Annons
Annons

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Redaktionen

18 oktober, 2016
Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel
Dela inlägget

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär.
– Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar, säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Artros ger smärta och stelhet och är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige. Totalt beräknas 800 000 personer ha artros i någon form, många utan att känna till det.
Artros-Kollen.se är en upplysningskampanj från Reumatikerförbundet och Netdoktor, där syftet är att öka kunskapen om artros och om vad man själv kan göra för att minska smärta och besvär. När resultaten från kampanjen nu presenteras är det med unik data.

Läs också: Naturliga sätt att lindra smärta

Mörkertalet tros vara tusentals
Undersökningskampanjen, som inleddes i oktober 2015 och avslutades i juni 2016, har gett data från över 8 000 personer med artros om hur det är att leva med sjukdomen, skriver Reumatikerförbundet i ett pressmeddelande. Kampanjen har vänt sig både till personer med artros eller symtom på sjukdomen och till personal inom hälso- och sjukvården, bland annat för att reda ut hur förståelsen kring symtom och behandlingsmöjligheter ser ut.
Siffror från kampanjen visar att tiotusentals personer i dag lider av smärtor som tyder på att de har ledsjukdomen artros. Av dessa är det dock många som inte fått diagnosen.

Läs också: Artros? Så här får du hjälp!

Samhällskostnader och lidande
Ett stort antal personer, både bland dem som har fått diagnosen artros och bland dem som har symtom på sjukdomen (6 000-7 000 personer i vardera grupp), har lämnat detaljerade uppgifter om sina ledsmärtor och om hur de påverkar det dagliga livet. Dessa personer ger en tydlig bild om att artros är en mycket smärtsam sjukdom som har stor negativ påverkan på hela livssituationen, såväl arbete som fritid och socialt liv. Det medför sannolikt stora kostnader för samhället i form av sjukskrivning men givetvis ett stort lidande för individen, skriver Reumatikerförbundet i sitt pressmeddelande.

Många experimenterar med läkemedel på egen hand
Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, berättar om en annan oroväckande del av verkligheten.
– Det är också mycket bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen artros och bland dem med symtom finns ett flertal som angett att de använder opiater och olika beroendeframkallande smärtläkemedel mot sin artros. Detta är en tydlig varningssignal som sjukvården måste ta på stort allvar, säger han.

Läs också: Vanliga antiinflammationspreparat kan ge hjärtproblem enligt ny studie

Stor okunskap om sätt att lindra smärta och besvär
Många – varken drabbade själva eller personal inom vården – har bristande kunskap kring alternativ till läkemedel, och många vet inte att naturlig smärtlindring finns. Trots att ledsjukdomen är så vanlig är okunskapen om den och dess behandlingsmöjligheter enorm.
– Resultaten från kampanjen visar att det verkligen behövs mer kunskap om artros. Många med tydliga symtom på artros går i åratal med svåra smärtor utan att söka hjälp eller få hjälp. Vi anser att det finns omfattande brister inom vården av de personer som fått diagnosen, exempelvis vad gäller rådgivning eller erbjudande om att delta i artrosskola för att lära sig att hantera sin sjukdom, säger Hans Håkansson.

Viktiga resultat från Artros-Kollen.se

Totalt deltog 20 860 personer i kampanjen, varav 8 902 personer med diagnostiserad artros, och 10 431 personer med symtom på artros. De flesta i båda grupperna (6 000-7 500 personer) lämnade även personliga och anonymiserade upplysningar.

