slutligen når tarminnehållet ändtarmen för att sedan lämna kroppen genom ändtarmsöppningen. Det som från början var mat har nu blivit till avföring. Avföringen består av vatten, slem, matrester som inte brutits ned, bakterier och bortstötta celler från tarmslemhinnan.

Blindtarmen
Visste du att blindtarmen inte är så oduglig som man trott? Enligt nya forskningsrön har blindtarmen visat sig vara en lagringsplats för goda tarmbakterier. När vår tarmflora av någon anledning rubbas kan kroppen frigöra lagrade, goda bakterier från blindtarmen för att återställa bakteriebalansen till det normala.

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Gaser ...

Visste du att man normalt pruttar cirka 20 gånger per dygn? Långt ifrån alla pruttar luktar illa och i de fall dålig lukt uppstår beror det på att det förekommer svavelföreningar i gasen. Gaser uppstår helt naturligt vid matsmältningen och består till stor del av nedsvald luft. Mängden gas kan dock öka vid ned-brytningen av vissa livsmedel.

Exempel på mat som ökar gaser är kålväxter, kolsyrad dryck, sötningsmedel, vetekli, bönor och ärtor.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

På cykel från Ljusne till Nya Zeeland

Äventyr

I två år cyklade hon. Ann Johansson började i Ljusne utanför Söderhamn och slutade inte trampa förrän hon nått Wellington på Nya Zeeland. 37000 kilometer. 27 länder. Och när resan närmade sig sitt slut mötte hon kärleken.

mage tarm

Kan vår bakterieflora manipulera vårt beteende?

Mental hälsa

Att det finns en koppling mellan tarmfloran och vår hjärna är vid det här laget ingen nyhet men nu visar det sig att vissa stammar kan påverka vårt sociala beteende och benägenheten till ångest och stress. Det är forskarnas förhoppning att större kunskap om bakteriefloran ska ge ledtrådar som kan hjälpa oss förbättra vår mentala hälsa. 

karin thyden fötter mot blå himmel

Coachen: “Slappna av – det är bara semester!”

Krönikan

Lyssna inåt – vad behöver du för sorts semester? Välj inte semester utifrån hur du tror att en semester måste se ut. Vad behöver din kropp, ditt sinne, din själ och ditt hjärta för typ av semester? Låt det styra dina semesterbeslut tipsar coachen Karin Tydén som skriver en tankeväckande krönika så här inför semesterplaneringen.

kolesterolvardet_blev_normalt_utan_biverkningar

Kolesterolvärdet blev normalt utan biverkningar

Naturlig hälsa

Högt blodtryck och höga blodfetter och inte ens fyllda femtio år. Gills läkare skrev ut läkemedel för både blodtrycket och kolesterolvärdena, men de svåra biverkningarna fick henne att söka efter alternativ. I smyg började hon med ett tomatextrakt och nu när värdena normaliserats har hon slutat med det kolesterolsänkande läkemedlet. Och det bästa av allt är att hon slipper biverkningarna.

gravid kvinna gör frukost

Vanliga näringsbrister vid graviditet

Gravid/barn

När man är gravid äter man för två burkar det ju heta. Även om det inte är samma sak som att det är fritt fram att äta dubbelt så mycket kan det vara bra att ha i åtanke att vissa näringsämnen går åt i större omfattning under en graviditet än i vanliga fall. Det kan därför vara bra att se över sitt näringsintag och komplettera där det finns risk för brist.

probiotika_for_skon_magkanska_och_mental_halsa

Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Mage

Det kommer ständigt ny forskning och nya rön som bekräftar tarmflorans betydelse för hälsan. Inte bara för mag- och tarmhälsan utan för vårt välmående i stort, och kanske särskilt för vår mentala hälsa. Probiotika, de goda bakterierna är därför hetare än någonsin. Här får du veta mer om hur de påverkar din hälsa och varför de kan behöva tillföras i form av tillskott.

par bastar

Regelbundna bastubad kan minska risken för stroke

Forskning

Regelbundna bastubad kan bidra till minskad risk att drabbas av stroke enligt en ny internationell studie. Studien som har följt personer under femton års tid visar att de som badade bastu fyra till sju gånger i veckan löpte 61 procent minskad risk att få en stroke jämfört med de som bara bastade en gång i veckan.

jennykoos almanacka och mensskydd

Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Kurera debatt

"Har du också fått höra att det är onödigt, ja rentav onaturligt, att menstruera?  Då är det dags att reda ut begreppen lite. När man säger att ”mensen är onödig” handlar det om p-pillerblödningar, inte om menstruation skriver sexualhälsorådgivaren Jenny Koos – även känd som "Vulverine" – i detta debattinlägg.

alger

Tång på tallriken kan boosta tarmfloran

Forskning

Tång tillhör inte våra vanligaste livsmedel och är inget vi är vana vid att lägga på middagstallrik men det finns skäl att ändra på det. Tången är nämligen både näringsrik och innehåller andra fibrer än landväxter. Fibrerna i tång tros nämligen gynna tillväxten av nya tarmbakterier som i sin tur stimulerar immunförsvaret.

Makrill på menyn när Ulrika Hoffer bjuder på nationaldagsmiddag

Recept

Kurera bad kokboksförfattaren och matkreatören Ulrika Hoffer ställa samman en nationaldagsmeny för Kureras läsare. Resultatet blev en sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter till förrätt och citronstekt makrill med färskpotatis eller stekt blomkål till varmrätt. Till dessert föreslår Ulrika en mumsig chokladkaka med frosting av tofu.

EU-kommissionen tar krafttag för att minska mängden plast i naturen

Politik

Problemet med plast i våra hav är något vi blivit allt mer uppmärksammade på under de senaste åren. EUs krav på att handeln ska informera om plastpåsars miljöpåverkan har lett till att konsumtionen av plastpåsar sjönk rejält. Nu vill kommissionen vidta ytterligare åtgärder för att minska mängden plast som hamnar i naturen rapporterar Naturskyddsföreningen.

kvinna tittar på gråa hår

Ny studie: Därför får vissa grått hår för tidigt

Forskning

Forskare tror sig ha hittat en förklaring till varför vissa blir gråhåriga tidigare än andra, de har nämligen upptäckt att en gen som reglerar hårfärgen även styr immunförsvaret något som lett dem att tro att infektioner kan bidra att skynda på processen hos de med anlag för att bli gråhåriga tid