Många ryggoperationer görs i onödan | Kurera.se

Många ryggoperationer görs i onödan

Miljontals ryggpatienter över hela världen får fel vård för ländryggsmärta skriver Forskning.se som menar att många kirurgiska behandlingar gör mer skada än nytta.

Detta enligt en internationell granskning gjord av ett 30-tal ledande experter inom ryggforskning publicerad som en artikelserie i The Lancet. Enligt granskningen går sjukvårdens resurser i många länder åt till att finansiera undersökningsmetoder och behandlingar som bevisats vara både ineffektiva och i vissa fall även skadliga.

Fler får upp ögonen för överbehandling
Kurera skrev om detta redan i höstas i en intervju med Ian Harris, professor i ortopedisk kirurgi och författare till boken ”Surgery the ulitmate placebo”. Han sade i intervjun om övertron på kirurgiska behandlingar att ”allt fler förstår vidden av överdiagnosticering och överbehandling” och om steloperationer mot ryggsmärta sade Ian ”Det görs en miljon sådana ingrepp i USA om året och vi vet inte ens om det fungerar”

 

LÄS OCKSÅ: Ont i ryggen? Så blir du bra

Träning hjälper de flesta
Birgitta Öberg, professor i fysioterapi vid Linköpings universitet säger till Forskning.se att de flesta som får ont i ryggen blir helt bra med hjälp av träning och olika strategier för att hantera smärtan.

LÄS OCKSÅ: Ont i ländryggen? Här är 6 övningar som hjälper

Ligger bakom flest sjukskrivningar
Enligt Forskning.se är ryggbesvär den vanligaste orsaken till funktionsnedsättning och sjukskrivning i världen idag, andelen funktionsnedsatta på grund av ryggbesvär har mer än fördubblats de senaste 25 åren och fortsätter öka, skriver de. Det finns en övertro på röntgendiagnostik och kirurgi som enda behandling för ryggbesvär. Detta trots att det alltså inte finns några vetenskapliga bevis för att det är den mest verksamma metoden.

LÄS OCKSÅ: ACT – acceptans som redskap att hantera stress

Prognosen är oftast "godartad"
Birgitta Öberg menar att man i majoriteten av fallen först bör uttömma effekten av fysioterapi innan man tar ställning till mer omfattande behandling. Hon säger att sjukvården måste våga stå emot patienternas egen önskan om röntgen och kirurgi som behandling, då prognosen oftast är godartad och olika former av träning många gånger är mest effektivt. Men det är inte bara patienterna som efterfrågar operation, enligt Ian Harris finns det även inom läkarskrået en övertro på kirurgin som behandlingsform och som parat med rädsla för att undlåta att behandla kan bidra till att många opereras i onödan.

Av Nina Törmark

Källa: Kurera och Forskning.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.