Foto: Jessica Segerberg

Malin Haawind: Ät, njut, må bra och släpp din hälsoångest

Malin Haawind

Ålder: 39 år.
Yrke:
Journalist och författare.
Bor:
Stockholm.
Familj: Man och två barn.
Böcker:
Debuterade hösten 2016 med boken, Dra år helvete – en bok om gräl, sedan Satans skit: en bok om smuts, Sluta skrik för fan: en bok om att leva med barn. Hösten 2018 kom tredje boken, Ät din jävel – en bok om matglädje, dödsångest, vitlök och smör.

Vi lever i en tid när maten och måltiden förknippas med allt från skuld och skam till bränslet som ska ge dig din superkropp. Malin Haawind, 39, är författare och journalist som själv övertränat och haft en ansträngd och begränsande relation till mat. En dag sa hon nej till sitt eget beteende och började sätta ord på sitt förhållningssätt till mat och träning, vilket bland annat resulterade i, Ät din jävel – en bok om matglädje, dödsångest, vitlök och smör. Boken ifrågasätter vårt förhållningssätt till mat och kroppen. Malin uppmanar alla att släppa kalorihetsen och våga njuta av maten, speciellt nu under jul- och nyårshelgen.

I dag har Malin Haawind någorlunda landat i sitt förhållningssätt till mat, motion och sin kropp. Själv tycker hon att hon är en tjock, andra skulle kanske säga att hon är kurvig. För närmare 20 år sedan var hon fast i en dålig cirkel av för hård träning och ett reglerande av matintaget som gjorde att hon hoppade över måltider och åt för mycket när hon inte klarade av att hålla igen. Beteendet fick henne att känna skuld och skam men också ett slags märklig stolthet när hon förvägrade sig själv mat och gick omkring och var riktigt hungrig.

– Jag fick stora problem med benhinneinflammation på grund av överträningen och kände att mitt förhållningssätt till mat var som ett fängelse – det ledde till att jag slutade tvärt med träningen och började släppa på matreglerna. Jag har absolut ingenting emot fysisk aktivitet och att röra på sig är både kul och bra för kropp och själ, men jag tränade hårt för att hålla mig smal och det skapade en kroppshets som definitivt inte var bra, säger Malin Haawind.

 

LÄS OCKSÅ: Överträningssyndrom har nått motionärerna

Hälsoångest som tar sig i olika uttryck
Där någonstans började Malin ifrågasätta och fundera över kvinnligt kroppsideal, matvanor och dieter och varför en sund tanke om en sund kropp skapat en allmän hälsoångest. Eller kanske snarare en prestationshysteri där mat fungerar som bränsle för en smal och vältränad kropp istället för att ha en mer normal inställning till maten och äta för att njuta och för att det är trevligt att umgås runt måltiden.

– Det började med att jag helt enkelt bara var less på att träna, späka och kontrollera mig själv. När jag sedan började fördjupa mig i feministisk teori så kunde jag också tydligare sätta in mitt eget beteende i ett sammanhang – det finns en enorm industri som tjänar pengar på att kvinnor är missnöjda med sig själva, säger Malin.

Att mat och måltider blivit så knepigt tycker Malin är tragiskt. Vi lever matmässigt i ett paradis med ett enormt utbud och stora valmöjligheter, och så hittar vi på ett regelverk för vårt ätande som strular till det för oss. Det var i kölvattnet av att var och varannan person gick och bar på hälso- och matångest som boken, Ät din jävel – en bok om matglädje, dödsångest, vitlök och smör kom till.

– Jag tycker själv att det är obehagligt när människor recenserar sitt eget och andras ätande. Mat blir skuld- och skambelagt och nästan alla runt bordet har åsikter om vad man ska äta och inte äta. Just nu har vi hamnat i en ond cirkel som vi inte verkar kunna ta oss ur. Valen vi gör är oftast känslostyrda, men jag tycker verkligen att vi ska undvika att kommentera andra personers ätande om det inte är på nivån – ”gud vad god din mat ser ut” – eller något liknande.

 

LÄS OCKSÅ: Ätstörningar kan ha genetisk orsak

Ingen idé att banta
Malin tycker att vi är dåliga på att värdesätta vardagsmåltiden, att vi ser den som ett nödvändigt ont. Framförallt de som är inkörda på hälsospåret och lever efter kostkulturen – som ser mat som bränsle för att växa, prestera eller få en superkropp.