Omkring 45 procent i gruppen med diagnos artros hade sökt vård inom ett år från att de fick symtom. Många gick betydligt längre med ledsmärtor innan de sökte vård. En femtedel sökte vård inom 1-2 år, och lika många inom 3-5 år. I gruppen med symtom hade endast hälften sökt vård.
Deltagarna bedömde sin artrossmärta den senaste veckan på en 10-gradig skala. I gruppen med artros fanns 67 procent i spannet 5-8 (60 procent i gruppen med symtom).
En klar majoritet angav att sjukdomen påverkar deras livssituation på ett negativt sätt. Mellan 60 och 80 procent angav att arbete/studier, socialt liv, friluftsliv, motion och sömn påverkas mycket eller delvis negativt.
I gruppen med diagnosen artros hade cirka 60 procent fått rådgivning kring livsstilsfaktorer som rökning, viktnedgång och fysisk aktivitet. 35 procent hade fått erbjudande om att delta i artrosskola.
Användandet av smärtstillande läkemedel var hög. I gruppen med symtom självmedicinerade 58 procent med paracetamol och 41 procent med NSAID, jämfört med 51 procent respektive 31 procent i gruppen med diagnos.
I båda grupperna har deltagare i fritextsvar angett att de använder opiater och olika beroendeframkallande smärtläkemedel (exempelvis morfin, kodein, tramadol, citodon, ketogan) samt olika naturläkemedel och huskurer.

Läs också: Ny studie – nypon ger ökad rörlighet och mindre ledbesvär

6 fakta om artros

1. Artros innebär att brosk i lederna angrips och bryts ned snabbare än det byggs upp. Detta ger smärtor och stelhet i angripna leder med sämre ledfunktion som följd. Artros kan också påverka ledhinnor, skelett och ligament.
2. De flesta leder i kroppen kan angripas av artros, men det är vanligast i knä, höft, finger, rygg och stortå.
3. Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige, den blir vanligare med stigande ålder. Totalt beräknas ungefär 800 000 personer i Sverige ha artros. Sjukdomen är lika vanlig hos män som hos kvinnor, men män får i regel artros tidigare i livet.
4. Långvarig belastning av leder i arbetet eller andra aktiviteter kan öka risken för artros. Fysisk inaktivitet och övervikt är andra riskfaktorer. Tidigare ledskador i samband med idrott kan orsaka artros. Det finns även en ärftlighet för sjukdomen.
5. Diagnosen ställs genom läkarundersökning av lederna samt kartläggning av besvären. Ibland görs en röntgenundersökning för att utesluta andra ledsjukdomar.
6. Artros behandlas främst genom smärtlindring och fysisk aktivitet, samt vid behov viktnedgång. Sjukgymnastik och egen motion hjälper till att stärka musklerna och därmed lindra smärta och stelhet. På de flesta orter finns särskilda artrosskolor som hjälper till att ta fram ett individuellt träningsprogram och där får man träffa en person som levt länge med sjukdomen.
(Källa: Reumatikerförbundet)

Läs också: Inflammation – orsaken till många vanliga sjukdomar

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Behandling vid artos:

Träning
Inaktivitet är skadligt för ledbrosket men lagom dynamisk träning stimulerar broskbildning och upprätthållandet av balansen i brosket. Träning förbättrar styrka, rörlighet, balans och koordination samt lindrar smärta. Läs mer här.

Viktminskning
Övervikt innebär extra belastning för lederna och därför är det bra för personer med övervikt och artros att minska i vikt. Genom viktminskning och träning för att stärka muskulaturen runt den drabbade leden kan mycket bra symtomlindring uppnås. Rådgör gärna med fysioterapeut om upplägg.

Knäskydd, skoinlägg med mera
För att underlätta vardagliga aktiviteter och träning kan hjälpmedel som ortoser, knäskydd, skoinlägg, skor med stötdämpning eller käppar hjälpa. Rådgör gärna med en fysioterapeut om vilka hjälpmedel just du har nytta av.

Naturpreparat
Det finns flera olika naturpreparat som kan ge smärtlindring, förbättrad rörlighet och bättre livskvalitet vid artros.

Några av dem är:
Kollagen – läs mer här
Gurkmeja – läs mer här
Djävulsklo – läs mer här
Fiskolja/omega-3 – läs mer här
Nypon – läs mer här
Grönläppad mussla – läs mer här
• MSM – tas bäst ihop med C-vitamin som förbättrar upptaget
Kondroitinsulfat – läs mer här

Läkemedelsbehandling
Den läkemedelsbehandling som finns att tillgå är smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel. I första hand används paracetamol för smärtlindring, antiinflammatoriska NSAID-preparat ska användas med försiktighet, särskilt av äldre personer. Vid svåra besvär kan lokala kortisoninjektioner ges för att lindra smärta och inflammation.
Källa: Kurera.se

Annons
Annons