Magstarkt! En bok om tarmflorans betydelse för hälsan

Fakta

Martinas tips för en bra hälsa

1. Ät ren och ekologisk mat
2. Undvik processade och konstgjorda livsmedel såsom flingor, gryn, färdigmat, färdiga såser
3. Undvik socker i form av läsk, godis, bullar, kakor och glass
4. Rör på dig flera gånger i veckan det är bra för både psyket och tarmarna
5. Rensa ut allting som tar energi från dig i ditt liv, var noga med vilka du umgås med och vad du säger till dig själv

Namn: Martina Johansson
Bor: Shanghai
Sysselsättning: Bioingenjör och biohacker
Aktuell med: boken Magstarkt!
Tidigare skrivit: Fettfrälst – snygg, stark & frisk på högfettkost och Hormonbibeln

I Martina Johanssons nya bok Magstarkt! får vi lära oss hur tarmarna och tarmfloran arbetar och vilka betydelser de har för våra kroppar.
Hon visar oss också hur vi på naturliga vägar kan förbättra vår hälsa.
Här delar hon med sig av flera tips.

Martina Johansson är bioingenjör och biohacker och brinner för hälsa och välmående, både på insidan och utsidan.
Hon har tidigare skrivit böckerna Fettfrälst – snygg, stark & frisk på högfettkost och hormonbibeln. Hon driver också en av Sveriges mest besökta hälsobloggar och nu är hon här med nya boken Magstarkt!.
– Jag gillar att hitta på roliga titlar till mina böcker, Magstarkt ska få en att hajja till lite när man går förbi den, säger Martina Johansson.

Läs också: "Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat"

 

Hjälp vid olika typer magproblem - men också ångest
Magstarkt! handlar om tarmarna, tarmfloran och magens nervsystem. Boken är faktaspäckad och fungerar också som en hjälpande hand till alla med magproblem som IBS, crohns, ulcerös colit, förstoppning och svullnad. Den innehåller också hjälp till människor som har psykiska besvär som nervositet, depression och ångest.
Martina Johansson vill hjälpa människor att få upp ögonen för hur tarmarna och tarmfloran fungerar. I boken finner vi pedagogiska illustrationer och självhjälpsguider, så att man på egen hand och på naturlig väg kan förbättra sin egen hälsa.
– Tarmarna och hjärnan har konstant kontakt och kommunikation med varandra, berättar Martina Johansson.

Tarmarna och tarmfloran
Tarmarna representerar utsidan på kroppen som fungerar som en skyddande barriär. Så länge maten vi äter stannar i tarmarna är tarmen hyffsat ofarlig för oss, men det finns många människor som lider av läckande tarm. Vilket betyder att tarmen släpper igenom små skadliga ämnen och mikroorganismer ut till blodet.
– När det händer triggas immunförsvaret och man kan få massor av hälsoproblem, menar Martina Johansson.

Läs också: Läckande tarm – starten för ohälsa

Martina Johansson.

Författaren Martina Johansson.

Tarmfloran kommunicerar med kroppens celler
Tarmflorans funktion är att hjälpa oss att få ut näringen ur maten vi äter men den tillverkar också vitaminer och omvandlar nyttiga näringsämnen till något som kroppen kan ta upp. Den hjälper också till att attackera och bryta ned dåliga bakterier som kommer ner i magen, som egentligen inte ska vara där.
–  Tarmfloran är en viktig del i immunförsvaret och kan kommunicera med kroppens celler, fortsätter hon.

Tips! Förbättra din hälsa på ett naturligt sätt
Det finns saker du kan göra själv för att förbättra din egen hälsa, menar Martina. Genom att äta rätt med naturlig mat gör du en stor skillnad. Ät naturligt men skrota också all mat som är syntetiskt, processat och konstgjort.
– Ren mat utan socker, gluten, tillsatser och andra processade ämnen är mat som får dig att må bra, säger Martina Johansson.
– Maten som gör det bästa möjliga för dig och din kropp är till exempel kött, fisk, ägg, fågel, grönsaker, rotfrukter, bär, skaldjur och så vidare. För det som händer när du äter mat som inte är bra för dig, kontinuerligt, finns risken att du blir sjuk och får oönskade hälsoproblem. Ett av många problem som uppstår om man äter fel mat ofta är övervikt.
Men också depression, nervositet, oro, koncentrationssvårigheter, tillsammans med hjärt- och kärlsjukdomar, menar Martina Johansson.

 

Läs också: Effektiv kostbehandling mot IBS

Mat att undvika
Maten som i första hand inte är bra för dig och din kropp är vitt mjöl och vitt socker, men tillsatser och processade livsmedel är heller inte bra, menar hon.
Har man psykiska besvär gäller det att börja jobba med sitt inre och acceptera sig själv. Något som också är viktigt då är att man tar sig ut i naturen så ofta man kan, tycker Martina.
– Träningen handlar i första hand om rörelse, så rör på kroppen på ett sätt som känns bekvämt.