– Svensken är en stark individualist. För många är det viktigt att skräddarsy sitt liv efter mål och behov. Alla blir sina egna projekt, och ätandet blir likt ett arbete man tar sig an, mer än något socialt och kulturellt viktigt som det är i kulturer där man värdesätter måltiden mer. Här är det vanligt att man köper ett koncept, och följer det strikt. Allt fler begränsar sitt ätande och väljer bort livsmedel vilket gör det svårare att äta tillsammans.  Har du allergier eller av etiska skäl väljer bort viss mat så är det ju en självklarhet, men om du exempelvis inte är glutenintolerant och ändå väljer bort det så blir det svårare att äta tillsammans. Det paradoxala är att de här begränsningarna som görs i hälsans namn ofta är motsatsen – om det är något vi med säkerhet vet om mat och hälsa så är det att det är bra att äta en bred variation av livsmedel, inte att utesluta och välja bort.

Att det skapats en sådan hysteri runt mat, träning och hälsa tror Malin delvis handlar om att många använder matkontroll som ett slags ångesthantering, men eftersom ett strikt kontrollerande av maten i sig skapar stress och ångest så är det kontraproduktivt.  Ny forskning indikerar att det finns samband mellan stress och ångest och diabetes typ 2, en upptäckt som dock kräver mer forskning. Och visst är det lättare att mäta blodtrycket än det psykiska måendet, men båda spelar roll för totalhälsan och ingen blir direkt hälsosam av hälsohetsen.

– Jag tror att vi ska lämna det svartvita tänkandet. När vi ger oss själva förbud blir vi bara mer fixerade vid den sortens ”förbjudna” mat och riskerar att hamna i ett så kallat binge/restrict-beteende. Alltså att man först är jättestrikt och sedan överäter när man är så hungrig att man inte vet vad man heter.  De som inte sätter upp några regler för sig själv tenderar att äta mer balanserat i slutändan.

 

LÄS OCKSÅ: Så här ser julmaten ut världen över

Njut av maten under julen
Idag tycker Malin att hon har en i grunden sund inställning till mat, även om den gamla matångesten kan bubbla upp igen ibland.
– Det går ju tyvärr inte att bli helt immun mot kroppshetsen, den tar sig fortfarande in hos mig också när jag är stressad eller låg. Men oftast bryr jag mig inte och till helheten sett så mår jag så otroligt mycket bättre idag än vad jag gjorde när jag som smalast och mest vältränad.

Det hon saknar är dansen. Malin tränade nämligen dans när hon var yngre, men känner att gym- och träningsmiljöer är väldigt laddade för henne idag efter tiden då hon tränade för mycket.

– När vi pratar om hälsa så gör vi det ofta väldigt ensidigt, vi tänker bara på den sortens hälsa som går att mäta med blodprov och liknande. Men den mentala hälsan är minst lika viktig och det är ett faktum att stigmatiseringen av tjocka gör att människor mår dåligt. Det går inte heller att bedöma någons hälsa genom att bara titta på kroppsformen. En tjock men aktiv person kan ha långt bättre hälsa än en stillasittande smal person till exempel. Nu är det jul och det vore synd att slösa den högtiden på att noja över mat, det är hälsosamt att samlas kring bordet och njuta av maten också. Det kan man tänka på, avslutar Malin.

Av Inger Palm


Malin Haawind

Ålder: 39 år.
Yrke:
Journalist och författare.
Bor:
Stockholm.
Familj: Man och två barn.
Böcker:
Debuterade hösten 2016 med boken, Dra år helvete – en bok om gräl, sedan Satans skit: en bok om smuts, Sluta skrik för fan: en bok om att leva med barn. Hösten 2018 kom tredje boken, Ät din jävel – en bok om matglädje, dödsångest, vitlök och smör.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.

 

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

En kvinna tröstar en annan kvinna med psykiska problem över telefon.

KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Mental hälsa

Utbrändhet är en diagnos som drabbar många, och behandlingen idag består oftast av läkemedel och sjukskrivning och i värsta fall mer trubbiga metoder som elbehandlingar. En avhandling från Karolinska Institutet har dock visat på att KBT-behandling kan vara effektivt vid utmattningssyndrom.