Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Paracetamol tabletter Acetaminophen pills

Många risker med paracetamol

Flera färska studier pekar på ett möjligt samband mellan exponering av paracetamol för foster och spädbarn och ökad risk för astma och ADHD. Tidig exponering av substansen tros även kunna innebära fler negativa konsekvenser. I en artikel i Läkartidningen diskuterar professor Inge Axelsson de olika riskerna. 

Paracetamol är ett av Sveriges mest använda läkemedel med drygt 120 miljoner sålda dygnsdoser 2012. Men flera nya studier pekar på att exponering för paracetamol under fosterliv och spädbarnstid kan öka risken för bland annat astma och neuropsykologiska problem. I en artikel i Läkartidningen diskuterar Inge Axelsson, professor emeritus vid Mittuniversitetet i Östersund och barnläkare vid Östersunds sjukhus, balansen mellan nytta och skada hos barn utsatta för paracetamol:

Fick svårare hitta i en labyrint
"Under det senaste året har fyra studier (en djurexperimentell och tre epidemiologiska) stärkt misstankarna om att exponering av foster eller spädbarn för paracetamol kan ge neuropsykologiska skador.
Forskare vid Uppsala universitet undersökte hur nyfödda möss påverkades av en eller två doser paracetamol. De möss som hade fått paracetamol hade som vuxna fler avvikelser, till exempel svårare att lära sig hitta i en labyrint, än de möss som fått placebo."
Han fortsätter:
"En forskargrupp i Oslo har följt barn från fosterstadiet. En studie gjordes på samkönade syskonpar, där bara det ena syskonet exponerats för paracetamol som foster. När barnen var tre år besvarade föräldrarna en enkät, som visade att barn som exponerats prenatalt under ≥28 dagar hade 50–70 procent ökad förekomst av avvikande motorik, beteende och/eller temperament jämfört med syskonet."

 

Ökade förekomsten av autism
Axelsson skriver att när paracetamol infördes mot smärta vid omskärelse av nyfödda pojkar ökade förekomsten av autism och autismspektrumtillstånd i proportion till andelen omskurna pojkar. Och en registerstudie av 64 322 danska barn visade att om mammorna ätit paracetamol under graviditeten ökade risken i ett dos–responsförhållande för barnen att vårdas på sjukhus för hyperaktivitet, medicineras med ADHD-mediciner eller visa ADHD-beteende.

Många studier påvisar risker
Fler risker professor Axelsson presenterar:

  • En lätt men signifikant ökning av kryptorkism (icke nedstigen testikel) hos pojkar där modern intagit svaga analgetika, främst paracetamol, under graviditeten.
  • Försämrat antikroppssvar vid vaccination.
  • Ökad risk för död hos vuxna intensivvårdspatienter och förläng utsöndring av virus.
  • Signifikant mer astmabesvär hos barn som fått paracetamol vid feber än de som fått ibuprofen.
  • Ökad risk för astma hos barnet i de fall paracetamol tagits av den gravida kvinnan eller givits till spädbarnet.

 

"Fortsatt försiktighet"
"Ska vi avråda från att ge paracetamol till spädbarn och små barn med astma eller ADHD i familjen? Ska vi vid något tillfälle avstå från att behandla smärta med paracetamol? Det är frågor som vi bör undersöka under de närmaste åren", skriver Axelsson fortsatt.
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA förväntas inom kort publicera en granskning av flera studier av paracetamol. Tills vidare föreslår professor Axelsson att föräldrar och gravida iaktar fortsatt försiktighet.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.