Jobba med din kropp istället för mot den
Det Martina Johansson vill med boken är att läsaren ska förstå tarmarnas betydande arbete och på sätt kan man lära sig att jobba med sin kropp - och inte mot den. Hon ger läsaren en chanse till fantastisk hälsa på köpet. Som att när du tänker på ett visst sätt, äter en viss mat eller gör vissa saker i din vardag: som till exempel går till jobbet eller umgås med vissa personer: Lyssna då inåt och fokusera på hur kroppen känns, uppmanar Martina Johansson.
– Hur känns det på insidan? Hur mår hälsan? Hur mår du? Det är viktiga frågor du ska ställa dig själv ofta.

Läs också: 7 goda råd för magen

Har du några kommande böcker på gång?
– Ja, jag har flera böcker på gång som ska släppas till hösten, avslöjar Martina Johansson.
Men till dess fokuserar vi på tarmarna och tarmflorans betydelse och funktioner genom att ta del av Martina Johansson verktyg som hjälper oss förbättra hälsan på naturliga vägar.

Av Saara Olsson Sillanpää


Fakta

Martinas tips för en bra hälsa

1. Ät ren och ekologisk mat
2. Undvik processade och konstgjorda livsmedel såsom flingor, gryn, färdigmat, färdiga såser
3. Undvik socker i form av läsk, godis, bullar, kakor och glass
4. Rör på dig flera gånger i veckan det är bra för både psyket och tarmarna
5. Rensa ut allting som tar energi från dig i ditt liv, var noga med vilka du umgås med och vad du säger till dig själv

Namn: Martina Johansson
Bor: Shanghai
Sysselsättning: Bioingenjör och biohacker
Aktuell med: boken Magstarkt!
Tidigare skrivit: Fettfrälst – snygg, stark & frisk på högfettkost och Hormonbibeln

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

 

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

 

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Hälsa

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.

 

Kureras expert Monika Björn tipsar om enkla hemmaövningar

Hälsa

För snart tre veckor sedan satt Kureras träningsexpert Monika Björn på ett café innan hon skulle iväg och leda ett yogapass. Då fick hon reda på att gymmet stäng på grund av smittrisken av covid-19. Där och då föddes idén om direktsänd onlineträning.  Har du inte möjlighet att träna på ett gym, följa onlinekurser eller Monikas Instagram live yogapass så kan du med lite fantasi göra din hemmaträning väldigt effektiv.

Till er alla fantastiska människor därute – stärk ert försvar mot covid-19!

Kurera debatt

”Vi är livrädda för corona – men många inser inte kostens påverkan på vårt immunförsvar” skriver Elena Malmefeldt, grundare av Hälsokunskap i Sverige – och ger en rad enkla, konkreta råd på hur vi kan äta och leva för att faktiskt gå starkare ur den här situationen. För att sprida goda hälsoråd och framtidstro har hon skapat facebook-gruppen Tillsammans blir vi starkare. Läs hennes debattinlägg här.

Tips på träning som du enkelt kan göra hemma

Hälsa

Allt fler gym och andra träningsanläggningar stänger för att bidra till att försöka stoppa spridningen av coronaviruset. En del erbjuder träning online och andra har förkortade öppningstider. Vill du träna hemma, finns det många videos på youtube att välja mellan, och naturen är ju fortfarande öppen, och du kanske inte har så långt till ett utegym.

 

Faktorerna som påverkar immunförsvaret mest

Forskning

Forskare vid Lunds universitet och Pasteur-institutet studerade vad som påverkar våra immunceller mest och varför vi reagerar så olika på infektioner. De har analyserat miljontals variabler och har funnit att fyra faktorer påverkar immunförsvaret mer än andra.

WHO avråder från antiinflammatoriska läkemedel vid covid-19

Hälsa

Det finns enligt franska myndigheter bevis för att antiinflammatoriska läkemedel som Ipren, Voltaren och Treo kan förvärra tillståndet hos personer drabbade av covid-19, man avråder därför sjuka från att ta den typen av läkemedel. Rekommendationer som nu även får stöd av Världshälsoorganisationen WHO. Svenska myndigheter har dock hittills tonat ned risken.

 

Livsmedelsverket om maxvärden: Konsumentens säkerhet går först

Hälsa

Trots att det inte finns några rapporterade fall där personer blivit sjuka av att ta vitaminer eller mineraler i höga doser, väljer Livsmedelsverket att rekommendera lagstadgade maxdoser som gör att flera preparat riskerar försvinna från marknaden. Astrid Walles-Granberg, rådgivare på myndigheten som deltagit i arbetet med att ta fram förslaget försvarar beslutet med att konsumentens säkerhet har högsta prioritet.